#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Aplikace v boji proti covid-19 – které má smysl si stáhnout?

Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová Redakční článek 23.9.2020

Zatímco na jaře nás epidemie covid-19 zaskočila zcela nepřipravené, teď máme k dispozici zbraně, které nám mohou pomoci se s novým koronavirem lépe poprat. Nemyslíme jen léky a zkušenosti s léčbou, ale i nástroje chytré karantény. Její neodmyslitelnou součástí jsou i užitečné mobilní aplikace. V následujícím textu vám poradíme, které stojí za stažení.

Muž s mobilním telefon leží na gauči
Naprostá většina dostupných aplikací nakládá s daty bezpečně a může posloužit nejen svým uživatelům, ale celé společnosti

V létě se začaly v zemích Evropy objevovat oficiální mobilní aplikace v boji proti koronavirové nákaze. Pozornost přitáhla například německá Corona-Warn App, kterou si po doporučení spolkové vlády stáhly už milióny Němců. Češi buď nejsou tak disciplinovaní jako Němci, nebo jsou z hlediska bezpečnosti obezřetnější (na světě se objevilo už více než deset falešných aplikací, které kradou citlivá data) a oficiální aplikaci eRouška si zdaleka tak masivně nestahují. Přitom naprostá většina dostupných aplikací nakládá s daty bezpečně a může posloužit nejen svým uživatelům, ale celé společnosti. Jak? To se dozvíte dále.

eRouška – z trasování nakažených po varování ohledně rizikového kontaktu

Již začátkem první vlny epidemie, kdy se mnoho státních organizací teprve rozkoukávalo, vzniklo uskupení COVID19CZ, v němž se spojili české technologické firmy a IT nadšenci, aby vyvinuli nástroje, které mohou průběh epidemie zmírnit. Inspirováno Singapurem uskupení nejprve naprogramovalo vlastní aplikaci, která měla pomocí bluetooth lokalizovat potencionálně nakažené a hygienikům tak usnadnit jejich trasování. Stejný nápad poté pomohlo uskupení přerodit v projekt ministerstva zdravotnictví – eRouška.

Zpočátku aplikace fungovala jako doplněk tzv. vzpomínkových map (zahrnujících jen známé kontakty nakaženého). V případě nákazy poskytovala hygienické stanici kontakty na všechny potencionálně nakažené. Jelikož se v její první verzi vyskytovaly technické problémy v zařízeních typu Apple, představilo ministerstvo zdravotnictví nedávno její verzi 2.0. S novou verzí se ale změnila i její funkce – místo pomoci s trasováním anonymně varuje své uživatele, že se mohli setkat s nakaženým člověkem, a zprostředkovává jim návod, jak mají postupovat. O setkání s nakaženým tak mohou být informováni i ti, které by hygienická stanice nedokázala pomocí trasování vypátrat, přičemž čím více lidí si eRoušku stáhne, tím spolehlivěji může v tomto směru fungovat.

Aplikace podle expertů nakládá s daty bezpečně, stahuje pouze ta anonymní, a to jen z těch mobilních telefonů, které jsou v dosahu. Na podobném principu funguje i rozšíření aplikace Mapy.cz (anonymní sdílení polohy je však třeba si v něm zapnout). Lidem, kteří mají zvýšenou pravděpodobnost nákazy, zasílá upozornění, aby kontaktovali koronavirovou linku.

Covid-19 mobilní infokarta – novinky ministerstva zdravotnictví do „peněženky“

Abyste měli všechna čerstvá doporučení od ministerstva zdravotnictví vždy u sebe, vytvořilo uskupení COVID19CZ pod záštitou ministerstva zdravotnictví, ministerstva průmyslu a obchodu a Úřadu vlády informační kartu, kterou je možné si stáhnout do mobilní „peněženky“. Obsahuje nejnovější informace, důležité kontakty a oficiální pokyny ministerstva zdravotnictví. Je propojena se starší aplikací Záchranka.

Koronavirus covid-19 – vědecky ověřené informace o novém koronaviru přehledně a na dosah

Pokud vám ministerstvo zdravotnictví jako zdroj informací nestačí, měli byste věnovat pozornost další aplikaci. O novém koronaviru se toho z médií totiž dozvíte mnoho, ale jak si můžete být jisti, že všechny informace jsou skutečně vědecky ověřené? Právě kvůli tomu vznikla pod záštitou Univerzity Karlovy aplikace Koronavirus COVID-19. Podílela se na ní řada veřejných institucí, mimo jiné Psychologický ústav Akademie věd ČR nebo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. Na jednom místě tak najdete informace o doporučeních a nařízeních, prevenci nebo krizové připravenosti, stejně jako odborné psychologické informace pro různé cílové skupiny a situace. V aplikaci nechybí ani adresář dostupných informačních a krizových linek nebo seznam důvěryhodných online zdrojů.

Nepanikař – první psychologická pomoc vždy po ruce

Psychologické poradenství nabízí i další aplikace, která sice není určena výhradně pro situaci koronavirové krize, můžete ji však využít i během ní. Aplikace Nepanikař poskytuje první psychologickou pomoc. Najdete v ní odpověď na otázky z jedné z pěti oblastí – deprese, úzkost/panika, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu a poruchy příjmu potravy.

FreMen contra Covid a Nebojsa – rádce, kdy je nejbezpečnější jít na nákup

Uskupení COVID19CZ není jediným tvůrce užitečných protikoronavirových aplikací. Tým vědců z Fakulty elektrotechniky pražského ČVUT, kteří se věnují tzv. chronorobotice, vyvinul projekt FreMen contra COVID. Aplikace FreMen contra COVID je schopna na základě dat poskytnutých jejich uživateli vytvořit rozsáhlé časoprostorové mapy, jež slouží jako podklady pro doporučení týkající se bezpečnějšího pohybu v prostoru zasaženém virem v druhé aplikaci Nebojsa (ke stažení na stejném odkazu).

CovidPass – mobilní bezinfekčnost na covid-19

Pamatujete si, jak jste jako dítě museli odevzdávat při odjezdu na školu v přírodě papírek podepsaný rodiči? Jednalo se o potvrzení o bezinfekčnosti. V papírové verzi je však už minulostí. Nedávno byla spuštěna aplikace, která slouží k prokázání bezinfekčnosti uživatele na covid-19 – CovidPass. Můžete ji použít jako doklad, že jste prošli koronavirovým testem. Tuto informaci kontrolní orgán získá na základě unikátního QR kódu, který aplikace vygeneruje. V případě potřeby vás nasměruje na nejbližší testovací místo. V neposlední řadě nabízí (jako jiné aplikace) aktuální informace o případných platných opatřeních týkajících se ČR i zahraničí.

Koronappka – příznaky covid-19 v malíčku

Svůj příspěvek k řešení koronavirové krize přinesla také Zdravotnická platforma Zdravel, a to aplikací Koronappka. Pomocí indikativního testu si v ní můžete ověřit, zda jsou vaše příznaky Světovou zdravotnickou organizací (WHO) považovány za typické pro covid-19, a jaká je tedy pravděpodobnost, že jste nakaženi covid-19. Jejich vývoj si navíc můžete přehledně zaznamenávat, takže při případném informování hygienické stanice nebo praktického lékaře dokážete přesně popsat průběh onemocnění. Aplikace pomáhá odlehčit přetížené infolinky hygienických stanic od telefonátů lidí, kteří se prostě jen necítí dobře a nejsou si jisti, zda je to v důsledku koronavirové nákazy.

uLékaře.cz – pro radu lékaře už není třeba nikam chodit, máte ji v „kapse“

Pokud si nejste jisti, zda jste se dostali do kontaktu s nakaženým, necítíte se dobře a obecné informace o příznacích covid-19 vám příliš nenapovědí, můžete položit individuální dotaz v naší poradně uLékaře.cz. Díky nové mobilní aplikaci máte celý tým lékařů ochotných zodpovědět jakkoukoliv vaši otázku týkající se (nejen) koronavirové epidemie dostupný kdykoliv a kdekoliv přímo ve svém mobilu.

(pok)

Zdroje:

https://www.e15.cz/finexpert/setrime/prevence-jednoduchost-a-chytre-aplikace-koronavirus-zrychluje-zmeny-v-pojisteni-1372332

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/aplikace-ktere-pomahaji-v-case-koronaviru/r~0d787e10732811ea95caac1f6b220ee8/v~sl:8a854160becf2f9f59c6bd3319bde78f/

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/erouska-android-chytra-karantena-co-je-erouska-jaka-data-erouska-sbira-mobilni_2004111245_ban

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/nemecko-aplikace-koronavirus-trasovani-infekce-bluetooth-erouska_2006161427_tzr

https://www.idnes.cz/mobil/aplikace/mobilni-aplikace-koronavirus-covid-19-informace-smartphone-android-ios.A200408_104151_aplikace_LHR

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ceska-firma-spustila-aplikaci-s-bezinfekcnosti-na-koronavirus-40328931

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-erouska-20-aplikace_2009011557_ako

https://koronavirus.mzcr.cz/aplikace-erouska/

http://www.szu.cz/tema/prevence/mobilni-aplikace-koronavirus-covid-19

https://www.google.com/search?q=koronavirus+aplikace&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02Sh-96kpd39yzu0PCfMCnbX8NPfw:1599134085379&ei=hdlQX5PSFpGChbIP_eu1uAQ&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwjTqO3Y9szrAhURQUEAHf11DUcQ8tMDegQICxA0&biw=1433&bih=695

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/falesne-aplikace-na-sledovani-nakazenych-koronavirem/r~f1d95268abb411ea9d74ac1f6b220ee8/

Doporučujeme

Čtěte více

Antikoncepce? Vyřeší více problémů, než tušíte!

Hormonální antikoncepce nepředstavuje pouze účinnou ochranu proti neplánovanému...

Antikoncepci lze "ušít na míru" každé ženě

Historie antikoncepce je stará jako lidstvo samo. Vážně, nepřeháníme. Princip...

Antikoncepční metody vhodné pro pacientky s IBD

U žen s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou je velmi důležité zvolit vhodnou...

Antioxidanty chrání i před zeleným zákalem

O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý...

Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda...

Antiperspirant, který vám změní život

Miliony lidí na světě každý den bojují s nadměrným pocením. Někdo má problémy...

Antistresové desatero nejen pro vaše srdce

Srdce je naším tělesným „motorem“. Když je v klidu, přečerpá za jednu minutu...

Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí

Chřipka ve většině případů proběhne jako několikadenní nezávažné onemocnění...

Aplikace biologické léčby je snadná. I vy to zvládnete

Revmatoidní artritida je jen obtížně léčitelné autoimunitní onemocnění. Lékaři...

Aplikace EDA PLAY vytvořené na základě konkrétních potřeb dětí

Aplikace z rodiny EDA PLAY byly vytvořeny pro děti se zrakovými vadami a kombinovaným...

Aplikaci růstového hormonu zvládne i dítě samotné!

Růstové poruchy. Sousloví, kterého se mnoho rodičů u svých dětí bojí.

Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty

Jsou plné vůní, barev a nebezpečí. Jak absolvovat návštěvu orientálního tržiště...

Arašídy, postrach alergiků

Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické...

Artritické bolesti: pomůže síla magnetů?

Onemocnění pohybového aparátu bývá provázeno bolestí, otoky a omezením hybnosti....

Artritida a pásový opar – spojení skrze léky

Zvyšují preparáty léčící revmatoidní artritidu riziko pásového oparu? Tuto otázku...

Artritida a spánek. Pět tipů na dobrou noc

Až 80 procent jedinců s revmatoidní artritidou si stěžuje na špatné spaní. Nemohou...

Artritida neznamená konec sexuálního života – I. část

Sexualita je nedílnou součástí člověka. Prolíná se zde naše fyzické zdraví se...

Artritida neznamená konec sexuálního života – II. část

Přestože artritida zřídkakdy postihuje přímo pohlavní orgány, může mít prostřednictvím...

Artritida, artróza, revmatismus aneb Když pohyb bolí

Artritida je odborný název pro zánětlivé onemocnění kloubu, které může být způsobeno...

Artritida: nemoc nejen těla

Artritida i deprese jsou obě velmi častým, ale také léčitelným problémem. Se...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#