Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

HIV

Infekce Martin 3.1.2020

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Seznámil jsem se s mladým mužem, který mi řekl, že je HIV pozitivní. Nicméně, že je úspěšně léčený a že tudíž není infekční.
Pokud bychom hovořili o tom, že bych se rád s mužem intimně stýkal, co prosím je a co prosím určitě není rizikové, příp. na co bych si měl dát pozor, na co se ho třeba ještě zeptat atd?
Moc Vám děkuji za informaci.
Jde mi o to, že nechci zbytečně panikařit, vím, že HIV pozitivní lidé musejí čelit určitě mnoha stigmatům a tak ani svoji případnou přehnaně negativní reakcí nechci onomu mladému muži psychicky ublížit.
Případně kdybyste mi poradili, kam se mohu obrátit pro bližší informace.
Děkuji Vám
Martin Krupica

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Jako lékařka vám doporučuji prevenci, tj. nestýkat se s osobou s HIV intimně. Ze své pozice vám nemohu doporučit nic jiného a od žádného lékaře nemůžete čekat jinou odpověď. Určitě víte, že se infekce přenáší pohlavním stykem a krví. Jako základní ochrana slouží kondom. Přenos krví může být při jakékoliv trhlině na těle - tj. na kůži, v ústech, pohlavních orgánech atd. V medicíně není nikdy nic stoprocentního a i přes ochranu se můžete nakazit a proto opět opakuji, že prevence není nikdy dost a vyvarovat se styku s nakaženou osobou je asi jediné bezpečné. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den,
Je samozřejmě na Vás, pokud chcete se s dotyčným setkávat i nadále. Znám lidí, které to naprosto odradilo, též v rámci povolání znám i hodně párů, kde jeden partner je HIV pozitivní a druhý je HIV negativní, vše je individuální, záleží, jak se vůči té osobě cítíte. Co se zdravotních rizik tyče, tak pokud mladý muž je efektivně léčen a má virovou nálož 0 (tzn. že množství viru kolující v jeho krvi a sekretech je 0), tak není infekční ro své okolí v běžném kontaktu. Opatření, která jsou třeba vždy jsou následující: kondom při každém pohlavním styku (a to vč. orálního styku, což se právě nedodržuje), no a pak samozřejmě základní pravidla hygieny - nepoužívat stejnou žiletku, nůžky na stříhání nehtů, kartáček na čištění zubů. Pokud byste chtěl vědět víc informací poskytne je Vám i telefonicky specializovaná na tuto problematiku ambulance Infekční kliniky (buď ÚVN nebo NNB), telefony si najdete na stránkách výše uvedených nemocnic. Zdravím

Související dotazy

HIV
Dobrý deň, dal som si spraviť vyšetrenie HIV a ostatných...
HIV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mohou objevit...
HIV
Dobrý den jsem gay po 41dnech se od vzájemného honění...
HIV
Dobrý den,před 2.tydny se mi udělaly červené fleky...
HIV?
Dobry den, mohou ty trvajici obtize ( neustale extremni...
HIV?
Chtěl bych se vás zeptat , měl jsem nechráněný styk.Na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hiv

Dobrý den, chci se zeptat zda je možné se nakazit virem hiv masturbací rukou...

Hiv

Dobrý den, jak jsem již zmiňoval dříve, před týdnem a pul jsem měl rizikový...

HIV

dobrý den Opět jsem určitě jeden z těch, kteří si mysleli, že se jich to netýká....

HIV

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat když, muž vystřídá moc žen tak nemusí být...

HIV

Přeji hezký den, může se objevit HIV primoinfekce již po týdnu od nechráněného...

HIV

Dobry Den, byl jsem v nevěstinci vše praktikovano z kondomem ale jeden nahle...

HIV

Dobry den, prosim vas , 10-12 dni po nechranem styku som mal zimnicu, na druhy...

HIV

dobry den vazena panidoktorko pane doktore prosim o pomoc po nechranenem pohlavnim...

Hiv

Dobry den, je pravda ze hiv se neprenasi slzy, potem, moci a sliny? Jen pokud...

HIV

Dobry den, moj problem spociva ze od samej dobroty neviem ako dalej a tak obcas...

Hiv

Dobry den. Pred necelymi 4 tydny jsem mela pohlavni styk s muzem a nejsem si...

HIV

Dobrý den, už jsem se zde ptala ale nedostala jsem uspokojivou odpověd. Pochopila...

HIV

Dobrý večer, mám čisto teoretickú otázku, ktorá znie, či je možný prenos vírusu...

HIV

Dobrý den,před 2.tydny se mi udělaly červené fleky na zádech,břiše a hrudi,trošku...

Hiv

Dobry den asi pred 10 tydny mi zjistily kapavku, ted me pred 3 tydny jsem dobral...

HIV

Dobry den mam zistenej hiv + lecim se uz 6 tyden a mam cd 4 100 zvysili se mel...

HIV

Dobry den, chtel jsem se zeptat, zda-li bychom mel jit na testy, pokud jsem...

HIV

Dobry den, 4. dubna jsem mela prvni nechraneni sex se svym partnerem. Bylo...

HIV

Dobrý den, před rokem a půl jsem měla nechráněný pohlavní styk s bývalým přítelem...

HIV

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda když se mi kousek od pochvy udělal takový...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mdloby, kolaps, krevní tlak

Dobrý den, Je mi 17 a na každé prohlídce mi lékařka řekne že mám dobrý tlak....

Potíže s penisem

Dobrý den, před několika měsíci jsem navštívil Vaši poradnu s dotazem, týkajícím...

Nadměrný růst chlupů u ženy

Dobrý den, již od mládí mě trápí nadměrný růst chloupků po celém těle. Po porodu...

Boule nad zubem

prosím mám dotaz při čištění zubů mne bolí při tlaku dásen nad předním zubem,když...

Klacid a chlamydie


Zvětšené krční uzliny

Dobrý den, již rok a půl mám problém ze zvětšenýma krčníma uzlinami.Na hematologii...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Bolest zevní strany stehna

Dobrý den, asi týden me začala bolest ve stěhně konkrétnější z vnější strany...

Opožděná menstruace

Dobry den, chci se zeptat, dne 12.6 jsem mela dostat menstruaci ale zadna...

Novorozenecká žloutenka

Dobry den, mohu se zeptat, zda je dle vaseho názoru vse v poradku, když miminko...

Mirena a myom

Dobrý den, je mi 37 let a mám 2 děti (19 a 11). Před měsícem na pravidelné...

Cukání ve svalu

Dobrý den, už přes dva týdny mám cukání v horní části břicha (nad pupkem). Je...

Borelioza


Elicea 10mg - ještě jsem nezačal užívat, dost se jich bojím

Dobrý den. Je mi 36 let pracuji jako stavbyvedoucí, loňsky rok byl pro mě dost...

Mám hrozný tlak v nose a na tváři pod očima

Dobrý večer, už třetí den mám hrozný tlak v nose a na tváři pod očima, jsem...

Zlaty stafylokok, tehotenstvo

Dobry den, pred 2 mesiacmi mi lekar zistil opakovanym vyterom v nose/hrdle zlateho...

Časté mrkani dítěte

můj syn (2,5 roku) začal ze dne na den dost často pomrkávat. Není to takové...

Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Tatínek trpí nespavostí

Dobrý den, mám otázku pro svého tátu ohledně nespavosti. Ročník 1967....

Hematologie

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně sníženého množství bílých krvinek...

Reklama