Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Obava z HIV

Infekce Václav Š. 12.6.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, je možné aby byl člověk hiv pozitivní i když 7 a 8 let po "riziku" podstoupil hiv duotest 2x negativní (nereaktivní)? Zároveň byl 9 let po riziku na klasickém rozboru krve a vše v normě. Riziko bylo spíše teoretické, já muž 16 let nechráněn s kamarádkou ze školy - 18 let, jak já tak i ona dnes (9 let po "riziku") bez jakýchkoliv zdravotních obtíží. I její předchozí přítel se zdá býti zdráv (pohl. styk s ním mohla mít cca před 9 až 10 lety). Prosím o erudovanou odpověď...Hiv duo test je cca na 99,94 % přesný cca 2 až 3 měsíce po riziku, zvyšuje se přesnost s dalšími lety (za předpokladu, že člověk již není ve stádiu akutní imunodeficience a tím pádem i bez protilátek). Dá se říct, že když jsem já, slečna i její bývalý přítel 9 let po riziku v pořádku, tak hiv prostě nebylo přítomno? Vím, že se píše, že symptomatická fáze hiv může příjít až po 10 až 15 letech od infekce, nicméně jsem četl studii, která tvrdí, že těchto lidí je méně než 2 % a že drtivá většina nakažených se k symptomatické fázi hiv "dopracuje" již po 8 letech. Zároveň bych se rád zeptal celkově na možnost nákazy skrze heterosexuální styk v roce 2008. Vím, že v současnosti se o hiv mluví stále víc, neboť počty infikovaných narůstají... nicméně v ČR je více než polovina nakažených lidí gayů... o to víc se mi tak riziko nakažení při heterosexuálním styku zdá být vysoce nepravděpodobné, za předpokladu, že styk samozřejmě neproběhl s prostitutkou. O to víc se mi riziko zdá býti nepravděpodobné, když všichni tři pocházíme z okresu, kde je dlouhodobě výskyt hiv jedním z nejnižších v ČR... připomínám, že nejstarší z nás byla má expřítelkyně (18 let). Poruchu imunity patrně nemám neboť jsem měl plicní chlamydie a protilátky (IgM, IgA,....) násobně zvýšeny (6 let po riziku). Prosím o nějaké kompletní shrnutí rizika hiv. 2x testován s výsledkem negativní (nereaktivní), fungující imunitní systém a 9 let po "riziku" zcela normální krevní testy. Předem moc děkuji.

Odpovídá:

MUDr. Daniela Obrová


Pane Václave, po přečtení Vašeho dotazu a výsledků vyšetření si nemyslím, že by bylo riziko, že máte HIV infekci. Ano, HIV nebylo přítomno. Dále Váš dotaz předávám k odpovědi našemu specialistovi z oblasti infekčního lékařství, který Vám také odpoví. S pozdravem.

Odpovídá:

MUDr. Jana Moravcová


Symptomatická fáze HIV skutečně může přijít až po mnoha letech od nákazy, nicméně se nejedná o negativitu protilátek, protože jejich přítomnost zaznamenáváme mnohem dříve. První protilátky se začínají tvořit již 2-3 týdny po průniku viru HIV do organismu. Nákaza při heterosexuálním styku samozřejmě možná je, ale je nižší pravděpodobnost než při styku homosexuálním. Tedy, pokud jste před 9 lety byl v rizikovém kontaktu a uvedené osoby ani vy nemáte pozitivní test na HIV, k nákaze nedošlo.

Související dotazy

HIV
Dobrý deň, dal som si spraviť vyšetrenie HIV a ostatných...
HIV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mohou objevit...
HIV
Dobrý den,před 2.tydny se mi udělaly červené fleky...
HIV?
Dobry den, mohou ty trvajici obtize ( neustale extremni...
HIV?
Chtěl bych se vás zeptat , měl jsem nechráněný styk.Na...
Přenos hiv, hepatitiy c
Dobry den, nasemu znamemu si kluk porezal nohu, byl...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z ALS

Dobrý den, před třemi týdny jsem prodělala svůj první tetanický záchvat....

Obava z ALS

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Před třemi týdny jsem prodělala svůj...

Obava z als

dobry den,jiz delsi dobu me trapi zaskuby ve svalech ruzne po tele. je to stav...

Obava z ALS

Dobrý den, pokusím se být, co nejstručnější. Je mi 39 let, jsem žena. Před...

Obava z autismu

Dobry den chtela bych se zeptat na mou dcerku .Jsou ji dva roky a pet měsíců.na...

Obava z boreliózy

Dobrý večer, udělaly se mi na lýtku 2 fleky, jeden větší, průměr asi 1 cm na...

Obava z boreliózy a encefalitidy


Obava z cystické fibrozy


Obava z deprese


Obava z epilepsie


Obava z HIV


Obava z HŽT


Obava z HŽT


Obava z chození


Obava z infekce

Dobry den. Chci se zeptat. Dnes jsem synkovi 4 mes. Strihala nehty. Pak jsem...

Obava z infekce


Obava z kapavky

Dobry den mel jsem pred 9 dny nechraneny oralni sex (ja pouze zene) . Chci se...

Obava z kapavky

Dobrý den, obávám se kapavky. Měl jsem rizikový styk počátkem prosince 2011....

Obava z koloskopie

Dobrý den, při preventivní kontrole mi lékař sdělil, že mi vyšel lehce pozitivní...

Obava z kondomu?

Dobrý den, mám nového přítele, teprve se sexuálně sžíváme a objevil se problém. Jde...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Močová trubice

Dobrý den. Zhruba tři týdny u sebe pozoruji mírné svědění vyústění močové trubice,...

Bolest hlavy od krční páteře

Dobrý den, zlobí mi krční páteř, což je asi v mém věku normální. Hlavně nyní,...

Zalehlé ucho po nachlazení

Dobrý deň pan/i doktor/ka. Chcem sa opýtať pred 3 týzdnami som bol chory nejaka...

Bolest v krku


Bolest v uchu


Bolest žil po alkoholu

Dobrý den, už nějakou chvíli mě trápí bolest žil po užití alkoholu. Stačí...

Mozgomieš. mok

Dobrý deň!Prosím o vysvetlenie.Elementy likvor-erytrocyty čerstvé 125 u/l,pandy...

Tetánia?

Dobrý deň, už 5 mesiacov ma trápia pretrvávajúce celotelové zášklby a fascikulácie,...

Usínání a časté probouzení.

Dobrý den, mám takový problém. Našla jsem si novou práci a jsem tak z toho ve...

Boule pod kůží

Dobry den, Od 15-ti let se mi poteleod pasu nahoru delaji pod kuzi boule.Jsou...

Antibiotika v těhotenství


Mžiky po námaze

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat čím to je,že když jdu třeba běhat do lesa tak...

Inseminace

Dobrý den, chtěla bych se zeptata jsem 4den po inseminaci,mám pobolívání v podbřišku...

EMG vysetrení

Dobry den,dnes jsem pdstoupila EMG vysetreni,ktera neprokazuje axonalni motorickou...

Roztroušená skleróza a nemocenská

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat, nechce-li mi má lékařka...

Spolknutí alobalu

Dobrý den, omlouvám se za zvláštní dotaz. Dnes jsem 6-ti týdennímu synovi připravovala...

Přetrvávající tvorba hlenů po rýmě

Dobrý den, dcera (4r.) měla silnou nepřestávající rýmu, Mudr. jí zjistila v...

Pálení nártů

Dobrý den, posledních asi 14 dní pociťuji někdy i několikrát denně pálení nebo...

Dlouhodobá bolest krční a bedeřní páteře

Zdravím, dlouhodobá bolest krční a bederni patere a stále unavena.Lekar nic...

Zuby

Dobrý den. Mám dotaz na léčbu zubního váčku. Již několik let mám nad pětkou...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×