#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chemoterapie už nemusí být strašákem

Léčba nevolnosti po chemoterapii Helena Novotná 7.4.2020
Onkologická onemocnění lze v současné době léčit mnoha různými metodami

Léčba rakoviny se stále posouvá kupředu. Přibývají nové léky i metody, zdokonalují se dosavadní postupy. O stávající onkologické léčbě, především pak o chemoterapii, jsme hovořili s primářkou MUDr. Katarínou Petrákovou, Ph.D. z Masarykova onkologického ústavu.

Onkologická onemocnění lze v současné době léčit mnoha různými metodami. Známe chemoterapii, radioterapii, chirurgii, protonovou léčbu, biologika, genovou terapii. Která z těchto metod nyní zaznamenává největší rozvoj?  

Chemoterapie, hormonální léčba a radioterapie (léčba fotony) mají v algoritmu léčby nádorových onemocnění již své stálé místo. Vzhledem k dlouhodobému používání jsou jejich nežádoucí účinky i přínosy dobře známé. Léčba protony se v současné době indikuje (má odůvodněné použití) pouze ve výjimečných situacích – musí se jednat o speciální lokalizaci nádorového postižení. Vzhledem k vyšší ceně ve srovnání se standardní fotonovou terapií a nedostatku důkazů o její větší bezpečnosti není zatím užívána plošně.
Největší rozvoj za posledních 10 let zaznamenala léčba biologická nebo jinak řečeno cílená. To proto, že je zacílena na určité molekulární struktury nádoru. V kombinaci s léčbou hormonální nebo cytostatickou (chemoterapeutickou) dosahuje výrazně vyšší účinnosti, a to při pouze mírně vyšším procentu nežádoucích účinků. U některých solidních nádorů (zhoubné nádory viditelné okem, zobrazovacími metodami nebo hmatné – například nádor ledviny nebo plic) je často užívána samostatně. Je to hlavně z důvodu nízké účinnosti samotných chemoterapeutická. Je však potřeba říct, že i některá cílená léčba může mít vážné nežádoucí účinky, stejně jako chemoterapie. Zcela nový způsob řešení solidních nádorů pak představuje imunoterapie. Jedná se o léčbu, která je schopna změnit reakci imunitního systému pacienta tak, že se imunitní systém nasměruje proti samotným nádorovým buňkám. Imunoterapie zcela změnila prognózu některých solidních nádorů, jako je třeba maligní melanom (kožní nádor), u kterého nebyla dosud žádná jiná léčba účinná. Má ale samozřejmě i stinné stránky, ke kterým patří hlavně rozvoj autoimunitních onemocnění.

Chemoterapie mezi jinými léčebnými metodami

V čem jsou, ve srovnání s ostatními metodami, přednosti a také zápory chemoterapie?

Chemoterapie je léčba, která účinkuje hlavně u rychle se dělících nádorových buněk. Při řešení některých nádorů má nezastupitelnou roli. Patří mezi ně například nádory varlat, kde její použití vede k vysokému procentu vyléčených pacientů, a to i těch, u kterých je nemoc v pokročilém stadiu.

Jaké jsou důvody toho, že u lidí stále přetrvávají v souvislosti s chemoterapií negativní postoje a dojmy – je to kvůli nežádoucím účinkům, nízké či nejisté účinnosti, nebo zde hrají roli ještě jiné vlivy? 

Myslím, že hlavním důvodem je obava z nežádoucích účinků. Chemoterapii si pacienti často spojují s vypadáváním vlasů, zvracením a dalšími podobnými nepříjemnostmi. 

Chemoterapie ale prošla během let určitým vývojem…

Za poslední léta se nám do rukou dostalo více nových cílených léků než nových cytostatik. I moderní cytostatika navíc stále provázejí nežádoucí účinky. Co se obrátilo k lepšímu, je hlavně změna léčebné filozofie. Častěji používáme cytostatika v monoterapii, což je léčba jedním lékem. Tím snižujeme riziko nežádoucích účinků (oproti léčbě, kdy se cytostatické léky kombinují). Důležité pak hlavně je, že v současnosti již máme k dispozici mnoho podpůrných léků, které mohou snížit výskyt nežádoucích účinků při chemoterapii.

Lze v budoucnosti čekat u chemoterapie ještě nějaký posun, třeba zvýšení účinnosti či bezpečnosti léků?

Určitě. Již dnes probíhají zkoušky nových cytostatik, která prokazují značné výhody. Jde například o způsob podávání a snížení výskytu nežádoucích účinků. Pro většinu pacientů bude úlevou hlavně změna podávání – kromě injekční aplikace bude chemoterapie dostupná i ve formě tablet.

Jak lze řešit nežádoucí účinky u chemoterapeutik

Jak obecně probíhá léčba pomocí chemoterapie? Kdo ji může předepsat a jak se aplikuje? 

Každé samotné cytostatikum nebo v kombinaci se do klinického použití dostává na základě výsledků klinických studií. V nich se srovnává u určité předem definované skupiny pacientů (s určenou diagnózou a rozsahem onemocnění) dosud standardní léčba s terapií novým cytostatikem. Pokud nový lék prokáže vyšší účinnost nebo lepší toleranci, je regulačním orgánem (u nás SÚKL – Státní ústav pro kontrolu léčiv) schválen pro použití v klinické praxi. Schéma (dávka a interval pro užívání) cytostatika zvoleného pro studii se potom stává schématem doporučeným i pro klinickou praxi. Chemoterapii může předepsat pouze onkolog, to znamená lékař s atestací z klinické onkologie s delší praxí v tomto oboru. Cytostatika, která se podávají do žíly nebo ve formě injekcí, se aplikují ve stacionáři onkologického pracoviště. Cytostatickou léčbu včetně hormonální a biologické léčby, která je ve formě tablet, může pacient po předepsání onkologem užívat doma.

Pacienti mnohdy tápou, co je cílem chemoterapie. Má zmenšit nebo zlikvidovat nádor před chirurgickým vynětím, má zabránit jeho růstu či se díky ní minimalizují metastázy? 

Cíle cytostatické léčby jsou různé. Vše záleží na stadiu, tedy na rozsahu nádorového onemocnění. V případě, že je pacient léčen cytostatickou léčbou po chirurgickém odstranění nádoru, je cílem zničení cirkulujících nádorových buněk, které jsou v oběhu, a snížení rizika vzniku metastáz. V případě, že je nádor při léčbě cytostatiky přítomen, může být cílem jeho zmenšení a následně umožnění jeho chirurgického odstranění. V případě, že má pacient metastázy ve více lokalitách, je zpravidla snahou zmenšit nádorové masy a kontrolovat růst nádorových buněk. Můžeme tím pacientovi zmírnit potíže a výrazně prodloužit přežití. Výjimečně lze pacienta i vyléčit (jde třeba o nádory varlat).

Již bylo zmíněno, že se při chemoterapii často vyskytují nežádoucí účinky. Jaké jsou ty nejčastější a kolika procent pacientů se většinou týkají? 

Na tuto otázku nelze jednoduše odpovědět. Máme celou řadu cytostatik s různými nežádoucími účinky s různým procentem výskytu. Každé cytostatikum má popsané v příbalovém letáku nejčastější nežádoucí účinky, které byly pozorovány právě na pacientech v klinické studii, ve které byl lék zkoušen. Každý nežádoucí účinek se vyskytuje s určitou frekvencí (procento pacientů, které ho mělo) a s určitou intenzitou (stupeň závažnosti nežádoucího účinku, škála od 1 do 4).

Jak lze nežádoucí dopady řešit?

Záleží na tom, o jaký problém se jedná. Velmi obávané bývá zvracení. V současné době máme řadu kvalitních léků proti nevolnostem, které mohou minimalizovat riziko výskytu tohoto nežádoucího účinku. Nazývají se antiemetika. Další potíží může být výrazný pokles bílých krvinek, v důsledku čehož má pacient vyšší riziko infekce. I tento nežádoucí účinek lze minimalizovat podáváním speciálních injekcí na podporu tvorby bílých krvinek.

Jsou antiemetika vhodná a dostupná pro každého onkologického pacienta a jak se podávají?

Ano, léky proti zvracení jsou pro všechny onkologicky nemocné. Většinou se podávají ve formě tablet. V případě vyššího rizika tohoto nežádoucího účinku léky mezi sebou kombinujeme a používáme i preparáty, které se podávají ve formě čípků nebo injekcí.

(hno)

Autor článku: Helena Novotná
Líbil se vám článek?
+11
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Zbavit se nevolnosti po chemoterapii nemusí stát moc

Lidé jsou přesvědčeni, že chemoterapie je vždy spojena s následným zvracením....

Léčba nevolnosti při chemoterapii není snadná. Možností je naštěstí dostatek

Vystoupíte z auta a už při pohledu na zdravotnické zařízení se vám udělá špatně...

Vypadávání vlasů po chemoterapii? Devět tipů pro minimální ztráty

Vlasy jsou jedním z nejvýraznějších prvků vzhledu člověka a podílejí se na celkové...

První dávka chemoterapie: Co mě čeká?

Když vám lékař oznámí, že je u vás nutné zahájit chemoterapii, bývá to šok....

Léky proti nevolnosti účinek chemoterapie nesnižují!

Během chemoterapie mohou mít někteří pacienti obavy kvůli jiným preparátům,...

9× o vedlejších účincích chemoterapie

Léčba rakoviny je obtížným procesem. K nechtěným účinkům chemoterapie nejčastěji...

Nevolnost po chemoterapii není selháním pacienta

Rozbouřené zažívání se může u osob s rakovinou dostavovat v souvislosti s léčbou...

Zvládnu chemoterapii bez zvracení?

Nevolnost a zvracení jsou obávanými nežádoucími účinky chemoterapie. Mohou se...

Co udělat v den chemoterapie, aby vám nebylo špatně

Chemoterapie často vzbuzuje velkou nervozitu kvůli zvracení, které může vyvolat....

Nejčastější otázky o nežádoucích účincích chemoterapie

Chemoterapie patří k léčebným metodám, které mají špatnou pověst. Nevolnost,...

Doporučujeme

Čtěte více

Chemie lásky umí zrychlit tlukot srdce

Většina básní a písní je o lásce. Znějí velmi poeticky a vznešeně, ale celá...

Chemie na kůži: Riziko, nebo účinná pomoc?

Chemické látky jsou každodenní součástí našeho života a mnohdy nám mohou velice...

Chemikálie v domácnosti – skryté nebezpečí

Lidé si většinou myslí, že se s nebezpečnými chemickými látkami setkali tak...

Chemoterapie a její vliv na mužskou sexualitu – většinou je dočasný

Procházíte chemoterapií a bojíte se o svoji potenci? Někteří pacienti během...

Chemoterapie bez nevolností a zvracení? Díky lékům je to možné

Jedním z největších strašáků pacientů podstupujících chemoterapii je zvracení...

Chemoterapie bez nevolnosti: Jaké celebrity by se mohly stát vzorem?

Rakovina si nevybírá. Ani opakované umístění na vrcholu žebříčků hitparád před...

Chemoterapie má výhody i nevýhody. Znáte je?

Pro a proti má každá léčba, včetně léčby rakoviny. Důležité je být o nich předem...

Chemoterapie poškozuje spánkový rytmus

Spánek představuje šanci uniknout na chvíli zápasu mezi životem a smrtí, kterému...

Chemoterapie při rakovině prsu – co tato léčba obnáší?

Chemoterapie patří k často používaným způsobům léčby při nádorových onemocněních....

Chemoterapie skončila, ale vám je stále špatně? Řešení existuje!

Žaludeční obtíže mohou někdy pacienty obtěžovat ještě mnoho dnů po ukončení...

Chemoterapie: ženě pomůže, dítěti neublíží

Léčba rakoviny prsu v těhotenství je velmi složitou záležitostí. Musí být totiž...

Chemoterapii není třeba kvůli nevolnostem přerušovat

Proč je tak důležité se zaměřit na zvracení a nevolnosti při chemoterapii? Jak...

Chilli papričky budou pomáhat v boji proti rýmě

Ostré chilli papričky rozpláčou i tvrdé chlapy. Mohou být ale i zdraví prospěšné...

Chirurgická interrupce – její komplikace a rizika

Chirurgická interrupce, jako ostatně každý jiný chirurgický výkon, s sebou nese...

Chirurgická léčba benigní hyperplazie prostaty

Chirurgická léčba prostaty přichází v momentě, kdy všechny předešlé konzervativní...

Chirurgické vyšetření

Chirurgické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných k diagnóze...

Chirurgie varixů v režii byzantské říše: makovice místo anestezie

Naši předkové se mnohdy věnovali věcem, které nás mohou opravdu překvapit. Kupříkladu...

CHIVA vás může zbavit křečových žil

Děsí vás představa velké operace křečových žil v celkové narkóze? Pak vězte,...

Chladné počasí ovlivňuje srdce! Víte jak?

S příchodem zimy bychom si měli být vědomi zdravotních rizik, která s sebou...

Chladné počasí zhoršuje astma

Chladné zimní počasí člověku příliš neprospívá. Kůže je suchá, svaly stažené...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#