Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Asociální chování dítěte

Jitka J. 17.6.2016

Dobrý den, mám dceru, které je nyní rok a půl. Asi od pěti měsíců jí vadí cizí lidi. V současnosti dělá to, že jakmile je v blízkosti někdo cizí, chce okamžitě chovat a stane se z ní "klíště". Když sedíme venku, je schopná se za určitou dobu (10 - 30 minut) jít bavit po svém a hrát si a dotyčnou cizí osobu ignorovat, pokud ona ignoruje ji. Pokud ji cizí člověk neoslovuje, nedívá se na ní, je schopná být pár centimetrů od něho. To se nám stalo např. na výstavě psů, kde jí zajímali pejskové a bylo jí jedno, že stojí těsně vedle cizích lidí. Nebo nám např. dělníci stavěli nový plot a byli od ní půl metru a ona si tam v klidu hrála. V místnosti osmělení trvá déle. Připadá mi, že venku cítí spolehlivou "únikovou cestu", tak je tam jistější. Na dětském hřišti bez problému. Hraje si, nikoho si nevšímá, je spokojená. V obchodě vše také v pohodě, pokud na ní prodavačka nepromluví. Nejhorší stav byl nyní na prohlídce u doktorky. Okamžitě po vstupu do ordinace začala brečet a dělat "klíště". Měla jsem problém ji svléknout. Nezměřila se, nezvážila, doktorka si ji ani neposlechla. V průkazu máme "nelze vyšetřit". Co se s tím dá dělat? Nechci už příště u doktorky nebo kdekoliv jinde takovou ostudu. Děkuji.

Odpovídá:

MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie Pracoviště: Ordinace U Pandy

Dobrý den paní Jitko! Úvodem Vám chci říci, že je to především Vaše dítě, o koho zde jde. Ostudu vnímáte Vy, jako jiná osoba - jeho matka. To, že vnímáte jako ostudu, že se nechová dle vašich představ či představ někoho jiného není jeho problém. Dítě reaguje na danou situaci hlavně dle svého aktuálního psychického a fyzického stavu, psychického napětí své matky (otce) a zkušeností, které dosud během svého života nasbíralo. Pokud mělo nějaké negativní, je zcela logické, že má strach v kontaktu s neznámým (lidmi či situací), i když může být situace nyní bezpečná. Ono to prostě neví. Když to neví, musí to bezpečí cítit. Proto utíká k Vám. Vy a vaše náruč jste pro ni tím bezpečným místem. V ordinaci ji určitě dříve dělali něco, co jí nebylo příjemné, např. očkování, strkání klacíku do úst, apod., podobné to bude i s dalšími lidmi... Možná Vám to bude připadat zvláštní, ale zkuste s ní více mluvit o tom, co děláte, co budete dělat, co ji čeká. Zkuste si např. prohlídku u lékaře ukázat na panence doma, ať to "zažije" v bezpečném prostředí, klidně ať i ona prohlíží panenku, dá jí injekci...a podobně procházejte další běžné situace, kde jte pozorovala její obavy. Děti jsou v tomto batolecím období mnohem citlivější a jejich schopnost adaptace na stresovou situaci je mnohonásobně menší než naše. Přeji vám oběma hodně radostných zážitků! S pozdravem Petr Kadleček

Související dotazy

Chování dítěte
dobry den,mam dotaz ohledne syna 29mesicu,dva mesice...
Pomalý vývoj dítěte
Dobrý den, měla bych dotaz na zdraví vývoj dítěte....
Vývoj dítěte
Dobrý den, mám 3,5 měsíční holčičku.Dcera je vývojové...
Změna chování u dvouletého dítěte
Dobrý večer, píši přes známého. Mám problém s mým dvouletým...
Patologické chování
Dobrý den, obracím se na Vás s takovým lehce delikátním...
Vliv štítné žlázy na mentální vývoj dítěte
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může špatná funkce...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

ASLO - léčit či nikoli

Dobrý večer, chtěla bch vás poprosit o váš názor. V krku mi po provedené kultivaci...

ASLO a ledviny u plodu

Dobrý den, již cca 2 roky mám zvýšené aslo. V začátcích hodnota cca 700 a nyní...

ASLO a otěhotnění

Dobrý den, před 10 měsíci jsem měla angínu, ASLO 370. Přeléčena Klacidem (alergie...

ASLO pomalu klesá - přesto vytrhnout krční mandle ?

V minulosti mě dost trápily angíny, některý rok víc, někdy méně. Ale vždy minimálně...

ASLO v těhotenství

Dobrý den, již cca 2 roky mám zvýšené aslo. V začátcích hodnota cca 700 a nyní...

Aslo zvýšené

Dobrý den chtěla jsem se jen zeptat jestli může být zvýšené aslo po cca 2 letech...

Aslo, crp....

Dobry den, chcela by som sa vas spytat, u akeho lekara sa mam este dat vysetrit....

Aslo, cholesterol , kyselina listová

Dobrý den, mám na Vás pár dotazů a budu velmi vděčná za Vaše odpovědi. Dnes...

Aslo,escheri coli

Dceři na stěrech u gynekologa našli escheri coli dostala zanocin.je to nutne...

Asni maz

dobry den,chtela jsem se zeptat jestli muze byt usni maz za usnim bubinkem a...

Aspergeruv syndrom

Dobrý den pane doktore, Zajímá mě, zda mám Aspergerův syndrom. A také mě...

Aspergerův syndrom

Dobrý den, mám takový problém. Mám přítele, který trpí Aspergerovým syndromem....

Aspergerův syndrom

Dobrý den, cítím, že bych potřebovala poradit. Je nějaká zaručená cesta jak...

Aspergerův syndrom

Dobrý den. Na internetu jsem hledal informace o depresích, na které jsem,...

Aspergeruv syndrom

Dobrý den! Je mi 16 let a mám aspergeruv syndrom.Chci to zmenit, tak se na...

Aspergeruv syndrom

Dobry den,cetla jsem nekolik clanku na toto tema,a mam obavy,ze muj mladsi bratr(16let)trpi...

Aspergerův syndrom

Dobrý den Mám diagnostikovaný Aspergerův syndrom Mám pár otázek Mám kámoše,...

Aspergerův syndrom

Dobrý den, je mi třináct let a za tři měsíce mně bude 14. Od útlého dětství...

Aspergerův syndrom

Dobrý den, náš syn bude mít v červnu 2015 šest let a v září nastupuje do první...

Aspergerův syndrom, ADHD a genetika

Dobrý den, je mi 35 let, mám tři děti. Nejstarší 12 let, chlapec, problémový,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysvětlení artroskopie

Vážený pane doktore, paní doktorko. Chtěla bych se zeptat na vysvětlení lékařských...

Srdcové eso symbolizuje západní civilizaci

Červený symbol srdce jsme zvyklí vídat na kartách nejrůznějšího druhu a původu....

Červené pupínky

Dobrý den pane Doktore/rko. Chtěl bych se zeptat už skoro 3 týden mě dráždí...

Prasklá žíla po odběru krve

Dobrý den pane doktore, před více než měsícem jsemí byla na odběru krve při...

Zánět trojklanneho nervu a homeopatika

Dobrý den, měla bych prosbu,dnes mi byl diagnostikován zánět trojklanneho nervu...

Velikost penisu

dobry den.rad bych vedel vic o zvetseni penisu.slysel jsem ze jsou nejake hormonalni...

Vodnatý průjem

Už druhy den mám prujem. Byl spíše vodnatý občas jen vodnatý. Měla jsem teplotu...

Modřina na zádech nebo něco vážnějšího?

Dobrý den, prosím Vás o názor, zda se dle přiložených fotografií jedná podle...

Mohu rehabilitovat po zlomenině ramene, když mám trombozu hlubokých žil ve stehně?

Prosím, mohu rehabilitovat po zlomenině ramene, když mám trombozu hlubokých...

Po sternotomii lze hrudní kost jednoduše zase „slepit“

Netradiční metodu spojení hrudní kosti po otevřené srdeční operaci použili lékaři...

Množství mléka a tekutin u 8.měsíčního dítěte

Dobrý den, paní doktorko, můžete mi, prosím, poradit, kolik UM a ostatních tekutin...

Svědění kůže

Dobrý den, mám dotaz ohledně svědění kůže. Zprvu mě svěděla jen pokožka hlavy...

Kaz a díra v zubu


Nespavost, strach, špatné dýchání

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor na můj problém. Jsem ve 38 tt a již asi...

MUDr. Olga Roškotová

Ordinace praktického lékaře pro děti a dorost

Tabák ničí žíly, nekuřte!


Otoky po hmyzím bodnutí nepodceňujte


Zánět spojivek


Bolest ramene

Dobrý den, je mi 44let. v roce 2005 jsem měla potíže s ramenem. SONO: V oblasti...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×