Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Asociální chování dítěte

Dětské nemoci Jitka 17.6.2016

Dobrý den,
mám dceru, které je nyní rok a půl. Asi od pěti měsíců jí vadí cizí lidi. V současnosti dělá to, že jakmile je v blízkosti někdo cizí, chce okamžitě chovat a stane se z ní "klíště". Když sedíme venku, je schopná se za určitou dobu (10 - 30 minut) jít bavit po svém a hrát si a dotyčnou cizí osobu ignorovat, pokud ona ignoruje ji. Pokud ji cizí člověk neoslovuje, nedívá se na ní, je schopná být pár centimetrů od něho. To se nám stalo např. na výstavě psů, kde jí zajímali pejskové a bylo jí jedno, že stojí těsně vedle cizích lidí. Nebo nám např. dělníci stavěli nový plot a byli od ní půl metru a ona si tam v klidu hrála. V místnosti osmělení trvá déle. Připadá mi, že venku cítí spolehlivou "únikovou cestu", tak je tam jistější. Na dětském hřišti bez problému. Hraje si, nikoho si nevšímá, je spokojená. V obchodě vše také v pohodě, pokud na ní prodavačka nepromluví. Nejhorší stav byl nyní na prohlídce u doktorky. Okamžitě po vstupu do ordinace začala brečet a dělat "klíště". Měla jsem problém ji svléknout. Nezměřila se, nezvážila, doktorka si ji ani neposlechla. V průkazu máme "nelze vyšetřit". Co se s tím dá dělat? Nechci už příště u doktorky nebo kdekoliv jinde takovou ostudu.
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Ordinace U Pandy

Dobrý den paní Jitko!
Úvodem Vám chci říci, že je to především Vaše dítě, o koho zde jde. Ostudu vnímáte Vy, jako jiná osoba - jeho matka. To, že vnímáte jako ostudu, že se nechová dle vašich představ či představ někoho jiného není jeho problém. Dítě reaguje na danou situaci hlavně dle svého aktuálního psychického a fyzického stavu, psychického napětí své matky (otce) a zkušeností, které dosud během svého života nasbíralo. Pokud mělo nějaké negativní, je zcela logické, že má strach v kontaktu s neznámým (lidmi či situací), i když může být situace nyní bezpečná. Ono to prostě neví. Když to neví, musí to bezpečí cítit. Proto utíká k Vám. Vy a vaše náruč jste pro ni tím bezpečným místem. V ordinaci ji určitě dříve dělali něco, co jí nebylo příjemné, např. očkování, strkání klacíku do úst, apod., podobné to bude i s dalšími lidmi... Možná Vám to bude připadat zvláštní, ale zkuste s ní více mluvit o tom, co děláte, co budete dělat, co ji čeká. Zkuste si např. prohlídku u lékaře ukázat na panence doma, ať to "zažije" v bezpečném prostředí, klidně ať i ona prohlíží panenku, dá jí injekci...a podobně procházejte další běžné situace, kde jte pozorovala její obavy. Děti jsou v tomto batolecím období mnohem citlivější a jejich schopnost adaptace na stresovou situaci je mnohonásobně menší než naše. Přeji vám oběma hodně radostných zážitků! S pozdravem Petr Kadleček

Související dotazy

Chování dítěte
dobry den,mam dotaz ohledne syna 29mesicu,dva mesice...
Pomalý vývoj dítěte
Dobrý den, měla bych dotaz na zdraví vývoj dítěte....
Vývoj dítěte
Dobrý den, mám 3,5 měsíční holčičku.Dcera je vývojové...
Změna chování u dvouletého dítěte
Dobrý večer, píši přes známého. Mám problém s mým dvouletým...
Sahání na hlavu u dítěte
Dobrý den,mám 17 měsíční holčičku ktera si pořád sahá...
Patologické chování
Dobrý den, obracím se na Vás s takovým lehce delikátním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

ASLO a ledviny u plodu

Dobrý den, již cca 2 roky mám zvýšené aslo. V začátcích hodnota cca 700 a nyní...

ASLO a otěhotnění

Dobrý den, před 10 měsíci jsem měla angínu, ASLO 370. Přeléčena Klacidem (alergie...

ASLO a RF

Dobry den chtela jsem se zeptat. Dceri delala pani doktorka krevni testy. Biochemie...

ASLO pomalu klesá - přesto vytrhnout krční mandle ?

V minulosti mě dost trápily angíny, některý rok víc, někdy méně. Ale vždy minimálně...

ASLO v těhotenství

Dobrý den, již cca 2 roky mám zvýšené aslo. V začátcích hodnota cca 700 a nyní...

Aslo zvýšené

Dobrý den chtěla jsem se jen zeptat jestli může být zvýšené aslo po cca 2 letech...

Aslo, crp....

Dobry den, chcela by som sa vas spytat, u akeho lekara sa mam este dat vysetrit....

Aslo, cholesterol , kyselina listová

Dobrý den, mám na Vás pár dotazů a budu velmi vděčná za Vaše odpovědi. Dnes...

Aslo,escheri coli

Dceři na stěrech u gynekologa našli escheri coli dostala zanocin.je to nutne...

Asni maz

dobry den,chtela jsem se zeptat jestli muze byt usni maz za usnim bubinkem a...

Aspergeruv syndrom

Dobrý den pane doktore, Zajímá mě, zda mám Aspergerův syndrom. A také mě...

Aspergerův syndrom

Dobrý den, mám takový problém. Mám přítele, který trpí Aspergerovým syndromem....

Aspergerův syndrom

Dobrý den, cítím, že bych potřebovala poradit. Je nějaká zaručená cesta jak...

Aspergerův syndrom

Dobrý den. Na internetu jsem hledal informace o depresích, na které jsem,...

Aspergeruv syndrom

Dobrý den! Je mi 16 let a mám aspergeruv syndrom.Chci to zmenit, tak se na...

Aspergeruv syndrom

Dobry den,cetla jsem nekolik clanku na toto tema,a mam obavy,ze muj mladsi bratr(16let)trpi...

Aspergerův syndrom

Dobrý den Mám diagnostikovaný Aspergerův syndrom Mám pár otázek Mám kámoše,...

Aspergerův syndrom

Dobrý den, je mi třináct let a za tři měsíce mně bude 14. Od útlého dětství...

Aspergerův syndrom

Dobrý den, náš syn bude mít v červnu 2015 šest let a v září nastupuje do první...

Aspergerův syndrom, ADHD a genetika

Dobrý den, je mi 35 let, mám tři děti. Nejstarší 12 let, chlapec, problémový,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nepříjemný zápach z úst

Dobrý den. Už několik let trpím častým silným zápachem z úst. Původně jsem myslel,...

Plíseň na víčku zavařeniny

Dobrý den, dostala jsem od mé maminky zavařené kysané zelí a kyselé okurky....

Po operaci nehtového lůžka

Dobrý den, je to teprve den co jsem absolvovala plastiku nehtového lůžka, ale...

Stržení nehtu na palci u nohy vlastním přičiněním

Dobrý den, dnes jsem strhla půlku nehtu na palci u nohy, když jsem kvůli své...

Boule pod kolenem

Dobrý den, už nějakou dobu mám pod pravým kolenem bouli. Brání mě to při pokrčení...

CT mozku

Dobrý den, prosím o přeložení laicky.Edém mozku s vyhlazením gyrifikace. Na...

Trhání zubních nervů

Dobrý den, asi před rokem a půl mi lékařka zaplombovala kaz v šestce vpravo...

Recidivující balanitida

Dobry den, pred 4 lety doslo k neprijemne situace. Pote se asi po 10 dnech vytvorila...

Svědivé pupínky na zádech

dobrý den, již řadu let se mi na zádech objevují červené pupínky, které úporně...

Bolest varlete šířící se k ledvinám


Škubání v břiše

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám podivné záškuby v břiše v místě slepého...

Stěhovavé bolesti kloubů a svalů

Dobrý den, už skoro tři roky mám stěhovavé bolesti kloubů a svalů, cítím se...

OCD

Dobrý den, ještě mám jeden dotaz ohledně OCD. Já vím, že léky a psychoterapie...

Krev ve slinách pouze po ránu

Dobry den, nepravidelne se mi objevuje krev ve slinach po probuzení, tak prvni...

Bolesti nad pupkem

Dobrý den, už 4 den mám bolesti nad pupkem, teploty jsem měla 38, jsem i teď...

Alergická reakce kolem očí

Dobrý den. Minulý týden jsem si aplikovala na obličej hydratační masku. Do druhého...

Poškození menisku

Dobrý den, na magnetické rezonanci mě byla napsána tato diagnoza: |Laesio men....

Degenerativní změny na krční páteři

Dobrý den nález-pokročílé degenerativní změny v segmentech C2/3 a C4-6,dorzální...

Podvrtnutí kotníku

Dobrý den chtěla bych se zeptat na bolest a oteklost na kotníku.pred týdnem...

Píštěl na břiše?

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem byla na operaci s pilonidálním sinem. Nyní...

Reklama
Zavřít