Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je možné si bez problémů sama nahmatat děložní čípek?

Gynekologie L. 20.8.2018

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je možné si bez problémů sama nahmatat děložní čípek?
Jsem po 2 spontánních porodech (poslední v r. 2014) a mám pocit, že je čípek mnohem níže, než dřív. Při pohlavním styku to občas bývá nepříjemné až bolestivé.
Dále bych se chtěla zeptat, zda je možné si přes zadní poševní stěnu nahmatat hemeroidy, či polypy v konečníku? Po hmatu cítím jakési tvrdší útvary - může to souviset se zácpou, nebo to mohou být nějaké výrůstky v konečníku?
S hemeroidama jsem se léčila po 2. porodu - na proktologii jsem dostala čípky - že prý běžná věc po porodu, ale od té doby se mi občas vrací.
Dále bych se chtěla zeptat, zda je možná inkontinence i když jsem se důkladně vymočila?
Při skákání ze mne teče jakási tekutina a to velmi - mám celé mokré kalhoty.
Před porodem jsem pravidelně cvičila Mojžíšovou metodu, teď jsem pravidelně chodila na Pilates, ale i přesto vždy při skákání ze mne cosi teče. Musí to být moč, nebo to může být i nějaká jiná tekutina - třeba z dělohy??
Na gyn. prohlídky chodím pravidelně 1x za rok a vždy je vše v pořádku.
Předem děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, ano, je zcela možné a bez problémů si nahmatat děložní čípek, i gynekolog Vám ho hmatá při vaginálním vyšetření. To, že je čípek po dvou těhotenstvích a spontánních porodech níž, není nic překvapivého. Ochabnutí svalstva malé pánve těhotenstvím, porody a také vlivem věku a hormonálních změn působí, že děloha poklesne a děložní čípek v extrémních případech může zcela vyhřeznout pochvou navenek. Může to činit dyskomfort při styku, který popisujete. Zadní stěnou poševní hmatáte dle mého spíše stolici ve střevě v důsledku zácpy, kterou popisujete, než cokoli jiného. Hemeroidy, zejména rozsáhlejší ale vyhmatat lze taky, spíše zkušenějším lékařem. Tekutina, která jak píšete z Vás vytéká při skákání, bude určitě moč a to v důsledku změn na svalstvu malé pánve, poklesu dělohy, které jsem již výše popsala. Určitě by jsem toto konzultovala s gynekologem, či lépe s urogynekologem a podle tíže inkontinence a nálezu na vyšetření Vám bude doporučena léčebná metoda. Konzervativně určitě cvičení, léky k tonizaci močového měchýře. Či operativní řešení při těžším nálezu. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala MBA


Dobry den ano za určitých okolnosti si sama muzete vyhmatat cipek delozni stejne jako si nahmatnete ioblast konecniku. Velmi pravdepodobne to co hmatate jsou scybala tedy kousky stolice ktera je tužší a jeste jste je nevyprazdnila.
Co se tyka inkontinence takovou jak popisujete Vy obcas v ordinaci vídáme otazkou je kolik jste vymocila- zda jste schopna se vyprázdnit je nejlepe vysetrit tak ze se vymocite těsně pred sono vys u gynekologa a on se podiva jak mechyr vypada- pokud se nevyprazdnujete doporucuji dalsi vysetreni u urogynekologa- duvodu muze byt vice.
Drzim palce at vse dobre dopadne
Pekny vecer
MUDr Ludek Fiala MBA

Související dotazy

Děložní čípek
Ahoj. má děložní čípek nějakou úlohu v těle ženy nebo...
Hmatala si delozni cipek
Dobry den, mam necely tyden pred menses. Pochva je...
Překrvený děložní čípek
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: V úterý jsem byla...
Děložní čípek
Mam podstoupit konizaci delozniho cipku mam 53 let...
Děložní čípek
V současné době se hodně mluví na téma očkování děložního...
Kde je děložní čípek
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na to jak hluboko je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné použít Canesten krém namísto Framykoinu?


Je možné použít produkt Deflagyn opakovaně?


Je možné předcházet problémům se štítnou žlázou


Je možné s antibiotiky a zraněním ucha lehce sportovat?


Je možné se nakazit nějakou pohlavní chorobou při Tantrické masáži

Dobrý den, je možné se nakazit nějakou pohlavní chorobou při Tantrické masáži,...

Je možne se nakazit pohlavní chorobou


Je možné se nakazit při odběru krve?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné se nakazit po odběru krve, kdy...

Je možné se nakazit?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat..na prst mi kapla krev a dotyčná má hepatitidu...

Je možné se předávkovat po prášcích na alergii?

Dobrý den, je možné se předávkovat po prášcích na alergii? Včera večer jsem...

Je možné se vyléčit psychicky z bulimie?

Dobrý den, je to cca rok a půl co jsem trpěla bulimií,rozhodla jsem se že se...

Je možné současně užívat imunoglukan a multisanostol sirup?

dobrý den.je možné současně užívat imunoglukan a multisanostol sirup?u děti...

Je možné takto otěhotnět?

Dobry den, s pritelem jsme se mazlili a on poté ejakuloval na me břicho. Trochu...

Je možné takto otěhotnět?

Dobry den, chci se zeptat na jeden pro mě nepříjemný dotaz. Včera jsem měla...

Je možné takto otěhotnět?

Dobrý večer, měla bych pár dotazů. Budu moc vděčná, když mi poradíte, protože...

Je možné těhotenství

Pekny den chci se zeptat dne 4.5 jsme meli s pritelkyni chraneny pohlavni styk...

Je možné těhotenství nebo ne?

Dobrý den. Potřebuji radu. Nedávno (2 týdny) jsem měla s přítelem sex. S kondomem....

Je možné těhotenství?


Je možné těhotenství?

Dobrý den, potřebuji poradit od loňského listopadu neberu antikoncepci, protože...

Je možné těhotenství?

Dobrý den v lednu jsem byla na miniinterupci. Vše proběhlo v pořádku a menstruaci...

Je možné těhotenství?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je možné těhotenství i když beru antikoncepci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Změny nálad, úzkost, pláč

Dobrý den, pár měsíců se u mě projevují změny nálad. Nejprve jsem byla jakoby...

Natržení med.menisku pravého kolena

Dobrý den Chtěl bych se zeptat,co to znamená : Může jít o natržení med.menisku...

Kompulze


Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Bolest břicha a krev ve stolici

Dobrý den mám stále bolesti břicha. A mám průjem někdy se tam objevi krev...

Bolest dásní

Dobrý den, před pár dny mě začali strašně bolet dásně. Bolí hlavně ve spodní...

Puchýřky na dlaních a chodidle

Dobry den, predem rikam, ze u lekaru jsem byla xkrat a nikdo mi nepomohl a zkousim...

Arytmie vs katetrizační ablace

Dobrý večer, chtěl bych se vás zeptat: Trpím srdeční arytmií > tachykardie...

Bolest břicha a plynatost


Zpráva z RTG kotníku

Dobry den, mel bych dotaz ohledne obsahu zpravy o ambulentnim vysetreni....

Spinaliom,Bazaliom

Dobrý den.asi týden mám tuhle vyražku nebo vřidek,nevim jak to popsat.prvni...

Vlasy


Brnění prstů a porucha ciltivosti


Bolest prstů u nohou

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,jestli nemoc mojí maminky se dá léčit.Bolí...

Předávkování Euthyroxem

Dobrý den, prosím Vás o radu a Váš názor. Léčím se několik let pro hypofunkci...

Stav po CT PRT

Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali je normální po zákroku CT PRT že mi po...

Zúžení jícnu po operaci kýly, dušnost a bolesti

Dobrý den, v únoru 2018 jsem byla na operaci brániční kýly. Hned po operaci...

Boule pod hrudním košem

Dobrý den. Asi před měsícem se mi udělala tvrdá boule v tzv. trojúhelníku -...

Svědivá vyrážka


Antidepresiva a alkohol?


Reklama
Zavřít