Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Extrasystoly

Filip 23.11.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, je mi 28 let a za posledních 12 měsíců jsem pociťoval občasné extrasystoly. Praktik mě poslal na echo a 24 hodinového ekg holtera. Vše dopadlo dobře, nicméně extrasystolu se neporařilo zachytit. Postupem času jsem si rozvinul úzkostnou poruchu a začal jsem brát 1/4 tablety Nebiletu každé ráno a 1 tabletu Espritalu večer před spaním. V případě panické ataky jsem bral 1 až 2 tablety Neurolu 0,25. Před cca 2 měsíci se pořařilo extrasystolu zachytit na EKG, při jedné z mých atak a od té doby jsem klidnější, když už vím, že to jsou jen neškodné extrasystoly. Od té doby cítím extrasystoly mnohem méně a to i přesto že se stále dost sleduji. Před týdnem jsem byl u praktika který mi odebíral krev kvůli iontům a když už jsem tam byl, požádal jsem ho o vysazená Espritalu, protože jsem po něm byl unavený. Dovolil mi to a nyní beru pouze Nebilet a občas Neurol.

Díky celé této situaci se zdravím jsem přestal úplně kouřit (Kouřil jsem cca 1 - 2 krabičky týdně) Začal jsem se opravdu zdravě stravovat. Nejím žádné živočišné produkty a sladkosti. (Klesl mi cholesterol i tlak ze 140/80 na 120/70) Ovšem vůbec nesportuji. Před cca 3 lety jsem cvičil poměrně aktivně. Dnes mám ale sedavé zaměstnání a popravdě kvůli extrasystolám jsem začal mít strach dostat srdce do vysokých otáček a zátěže.

Nyní konečně k problému:
Před touto změnou životosprávy jsem měl klidovou frekvenci kolem 70 úderů/minutu. Nyní mám klidovou frekvenci kolem 55 úderů. Občas si vyběhnu schody, nebo vzácně chodím na dlouhé a svižné procházky a dýchá se mi skvěle. Nikdy jsem neměl pocit na omdlení a srdce se dle potřeby rozbuší vyšší otáčky. Nemám to ovšem změřeno. Normálně bych z toho byl nadšen, ale vzhledem k tomu, že už přes rok nemám v zásadě ŽÁDNÝ pohyb a vzhledem k tomu, že jak jsem si všimli, jsem hypochondr mě to trochu děsí. Za praktikem už jít nechci minimálně ne v dohledné době, protože si uvědomuji, že to přeháním.

Mám tedy dvě otázky:
1) Je možné aby po změně stravy ze spousty vajec a slaniny a živočišných produktů mi nejen klesl tlak a cholesterol, ale také klidová frekvence ze 70 na 55?
2) Je něco na co bych měl dát pozor, aby když se to přihodí, tak jsem šel pro jistotu za lékařem? Například pokud bych měl občas nestačil z dechem, měl pocit na omdlení, nebo klesla tepovka ještě hlouběji na například 45 úderů za minutu?

Mnohokrát děkuji! Vaše rady jsem poslední rok hltal a ukliňoval se tím, že extrasystoly nejsou nebezpečné.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová


Filipe, Váš dotaz je velmi dlouhý, já budu ve své odpovědi stručnější. Extrasystoly, pokud se je navíc podařilo verifikovat na EKG, jsou skutečně neškodné a má je spousta lidí. Někteří citlivější jedinci je bohužel vnímají značně negativně, což je právě Váš případ. K Vašim otázkám - po změně stravy a také omezení kouření mohla mírně klesnout tepová frekvence, velký podíl na tom ale bude mít užívání Nebiletu. A za druhé, jste zdravý, jen se zbytečně stresujete a pozorujete. Nemá smysl vymýšlet hypotetické situace, za kterých by bylo nutné navštívit lékaře. Doporučila bych Vám ale rozhodně nějakou pohybovou aktivitu, srdci tím jen prospějete. Pokud byste cítil výraznější únavu, může to být způsobeno Nebiletem, ale také Vaší netrénovaností. Pak by stálo za zvážení navštívit lékaře a uvažovat výhledově o vysazení Nebiletu. Nemyslím si, že je pravděpodobné, že by Vám měla ještě více klesat tepová frekvence, nicméně pokud by se skutečně dostala např. na Vámi uváděným 45/min, Nebilet by se měl vysadit. Ještě dodám, že pokud držíte dietu s absolutním omezením živočišných produktů, je velmi těžké dodržet, aby byla vyvážená. Dávejte si na to pozor. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice Pardubice

Dobrý den, pokud se cítíte v pohodě doporučuji vysadit i Nebilet. Snižuje tepovou frekvenci a může způsobovat motání hlavy, únavu. Hlavně buďte v pohodě, změnu stravování a zanechání kouření schvaluji.

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Extrasystoly
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mohou extrasystoly...
Extrasystoly
Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily...
Extrasystoly
Dobry den, mam dotaz na extrasystoly. Mam obdobi, kdy...
Extrasystoly
Dobry den chcem sa informovat ohladom preskakovania...
Komorové extrasystoly, jak se jich zbavit
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, již dva roky...
Arytmie u mladého muže
Dobrý den, před několika měsíci jsem vypil větší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Extrakce zubu na pohotovosti

Dobrý den, bolí mě zub osmička nahoře, dnes jsem byla u zubaře a říkal, že zub...

Extrakce zubů před nasazením fixních rovnátek

Dobrý den, byla mi doporučena extrakce dvou horních čtyřek před nasazením fixních...

Extrakce zubu u kojící ženy

Dobrý den.Mám spravený zub moudrosti a dnes se mi asi třetina z něj uštípla.Zatím...

Extrakce zubů v celkové anestezii

Dobrý den, má matka trpí paradentózou a se svým zubním lékařem se domlouvá...

Extrakce zubů v celkové narkóze

Dobry den prosim chtela jsem se zeptat mela jsem velke problemi se zuby mela...

Extrakce zubu, bolesti

Dobrý den, je to více jak týden co mi byl trhán zub, šestka dole vpravo, asi...

Extrakce, komplikace, délka hojení

Dobrý den, 1.10. mi lékař vytrhl zub (šestka), který měl asi půl roku ošetřené...

Extrasystola

Dobrý podvečer. Jaká může být příčina a možný následek toho, když má srdce náhle...

Extrasystoli

Dobry den, jen jsem se chtela zeptat, ja mam extrasystoli byla jsem na EKG a...

Extrasystolie

Dobrý den. Mám tzv.extrasystolii. Za 24 hodin jsem měla na holtru 1.180 extrasystol,většina...

Extrasystoly

Dobrý den, moc dobře vím, že extrasystoly nejsou nebezpečné a velmi běžné, také...

Extrasystoly

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, asi před měsícem mi začalo bušit a jakoby...

Extrasystoly

dobrý den, mám extrasystoly ale i přesto že jsem měla holtra a měla jsem je...

Extrasystoly

Dobrý den, před půl rokem se mi udělalo hodně špatně,slabo,ztěžklo mi celé...

Extrasystoly

Dobrý den, je mi 22let, váha 70kg. Minulý rok koncem léta (červenec-srpen) jsem...

Extrasystoly

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně extrasystol. Jsou nebezpečné?...

Extrasystoly

Dobrý den, cca před měsícem jsem se na Vás obrátila s problémem ohledně přeskakování...

Extrasystoly

Měla jsem holtra na 24 hodin a dle výsedku tam bylo 520 VSES,40 KES, 8 krát...

Extrasystoly


Extrasystoly

Extrasystoly.Dobrý den, už tři roky mě trápí extrasystoly,mám prolaps mitrální...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sinus pilonidalis




Bolesti svalů, bolesti kloubů

Dobry den, chci se zeptat zda je mozne si nejak zazadat o test western blot?...

HPV


Zápal plic a rentgen


Detralex a opoždění menstruace

Dobrý den, může užívání Detralexu opozdit menstruaci? Lék užívám asi 14 dní....

Bolest zad

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Cca 8 měsíců jsem trpěla bolestí...

Krční páteř a začínající bolest rukou

Dobrý den, tento rok mě už podruhé bolí krční páteř a obávám se,že je to z...

Ateromatoza


Ibuprofen a kojení


Hemoroidy

Dobry den....chci se zeptat zda se objevuje na konecniku uvnitr bulka...nahmatala...

Prst skříplý do dvěří


Velikost uzlin na krku

Dobry den, je sono krcnich uzlin v poradku? Byla jsem ns vysetreni v Motole,...

Chvění

Dobry den. Chtela bych se zeptat mam nepretrzite chveni v nohou,rukach i telu...

Výpočet týdnů v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat v únoru jsem prodělala samovolný potrat.11.května...

Epilepsia - vedlajšie učinky tabletek


Bolesti kolenou a chřipka

Dobrý den pane doktore, mezi mé oblíbené sportovní disciplíny patří fotbal...

Otok a mokvání dolní končetiny

Je mi 79 let. Otéká mi pravá noha. Dnes mi začala noha trochu mokvat vzadu-...

Jsem ve 22+0 tt a mívám občas bolesti/křeče


Krev na toaletním papíře po stolici

Na velkou chodím jednou až dvakrát týdně, jenže u toho jsem si všimla,že je...

Inzerce
×