Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti zad s prostřelováním do pravé nohy

Záda, páteř Soukopová 27.1.2017

Dobrý den,od září 2016 mám bolesti v pravé noze z neurologie mě poslali na magnetickou rezonanci a ve zprávě se píše :Lordoza bederní je mělká.Tvar a signál obratlových těl je správný.Páteřní kanál má zvyklou šířku .Intervertebrální prostory nezúžené ,signál disku L5/S1 je snížený .Degenerativní změny s předními a dorsolaterními osteofyty.LIGG.flava nejsou zesílená.Laterní recesy nejsou redukované šíře.Při vyšetření neprokazujeme paradiskální změny typu endplate disease Modic.Signál míchy,kaudy a mišního moku je normální bez ložiskových změn.V modu FIESTA normální nález.Mediální hernie disku L5/S1-4mm.Degenerativní změny L páteře.Hernie disku L5/S1.Neurolog mě poslal na neurochirurgii protože bolesti po půl roce neustávali. V jedné nemocnici my doporučili mikrodiskektomii L5/S1 a protože jsem navštívila ještě jednu nemocnici tak ti mi na neurochirurgii doporučili dekomrese L5/S1.Chtěla bych se zeptat jestli oba vypsané zákroky jsou stejné nebo odlišné a ,který zákrok by pro mě byl lepším řešením.Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

dle mého osobního názoru je lepší, pokud to tedy jde, vůbec neoperovat a stav zvládnout konzervativně, cvičením.
Co se týká dvou zmíněných zákroků, tak to je dotaz spíše na neurochirurga či ortopeda, který se zabývá i operací zad. Váš dotaz tedy přepošlu do konzultační ambulance k vyjádření odborníkovi, vyčkejte tedy ještě jeho odpovědi.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

Pokud jste absolvovala léčbu u lékaře, který pracuje" aktivně fyzioterapeuticky"( běžná fyzioterapie není totéž), tak pak lze opravdu zvažovat operační léčbu. V případě ohrožení hybnosti byste byla již po operaci. To by nešlo odkládat. V situaci, kdy odkládat lze, ale potíže přetrvávají bývá problém buď v oblasti léčby- to je ta " aktivně lékyřsky fyzioterapeutická léčba" nebo ve spolupráci postiženého pacienta, nevyužije li pomoci lékaře k cílenému cvičení, aby bylo možno ono zlešpšení stabilizovat v bezpotížové situaci dostatečně, pak bývá tato pomoc nedostačující. Nedílnou součástí léčby je ještě rozbor ergonomických podmínek( v práci v příúpadě, že s potížemi stále pracujete) ale i mimo práci, ( at pracujete či ne). Pokud výše uvedené podmínky splněny byly, situace se nelepší, tak je nutno opravdu plánost chirurgický zákrok.. Nelze takto rozlišit, který je jednoznačně vhodnější ve Vaší situaci. Výše uvedený popis léčebného postupu to často umožní, jste li již takto daleko, pak je otázkou neurochirurga či orthopeda, aby zvážil ten vhodnější. Mikrodisektomie je menší zásah, takže naprvní pohled se jeví jako šetrnější. Je ovše,m otázkou, zda bude po totmto zákroku opravdu situace dostatečně vyřešena, zda nebude následovat zákrok druhý. Možná je dokonce i kombinace, byť ta má trošku jiná pravidla. Opravdu rozhodnout na které pracoviště, na kterou variantu jít nelze takto.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Bolesti zad s prostřelováním do pravé nohy
Dobrý den třetím rokem mám mravenčení až pálení pravé...
Bolest zad
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, již delší dobu...
Bolest zad s prostřelováním do nohy
Před několika měsíci mi při bolesti levé nohy byla...
Bolesti nohou
Dobrý den chtěla jsem se zeptat už 4 měsícekdyž rano...
Bolest zad
Jsem rok po císařském řezu /dvojčata/. Trápí mne úporná...
Bolest nohou
Dobry den, mam na vas dotaz. Jiz tri roky mam sedave...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti zad po práci

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat. Je normální, když mě při trochu fyzicky namáhavější...

Bolesti zad po rakovině prsu

Vážený pane doktore , prosím o radu ohledně užívání léků.Před dvěma lety jsem...

Bolesti zad po sundání fixace po zlomenině klíční kosti

Dobrý den Před měsícem jsem si zlomil klíční kost.Měl jsem asi 3 týdny popruhy...

Bolesti zad po výhřezu ploténky a operace

Dobrý den, můj dotaz z 23.3.2018: je mi 45let a jsem 5let (a kousek) po operaci...

Bolesti zad po zlomenině 4,5,6 obratle

Dobrý den, pane doktore. Před 5 měsíci jsem měl úraz páteře, který je v lékařské...

Bolesti zad pod lopatkami

Dobrý den, pracuji v laboratoři a poslední dobou, když dlouho sedí u stolu...

Bolesti zad při skolioze

Dobrý den, byla jsem u pana doktora neurologa, ten mi diagnostikoval bez rentgenu...

Bolesti zad RTG

Dobrý den, byla jsem na RTG LS páteře.Můžete mi blíže vysvětlit můj nález a...

Bolesti zad s iradiací do DKK

Dobrý den pane doktore ,chtěla jsem se zeptat mám bolesti zad vystřelující do...

Bolesti zad s kořenovým drážděním.

Dobrý den,mám diagnózu M511 onemocnění lumbálních a j.meziobratl.plotének s...

Bolesti zad s prostřelováním do pravé nohy

Dobrý den třetím rokem mám mravenčení až pálení pravé nohy předního stehna .Na...

Bolesti zad s výstřelem do levé nohy

Dobrý den, již 4 měsíce mám bolesti v bederní páteři s výstřelem do pravé nohy.Nemůžu...

Bolesti zad s vystřelováním do končetiny

Dobrý den, mám dlouhodobé bolesti bederní a krční páteře,po injekcích a opakovaných...

Bolesti zad s vystřelováním do ramen

Co mám dělat když mi bolí celé záda a vystřeluje do rámen a mám křeče do nohou

Bolesti zad s vystřelováním do ruky

Dobry den,pro bolesti na stranach krku a ruky jsem konecne podstoupila rtg patere.Zada...

Bolesti zad spojené s pálením a pícháním v rukou

Dobrý den, mám dotaz. Jsem nemocná už 8 měsíců z MR mi zjistily maiorální pravostranná...

Bolesti zad spojené vždy s virozou

Prosim moc o radu,jiz delsi cas (několik let) trpim občasnými ale silnymi bolesti...

Bolesti zad spojené vždy s virozou

Prosim moc o radu,jiz delsi cas (několik let) trpim občasnými ale silnymi bolesti...

Bolesti zad stav po dvou operacích

EMG-přesvědčivé zn. chronické radikulopathie L5,S1 vlevo,lehká chronická radiokulopathie...

Bolesti zad u zánětu močového měchýře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, které léky jsou volně prodejné a mohu používat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nadměrné pití vody

Dobrý den, asi tak poslední rok musím denně vypít až 5-6 litrů vody. Není to...

Zvětšená uzlina na krku

Dobrý den, trápí mě jeden problém, před 3 dny se mi na pravé straně krku, pod...

Stolice měsíčního dítěte

Dobrý den, chci se zeptat jak vypadá krev ve stolici plně kojeného dítěte. Moje...

Průjem a problémy se žlučníkem

Dobrý den, mám zájem o objednání vyšetření mých potíží vaším prostřednictvím. Za...

Nateklá žláza na levé straně krku, viróza

5ti letý vnuk, má nateklou žlázu na levé straně krku.Před 14 dny byl očkován...

Betaloc ZOK 25mg

Dobry den prosim o radu jiz dlouhou dobu mam buseni srdce drive sem chodila...

Antikoncepce a aulin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli prášek Aulin snižuje schopnost antikoncepce...

Boulička v pochvě

Dobrý den, právě jsem si nahmatala bouličku "tam dole" a dost mě to vyděsilo. Prosím,...

Calprotectin ve stolici

Dobrý den,mám jít na odběry calprotectin jak se bere vzorek?může pan doktor...

Stolice kojence

Dobrý den. Mám tříměsíční holčičku. Od porodnice jsme na umělé výživě. Cca do...

Svědivé pupínky rukou a nohou

Dobrý den, asi před měsícem se mi začaly dělat velmi svědivé pupínky na rukou...

Boule na krku

Dobrý den. Všimla jsem si, že mám na jedné straně krku bouli. Není bolestivá,...

Stolice kojence

Dobrý den , mám syna , narozen ve 35+4 tt akutním cs , pro hypotrofii, nulové...

Přenos pohlavních chorob

Dobrý den, jen možný přenos některé pohlavní choroby (mám na mysli zejména...

Bolestivá krční uzlina

Dobrý den, mám už přes týden bolestivou pravou krční uzlinu, co je však podivné,...

Stolice kojence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, syn bude mít za týden dva měsíce a už přes...

Jízda na kole

Dobrý den, nikdy jsem moc na kole nejezdil, nyní ujedu asi 50km týdně a pociťuji...

Bolesti po vytržení zubu

Dobrý den, chtěl by se zeptat na bolest zubů a okolí po vytržení 8. Před třemi...

Bolest břicha

Dobrý den, uz dlouhou dobu me neustále bolí, spíše picha na levé straně pod...

Rehabilitace po operaci TEP kyčle

Dobrý den, mám dotaz, jakou rehabilitaci a v jakém intervalu doporučujete po...

Zavřít reklamu