#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obava z Hodginova syndromu

Uši, nos, krk Petr 17.5.2020

Dobrý den,

už od minulého úterý mám takové občasné a lehké pálení v krku (které většinou zmizí při pití nebo při jídle), občas se cítím lehce zahleněný, mám i velmi lehkou rýmu (některé dny), někdy mne trochu slzí a pálí oči a přijdu si večer unavenější. Občas se k tomu přidá ještě takové zvláštní "mrazení" po těle, jakoby lehoučká zimnice (na zádech a na krční páteři, v nohách) a velmi lehká svalová slabost a takový ten pocit "hadrového těla", jako při chřipce, ale opravdu řádově menší. Tyto potíže netrvají celý den, ale objeví se na chvíli a pak mizí (třeba včera celé dopol mi nebylo nic a odpol se to najednou objevilo). Normálně bych tomu nevěnoval pozornost, ale za posledního cca 3/4 roku je to minimálně po desáté, co mě bolí v krku, několikrát jsem bral ATB.

Navíc mám diagnostikovaný (dle pana doktora z ORL) snad nezhoubný tumorek pod levou čelistí, který čeká na vyndání na ÚČOCH v nemocnici, kam jsem si ale ještě kvůli obavě z corony netroufl jít. No a tak jsem začal včera večer hledat po internetu (já vím, teď si klepete na čelo). Jenže objevil jsem Hodkingův lymfom, neboli rakovinu lymfatického systému a strašně mě vyděsilo, kolik mám příznaků.

Uzliny na krku mám zvětšené, ale to už od doby, co si tak nějak pamatuji. Za poslední dobu (cca 10 let) se nijak nezvětšily, alespoň podle mého soudu. Jsou nebolestivé. Navíc je tu ten nález z rezonance, o němž píšu výše, kdy by měl být někde na krku "podezřelý útvar", který na MR "svítí". Neurolog (který to náhodně objevil při MR páteře, protože jsem na neurologii sledován už pět let pro zatím nepotvrzené podezření na roztroušenou sklerózu) napsal, že je to na pravé straně. Paní doktorka na ORL na sonu to našla na levé straně s tím, že je to "uzlina, která ale nemá úplně normální vzhled". Ale pan doktor na ORL mi pak objevil útvar v ústech (vlevo) a prohlásil, že to bude ono a že se paní doktorka na sonu spletla, což ho překvapilo, protože prý patří k jejich nejzkušenějším. Teď si jsem velmi nejistý a obávám se, jestli paní doktorka nemohla vidět něco jiného (na sonu), než pak pan doktor pohledem do úst a jestli opravdu problém není v uzlině (uzlinách). Nicméně podezřelý "objekt" je dle MR jen jeden.

Takže to jsou uzliny na krku, které mám (už minimálně10 let) větší a "něco" tam je "někde" dle lékařů špatně. Pak jsem měl loni v červenci ten problém, že jsem najednou z ničeho nic cítil zvláštní tlak v břiše, kolem žaludku a pupku. Bylo to v době, kdy jsem byl (opět) nemocný a měl jsem od praktika zrovna ATB. Vzhledem k předchozím potížím se slinivkou (v únoru 2018 jsem měl zánět) jsem jel na pohotovost do nemocnice, kde mě naměřili amylásy o desetinu zvětšené a pan doktor mě tam radši pět dní nechal, pro jistotu, že prý mi mohla ATB lehce podráždit slinivku. Pak mě propustili s tím, že je vše v pořádku, ale tlak v břiše se pořád občas objevoval, vlastně se po hospitalizaci nic moc nezměnilo. Do loňského října jsem měl ty tlaky téměř denně (náhodně, nezávisle na jídle a čemkoliv), od té doby jen zřídka, ale občas se objeví ještě teď. Četl jsem, že ten Hodking se "rozlézá" i do uzlin v břiše a napadlo mě, jestli celé ty potíže s břichem nemohou být právě od toho, že už mám zasažené i tamní uzliny? Ale je možné, aby se stav bez léčby sám od sebe zlepšoval a potíže se objevovaly a zase mizely? Krom toho mi tehdy dělali v nemocnici RTG hrudníku a sono břicha (a to samé pak loni v říjnu, kdy mě bolelo břicho po kortikoidech, které jsem dostal na ataku RS, která nakonec nebyla atakou RS). Objevily by se zasažené uzliny při těchto vyšetřeních? Doufám, že ano.

Navíc se mi při té loňské letní nemoci zvětšila levá mandle v krku, která už se od té doby nezmenšila zpět. Navíc mi přijde, že kůži mezi klíční kostí a krkem (na pravé straně) mám spíše lehce vystouplou, ale i to už mám cca 10 let a nijak se to nezvětšuje. Nicméně dle internetu je to též příznak Hodkinga. Navíc jsem přesně nejrizikovější skupina (muž, 32 let).

Dalším příznakem Hodkinga je vyrážka. Ve stejné době, kdy mi začaly potíže s břichem (v létě 2019), se mi udělala svědivá vyrážka na kloubech pravé ruky, která vypadá trochu jako ekzém. Když jí denně mažu mastičkou, není téměř vidět, ale stačí, abych jí týden nemazal a kůže vyschne a rozpraská až do krve. Napadlo mě, jestli to není další příznak rakoviny uzlin (dle internetu je).

Další vypsané příznaky Hodkinga nemám. Nejsem dušný (a to ani při běhání nebo na kole), nehubnu (naopak jsem přes zimu nabral 7 kg), nikde jinde (v tříslech, podpaží) zvětšené uzliny nemám a nic mě tam nebolí (jen v tříslech jsem cca před třemi týdny pociťoval pár dní občas lehkou bolest, ale ta sama zmizela po pár dnech a od té doby nic), kůže mi nesvědí (kromě toho místa s vyrážkou), unavený jsem pouze ten poslední necelý týden, v noci se nepotím, kašel nemám, teplotu také ne, ani otoky (brnění) končetin nebo kotníků, nemám ani potíže s polykáním. Četl jsem ale, že řada lidí u Hodkinga má třeba jen jeden příznak a nebo vůbec žádný a proto se tato nemoc hodně složitě diagnostikuje (což potvrzují i příběhy pacientů, u nichž vždy pomohla až histologie vzorku uzliny) a že někdy trvá opravdu dlouho, než lékaři přijdou na to, o co se jedná a to pak může být pozdě. Když jsem viděl na internetu fotky pacientů s Hodkingem, tak měli opravdu velké boule na krku nebo v podpaží a to já rozhodně nemám, moje uzliny nejsou vidět, cítím je jen pohmatem, ale ty obrázky mohly být extrémní případy.

Problém je, že se teď bojím jít na ten ÚČOCH vyndat tumorek, protože pokud bych měl rakovinu a nakazil se někde covid, je to špatné.

Co byste mi, prosím, doporučili udělat, abych věděl, o co se jedná? Nebo mám prostě zůstat doma a počkat, protože ty potíže nemám ani týden? A je podle Vás možné, abych měl opravdu rakovinu? Vlastně nevím, co asi tak čekám, že mi na základě pár odstavců sdělíte. Jen jsem to chtěl napsat nějakému lékaři, než se z toho doma zblázním a tím stresem si opravdu něco uženu.

Moc děkuji za odpověď!

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Petře, děkujeme za Vaši důvěru. Mám dojem, že jste to na závěr vystihl spr...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

WPW syndrom
Dobrý den, ted nedavno mi zjistili wpw syndrom nahodou...
Syndrom suchého oka a výlet na vodu
Dobrý den, je mi 22 let a asi před 2 měsíci mi byl...
Lynchův syndrom?
Dobrý den, ráda bych poradila, zda si myslíte, že...
Ashermannův syndrom
Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli...
Nefrotický syndrom
Dobrý den mám nefroticky syndrom ktery se lečíl s kortikoidy...
Anemický syndrom
Dobry den preji. Mela bych takovy dotaz. Mam anemicky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z HIV

Dobrý den, poslední měsíc pro mě byl velmi náročný a občas jsem dělal velké...

Obava z HIV

Dobrý den.Před 30-ti dny jsem měl nechraneny pohlavní styk se ženou.Zatím u...

Obava z HIV

Dobrý den, je možné aby byl člověk hiv pozitivní i když 7 a 8 let po "riziku"...

Obava z HIV

Dobrý den, omluvte můj zřejmě přehnaný stres, ale jsem docela hypochondr....

Obava z HIV

Dobrý den, omlouvám se za nejspíše hloupý dotaz, ale už jsem s nervami v koncích....

Obava z HIV

Děkuji za odpověď na můj dotaz https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/obava-z-hiv-299316 Jen...

Obava z HIV

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné pocítit primární příznaky HIV třebas...

Obava z HIV

Dobrý den,už zhruba půl roku mám červené skvrny na žaludu.Při podráždění se...

Obava z HIV infekce

Dobrý den, žádám o radu. Stala se mi následující věc - seděl jsem v autě, když...

Obava z HIV/AIDS

Dobrý den, v dubnu roku 2018 jsem měl kondomem oboustranně chráněný anální styk...

Obava z hypertenze

Dobrý den, ačkoliv jsem v klidu mám tep 90, věk 35, měřím si tlak a je cca 110...

Obava z HŽT

Dobrý den, v roce 2015 jsem měla trombózu v pravém lýtku směrem přes kolenní...

Obava z HŽT

Dobrý den už druhy den mě bolí litko kousek pod kolenem z vnější strany a bolest...

Obava z charakteru znaménka

Dobrý den, je mi 45 let a asi před dvěma lety se mi udělalo nové mateřské znaménko...

Obava z chlamydiové infekce

Dobry den Pres 3 měsíci mě Praskl kondom, expozice asi 15minut, mám teď obavy...

Obava z chlamydiové infekce

Dobry den, v lete jsem prodelal chlamydie trachomatis, ktere jsem vylecil po...

Obava z choroby

Dobrý den, ještě k mým předchozím dotazům, které jsem sem zasílal. Napadlo...

Obava z choroby

Vážená paní doktorko Jiříčková, mockrát Vám děkuji za velmi povzbuzující...

Obava z chození

Dobrý den :) ted mi bylo 17 let :/ konečně jsem potkal holku (15) která je...

Obava z infarktu

Dobrý den, je mi 25 let a moc se obávám infarktu. Léčím se s úzkostí, beru Asentru....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#