Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nevyjasněný úraz kopnutím do břicha

Chirurgie Jiřina 2.7.2014

Dobrý den. Můj 8 letý syn pravděpodobně prodělal mezenterialní lymfadenitis po pohmoždění měkkých tkání břicha,hlavně vpravo.4.10. spadnul z prolejzačky,dostal sádru na loket,po té ho 10.10. kopnul spolužák do ruky se sádrou ,ale to jsme nevěděli.,až s měsíčním spožděním,když už měl ML.Inf., gastro ,apendicitis vyloučeny.Dle USG břicha opak. bez výpotku.Na MR kyčle a břicha po 2 měs. zachyceny pouze drobné zbytky výpotku v oblast. med. strany krčku kyčle PDK.Klin. přiznaky-výrazná únava,malátnost,těžké,kolikovité bolesti břicha,hlavně večer,nechutenství,nevolnost,bolesti v krku,potíže se spaním,usínáním.Ale bez teplot,nezvracel,pouze lx v počátku,průjem neměl.V klidu se stav nezdál tak komplikovaný,ale vždy zhoršení pohybem,zvýraznila se bolest kyčle,proto bylo i ortop. vyš.-bez postižení.Na břiše nebyl výrazný somat. nález,ale potíže byly výrazné.
Otázka: kde se vzal výpotek v oblasti krčku pravé kyčle?Je možná recidiva při jiné infekci? Jaké mohou být následky pohmoždění měkkých tkání??(stenóza,srůsty)jaká měla být léčba,jaká je další prevence,proč byla tak dlouhá rekonvalescence.
Dále zjištěny blokády LS,SI,a nyní nově dysbalance pánve a oslabení PDK,hyždového svalu.
Děkuji. Jiřina

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Odpovědi na tyto otázky nejsou jednoduché. Mám dojem, že přepis vyšetření magnetickou rezonancí je nepřesný. není uveden čas vyšetření magnetickou rezonancí od úrazu.
Souvislost výskytu zvětšení uzlin v okruží tenkého střeva s úrazem lok. kloubu a kopnutím do předloktí nevidím. Při anebo po úraze se lymphadenitis objevuje jen zcela vyjímečně, ale je možná v souvislosti s poraněním orgánů dutiny břišní, ale takový úraz nebyl popsán.
Lymfadenitis je ve své většině vždy odrazem lokálního nebo celkového infektu, i jiných změn v dutině břišní, u dětí nejčastěji reakce uzlin okruží na průběh virozy, nebo jiné infekce, děti při každé infekci bolí břicho.
Často má souvislost s appendicitidou, ale ne vždy. Jinak mohou být zvětšeny uzlinky v okruží při některých onemocněních interního charakteru. Jinak je lymphadenitis, zvětšení uzlinek v okruží dočasné.
Je pravděpodobné, že zde probíhá více dějů, úrazový děj předloktí a loketního kloubu, který již proběhl, možné změny v oblasti kýčle a nezávisle i infekt třeba i opakovaně , projevující se v břiše a jeho okruží.
Je nutné řádné chirurgické, ortopedické a pediatrické vyšetření včetně rozsáhlejší laboratoře , odběru krevního vzorku na podrobné vyšetření. Sledování stavu dítěte.
Otázka nakolik úraz stěny břišní nebo břicha může mít následky na orgánech dutiny břišní se dá stěží odpovědět proto, že dle vašeho dotazu poranění v dutině nebo stěně břišní nebylo zjištěno. Následky by tedy neměly následovat.
Změny v oblasti bederní pateře a pánve, - u ortopeda a rehabilitačního lékaře bude třeba zjistit stav postury těla a pateře, možný výskyt změn ve smyslu oslabení při nemoci nebo vadného držení těla a dle nálezu, potom pohybová léčba na rehabilitaci.

Související dotazy

Úraz hlavy
dobrý den,před půl rokem jsem měla těký úraz hlavy. před...
Úraz
Dobrý den, popral jsem se zhruba před měsícem a dostal...
Úraz páteře
Dobrý den, v roce 2011 jsem si při fotbale poranil...
Motání hlavy, komoce, úraz hlavy
Dobrý den, před 3 týdny jsem měla úraz na lyžích, vyražený...
Úraz pravého ramene
Dobrý den, 6.5 jsem měla úraz pravého ramene - RTG...
Úraz hlavy a bolest mezi lopatkami
Dobrý den. V lednu jsem měl úraz hlavy-při výstupu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Névy kůže

Dobrý den, přibližně před půl rokem se mi mezi nohami ( v oblasti stehen )...

Névy na šourku

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,jestli se může jednat o něco vážného.Mám na šourku...

Névy ve valsech

Dobrý den, mám 7letu dceru, ted jsem ji na hlavě zjistila 2 znaménka, prosím...

Névy, melanom

Dobrý den, můžete mi prosím přeložit nález z histologie do laikovi "srozumitelné"...

Nevýbavné emise

Dobry den. Chtela bych znat Vas nazor na problem ktery mame u syna (5.mesicu) Po...

Nevydrží mi erekce

Dobrý den, je mi 17 a mam problém s udržením erekce. Nedávno jsem měl mít s...

Nevydržím ani 10 min bez toalety!!!

Dobrý večer, pane doktore, obracím se na Vás s obrovskou prosbou o pomoc. Na...

Nevyhovující antikoncepce?

Dobrý den, antikoncepci Minerva beru již 3 roky. Vše bez problémů až do minulého...

Nevyhovující korekce zraku

Dobrý den, je mi 24 let a nosím brýle už od mala, většinou se mi zrak horšil...

Nevyhraněná sexuální orientace

Dobrý den, je mi 24 let a nejsem si jistý, jestli mám jasno v mé sexuální...

Nevylecitelny zanet a nekolikate antibiotika.

Dobry den, cca pred mesicem jsem mela zanet dutin a prudusek (trpim na zanety...

Nevyléčená trombóza

Dobrý den, jsem po prodělané submasivní plicní embolii která vznikla na základě...

Nevyléčena zlomenina obratle

Můj přítel si při autonehodě koncem března 2012 zlomil bederní obratel. Je to...

Nevyléčený kotník

Hezké večer, Ráda bych Vás požádala o radu. Před dvěma týdny jsem si něco udělala...

Nevyléčitelná angína, antibiotika,


Nevylučitelná stolice

Dobrý den, delší dobu jsem žil velmi špatným životním stylem a měl jsem problém...

Nevynechání antikoncepce

Dobrý den, Jedu na dovolenou k moři a mam zrovna dostat menstruaci a četla...

Nevynechání antikoncepce

Dobrý den, Jedu na dovolenou k moři a mam zrovna dostat menstruaci a četla...

Nevypadala mi stolička?

Dobrý den, je možné, že mi v 16 letech ještě nevypadla jedna stolička? Mám...

Nevyprázdnený mechúr

prostata, že je malá, na kontrole ultrazvukom mi bolo zistené, že aj pri vymočení...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pod kotníkem

Dobrý den, měla bych prosbu. Zhruba týden cítím na vnitřní straně kotníku nohy...

Drobné krvácení z konečníku


Růst penisu


Jaká je možnost nákazy genitálního herpesu

Byla jsem u své gynekoložky, která mi řekla, že mám genitální herpes. Pohlavní...

Pooperační srůsty

Dobrý den, je mi 35 let, před 3 měsíci jsem prodělala laparo operaci mimoděl....

Extrakce - bolest okolních zubů

Dobrý den. Již jsem pokládala podobný dotaz ale ještě chci upřesnit pár informací....

Antibiotika a mléko

Dobrý den, mám antibiotika a píše se u nich, že nesmím mléko a mléčné výrobky....

Sex při zánětu močového měchýře


Otok vnitřní strany stehna

DOBRÝ DEN JIŽ PŘIBLIŽNĚ 8 TÝDNŮ MĚ TRÁPÍ OTOK NA VNITŘNÍ STRNĚ STEHEVN V OBLASTI...

Zápach moči po kávě

Dobrý den, paní doktorko, můj dotaz se týká pachu moči po konzumaci kávy. Nejsem...

Tlak na krku

Dobrý den, už cca 3 týdny mám pocit velkého tlaku na krku ( před týdnem mi...

Úžinový syndrom

Včera po dlouhodobých problémech se zápěstím levé ruky a se 4 a 5 prstem mi...

Růst nehtů nahoru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký způsob léčby nehtů, které...

Krev ve slinách


Spolkla jsem plombu

Dobrý den, vypadla mi plomba, ale bohužel velkou část jsem spolkla. Jak jsem...

Zánět spojivek

Dobrý deň, pred pár dňami ma vo vlaku ofúklo a ráno som sa zobudila so začervenaným...

Očkování HPV

Dobrý den, měl jsem pohlavní styk s novou přítelkyni u které se cca za další...

Bolest v hrdle, knedlík v krku

Dobrý den, jsem dlouhodobě v cizině a před 14 dny se mi vyskytla nepřiemná...

Antibiotika v práci


Bulka v penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat, zda podle mého popisu poznáte, jestli se jedná...

Reklama
Zavřít