Jaretní dieta
Dietní chyba
Mám jaterní dietu (mírné zvýšení ALT 1.5, AST 0.7, j. steatoza, podezření na NASH). Lékařka mi zakázala v podstatě jen tučné, smažené a alkohol. Dnes jsem na návštěvě na obědě snědl dvě malá kolečka kynutého knedlíku, asi dvě lžíce dušeného zelí a plátek pečeného vepřového plecka (nicméně libového). Ale v rozpisu jaterních diet, které nacházím na internetu, se právě kynuté knedlíky a dušené zelí se zakazuje. Jinde se zas dočítám, že se v moderních jaterně-dietních předpisech dává spíš důraz na pestrost a pravidelnost. Cítím slabou bolest v pravém podžebří. Jak tedy játrům škodí kynuté knedlíky a dušené zelí?
MUDr. Barbora Barchánková
Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem
Dobrý den, jednorázová konzumace kynutých knedlíků a dušeného zelí Vás neohrozí.
Škodlivost těchto pokrmů by se dala přičíst obvyklé přípravě zelí- na sádle (tuk, který by se měl omezit). Knedlíky obecně nejsou moc dietní (mnoho sacharidů, které se následně v organismu mohou přeměnit na tuky).
Doporučila bych pestrou a pravidelnou stravu, zařadit více ovoce a zeleniny. Samozřejmě platí zákaz alkoholu, smažených a příliš tučných jídel (tedy to, co Vám doporučila lékařka).
K dietě můžete zkusit i přípravky z ostropestřce mariánského.
S pozdravem BB.