#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Potraviny s histaminem mohou být pro alergika rizikové

Bez alergie 23.2.2008

Histamin je jedním z působků hrajících významnou roli při vzniku alergie. Jak má tedy alergik zacházet s potravinami obsahujícími histamin?

rajské jablko
rajské jablko
Histamin je jedním z působků hrajících významnou roli při vzniku. Jak má tedy alergik zacházet s potravinami obsahujícími histamin? Je třeba se jim zcela vyhýbat? #IMG#

Jak na nás působí potraviny

Nežádoucí reakce po požití potravin nemusí být vždy pouze alergické. Může je způsobovat i intolerance například na podkladě neschopnosti enzymaticky zpracovávat některé složky dané potraviny nebo nesnášenlivost některých chemických přísad nebo látek, které potravina obsahuje ve větším množství. Reakce se mohou vzájemně velmi podobat, každá má však zcela jinou příčinu, a proto se i jinak léčí a jsou doporučována jiná dietní opatření.

Histamin jako spouštěč

Jedním z hlavních působků, které jsou motorem alergické reakce, je látka nacházející se nejvíce v žírných buňkách lidského těla, histamin. Tato látka je z buněk uvolněna při alergické reakci, ale mohou ji uvolnit i některé chemické sloučeniny obsažené v potravinách a některé léky. Souhrnně se tyto látky označují jako histaminoliberátory. Z potravin jsou jejich významným zdrojem například rajská jablíčka a jahody. Dalším nebezpečím jsou potraviny, které přímo obsahují histamin ve větším množství. S nimi se do těla, tedy zvenku, dostane další množství histaminu navíc.

Starší potraviny skrývají vyšší riziko

Vyšší obsah histaminu v potravinách je způsoben činností bakterií. Čím je potravina starší, tím je riziko větší. Bakterie histamin potřebují na svou ochranu, zajišťuje jim totiž příznivější životní podmínky, zejména snižuje kyselost okolního prostředí. Nacházíme ho ve vínu, moštech, sýrech, uzených rybách, uzeninách. Po jejich požití mohou mít pacienti reakce nerozlišitelné od alergických, protože je zapříčiňuje stejný působek. Jediný rozdíl je v tom, jak došlo k jeho zvýšení – vyplavením z vlastních buněk při alergické reakci, nebo po podání histaminoliberátorů, dodávkou zvenčí.

Roli hrají i enzymy

Situace může být komplikována ještě tím, že někteří lidé mají vrozenou poruchu enzymů, které histamin odbourávají. Tato porucha potom v kombinaci se zvýšeným přísunem histaminu vede opět k výrazným reakcím, nerozlišitelným od alergie. Postižení jedinci mají do několika minut po požití podezřelé potraviny vyrážky, otoky rtů, otoky sliznic, průjem, zvracení, bolesti hlavy, dušnost, dokonce někdy i poruchu vědomí – kolaps. Na rozdíl od alergie zde však tíže reakce závisí na množství požité potraviny – čím víc, tím je reakce horší. Alergickou reakci vyvolá i jedna jahoda, k histaminoliberaci nebo reakci po požití většího množství histaminu těch jahod musí být mnoho.

Objasnění příčiny reakcí po potravinách je někdy velmi složité a může trvat i měsíce, než se pravá příčina odhalí. Před nasazením přísných diet je proto vhodné poradit se s lékařem. Mohou být totiž zcela neúčinné a při dlouhodobém dodržování mohou pacienta navíc poškodit nedostatkem důležitých živin.

(van)

Doporučujeme

Čtěte více

Nežádoucí reakce po kontaktu kůže s potravinami

Nežádoucí rekce na potraviny vyvolává nejen jejich požití, ale i jejich vdechování...

Nežádoucí účinky alternativní mediciny

Alternativní medicína je stále populárnější v diagnostice a léčbě alergických...

O svatém Valentýnu na alergiky číhá nebezpečí

Únor je v naší zeměpisné šířce ještě měsícem poměrně chladným, často plným sněhu....

Ovčím mlékem proti osteoporóze!

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější...

Ovlivní opatření, prováděná ke snížení alergenů ve školních budovách, také množství alergenů kočičí srsti?

Ve Švédsku není ve školních budovách povoleno chovat žádná zvířata. I přesto...

Partner má virovou hepatitidu C – co teď? Motivujte ho k léčbě!

Virová hepatitida C je onemocnění, které bylo identifikováno a pojmenováno...

Po rozvodu astmatikem?

Je prokázáno, že stres ovlivňuje průběh astmatu. Znamená to tedy, že třeba neurotici...

Pobyt u moře: zátěž, nebo relaxace pro křečové žíly?

<p> Přinášíme vám několik tipů, s čím vyrazit k moři a na co dbát, aby i vašim...

Pomůže princip působení GABA aminokyseliny v léčbě zvýšených hladin prolaktinu?

Většina jevů v přírodě je dána působením protikladných sil. Ať už je to dobro...

Používání chlorových přípravků při úklidu domácnosti a riziko alergických respiračních onemocnění

Dezinfekční a bělicí přípravky obsahující chlor inaktivují nebo jinak likvidují...

Práce na směny může být zdrojem vzniku deprese

Na pracovišti se směnným provozem zaměstnanec může často podléhat depresím....

Prevalence nedostatku vitaminu D u pacientů s osteoporózou

V poslední době se objevují zprávy o tom, že v populaci stoupá prevalence nedostatku...

Probiotika chrání před ekzémem. Ale jen částečně

Složení střevní mikroflóry je u lidí s atopickým ekzémem pravděpodobně odlišné...

Prochoďte se k lepší kondici a zdravějším nohám

Slunečné jarní dny nás přímo vybízejí k tomu, abychom vyběhli na čerstvý vzduch....

Prolaktin a dopamin: dokonalá spolupráce hormonů

Každý živý organismus je možno připodobnit k obrovské chemické továrně. A stejně...

Přejete si pomocí umělého oplodnění holčičku nebo chlapečka?

Přejete si pomocí umělého oplodnění holčičku nebo chlapečka? Párům, kterým...

Při léčbě srdce se vyplatí spolupracovat

Kardiochirurgie patří vedle neurochirurgie mezi „nejtěžší“ chirurgické obory....

Psychika ženy, které se nedaří otěhotnět

Reprodukce je považována za jednu ze základních životních potřeb. Pro mnoho...

Pylová sezona začíná: připravte se!

Alergie si roční období příliš nevybírá. Zatímco někomu vadí pyl třeba jen z...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#