Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
ulekare.web.text.forgotten_password.forgotten_password

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vláknina, trpělivý bojovník nejen s cukrovkou

redakce uLékaře

Vláknina je neocenitelná. Pomáhá při léčbě diabetu, udržuje v kondici střeva a též přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Přejete si zhubnout? Po čem jiném sáhnout než po potravinách nabitých vlákninou.

Vědci se rozhodli zjistit, jaké množství vlákniny je potřebné k udržení dobrého zdraví. Je totiž známo, že většina populace nemá ve své stravě dostatek této složky. Výsledkem bádání je následující doporučení denního příjmu vlákniny pro jednotlivé věkové kategorie:

  • děti nad 16 let a dospělí: 30 g,
  • děti 11–16 let: 25 g,
  • děti 5–11 let: 20 g,
  • děti 2–5 let: 15 g.

Dobře ukrytá

Vláknina je typ sacharidu, který je obsažen v potravinách rostlinného typu. V těle se nevstřebává ani neštěpí, ale hraje důležitou roli při udržování zdraví. K dispozici jsou dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Většina potravin obsahuje oba druhy, ale obvykle jeden typ převažuje.

  1. Rozpustná vláknina – dobrým zdrojem je oves, ovesné otruby, lněná semínka, ječmen, ovoce a zelenina, ořechy, fazole, sója a čočka.
  2. Nerozpustná vláknina – bývá obsažena v potravinách, jako je celozrnný chléb, otruby, celozrnné obiloviny, ořechy, semena a slupka některých druhů ovoce a zeleniny.

Zásadní pro diabetiky

Lidé s cukrovkou mají zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Studie ukazují, že vysoký příjem vlákniny, zejména z obilovin a celozrnných výrobků, může pomoci zmenšit riziko vzniku srdečně-metabolických chorob (kardiovaskulární nemoci, inzulínová rezistence a obezita) a rakoviny tlustého střeva. Vyšší spotřeba ovesných otrub rovněž vede ke snížení hladiny cholesterolu a k poklesu krevního tlaku. Vláknina navíc absorbuje tekutinu a zvyšuje objem odpadních látek. Tím je stolice měkčí a může snáze procházet střevem.

Vliv na váhu

Potraviny s vyšším obsahem rozpustné vlákniny mají zvláštní roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Zvýšením příjmu vlákniny můžete lépe kontrolovat svou hmotnost. Většina těchto potravin má totiž nízký glykemický index (GI), což může přispět k menší chuti k jídlu a nižší hladině glukózy v krvi. Zařadíte-li tedy do svého jídelníčku vlákninu, nebude vás tolik „honit mlsná“.

Jak se zásobit vlákninou? 

  • Konzumujte denně nejméně 5 porcí ovoce a zeleniny.
  • Při nakupování hledejte na etiketách slovo „celozrnný“.
  • Namísto bílých těstovin nebo rýže volte ty hnědé (celozrnné).
  • Jezte fazole, hrách a čočku – můžete je jíst upravené samostatně nebo přidávat do polévek a salátů.
  • Snídejte celozrnné cereálie a svačte müsli s ovocným jogurtem.
  • Potraviny jako kuskus a quinoa jsou též skvělými zdroji vlákniny.

Zdroj: https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Enjoy-food/Carbohydrates-and-diabetes/fibre-and-diabetes/

Autor článku: Hana Horáková
Poslat e-mailem
Líbila se vám odpověď? 0 ANO NE
Inzerce

Související články

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást...

Když vláknina škodí, zkuste džusovou dietu

Vláknina je důležitým prvkem stravy, nejvíce jako součást ovoce a zeleniny....

Když vláknina dětským střevům neprospívá

Onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, vyžaduje specifické...

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Chřipka při cukrovce

Pokud máte cukrovku neboli diabetes, je třeba věnovat zvýšenou pozornost i dalším...

Cukrovka (prvního a druhého typu) u dětí

Cukrovka je stále častěji se vyskytující civilizační onemocnění, v současnosti...

Cukrovka může zapříčinit oční komplikace

Pokud trpíte cukrovkou, pravděpodobně víte, že se pojí s řadou komplikací. Jednou...

Máte-li lupénku, pak pozor na vznik cukrovky

Lidé se závažnou formou lupénky by měli být ostražití, neboť jim více než jiným...

Lidé s cukrovkou jsou ke chřipce náchylnější

Cukrovka neboli diabetes mellitus je v dnešní době relativně časté onemocnění,...

Cukrovka v roli protivníka při hojení ran

Cukrovka trápí značnou část obyvatelstva. Jednou z nepříjemných obtíží, které...

Doporučujeme

Čtěte více

Víte, které olympijské sporty patří k těm méně bezpečným?

Olympijské hry, ať už zimní, nebo letní, jsou svátkem každého sportovního fanouška....

Víte, které sporty škodí srdci a které mu naopak prospívají?

Pokud jste až doteď vybírali aktivitu jen podle toho, jaké sportoviště máte...

Víte, že úhradu některých očkování čekají změny?

Poslanecká sněmovna schválila úpravy týkající se úhrad některých vakcín v rámci...

Vítězná kombinace aneb Porážka artritidy

Kdysi vedla revmatoidní artritida téměř vždy k vyřazení nemocného z běžného...

Vitiligo

Vitiligo je kožní onemocnění způsobené místní ztrátou pigmentu. Typicky se projevuje...

Vlády i světové organizace jsou na pandemii připraveny – alespoň teoreticky

Strach z ptačí chřipky přichází nárazově. Vlny strachu vytvářejí především sdělovací...

Vlakem zdravěji: uLékaře je speciálním partnerem Dne železnice 2017

Zveme Vás 23. září do Bohumína na Den železnice! Potřebujete se poradit s lékařem...

Vláknina dokáže snížit cholesterol stejně účinně jako léky!

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržet hladinu cholesterolu pod...

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást...

Vláknina v jídelníčku? Při střevních zánětech se jí raději vyhýbejte

Pro naše zdraví je důležitá strava bohatá na vlákninu. Toto však neplatí, pokud...

Vlákninu potřebuje i naše srdce. Máte jí dost?

Blahodárný vliv vlákniny na správné fungování trávicího traktu je všeobecně...

Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu

Při dietě se obecně ořechy příliš nedoporučují, protože jsou tučné a kalorické....

Vlhké hojení ran má kořeny už ve starém Egyptě

Vyspělost obvazové techniky starého Egypta dodnes bere dech. Stačí připomenout mumie,...

Vlhké hojení rány zrychluje uzdravení a snižuje výskyt jizev

Na evropském setkání předních odborníků na hojení ran byly přijaty nové pokyny...

Vlhkost a plíseň v bytě podporují vznik alergií

Asi většina lidí bude souhlasit s názorem, že plíseň a vlhkost v bytě není pěkná...

Vliv dlouhodobě užívané hormonální antikoncepce na schopnost otěhotnět

Dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce (Combined Oral Conception...

Vliv fyzické aktivity na výskyt pylové alergie

Alergická onemocnění jsou závažným zdravotním problémem naší doby a počet nemocných...

Vliv cholesterolu na zdraví aneb škodí, nebo neškodí?

Snižování cholesterolu je jedna ze zásadních strategií současné medicíny. Jeho...

Vliv kojení na riziko ekzému u dětí

Delší doba kojení snižuje riziko ekzému u dětí v prvních dvou letech života....

Vliv měsíce na lidské zdraví: potvrzeno zatím jen u spánkového cyklu

Běžná zkušenost mnoha lidí byla nedávno vědecky potvrzena: když je měsíc na...

Poslat e-mailem