Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Extrasystoly

Vnitřní lékařství Zdeňka 15.11.2019

Dobrý den, včera jsem měla EKG holter, dnes jsem ho odevzdávala a rovnou šla na kontrolu. Asi 6 let, mám extrasystoly, které se projevují bušením srdce, pocit tlaku v krku, pocit sníženého dechu... Vždy jsem měla extrasystoly kolem 300 za 24 hodin. Po dnešním vyšetření jsem jich měla 2778, pan doktor mi zvýšil lék Bixebra 5mg na Bixebra 7,5mg ráno a večer a objednal mě na další kontrolu v květnu příští rok. Betablokátory nemůžu užívat kvůli astma a nízkému tlaku. Mám z toho takový zvláštní pocit, nevím jak moc je můj stav vážný a jestli z toho mám mít obavy a nebo ne. Léčím se se štítnou žlázou, beru antidepresiva na lehké úzkosti, jsem astmatička. Na Echo srdce jsem byla tento rok, kde byly zjištěny jen ty extrasystoly. Je mi 32 let , jsem na mateřské dovolené s dvouletou dcerou, druhé dceři je 6 let. Pan doktor je se vším rychle hotový a proto bych chtěla slyšet i další názor.
Taky by mě zajímalo, jak je třeba možné ty extrasystoly zmírnit, třeba nějakou stravou, bylinkami...
Mohou mi je třeba způsobovat i bolesti zad?
Celá zpráva z vyšetření
EKG holter 24hod.
1-Klid. EKG SR62/min. ORS 96PQ 128QT 400 ST bez denivelace, osa 24 v mezích fyziolog. TK 126/71 mmHg
2- Trvalý SR, celkový zaznamenaný čas 2323 hodin. Průměrná tepová frekvence byla 82/min. Minimální TF byla 59/min. v 1019 a maximální TF byla 137/min v 628.
Celkový počet pauz 0 pauza(y)>2 sekundy. Čas nejdelší pauzy hod. max délka pauzy sekund.
Celkový počet KES byl 2778. Ze dvou lož. , oj. interpolované, Vyskytly se 0 NSKT, 11 kuplety s fr až 200/min., 18 bigemininie a 55 trigeminie. do 25s.
Celkový počet SVES byl 17, a vyskytla se nesetrv. SVT 0 . Celková doba fibrilace/Flutteru síní byla 0 sekund. Celková délka ST událostí s depr. pod 2mm byla 0sekund. QRS bez dalšího rozšíření, PQ bez prodl.
3- Subj. - potíže neuvedeny, Obj KP komp., DKK bez otoků, FA Letrox, Elicea, Detralex, Bixebra
4- RES SR, převody v normě, oj. SVES, četné polytop nevýzn. nízkorizikové KES, opak kratší bi, trigeminie, oj. rizikové kuplety, bez němé isch., přiměřeně frekventní.

Předem moc děkuji za odpověď.
Zdeňka

Doplňující otázka
Chtěla jsem hlavně vědět jestli je pro mě počet extrasystol nebezpečná.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Postupně odpovím na vaše dotazy. Extrasystoly se nedají ovlivnit stravou ani bylinami. Naopak na užívání bylin v kombinaci s léky je potřeba si dávat pozor, neboť některé vstupují do interakce s účinnými látkami. Co se týká lékové skupiny betablokátorů, tj. léků, které se užívají na srdeční činnost, jsou rozděleny do několika podskupin. Tzv. selektivní betablokátory u astmatu nevadí, pokud je astma pod kontrolou. Bixeru můžete užívat. Každý lékař nasazuje léky tak, aby pomáhaly, nikoliv aby docházelo ke zhoršování jiné nemoci. Určitě na výskyt vašich extrasystol má vliv psychika. Je potřeba zkompenzovat vaše úzkosti. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní Zdeňko, jste mladá a předpokládám, že echokardiograficky máte zdravé srdce - že dobře funguje, pouze Vás trápí extrasystoly. Postup lékaře vidím jako správný, neznepokojujte se, kontrola v květnu je za půl roku, to je za chvíli. Počtem extrasystol sice patří mezi "časté", ale pokud k tomu nemáte strukturální onemocnění srdce a/nebo známky selhávání levé komory, tak takové extrasystoly nejsou důvodem k panice, pouze k navýšení antiarytmické léčby. Čistě teoreticky pokud by počet takových extrasystol dále narůstal, mohla by klesnout funkce levé komory, to by se projevovalo námahovou dušností, jako řešení by se při nedostatečném zvlánání léky uvažovala radiofreskvenční ablace ektopického ložiska v komorách. Nevím o tom, že by nějaké byliiny nebo cvičení pozitivně ovlivňovaly výskyt extrasystol, naopak existují byliny kardiotoxické, tedy bych moc neexperimentovala. Pokud dlouho nebyla testována funkce štítné žlázy, tak se nechte otestovat, někdy se po porodu štítná žláza vzbouří a mohou se změnit nároky těla, hyperfunkce štítné žlázy se může podílet i na vyšší frekvenci srdce/vzniku arytmií. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Extrasystoly
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mohou extrasystoly...
Extrasystoly
Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily...
Extrasystoly
Dobry den, mam dotaz na extrasystoly. Mam obdobi, kdy...
Extrasystoly
Dobry den chcem sa informovat ohladom preskakovania...
Komorové extrasystoly, jak se jich zbavit
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, již dva roky...
Arytmie u mladého muže
Dobrý den, před několika měsíci jsem vypil větší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Extrasystoly

Dobrý den , už sem vám pár krát psal ohledem extrasystolu na srdíčku , vím...

Extrasystoly

Dobrý den, už v těhotenství jsem chodila na dětskou prenatální kardiologii s...

Extrasystoly

Dobrý den. Mám dotaz ohledně extrasystol. Posledních cca. 6 měsíců mam extrasystoly....

Extrasystoly

Dobrý den, v červnu jsem byla na echu a vše ok. Chodím každé dva roky, jen mám...

Extrasystoly

Dobry den, asi pred dvema mesici se u mne objevily extrasystoly, jsou caste,...

Extrasystoly

Dobry den, mam dotaz na extrasystoly. Mam obdobi, kdy mam treba 3 roky klid...

Extrasystoly

Zdravím Vás pane doktore. Nedávno jsem byla na kardiologii,ohledne extrasystol....

Extrasystoly

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na můj problém od července 2017 mi začaly extrasystoly,...

Extrasystoly

Dobrý den, je mi 28 let a za posledních 12 měsíců jsem pociťoval občasné extrasystoly....

Extrasystoly

Dobrý den, je mi 28 let. Již pár let mě trápí extrasystoly srdce. Ze začátku...

Extrasystoly

Dobrý den, půl roku cítím občas přeskočení u srdce. Někdy jednou denně, někdy...

Extrasystoly

Dobrý den, už léta mě trápí extrasystoly. Je mi 26 let a tento problém na...

EXTRASYSTOLY

Dobrý den, je mi 28 let. V posledních asi 14 dnech se u mě objevily ES asi 6-10x...

Extrasystoly

Dobrý den, mám diagnostikovanou panickou poruchu, beru 0,5 Seropramu ráno a...

Extrasystoly

Co to znamená, že extrasytoly nejsou nebezpečné jen, když sou několikrát za...

Extrasystoly

Dobry den chcem sa informovat ohladom preskakovania srdca moj problem trva cca...

Extrasystoly

Dobrý den, posledních několik týdnů pociťuji extrasystoly, ale obvykle jen vleže...

Extrasystoly

Dobrý deň pán doktor.Mám taký problém zo srdiečkom.Cítim také divné šklbanie...

Extrasystoly

Dobrý den, je mi 31 let a před rokem a půl se u mě objevily poprvé občasné...

Extrasystoly

Dobrý den jmenuju se David a je mi 39 let a chci se zeptat jestli poruchy srdečního...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

První pohlavní styk

Včera jsem měla první sex a bolelo to, Ale krev mi netekla a ani nevim jestli...

Lexaurin

mam psychycké problemy a občas beru lexaurin,jsem v jinem stavu a mam strach...

Hodnoty CEA, CA 19-9

Dobrý den, během jednoho roku mi dělali 2x kolonoskopii a poté biopsii.Při závěrečném...

Vyrážka u dítěte

Dobry den, moc vas prosim o radu, jsem uz zoufala a nevim co delat. Vse zacalo...

Fraktura klíčku

Dobry den, mam tristivou zlomeninu klicni kosti zevni.je v poradku stale pretrvavajici...

Vřed penisu

Dobrý den, už asi 3 dny mám na penisu tohle. Nebolí to, jen když to zmáčknu...

Nárok na částečný invalidní důchod

dobrý den, prosím o posouzení svého zdravotního stavu. ortopedie:stále bolesti...

Suchá kůže na rukách + popraskání mezi ohyby u kloubů

Dobrý den, již asi druhý rok mě trapí tyto kožní problémy - viz foto. Přes jaro,...

Gardnerella vaginalis ++

Dobrý den, na vaginální kultivaci mi vyšlo: Nález: Streptococcus agalactia Nález:...

Bolest varlete


Bolesti po operaci srdce, důchod?

dobrý den manžel je rok po operaci srdce a má stále bolesti má s tímto nárok...

Průjem, bolest břicha, zapáchající krkání

Dobrý den, mám syna (14 let), trpí častými bolestmi břicha, průjmem a když si...

Warfarin a nové léky

Užívám již asi 2 -3 roky Warfarin 5 mg / 1 prášek denně. dostal jsem ho na...

Silná menstruace


Vysazení antidepresiv


Pálení rtů

Několik měsíců (4 až 5) mě nepříjemně pálí oba rty. Na okraji spodního se často...

Panicka porucha v tehotenstve

Dobry den. Som v 20/6.t.t. Uz dva a pol roka sa liecim na uzkostnu panicku poruchu....

Lázně po operaci slepého střeva

Dobrý den, jsem po operaci slepého střeva, klasickým řezem (podle zprávy gangrenozní...

Antikoncepce a aulin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli prášek Aulin snižuje schopnost antikoncepce...

Panenská blána, odpanění


Reklama
Zavřít