Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Může se streptokok z akné dostat do krevního oběhu?

Imunita Eliška 23.2.2016

Dobrý den,

ráda bych vás poprosila o názor. Mám velmi zvláštní nemoc a ani lékaři si nejsou jisti diagnózou. Ale začnu od začátku. Před 3 lety (bylo mi 30) mi byla diagnostikovaná psoriatická autoimunitní artritida. Její nástup byl velmi rychlý. Během 10 dní jsem kvůli obrovskému otoku a bolesti obou kolen přestala chodit a následovalo dalších 13 kloubů. Měla jsem horečku nad 38 a CRP 116. Ortoped mi vzal výpotky z kolen, které byly jantarově zelené. Bohužel je neposlal do laboratoře a od té doby se výpotek nepodařilo nabrat. Poté jsem měla nasazen doxycyklin na 10 dní. Bez výsledku, poté mi dali kortikoidy a po těch se začaly záněty mírnit. Nicméně pořád byl můj stav velmi špatný, nemohla jsem chodit a měla obrovské bolesti. Na revmatologii mi nasadili Medrol a Methotrexát, ale po něm jsem se cítila ještě hůř. Takže jsem mtx po dohodě s paní doktorkou po 2 měsících vysadila a měla jsem mít nasazenu biologickou léčbu. Shodou okolností jsem začala dodržovat velmi striktní protialergickou dietu. A můj stav se začal dramaticky lepšit. Už během pár dnů jsem mohla chodit sama bez pomoci a po 3 týdnech diety mi CRP kleslo na 38. Po 4 měsících diety jsem se mohla vrátit naplno do práce s CRP 24 a Medrolem 4mg denně. Od té doby jsem pomale začala přidávat další potraviny do jídelníčku. Nyní jím úplně všechno kromě kvasnic, po těch se mi bolesti vrací. Pro úplnost dodávám, že lupénku nemám a i krev mám zvláštní. V krvi mám všechny autoimunitní protilátky negativní, včetně HLA-B27. O zánětu vím pouze z hodnot CRP a sedimentace (i ELFO bílkovin zánět neukazuje). Jedinou další zvýšenou hodnotu, kterou mám, je ASLO.
Protože už jsem zánět nemohla dál ovlivňovat stravou, začala jsem experimentovat dál. Kvůli ASLO (i zvláštně rychlému nástupu nemoci) jsem si nechala napsat Retarpen. Na injekce jsem chodila každý měsíc, celkem asi 4x. Po druhé injekci mi CRP kleslo na 12. Podle RTG i UTZ nedošlo k poškození kolen (jen v pravém mám menší bakerovu cystu). Nyní už jsem bez ATB, protože jsem otěhotněla. Těhotenství moji nemoc nijak neovlivňuje, ani k horšímu ani k lepšímu. V kolenou mám však plnou hybnost a žádné otoky. Na druhou stranu bolest stále cítím při vstávání a nemůžu jít např. do dřepu, nebo se sama zvednout ze země. A teď k mému dotazu:
Vzhledem k nestandardnímu průběhu nemoci a reakcí na penicilin, je možné, že je bolest kloubů způsobena streptokokem, případně jinou infekcí? A to, co mě zajímá nejvíc: je možné, že by byl streptokok v akné a odtud se dostával do krevního oběhu? Vím, že to asi nebude úplně běžné, ale je to možné? Mám akné na zádech, v tříslech, pod prsy, v podpaží – zkrátka kdekoliv, kde je pot (měla jsem ho už před nemocí). Tím myslím, že nejde o pár pupínků, ale velké hluboké podkožní boláky (největší co jsem měla, měl cca 7 cm v průměru). Často jediným způsobem, jak se jich zbavit, je propíchnout je jehlou a hnis dostat pryč. I tak se hojí mnoho měsíců. Hnis bývá žlutozelený. U kožní jsem samozřejmě před těhotenstvím byla, doufala jsem, že mi nasadí antibiotika (minocyklin) nebo aspoň udělá stěry, ale odmítla to, že to není potřeba a dala mi jen vodičku na potírání, což vůbec nestačilo. Po tom, co jsem měla nasazen Retarpen, se mi stav akné i artritida výrazně zlepšily. Po těhotenství se chci k léčbě vrátit, protože jednak nechci brát kortikoidy doživotně a jednak mám pocit, že moje nemoc musí být léčitelná, pokud reaguji na ATB. Co si o tom myslíte vy? Případně jaké další vyšetření bych si měla vyžádat? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Vážená paní Eliško, psoriáza je chronické, zatím nevyléčitelné onemocnění. Má řadu fo...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Dostala jsem menstruaci o týden dříve
Dobrý den, Dostala jsem menstruaci o týden dříve,...
Akné
Dobrý den, už od základní školy mě trápí akné na obličeji,...
Akné
Dobrý den, už 2 roky mám velmi rozšířené akné po celém...
Akne
Dobrý den, rád bych položil dotaz na tvoření akné ve...
Akné
Dobrý den, je mi 26 let a od devatenýcti mám problém...
Akné
Dobrý den, měla bych dotaz. Manželovi je 40let. Celý...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Může se mi do přirození něco z koberce dostat?


Muže se mi vrátit zápal plic.?


Může se očkovat Priorix u dítěte,pokud má Vitiligo?


Může se po pohlavním styku brát preventivně Nitrofurantoin?


Může se pohlavní infekce projevit 2-3 dny po sexu?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se některá z pohlavních nemocí může projevit...

Může se projevit pohlavní nemoc až po 20 měsících?


Může se při bradykardii zastavit srdce?

Dobrý den, může se při bradykardii zastavit srdce?

Muže se rakovina vrátit i po třetí ?


Může se sonický kartáček na zuby používat i na korunky a můstky

dobrý den, může se sonický kartáček na zuby používat i na korunky a můstky -...


Dobry den, chtela bych se zeptat mam nepravidelnou menstruaci tak vzdycky na...

Může se tato únava týkat případné nemoci?

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu ohledně mého zdravotního stavu. Před...

Může se těhotná žena při nachlazení VYPOTIT?


Může se za těmito příznaky skovávat nějaká nemoc?


Může se zubní infekce projevovat i jinde po těle?


Může se, prosím, konzumovat kustovnice čínská během těhotenství?


Může se.jednat o pohl. nemoc?

Dobrý den Při nekolihodinove masturbaci bez gelu jsem dostal toto, viz foto...

Může sex před menstruací vyvolat silnou křeč?


MŮŽE SLABŠÍ EPILEPTIK GAMAGLOBULIN ??


Může souviset chronický kašel s psychikou?

<p>Dobrý den, už tak 10 až 15 let trpím chronickým kašlem. Jsem po operaci vrozené...

Může spolu souviset pravděpodobně mykóza vagíny a plísně nohou?
