Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chronická nespavost

Psychiatrie Martin 16.6.2017

Dobrý den,
Trpím chronickou insomnií a nedávno mi byla změněna medikace na Escitalpram 10mg ráno a Dormicum 7,5 mg večer. Po týdnu užívání Escitalopramu se projevily zhoršující se problémy s močením, zpočátku nucení jít na toaletu několikrát za noc, nyní jsem pociťoval nepříjemný tlak v močovém měchýři (nebo přibližně v té oblasti) spojený s nemožností se vymočit, což trvalo skoro 6 hodin. V příbalovém letáku je toto zmiňováno jako velmi vážný nežádoucí účinek, kvůli kterému mám ihned kontaktovat lékaře. Učinil jsem tak. Absolvoval jsem vyšetření na urologii, ale byl jsem se eventuelně schopen vymočit sám, třebaže stále obtížně, takže zákrok jako cévkování nebyl potřeba. Vyšetření u urologa negativní, žádná infekce v moči, žádný problém s močovými cestami. Pro jistotu mi ale byl předepsán Triplin.
Zjevně Escitalopram špatně snáším, první dávka se u mne projevila prudkým poklesem tlaku/mdloby, ale po snížení a opětovném zvýšení dávky se to již neopakovalo.
Proto bych se rád optal, jak závažné tyto nežádoucí účinky skutečně jsou?
Je to zmiňováno jako závažný příznak, kvůli kterému mám neprodleně vyhledat lékaře - doslova ve stejném odstavci s jinými život ohrožujícími stavy, takže mám pochopitelně obavy, ale z reakce lékařů spíše vyplývá, že to přeháním. Skutečně jsou problémy s močením tak závažné při užívání tohoto přípravku? Vymizí automaticky po přerušení léčby Escitalopramem?

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, při nemožnosti se vymočit je nutné kontaktovat lékaře- moč nemůže odcházet, hromadí se v močovém měchýři (což je bolestivé) a může dojít i k poruše močovodů, ledvin (pokud by nemožnost se vymočit trvala dlouho).
Pokud léčbu Escitalopramem ukončíte, problémy s močením by se opakovat neměly.
Doporučuji zkonzultovat problém také s lékařem, který léky předepsal. Jsou k výběru i jiné látky- např. Mirtazapin (antedepresivum, které se užívá i při poruchách spánku).
Váš dotaz bude zpracovávat ještě naše konzultační ambulance. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den
Escitalopram je lék který není indikován na insomnii, ale na úzkostné a depresivní stavy. Samozřejmě přes léčbu úzkostných a depresivních stavů se může zlepšit insomnie, Dormicum je hypnotikum s krátkým biologických poločasem s potenicální možností vzniku závislostí, nemělo by být podáváno delší dobu než jeden měsíc. Mírné vedlejší účinky jsou první týden léčby cescitalopramem možné, ale postupně by s léčbou měly vymizet. Více vám asi poradí váš lékař.
S pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Nespavost
dobry den mam tak trochu problem s nespavosti mohly...
Nespavost
Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti...
Nespavost
Dobrý den.Už 6let se léčím na psychiatrii s nespavostí.Užīvám...
Nespavost
Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na...
Nespavost
Dobrý den,už léta mě trápí nespavost. Poslední dva...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronická mykoza

Dobrý den, během 3let jsem trpěla nespočetně mnohokrát kvasinkovýmy záněty....

Chronická mykóza

Dobrý den, je mi 16 let a vaginální mykóza mě trápí bez jediného dne "přestávky"...

Chronicka nadha

Dobry den, prednedavnom som Vam pisal ohladom chronickej nadhy. Absolvoval...

Chronicka nadcha

Dobry den, uz niekolko rokov som trpel ch. nadchou. Tochto roku som abolvoval...

Chronická nasopharyngitida?

Dobrý den, trápí mne opakované záněty nosohltanu. Je mi 21 let, jako malá jsem...

Chronická nefropatie

Dobrý den,měla bych prosím dva dotazy.Co znamená strukturální patologie prostaty?Co...

Chronicka nespavost

Dobrý den.Ctěla bych Vas touto cestou poprosit o pomoc.V roce 2009 jsem koncem...

Chronická nespavost

Dobrý den mám dotaz, který je ve srovnání s mnoha jinými banální přesto mě...

Chronická nespavost

Dobrý den ,bude mi 50 let , nespavostí trpím mnoho let ,špatně usínám , v noci...

Chronická nespavost

Dobrý den, je mi 58 let a od mládí trpím nespavostí. Situace se zhoršila ped...

Chronická nespavost

Večer když si jde celá rodinka lehnout já jsem ještě vzhůru třeba až do 3:00...

CHRONICKÁ NESPAVOST - jak jí léčit?

Dobrý den, tak už nespím 46 dní a nějaký psychiatr do mě rve Valdoxan. Beru...

Chronická nevolnost a závratě

Dobrý den,již 5. roke se potkávám s téměř denními nevolbnostmi, kolikrát je...

Chronická nezodpovědnost

Dobrý den, už nevím, co mám dělat, tak se obracím na vás. Začalo to zhruba...

Chronická pankreatitida

Pres 20 let mam chron. Pankreatitidu po operaci srustu slinivky s zaludkem a...

Chronická pankreatitida

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé 67leté babičky, která trpí...

Chronická pankreatitida

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o radu. V roce 2008 jsem prodělala akutní...

Chronická pankreatitida

Dobrý den, při vyšetření CT IVU a břicha s kontrastní látkou do žíly, bylo do...

Chronická pankreatitida na sono vyšetření

Dobry den,rada bych se zeptala je-li možno poznat chron.pankreatitidu z rtg...

Chronická paronychie

Dobrý den, v září minulého roku mi strhávali nehet z důvodu živého masa u nehtu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení a bolesti na hrudi i pod hrudí...

Dobrý den. Již přes rok trpím šíleným pálením na hrudi i pod hrudí, které jakoby...

Bolestivá boule na zádech

Dobrý den, už 2x jsem absolvolala rehabilitace plotýnek a stále se to vrací....

Pálení žáhy

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně svých týden trvajících potíží s...

Zvýšené svalové enzymy

Dobrý den,chtěl jsem se vás zeptat na zvýšenou hladinu svalových enzymů. Je...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, je mi 15 let. Začátkem srpna tohoto roku mně začalo bolet těsně pod...

Konziliární vyšetření

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi konziliárním a klasickým vyšetřením? Konkrétně...

Bolest břicha, svědění těla a při močení

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, už týden mám bolesti břicha, občas hlavy,...

Výrůstek u řitního otvoru

Dobrý den,u ritniho otvoru jsem objevila vyrustek muže Tě mi prosim říct o co...

Křeče a zvracení v těhotenství

Dobrý den , jsem v 8 týdnu tehu, v noci začaly křeče , průjem , zvracení. Od...

Problémy s ploténkami

V červnu 2010 jsem prodělal operaci výhřezu ploténky L5/S1.Před několika týdny...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu s antibiotikami pít alkohol. Od...

Hodně se mi zhoršily vlasy a skoro mi nerostou.

Dobrý den jsem 11let po operaci dosti velkého meningeomu hlavy. Asi 2cm nádorů...

Pálení, štípání, svědění žaludu a předkožky

Dobrý den, už asi týden mám problémy s bolestí žaludu a předkožky. Problémy...

Závislost na kortikoidní masti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně užívání Kortikoidní masti. Více než...

Cervene tecky na vrchnim patre, a mapy na jazyku

Dobry den, Mam uz druhy tyzden zazltnuty jazyk moc som to neriesila pretoze...

Mokrý orgasmus

Dobrý den, je mi 20 let a žádný přítel mě ještě při sexu nedokázal uspokojit....

Příznaky Dny

Dobrý den, mám jeden dotaz? Jáké jsou příznaky DNA. Děkuji

Narazila si kostrč

před tydnem jsem upadla a narazila si kostrč, bolí to mín ale včera jsem dost...

Prostředníček pravé ruky

Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat.Měl jsem zlomený prst . Prst jsem měl v sádře...

Bolestivá boulička na boku

Zdravim potřeboval bych poradit co s touto bouličkou o velikosti cca 3cm která...

Zavřít reklamu