#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Je váš potomek stále nemocný? Poraďte se s homeopatem

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 24.2.2017

Banální rýma dítěte může být pro mnohé rodiče noční můrou. Vědí totiž, že toto běžné onemocnění v případě jejich potomka přestoupí na další části dýchacích cest a uzdravování bude trvat daleko déle než u jiných dětí. Řešíte takovéto infekční epizody v zimě mnohokrát? Zkuste homeopatika.

Opakovaná onemocnění horních cest dýchacích jsou velmi komplexní problematikou. Jedná se v první řadě o infekce, které se šíří buď kapénkovou cestou, nebo jako kontaktní onemocnění. To znamená, že se ruce plné bacilů dostanou do kontaktu s vlastními sliznicemi úst či nosu. Ale to, jestli dané dítě (případně dospělý) onemocní, je v podstatě dáno poměrem mezi silou infekčního původce a kvalitou imunity dotyčného jedince.

Z různých důvodů 

Je známo, že některé děti téměř nebývají nemocné a jiné doslova „chytí všechno“. Hlavními příčinami opakovaných infekcí horních cest dýchacích je samozřejmě oslabená imunita. Nicméně pokud se v průběhu roku objeví dvě a více infekčních epizod, může zde hrát roli i toxická zátěž těla. Vhodné je vyšetření na ORL (ušní, nosní, krční). To vyloučí vrozené vady či anatomické odchylky, které mohou tendence k těmto nemocem zvyšovat.

Slabá obrana 

Imunita je částečně vrozená a částečně získaná. Větší výskyt infekcí horních cest dýchacích v dětském věku souvisí s tím, že obranný systém je ještě nevyzrálý a s původci chorob se teprve „seznamuje“. Klinicky významné oslabení imunity, kromě oné nevyzrálosti, může být dáno:

  • nutričními nedostatky – nedostatkem vitaminu D, nezdravou stravou bohatou na energii a jednoduché cukry, ale bez vitaminů a důležitých minerálů,
  • faktory životního stylu – děti vystavené pasivnímu kouření mnohem více trpí nemocemi, například astmatem, roli hrají i návštěvy většího kolektivu, protože zde se infekce snadno předávají, 
  • nadměrnou stresovou zátěží.

Co se mimo těchto tří hlavních faktorů na opakovaných infekcích může ještě podílet? Vliv má často i alergické postižení sliznic a též narušení imunitního systému na sliznicích a střevní mikroflóry podáváním antibiotik, především opakovaným.

Co dokážou homeopatika

Mnoho rodičů se snaží podpořit obranyschopnost dětí nejrůznějšími způsoby. Kupují bylinné přípravky, vitaminy i doplňky stravy s vírou, že zaberou a potomek bude už jen zdravý. Ne vždy to funguje. Homeopatické léky, které lze u často nemocných dětí nasadit, respektují základní pravidlo homeopatie: u zdravého jedince vyvolají stav, který je podobný stavu často nemocného dítěte. Je to léčba „podobného podobným“, a ne snaha jít proti něčemu, třeba bakteriím. Homeopatika mohou výrazně pomoci, ale je potřeba se zaměřit na dlouhodobé efekty a změnu celkové reaktivity metabolismu a imunitního systému. To mohou navodit jen terénní léky, tedy takové, které mají velmi hluboké působení. Podávat by se měly zpočátku v ředění 15CH 1× denně a postupně přejít třeba na podávání ředění 30CH 1× měsíčně, vždy v dávce 5 granulí.

Řešení najde každý 

K nejčastěji používaným lékům patří následující homeopatika.

Arsenicum album – lék pro děti řešící nejen sklon k infekcím s alergickými projevy, ale případně také s astmatem. Katary horních cest dýchacích se často komplikují druhotnou infekcí. Nemoci jsou zejména zpočátku charakteristické nevelkou produkcí sekretu, který je pálivý a odírající. Potíže se horší venku a lepší se teplem ve všech formách. Pokud se objeví kašel, je těžší vleže či po půlnoci. Přípravek se hodí pro děti slabé, neklidné, s velkou úzkostí prakticky z čehokoliv.

Calcarea carbonica – pomáhá malým pacientům, kteří trpí na snadná nachlazení, zejména po vystavení se chladu. Sužují je především opakované angíny, záněty středního ucha a bronchitidy. Často u nich najdeme zvětšené krční mandle, lymfatické uzliny a hustý hlen. Celkově se jedná o děti obézní, s ochablým svalstvem. Lehce se unaví a zpotí, především na hlavě. Suché a teplé počasí jim dělá velmi dobře. Z jídel mají rády sladkosti a vejce.

Calcarea phosphorica – zabírá u dětí, které jsou spíše hubené a mají též alespoň mírně zvětšené lymfatické uzliny. Bývají citlivé na chlad, vlhko a změny počasí. Jsou však více aktivní než děti, pro které se hodí lék Calcarea carbonica. Ve škole mají problémy s udržením pozornosti, jsou neklidné, neposedné a snadno je ve třídě rozbolí hlava. Chutnají jim spíše tučná jídla, šunka, případně uzeniny.

Phosphorus – je-li váš potomek velmi citlivý jak po tělesné, tak i po emoční stránce, může mu pomoci tento preparát. Hodí se pro děti neklidné a snadno vzrušivé, které bývají přecitlivělé zejména na vůně a pachy. Snadno krvácejí z nosu a rýmy u nich rády sestupují na průdušky. Pak nastupuje kašel, který se horší mluvením či smíchem a vleže. Celkově těmto jedincům nesvědčí chlad, i když chtějí studené nápoje.     

Pulsatilla – přípravek pro děti trpící často na záněty dutin, uší či průdušek. Jejich sliznice bývají postiženy hustým žlutým sekretem, který ale v noci vysychá. Nos se pak ucpe nebo se případný kašel mění na suchý. Všechny potíže se zhoršují v teple, během noci nebo konzumací tučného jídla. Celkově jsou tyto děti plačtivé, náladové, neustále se dožadují pozornosti a mazlení. Nemají pocity žízně a s pitným režimem jsou na štíru. 

Silicea – lék pomáhající jedincům křehkým, jemným, se světlou pletí. Jsou velmi citliví na chlad a bývají nemocní prakticky celou zimu. Trápí je hlavně hnisavá onemocnění horních cest dýchacích a hnisání obecně (i u drobných poranění). Hlen v dýchacích cestách je řídký, nepříjemně páchnoucí. Jsou to děti, které se silně potí, především na hlavě a nohách, přičemž pot nehezky páchne. Mívají potíže s malou sebedůvěrou, ale co se týče školních věcí, dovedou být hodně paličaté.

Thuya occidentalis – zabírá u osob trpících záněty dýchacích cest se zelenožlutým sekretem. Ten může mít i příměs hnisu či krve. Záněty dýchacích cest jsou často vyvolány polypy na sliznicích. Děti, pro které je preparát vhodný, mohou mít též silně zvětšené lymfatické uzliny a mandle. Jejich potíže se zhoršují v chladném a vlhkém prostředí, stav se lepší při suchém počasí.

Důležitá podpora

Čím ještě lze opakovaně nemocným dětem pomoci?

  • Vitamin A. Studie ukazují, že tato látka snižuje tendence k zápalům plic, ale zvyšuje sklony k nachlazením. Jeho použití je proto poněkud kontroverzní.
  • Vitamin C. Prokazatelně zlepšuje příznaky nachlazení, zkracuje dobu trvání nemoci a obzvláště je vhodný při stresu. Pro děti se doporučuje při nastydnutí alespoň 200 mg na den, u dospělých i 3× 1000 mg denně.
  • Vitamin D. Jeho nedostatek zvyšuje náchylnost k infekčním chorobám. Užívání jako doplňku stravy je však vhodné spíše v zimních měsících, kdy je málo slunečního svitu.
  • Zinek. Snižuje intenzitu a zkracuje délku trvání nemoci, ale při dlouhodobé konzumaci naopak může funkci imunitního systému zhoršit.
  • Beta-glukany. Mnohé studie dokazují, že jsou pravděpodobně v podpoře imunity prospěšné.
  • Probiotika. Pravidelné užívání je pro funkci obranného systému prospěšné, protože probiotika zlepšují funkci a obranyschopnost střevní sliznice.

Nezapomínejte na tradice!

Bylinkové přípravky jsou pro některé přežitek, pro jiné další možnost, jak posílit imunitu. Co lze vyzkoušet?

  • Černý bez – má silné protivirové i protibakteriální dopady, zkracuje dobu trvání nachlazení.
  • Echinacea – kromě protivirového a protibakteriálního účinku zmenšuje i zánět sliznic, ulevuje od bolestí a zlepšuje i některé kožní nemoci.
  • Měsíček zahradní – léčí infekce, hnisavé záněty a rány, mírní zánět a chrání proti poškozování tkání volnými radikály.
  • Česnek – jeho účinky jsou velmi bohaté, mimo jiné dobře likviduje všemožné mikroorganismy.
  • Kozinec – je to lék původně z čínské medicíny, který zlepšuje funkci imunitního systému a velmi dobře předchází nachlazení a chřipce.
  • Zázvor – zahřívá tělo, zlepšuje trávení a napomáhá detoxikaci pročištěním lymfatického systému.
  • Lékořice – chrání před poškozením tkání volnými radikály, zklidňuje sliznice a mírní kašel.


 Přečtěte si více k tématu v sekci
Homeopatie

 

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+4
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Viry útočí! Na typicky zimní nemoci platí homeopatika

Tuhé mrazy, mírná oteplení, sněžení a plískanice. Počasí jen přispívá k již...

Na záněty uší platí i homeopatie

Bolest uší u dětí je pro spoustu rodičů přímo noční můrou. Zejména pak trpí-li...

Na domácí péči nejste sami. Kdo může pomoci?

Stále více lidí touží strávit poslední chvíle ve známém prostředí a kruhu rodiny....

Pro dlouhodobě nemocné může být chřipka rizikem. Zásadní je prevence!

Chřipka je nemoc značně zákeřná. Někteří lidé ji zvládnou více méně lehce, pro...

Děsí vás vysvědčení? Emoce zklidní homeopatika

Školní rok utekl jako voda a než se nadějeme, bude tu opět týden předávání vysvědčení....

Nemocný s rakovinou potřebuje pestrý jídelníček

Kvalitu života pacienta s nádorovým onemocněním lze výrazně ovlivnit výživou....

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Homeopatické léky určené pro nepozorné děti

Počet dětí, které trpí problémy s udržením pozornosti a z toho vyplývajícími...

Zase kašel! Jaká homeopatika naordinovat dětem, když stále marodí?

Probudil vás v noci nekončící dětský kašel? Letos už popáté! Jak zvýšit imunitu...

Znáte možnosti e-zdravotnictví? Využijte je i mimo pandemii

Koronavirová krize prověřila možnosti elektronického zdravotnictví. Chronicky...

Doporučujeme

Čtěte více

Je pro vás menstruace utrpením? Může jít o signál jiné nemoci!

Bolestivá menstruace čili dysmenorea se obvykle projevuje křečemi v podbřišku....

Je přírodní léčba roztroušené sklerózy dobrý nápad?

Roztroušená skleróza je sice léčitelná, ale nevyléčitelná. Moderní medicína...

Je sportování po očkování rizikem?

Jestli jste zvyklí každý den jít do fitcentra nebo si zaběhat, máte možná po...

Je stonání s eReceptem jednodušší?

Už nějaký pátek mají lékaři povinnost vypisovat místo klasických papírových...

Je test otcovství opravdu spolehlivý?

Když se řekne test paternity neboli test otcovství, vybaví se mnohým z nás tolik...

Je to rakovina? Existuje mnoho způsobů jak to zjistit, ale jen jeden dává jasnou odpověď

Existuje řada způsobů jak zjistit, jestli jsou ženská prsa zdravá a neroste...

Je tu jaro – buďte na sebe opatrní

Projevy roztroušené sklerózy se mění jako jarní počasí. Nebo podle počasí? Ukazuje...

Je vám malý prstýnek, klobouk nebo si musíte kupovat větší boty než dříve? Na vině může být hormonální porucha

Pokud na sobě pozorujete nezvyklé potíže, jako je zvětšení některých částí obličeje,...

Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!

Některé rizikové faktory a příznaky spojené se stárnutím a menopauzou není možné...

Je vám špatně po chemoterapii? Sedm metod, jak uklidnit žaludek

Proti nevolnosti a zvracení po chemoterapii užívají pacienti speciální léky...

Je vaše srdce stejně staré jako vy?

Kdekdo se po přečtení titulku tohoto článku zarazí, zda se nejedná o nějaký...

Je výše cholesterolu závislá na počasí? Vědci to nevylučují

Zvýšený cholesterol představuje jeden z rizikových faktorů kardiovaskulárních...

Je vyšší hladina prolaktinu dědičná?

Vysoké hladiny hormonu prolaktinu jsou přirozené třeba u kojících žen. Někdy...

Je zima skutečně ideálním obdobím pro alergologické diagnostické testy?

V průmyslově vyspělých zemích pozorujeme v posledních desetiletích trvalý nárůst...

Je znecitlivující krém vhodný i pro ty nejmenší?

Rodiče novorozenců a kojenců, kteří uvažují o využití znecitlivujícího krému,...

Ječné zrno - jak ho poznáme a co s ním dělat

Ječné zrno je pupínek nebo váček, který se může vytvořit na horním i dolním...

Ječné zrno - jak se léčí a možnosti prevence

Ječné zrno, hordeolum, je zánět mazové žlázky u některé z řas na očním víčku....

Jedeme na pohotovost aneb mládí v ohrožení!

Statistiky hovoří neúprosně. Úrazy jsou považovány za největší problém dětí...

Jeden lék biologické léčby může pomoci u různých nemocí

Biologická léčba je mezi ostatními typy léčby stále poměrně nová, a proto ji...

Jeden lék, více forem. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Léčivé přípravky jsou dostupné v mnoha formách – od kapek a sirupů, přes tablety...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#