#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Děsí vás vysvědčení? Emoce zklidní homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 8.6.2017

Školní rok utekl jako voda a než se nadějeme, bude tu opět týden předávání vysvědčení. Pro mnohé školáky ale i jejich rodiče je to silně stresující období. Jak vše zvládnout v pohodě?

Hlavními problémy školáků a studentů bývají nepříjemnosti s prospěchem či studijními výsledky nebo stížnosti na jejich chování. Za horšími známkami může stát ledacos. U některých dětí jde o důsledek potíží s udržením pozornosti, případně mohou mít problémy s vštípením nově naučené látky. Jindy se tak u jedinců, kteří kromě školy chodí i do několika kroužků, může projevovat únava a přetížení. Mnohdy jsou však špatné známky prostě jen následkem trémy u písemek či zkoušení. Nejprve je potřeba s dítětem promluvit a pokusit se zjistit, o jaký problém se vlastně jedná. Školák by se měl nad situací zamyslet a vyjádřit se k ní. Volba homeopatika je pak snazší. Co se řeší nejčastěji?

1. Neklid a problémy se soustředěním

Neschopnost udržet pozornost mívají především školáci, kteří jsou slabší konstituce a snadno se vyčerpají jak po tělesné, tak i duševní stránce. K hlavním lékům, které mohou toto řešit, patří následující.

Calcarea phosphorica 15CH – přípravek pro děti, které se soustředí jen krátce a brzy se unaví. Pak začnou vyrušovat, jsou neposedné či si stěžují na bolesti hlavy. Tito jedinci, často vytáhlí a hubení, bývají hodně přecitlivělí na zevní stimuly a mají rádi neustálé změny. Podáváme 1× denně 5 granulí.

Zincum metallicum 15CH – lék přetížených školáků. Na jednu stranu mají slabou paměť, na druhou stranu je jejich pozornost rušena neustálým pohybem nohou. Snadno se unaví a bývají ospalí i přes den. Aplikuje se 1× denně 5 granulí.

Rhus toxicodendron 15CH – pomáhá dětem, které jsou neustále v pohybu a snaha udržet je v klidu zhoršuje jejich stav ve všech rovinách. Podáváme 1× denně 5 granulí.

Silicea 30CH – zabírá u jedinců křehkých, kteří mají nedostatek fyzické i psychické energie. Problémy jsou u nich se soustředěním a pamětí, ale na dobrých výsledcích jim záleží a v tomto směru bývají i hodně tvrdohlaví a snaží se být pečliví. Často trpí nosními, krčními nebo ušními infekcemi. Bere se 5 granulí 1× týdně

2. Potíže zapamatovat si novou látku

Calcarea carbonica 30CH – přípravek pro děti, jejichž vývoj je ve své podstatě lehce opožděný od narození. Jsou to osoby v podstatě bystré a inteligentní, ale na zapamatování látky a splnění úkolů potřebují svůj čas. Často mají dobrou paměť, mohou mít neuvěřitelné znalosti, ale ve stresu mívají potíže si je vybavit. Při citlivém vedení jsou však jejich výsledky velmi dobré.

Baryta carbonica 30CH – je určena pro děti, které jsou vývojově opožděné ve fyzické i duševní rovině, mají slabou paměť a novou látku snadno zapomínají. Kromě toho disponují velmi nízkou sebedůvěrou, což se odráží ve špatných známkách. Objevuje se u nich sklon k obezitě a jsou hodně neohrabané. Jejich mandle a lymfatické uzliny bývají zvětšené a jsou často nemocné.

Oba léky podáváme 1× týdně 5 granulí.

3. Přetížení povinnostmi

Jak již bylo zmíněno, u některých dětí se na špatném prospěchu může podepisovat neúměrná zátěž – ať už ve formě školy, nebo mnoha kroužků. 

Kalium phosphoricum 9CH – jde o hlavní lék pro děti, na které je denně kladena velká odpovědnost. V důsledku toho trpí jednak bolestmi hlavy a pak také nespavostí, což jejich stav jen zhoršuje. Čím více se snaží vše zvládat, tím se potíže zvýrazňují a brzy se dostavuje podrážděnost a vztek. Dobře těmto jedincům dělají (kromě snížení nároků rodičů) procházky přírodou. Lék aplikující se 1× denně po 5 granulích pomáhá i dětem po nemoci, které se ve škole nemohou dostat do tempa. 

4. Zvládání trémy

Gelsemium sempervirens 15CH – podporuje jedince, kteří jsou ve stresu paralyzovaní, jakoby obluzení. Nedovedou si vybavit ani dobře naučenou látku, protože mají klasické „okno“. Mohou si stěžovat na vnitřní třes, který je někdy vidět i navenek.

Argentum nitricum 15CH – je lékem pro děti velmi úzkostné, které ve stresu začnou být neúměrně zbrklé. Zběsilý tok myšlenek valící se jim hlavou nedokážou zachytit a výsledkem je pak špatná známka. Bývají to školáci netrpěliví a impulzivní.

Ignatia amara 15CH – přípravek pro děti, které blížící se zkoušení anebo písemku prožívají zamlklostí s pocitem knedlíku v krku. Téměř neustále vzdychají.

Příslušný lék je ideální podat večer a ráno před zkouškou v množství 5 granulí, případně přidat ještě jednu dávku těsně před testem. U velkých trémistů lze preparát aplikovat 1–2× denně i týden až dva předem.

Nervy na pochodu 

Škola není stresem jen pro děti, nýbrž i pro dospělé. Výsledky potomků, případně jejich chování (a to nejen ve škole), mohou v rodičích vyvolávat celou škálu emocí. Vztek, zlobu a zklamání střídají deprese, pocity bezmoci, či dokonce viny. To se samozřejmě projeví na domácí atmosféře a může to vést k dalším potížím. Někdy jsou špatné známky bohužel objektivní – dítě se opravdu neučí a je líné. Tady pomůže spíše správná motivace. Jindy může být problém v ambiciózním či neobjektivním učiteli. V mnoha případech jde ale jen o projekce rodičů, kteří do dítěte promítají své vlastní touhy a přání, případně nesplněné sny z dětství či mládí.

Co radí psycholog

Rodiče, kteří se o prospěch potomků zajímají nebo se s nimi učí, nebudou z případných špatných známek na vysvědčení překvapení. Nicméně následující rady mohou být užitečné nejen v závěru školního roku, ale ve své podstatě se dají použít při každé kontrole žákovské knížky či po třídních schůzkách.

  • Zůstaňte v klidu. Špatné známky, případně nepovedené vysvědčení byste dítěti neměli vyčítat. A už vůbec není vhodné jakkoli vyhrožovat – například tím, že nebudou-li samé jedničky, nepojede se k moři. 
  • Zamyslete se nad možnostmi potomka. Jestli dosažené známky neodpovídají opravdu tomu, co je dítě schopno zvládnout, proberte to s ním. Srovnejte výsledky s minulými vysvědčeními a pokuste se domluvit na způsobech nápravy.
  • Dítě netrestejte. Stejně se tím už nic nespraví.
  • Nesrovnávejte. Reakce typu „takže všichni měli jedničky, a ty ne?!“ může v potomkovi jen podpořit pocity žárlivosti.
  • Pokuste se chválit. Najděte alespoň něco, co stojí za uznání, a dejte svoji radost najevo.

Homeopatika pro rodiče

Máte dojem, že zvládáte situace spojené se školou či studiem svých dětí stále hůř? Bojíte se vlastní reakce na vysvědčení? Zkuste homeopatika. 

Aconitum napellus 30CH – lék vhodný tehdy, když jsou známky či vzkazy v žákovské knížce šokem vyvolávajícím příliv adrenalinu. Postihne vás bušení v hlavě, silný tlukot srdce nebo vysoký tlak. Na psychické rovině je to úzkostný neklid, který může doprovázet i pocit, že snad umřete. Většinou se po několika dávkách tohoto preparátu situace zklidní.

Gelsemium sempervirens 30CH – přípravek pomáhající v případě, pokud je vysvědčení nečekaně špatné a dostaví se paralýza s chvěním. Jste jako omámení, třesete se jednak vzteky a jednak obavami z toho, co se vlastně bude dít. V první chvíli ani nedovedete racionálně uvažovat a točí se vám hlava.

Ignatia amara 30CH – lék na situaci, kdy vám z výsledků potomka doslova vyschne v krku a máte v něm hroudu, která vám brání vyslovit jediné slůvko. Ve skutečnosti ale chcete plakat a být sami. Mlčíte, jen vzdycháte a jediné, co vám pomáhá, je zabavit se nějakou činností a na problémy prostě nemyslet.

Staphisagria 30CH – preparát uklidňující vztek a pocit nevděku z pošlapání všeho dobrého, co jste do dětí vložili. Zlost, která s vámi cloumá, nedáváte v první chvíli najevo. Pokud ji ventilujete, tak spíše skrytě, ale agresivně. Ovšem když se potomek nachomýtne do vaší blízkosti, může nějaký ten pohlavek dostat. 

Aurum metallicum 30CH – přípravek pro rodiče, pro které špatné známky představují naprosté fiasko a konec. To vede ke vzteku s rudým obličejem, ke křiku a výčitkám. K tomu se přidává vysoký tlak a bušení srdce se svíráním. Po vybouření na člověka dopadne deprese a pocit hluboké beznaděje.

Kalium phosphoricum 30CH – je lékem tehdy, kdy máte sami svých starostí dost. Jste přepracovaní a přetažení, bolí vás hlava a vlastní úkoly vás vyčerpávají. Nálož školních problémů je poslední kapkou, která vás vytočí, navzteká a zhorší bolest hlavy.

Lycopodium 30CH – preparát vhodný pro rodiče, kteří bývají benevolentní a někdy nepříliš důslední ve výchově – často tzv. přimhouří oko. Při špatných výsledcích se ale mění na vzteklé a dominantní osoby, které připomínají svoje vlastní dobré výsledky a dítěti neustále vyčítají jeho „neschopnost“.

Nux vomica 30CH – přípravek určený dominantním, workoholickým rodičům, kteří chtějí, aby jejich potomek byl (stejně jako oni) nejlepší. Snadno vybuchnou i na nepatrný podnět, případně neustále hledají chyby na studijních výsledcích dětí. Nesnesou odmlouvání.

Pulsatilla 30CH – zabírá na dospělé, které špatné zprávy prostě jen rozpláčou a oni potřebují intenzivní podporu partnera, aby to zvládli. 

Příslušný lék v dávce 5 granulí můžete užít i několikrát denně, podle aktuálního stavu. Pokud se však situace v průběhu jednoho až dvou týdnů nelepší, pak je namístě vyhledat odbornou pomoc.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+6
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Ekzém a svědění zklidní homeopatika

Ekzém je kožní onemocnění, které postihuje stále větší množství lidí. Způsobuje...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Slzy zabíjejí bolest

Pláč je přirozenou součástí lidského života. K pláči nás doženou různé události,...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Dovolená v klidu aneb homeopatika na loď i do hotelu

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem,...

Blížící se svátky pomohou zvládnout homeopatika

Vánoce nejsou jen o klidu, radosti, lásce a vzájemném porozumění. Pro mnoho...

Zamilovaný partner je spokojený partner II.

Člověk, který má vysoké „novelty-seeking“ i v rámci vztahů, může mít pocit,...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Doporučujeme

Čtěte více

Deset věcí, které byste měli vědět o chronické neuropatické bolesti

Chronická neuropatická bolest vzniká při poškození nebo onemocnění nervového...

Deset věcí, které vám během chemoterapie mohou ublížit

Cílem chemoterapie je zlikvidovat rakovinné buňky. Bohužel se při tom nevyhýbá...

Deset zaručených přírodních pomocníků při hojení ran

<p>Podzim již rozehrává svou symfonii barev a ohlašuje se příchodem sychravého...

Deset zásad zdravého životního stylu pro nemocné srdce

Nemocné srdce může přinést do života některá omezení. Při dodržování zásad zdravého...

Deset zásadních faktů o zánětech močových cest

Záněty močových cest jsou nepříjemné. Mohou vést až k vážným komplikacím, a...

Deset způsobů, jak bojovat s únavou – I. část

Na únavu a vyčerpanost stěžuje 98 procent pacientů s revmatoidní artritidou...

Deset způsobů, jak bojovat s únavou – II. část

Na únavu a vyčerpanost stěžuje 98 procent pacientů s revmatoidní artritidou...

Deset způsobů, jak přežít zimu ve zdraví

Každý z nás má jistě k dispozici řadu prostředků, které nám pomáhají se vypořádat...

Deset způsobů, jak se motivovat ke cvičení

Chcete začít pravidelně cvičit, ale nevíte, jak se k tomu přimět? Přinášíme...

Děsí vás klíšťata na dětském táboře?

Pokud jste se rozhodli odložit své dítě na týden či čtrnáct dní do lůna matky...

Desítka nejčastějších mýtů o osteoartróze. Znáte je?

Osteoartróza je přirozenou součástí stárnutí, můžete si ji způsobit křupáním...

Děsivé sny a jejich vliv na kvalitu spánku

Ač se to zdá k neuvěření, děsivými sny trpí alespoň občas téměř každý. Může...

Déšť i bezvětří hrají ve prospěch alergiků

Jarní měsíce přináší hezké počasí, ale také potíže alergikům, zejména těm pylovým.

Dětem během pandemie zoufale chybí pohyb. Půjde to dohnat?

Pandemie ještě zvýraznila dlouhotrvající trend – české děti se málo hýbají....

Děti a alkohol – v létě buďte ve střehu!!!

K letním prázdninám patří grilování, zahradní party a pikniky. Orosené sklenice...

Děti budoucnosti: bez genu pro rakovinu prsu?

Britští lékaři možná přišli na způsob, jak zabránit výskytu zhoubných nemocí,...

Děti by měly vědět... rodiče by jim měli říci...

Rodinné diskuse o sexu by neměly vzbuzovat pocit donucení a odsouzení. Rodiče...

Děti informovanější než rodiče?

V otázkách drog určitě! Ve výchově dětí obvykle platí, že rodiče svým ratolestem...

Děti kuřaček jsou častěji nemocné

Mladá paní s těhotným bříškem a cigaretou v ruce se nezřídka stává terčem káravých...

Děti kuřáků jsou častěji nemocné

Pasivní kouření nepřidá na zdraví nikomu, malé děti a batolata jsou však na...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#