Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kde byste ji nečekali aneb Méně známé zdroje vlákniny

Léčba cholesterolu Anežka Velková 9.11.2016
redakce uLékaře

Potraviny, které mají vysoký podíl vlákniny, bývají bohaté i na jiné látky. Obsahují například zdravé tuky. Ty pomáhají předcházet onemocněním srdce i cév a snižují množství cholesterolu v krvi. I proto se vyplatí produkty se spoustou vlákniny cíleně vyhledávat.

Vláknina je nesmírně důležitá složka stravy nacházející se v ovoci, zelenině apod. Přesto většina lidí nedosahuje jejích doporučených denních dávek (ženy 25 g, muži 35–40 g). Vláknina snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Při jejím nedostatku zažívací systém trpí. V krvi roste množství cholesterolu, což má za následek nemoci srdce a cév. Vzniknout může i zánětlivé onemocnění, jako je ateroskleróza (choroba cév, při které se do jejich stěn ukládá cholesterol). Jaké potraviny jsou na vlákninu bohaté?

Ovoce běžné i exotické

  1. Avokádo. Obsahuje řadu vitaminů (C, E, B6, K) a vlákninu, jejíž podíl se liší dle typu avokáda. Navíc je tento plod plný zdravých tuků, které pomáhají snižovat cholesterol a brání tak onemocnění srdce.
  2. Nashi – „asijská hruška“. Ovoce bohaté na vitaminy C, K a omega-6 mastné kyseliny, které podporují správnou činnost buněk.
  3. Bobule. Zejména borůvky obsahují omega-6 mastné kyseliny snižující cholesterol. Maliny zase svým složením udržují hladinu cukru v normě, což je důležité, protože jeho nadbytek se může ukládat ve formě tuku v buňkách.
  4. Kokos. V zemích, kde patří kokos k základním surovinám v kuchyni, je prokázaný nízký výskyt vysokého cholesterolu i onemocnění srdce.
  5. Fíky. Tyto plody jsou, kromě kvalitního zdroje vlákniny, účinné ve snižování krevního tlaku. Tím pomáhají v ochraně srdce a cév před poškozením.

Prospěšná zelenina

  1. Artyčoky. Jsou nízkokalorické, bohaté na vlákninu a vitaminy A, C, E, B a K.
  2. Okra. Jinak ibišek jedlý je nejen dobrým zdrojem vlákniny, ale i vápníku a vitaminů.
  3. Tykev. Vláknina v ní obsažená podporuje trávení a vstřebávání živin. Mimo to obsahuje vitaminy C, B1 a další.
  4. Růžičková kapusta. Je jedním z nejlepších zdrojů vlákniny. Díky svému složení má silné protizánětlivé účinky.

Na luštěniny zapomínáme

  1. Černé fazole. Mají vysoký podíl bílkovin, vlákniny, navíc i flavonoidů a antioxidantů – látek, které ochraňují buňky před působením volných radikálů. To jsou částice, které buňky poškozují a ničí. Antioxidanty omezují vznik některých typů rakoviny a zánětlivých onemocnění.
  2. Cizrna. Je bohatá na omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Jde o esenciální (tělo si je nedokáže samo vyrobit) mastné kyseliny snižující riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zánětlivých onemocnění apod.
  3. Bílé fazole. Rovněž obsahují antioxidanty nezbytné v boji proti volným radikálům.
  4. Hrách. Kromě vitaminu B1, bílkovin a manganu jsou v hrachu i esenciální mastné kyseliny.

Ořechy, zrna, jadérka

  1. Oříšky. Mandle a vlašské ořechy jsou známé pro vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. Mandle mají v porovnání s vlašskými ořechy méně kalorií. Díky svému složení příznivě působí na srdce i cévy.
  2. Lněná semínka. Jejich konzumace mimo jiné snižuje cholesterol v krvi a pomáhá mírnit příznaky menopauzy.
  3. Chia semínka. Svým složením (omega-3 a 6 mastné kyseliny) umí udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a předcházet jeho ukládání do stěn cév (tzv. ateroskleróza).
  4. Quinoa. Obsahuje značné množství vitaminu B6, železa a hořčíku. Právě hořčík má zásadní vliv na správnou činnost srdce a cév, ochraňuje je před poškozením, upravuje krevní tlak apod. 

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají v obraně proti rakovině, srdečním onemocněním, nemocem střeva a obezitě. Kromě vlákniny obsahují řadu dalších potřebných látek, tedy vitaminy, bílkoviny, minerály atd. Zařaďte tyto potraviny do svého jídelníčku – podpoříte správnou funkci všech buněk a budete se cítit lépe.

(ave)

Zdroj:
https://draxe.com

Autor článku: Anežka Velková
Líbil se vám článek? 0 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Překvapivé zdroje cholesterolu

Bůček, slanina, uzené maso, vajíčka, škvarky, … Asi tak si většina z nás představuje...

Zdroj nákazy se u žloutenky nemusí vždy podařit vypátrat

Virová hepatitida C patří mezi nejčastější nemoci, které se vyskytují mezi drogově...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Alergie na červené maso nebo avokádo? Ano, je to možné!

Mléko, vajíčka, měkkýši, oříšky, pšenice a sója. To jsou běžné potravinové alergeny,...

Objevte tajemství vápníku

Kalcium. Asi nejzmiňovanější prvek u osteoporózy. Nejčastěji přetrvává názor,...

Méně známá sestra hemofilie aneb Když chybí srážecí faktor VII

Nejčastější poruchy srážlivosti – hemofilie A a B a von Willebrandova nemoc...

Vánoce nemusejí být "alergické"

Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. K jejich slavení dnes neodmyslitelně...

Zahoďte (o Vánocích) cigaretu. Ušetříte nejen peníze

Možná vás letos trápí starosti s tím, jak překvapit své blízké dárkem, který...

Nemůžete mléčné výrobky? Najděte si vápník jinde!

V některých případech nám buď zdravotní stav, nebo i prostý odpor k mléku a...

Karetní hazard by měl být pro nemocné srdce tabu

Kanasta, žolíky, prší – známé názvy oblíbených karetních her. Pro někoho nuda,...

Doporučujeme