Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Nespavost a citalopram

Roman . 10.12.2013 redakce uLékaře

Dobrý den, zhruba poslední rok jsem značně psychycky vytížen - pracuji na směny (v IT - psychická zátěž), podnikám, také v IT a navíc studuji vysokou školu (takže vše pouze psychická únava). Asi poslední 3 měsíce se moje vytížení ještě zvýšilo (zároveň mi končí podnikatelský projekt a mesestr + mi přidali spoustu práce v práci). Asi stejnou dobu mám často (1-3x do týdne) problémy se spánkem - i přesto, že jsem večer neskutečně unavený a zalehnu třeba ve 22hod, ještě třeba do 1 až do 3 koukám do stropu a nejsem schopen usnout. Můj psychiatr mi předepsal Apo-cital. Jednak si nejsem jistý, jestli je vhodné brát plnou dávku (20mg) citalopramu kvůli této záležitosti. A také si nejsem jistý výběrem právě citalopramu, který má uváděný jako velmi častý vedlejší účinek poruchy spánku. Co si o tom myslíte? Díky moc

Odpovídá:

MUDr. Andrea Bryčková


Dobrý den, Romane, myslím, že vhodnější lék by byl pro Vás trazodon, jelikož se jedná o tzv. duální antidepresivum, které se používá úspěšně v nízkých dávkách na poruchy spánku. Začíná se obvykle 25mg na noc , tedy jednou třetinkou základní dávky , což je 75mg , užívá se v devět hodin večer, ne později, jelikož tak má optimální účinnost, neuvede Vás do spánku jako běžná hypnotika, ale usnadní usnutí a především zajistí hluboký a klidný spánek až do rána s pcitem dobrého odpočinku a načerpání potřebných sil ve spánku. Nemá vedlejší účinky a stačí na poruchy usínání 25-50mg, tedy 1/3-2/3 tbl. na noc, pokud po 1/3 tbl. se spánek nezlepší, po třech dnech se zvyšuje na 2/3 tbl. také v devět hodin večer, zapít vodou. Budete spát jako nemluvně a přes den budete jako rybička. Požádejte tedy svého psychiatra, zda by Vám nemohltuto změnu medikace provést. Neměl by to být problém. zdravím.Jako doplněk na noc můžete zkusit např. Hypnox Stress tbl.

Související dotazy

Ginkgo a citalopram
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může mít nějaký...
Nespavost
na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní...
Nespavost
dobry den mam tak trochu problem s nespavosti mohly...
Nespavost
Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti...
Nespavost
Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na...
Nespavost
Dobrý den.Už 6let se léčím na psychiatrii s nespavostí.Užīvám...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nespavost - koho poprosit o pomoc?

Dobrý den, poslední cca měsíc mám problém s usínáním, nebo se brzy budím. V...

Nespavost - nucení na močení

Velmi mně potěšilo, že na můj dotaz odpoví MUDr.Honzák. Pane doktore, trápí...

Nespavost - štítná žláza

Dobrý večer, dnes jsem byla na kontrole se svou zvýšenou funkcí štítné žlázy...

Nespavost (pokračování)

Dne 27. 10. 2016 v 10:55 Bohumila napsal(a): Dobrý den, děkuji za odpověď...

Nespavost + deprese??

Dobrý den, mám starost o manžela. Velice se trápí (cosi si vsugeroval, a není...

Nespavost 16-ti leté dcery

Dobrý den, máme problém s dospívající dcerou. Již delší dobu si stěžuje na...

Nespavost 4 měsíčního miminka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám 4 měsíční holčičku, prospívá, je stále...

Nespavost 5-měs.dcery

Dobrý den, mám 5-ti měsíční dceru dosud plně kojená, váha cca 7,8 kg, zdravá....

Nespavost a Antidepresiva

Dobrý den, je mi 23 let a v úterý jsem byla u psycholozky. Dala mi AD citalon...

Nespavost a bolest dolních končetin

Dobrý den rád bych se zeptal. Už měsíc, měsíc a půl mě trápí nespavost. Večer...

Nespavost a diazepam

Dobrý den, prosim Vas o Váš názor, 5 let navštěvuji u nas psychiatra ohledně...

Nespavost a diazepan

Dobrý den,prosil bych o Vaš názor.Mám problemy se spankem,snažim se nebrat leky-jen...

Nespavost a kofein

dobrz den, mam dotaz -mam 5 tydenniho syna.spi max. 10 hodin za den?je to normalni?a...

Nespavost a leky

Dobrý den,obracim se na Vás o radu ohledně maminky. Je ji 61 let a trpi dlouho...

Nespavost a Melatonin

Dobrý den. Trpím takovou zvláštní formou nespavosti.Třeba půl roku spím normálně...

Nespavost a nevolnost

Dobrý den,nevim zdali mne poradite,ale zkusim to.V pruběho dvou let trpim nespavosti-je...

Nespavost a nevolnost

Dobrý den,delši dobu asi 1 rok mne trápí silná nespavost.Snažila jsem se dodržovat...

Nespavost a nevolnosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mj nynější problém,který trvá už několik...

Nespavost a pokleslá nálada

Dobrý den. Od dětství spím stylem, že jdu spát se slepicemi a i s nimi vstávám....

Nespavost a probouzeni v noci

Dobry den, jiz tyden mam problémy se spankem usnu v 23h a ve 2.30 jsem v zhuru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené lymfatické uzliny, únava

Dobrý den, poslední dobou mne trápí únava a takové návaly horka a špatného dýchání....

Mám na spodní straně svého penisu modřinu/modřiny


Recidivuje genitální herpes

Dobrý den, trpím na různé záněty pochvy a hlavně na herpes genitals. Mám to...

Na žaludu se objevili malinké, ale viditelne červené tečky

Po masturbaci se mně na žaludu objevili malinké ,ale viditelne červené tečky...

Porucha erekce

Dobrý den, mám nového přítele. Je mu 24. A máme takový problém. Teda spíš já...

Únava u žen má mnoho příčin – nemyslete hned na tu nejhorší

Obava z rakoviny je velká. Často tak velká, že dotyčný neodhodlá vyhledat odborníka....

Koupání a plavání při eresce: pozor na správnou teplotu vody!

Slabost nebo problémy s rovnováhou nemusí být při roztroušené skleróze důvodem,...

Účinky nikotinu a škodlivost kouření

V tabáku se vyskytuje rostlinný alkaloid nikotin. Pro kuřáka jsou důležité především...

Hladina vit. D

Hladina vitamínu D. V roce2015 mi byla zjištěna nízká hladina vitamínu D myslím...

RTG LS, SI, pánev

Dobrý den, prosím o posouzení vyšetření: Kyčle-artikulace správná, kloubní...

Drobné krvácení z konečníku


Otok levé nohy

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Náhle mi otekla leva noha, jakoby kolem...

Antikoncepční injekce Sayana

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat:Měla jsem 3 měsíce antikoncepční injekci...

Nerostou druhe zuby

Dobry den. Mě sestře je 7 let a asi před měsícem jí lékařka vytrhla 2 přední...

Hydronefróza - co způsobilo útlak (rakovina, zánět, hysterektomie)?

Dobry den. Již jsem Vám psala ohledně zjištěné hydronefrózy pravé ledviny při...

Bolest ledvin a podbřišku


Posunutí menstruace

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak presne postupovat kdyz si chci posunout...

Jde o pohlavní chorobu či nikoliv?

Dobry den, jde o pohlavni chorobu ci nikoliv? Hygienu dodržuji myslim si, ze...

Pálení močové trubice

Dobrý den. Pár dnů me občas trapí takový problém. Když dlouho nepiju začiná...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×