#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyšetření na kostní metastázy zbytečně neoddalujte. Ušetříte si další komplikace a přispějete k účinnosti léčby

Když rakovina zasahuje do kosti Ing. Radek Procházka 1.3.2022
Jako u všech záležitostí týkajících se našeho zdraví i u nich ovšem platí: Čím dříve je léčba zahájena, tím větší je šance na její úspěch

Metastázy vznikají v těle člověka s nádorovým onemocněním v situaci, kdy se původní nádor rozšíří do dalších částí těla a vytvoří zde nová ložiska. Jedním z běžných míst metastazování jsou kosti. Proč je důležité neodkládat vyšetření při podezření na ně? Existují totiž možnosti léčby, které mohou zmírnit šíření a působení metastáz. Jako u všech záležitostí týkajících se našeho zdraví i u nich ovšem platí: Čím dříve je léčba zahájena, tím větší je šance na její úspěch.

Nádory vznikají nekontrolovaným dělením buněk. Jak rostou, nádorové buňky se mohou oddělit od primárního nádoru, rozšířit se po celém těle a usadit se v orgánech nebo tkáních vzdálených od původního umístění nádoru. Když nádorové buňky vycestují do kostí, vytvoří zde druhotná nádorová ložiska, označovaná jako kostní metastázy. Nejčastějšími místy, kde se nádorové buňky usazují, jsou kosti v blízkosti středu těla (např. páteř, kyčle atd.).

Jaké komplikace mohou kostní metastázy způsobit?

„Rozšíření zhoubného nádoru do kostí způsobuje nemocným bolesti, které si často vyžádají léčbu radioterapií, a může vyústit až v řadu závažných komplikací, především v destrukci kosti se vznikem patologické zlomeniny, která se nehojí, vyžaduje operační řešení a může způsobit další závažné problémy, například útlak míchy a s ním spojené neurologické problémy,“ uvádí prof. MUDr. Petra Tesařová, CSc., z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Kostní komplikace se objevují nejčastěji do jednoho měsíce od diagnózy kostních metastáz, v průměru do 5 měsíců, ale v principu se mohou objevit kdykoliv. Jejich včasné odhalení a léčba můžou pomoci chránit kosti před dalšími a závažnějšími zdravotními obtížemi.

Příznaky kostních metastáz 

Existuje několik příznaků, které mohou signalizovat přítomnost kostních metastáz:

Bolesti kostí a pohybového aparátu

Bolest způsobená kostními metastázami se může zpočátku objevovat a mizet, ale později se stane trvalou a obvykle nezmizí, ani když si sednete, lehnete nebo chodíte. Zpočátku můžete pociťovat zhoršení během noci a zlepšování při pohybu, ale když se bolest stane trvalou, můžete se i během aktivity cítit hůře. Někdy může být zaměňována za bolest způsobenou revmatoidní artritidou nebo námahou.

Zlomeniny

Zlomeniny kostí mohou být způsobeny drobnými nehodami, jako jsou pády, ale mohou se také vyskytnout během každodenních činností. To může být varovným signálem, že za problémem mohou stát kostní metastázy. Pokud u vás již kostní metastázy byly diagnostikované, je důležité, aby váš lékař zavedl opatření (léčbu pomocí léků nebo chirurgický zákrok), která zlomeninám pomohou předejít.

Důsledky tlaku na míchu

Když se nádor šíří do obratlů, může utlačovat míchu a vést k poškození nervů a někdy i ochrnutí. Velmi časným příznakem může být bolest v zádech nebo krku, ale může se projevit i jako mravenčení, potíže při močení nebo zácpa (v důsledku ovlivnění nervů v páteři). Věnujte pozornost jakékoliv slabosti, ztrátě citlivosti, tíze v pažích nebo nohou či problémům s ovládáním střeva nebo močového měchýře. I to mohou být příznaky kostních metastáz.

Pokud tedy pociťujete novou nebo zvýšenou bolest přicházející od kostí či obratlů, nečekejte a kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, i když si nejste jisti, co ji způsobuje. Pokud jsou nové kostní metastázy diagnostikovány a léčeny, může se předejít zlomenině kosti i dalšímu možnému šíření metastáz.

Vyšetření při podezření na kostní metastázy neodkládejte!

Mnoho pacientů, ať už s podezřením na první příznaky, nebo zhoršením již diagnostikovaného onemocnění, návštěvu lékaře odkládá. Někteří proto, že nevědí, co tyto projevy a bolesti mohou znamenat a z čeho mohou pocházet, jiní mají tendenci je bagatelizovat nebo jim přikládat jiný původ. V uplynulých měsících mohla v odkladu návštěv hrát roli také epidemie covidu-19. Někteří onkologičtí pacienti se obávali návštěvy zdravotnického zařízení nebo se domnívali, že bude v pandemii fungovat v omezeném provozu a že vyšetření nechají na klidnější situaci.

„Neléčené kostní metastázy významně snižují kvalitu života nemocných a ohrožují pacienta na životě. V mnoha případech neumíme zcela zabránit rozsevu zhoubného nádoru do kostí, ale můžeme začít s protinádorovou i antiresorpční léčbou včas, což zásadně ovlivní osud pacienta,“ vysvětluje význam včasného vyšetření prof. Tesařová.

Různé možnosti léčby kostních metastáz

Když lékař dostane příležitost identifikovat metastázy včas, může zvolit jejich vhodné řešení. Existují totiž různé typy léčby, které mohou zabránit nebo zmírnit šíření a působení metastáz. Ta v důsledku výrazně sníží bolestivost příznaků kostních metastáz, pomáhá prevenci fraktur a tím výrazně zlepšuje kvalitu života.

„V současné době není nádorový rozsev ve skeletu zcela vyléčitelný, nicméně máme mnoho léčebných možností, které zabrání komplikacím, zachovávají funkci postižených kostí a odstraní bolesti. Nejúčinnějším přístupem je kombinace protinádorové léčby podle typu primárního nádoru, tzv. antiresorpční terapie, která zabraňuje odbourávání kostí a jejich oslabování a snižuje bolesti způsobené metastázami, a lokální nebo systémové radioterapie, přičemž ozáření postižených míst nebo systémová aplikace izotopů ošetří nádorem postižená místa a likviduje aktivitu zhoubných buněk. Vhodné jsou i doplňky stravy s vápníkem, vitaminem D a v mnoha případech i léky proti bolesti podle intenzity bolesti, kterou metastázy způsobují,“ popisuje dostupné léčebné možnosti prof. Tesařová.

Důležitá je i prevence: Zůstaňte aktivní a hlídejte si vyváženou stravu

Podstatnou roli při léčení může hrát i životní styl – způsob stravy a míra zdravého pohybu. I když je tělo při nádorovém onemocnění oslabeno, pravidelná fyzická aktivita může takto nemocným lidem v mnoha ohledech prospět. Naopak platí, že příliš mnoho odpočinku může vést k ochabnutí svalů a snížení rozsahu pohybu. Pravidelné cvičení a pohyb mohou:

  • zlepšit rovnováhu a snížit riziko pádů a zlomenin kostí,
  • zlepšit fyzickou kondici,
  • zmírnit nevolnost a únavu,
  • snížit riziko vzniku úzkosti či deprese,
  • snížit závislost na dopomoci okolí při běžných každodenních činnostech.

Spektrum preventivních opatření by nebylo úplné bez stravovacích doporučení. Strava je totiž důležitým zdrojem minerálů a stopových prvků podílejících se na zdraví kostí. Při nádorových onemocněních platí pro stravování zejména několik základních doporučení:

  • jezte potraviny, které vám chutnají,
  • jezte pestrou stravu se spoustou ovoce a zeleniny,
  • jezte potraviny s vysokým obsahem bílkovin,
  • pijte hodně vody po celý den,
  • zeptejte se svého lékaře, zda potřebujete užívat nějaké doplňky stravy,
  • pokud máte problémy s jídlem nebo pitím, poraďte se co nejdříve s výživovým specialistou.

Kostní metastázy jsou sice závažným zdravotním problémem, ale jejich negativní účinky a problémy s nimi spojené lze ve značné míře omezit. Základem je zdravý způsob života s vhodnou stravou a pohybem a okamžitá návštěva lékaře, jakmile byste měli pocit zhoršení stavu. Jeho návštěvu zbytečně neodkládejte, ušetříte si tak vznik nepříjemných kostních komplikací a napomůžete tomu, aby léčba kostních metastáz mohla být co nejúčinnější. 

(rap)

Zdroj:

www.amgen.cz

Autor článku: Ing. Radek Procházka
Líbil se vám článek?
+73
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Kostní metastáza jako komplikace rakoviny

Některé typy rakoviny se bohužel neomezují jen na místo vzniku nádoru, ale tvoří...

Jaké jsou současné možnosti léčby kostních metastáz?

Dceřiná ložiska zhoubného nádoru zakládaná v kostech, takzvané kostní metastázy,...

Proč je důležité léčit kostní metastázy a jakou roli v tom hraje čas?

Bolest v zádech, slabost končetin, ale také nevolnost, zvracení či zácpa. Druhotná...

Řešení kostních metastáz je dvojího druhu

<p>Bolest v kostech a vznik zlomenin patří mezi nejčastější projevy metastáz...

Metastázy komplikují nejen rakovinu ledvin

Metastázy jsou obávaným ztížením každého, už tak složitého nádorového onemocnění....

Jaké komplikace mohou kostní metastázy vyvolat?

Bolest a zlomeniny kostí, poruchy hybnosti končetin, ale také únava, zvracení...

Jaké mám s kostními metastázami vyhlídky?

Možná jste narazili na tvrzení, že rozšíření zhoubného nádoru do kostí představuje...

Biopsie kostní dřeně

Biopsie kostní dřeně je vyšetření, které lékaři pomůže odhalit a upřesnit, o...

Rakovina prostaty v kostech? Mohou za to metastázy

V roce 2011 byla rakovina prostaty diagnostikována u téměř 7 000 mužů. Přesto...

Kostní denzitometrie – kdo by ji měl podstoupit

Ke zjištění osteoporózy neboli řídnutí kostí se využívá kostní denzitometrie...

Doporučujeme

Čtěte více

Vyšetření genů embrya ještě před samotným těhotenstvím? Pro medicínu žádný problém!

Chcete potomka, ale bojíte se dědičné nemoci? Obavy můžete pustit z hlavy, lékaři...

Vyšetření konečníku

Vyšetření konečníku patří mezi základní vyšetření. Používá se zejména při podezření...

Vyšetření kostí lze podstoupit i preventivně

Následky osteoporózy se typicky projevují v pozdějším věku, ačkoliv už takto...

Vyšetření kostí lze podstoupit i preventivně

Následky osteoporózy se typicky projevují v pozdějším věku, ačkoliv už takto...

Vyšetření krevního tlaku

Vyšetření krevního tlaku - tonometrie - je jedno ze základních lékařských vyšetření....

Vyšetření krevních plynů

Množství krevních plynů je v tepnách za normálních okolností stálé. Hlavními...

Vyšetření krve u diabetika

Je ve vlastním zájmu každého diabetika, aby docházel na pravidelné kontroly...

Vyšetření kyčlí

Preventivní vyšetření kyčlí je soubor lékařských vyšetření a zobrazovacích metod,...

Vyšetření lipidů – budete na lačno a půjdete dvakrát

Dyslipidémie je onemocnění způsobené většinou částečně dědičně, ale též životním...

Vyšetření moči

Vyšetření moči patří mezi základní vyšetřovací metody. Dává lékaři průběžnou...

Vyšetření nemocí přenášených pohlavním stykem

Mezi sexuálně přenosné nemoci (STD-sexually transmitted diseases) patří skupina...

Vyšetření neplodnosti je často méně náročné u muže než u ženy

Neplodnost je dnes problémem nejen žen, ale také mužů. Vyšetření ejakulátu a...

Vyšetření osteoporózy

Cílem vyšetřovacích metod u osteoporózy je zobrazení struktury kostí. Na základě...

Vyšetření osteoporózy hradí pojišťovna. Někdy

O onemocnění zvaném osteoporóza slyšela určitě většina z nás. Při podezření...

Vyšetření pomocí štěrbinové lampy je u očního lékaře rutinou

Trápí vás zhoršující se zrak? Jednou ze snadných, rychlých a bezbolestných metod...

Vyšetření prostaty

Při vyšetření prostaty provádí lékař několik samostatných úkonů. Mezi ty základní...

Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete

Zdá se vám, že kontrola prostaty konečníkem narušuje vaši intimitu? Nejste sami....

Vyšetření prsu

Vyšetření prsu je základní a nejjednodušší metoda k prevenci nádorů prsu. Mezi...

Vyšetření při podezření na střevní záněty může být nepříjemné, ale je důležité

Koho by nevyděsila krev nebo hlen ve stolici, bolesti břicha, nevolnost, nechutenství...

Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice

Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#