Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z nádoru

Psychiatrie M. 17.9.2019

Dobrý den,

předminulý pátek se mi stalo, že jsem se zvážil a měl jsem o 2 kg méně než při posledním vážení (asi 5 dní nazpět od tohoto dne), aniž bych pro to cokoliv udělal. Je pravda, že den předem jsem toho moc nejedl a ani moc nepil, navíc jsem byl první týden v nové brigádě při studiu. Poté v průběhu týdne jsem shodil ještě další 1 kg.
Navštívil jsem proto mou praktickou lékařku a pro můj klid mi odebrala krev na jaterní testy, amylazy, lipazy a i nějaký onkomarker na slinivku, protože jsem se bál, že se jedná o nádor slinivky.
Byl jsem rovněž na sonu břicha, které také dopadlo v pořádku bez patologického nálezu.

Nyní ale stále přemýšlím, čím to je, že jsem ty 3 kg zhubl a děsí mě, že jsem je ještě nenabral zpátky... bojím se, že je to příznak rakoviny jiného orgánu, který mi nebyl prohlédnut... zejména se bojím rakoviny jícnu nebo žaludku.

Nic jiného mi není - žádné bolesti, únava, nechutenství, teploty/horečky apod. Kromě toho zhubnutí se cítím v pohodě.

Ještě mě napadlo, jestli se nemůže jednat o něco na štítné žláze, neboť tento rok v únoru mi na sonu našli náhodně ve štítné žláze dle zprávy “MNOHOČETNÉ cystické uzly” největší z nich do 4 mm. Na endokrinologii mi ale řekli, že je to v pohodě, že to nějak souvisí s činností té žlázy a souhrnně řečeno, že je to v pořádku a nemám se bát (na endokrinologii mi ale nový ultrazvuk nedělala a jen mi to paní doktorka řekla). Doporučila kontrolní ultrazvuk až za 5 let (!). Bojím se, jestli se nějaký ten uzel nezvrhl v maligní a to hubnutí není z toho...

Prosím, co si o tom myslíte? Kdybych měl rakovinu žalduku, jícnu nebo štítné žlazy, projevilo by se to ve fázi hubnutí i jinak? Mám z toho strach a nevím, zdali se ještě pro jistotu neobjednat někam na nějaké vyšetření...

Myslíte si, že to může být rakovina žaludku, jícnu nebo ŠŽ?

Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, pokud byste měl nádor - měl byste i jiné potíže (nechutenství, bolesti apod.). U lékaře jste byl, vyšetřen jste - určitě nic nezanedbáváte a pokud byste měl nádorové onemocnění, jistě by bylo již diagnostikováno.
Nemyslím si, že Vaše hubnutí je důsledkem nádorového onemocnění (kdekoli v těle). Hubnutí bylo způsobeno nedostatečnou stravou (toto spustilo Vaši paniku z nádoru) a nyní bude stav způsoben stresem, obavou z nádoru. Důležité je tedy co nejdříve vyřešit stres, který Vám obavy z nádoru působí. Dlouhodobý stres totiž není pro tělo dobrý. Co nejdříve navštivte svého psychiatra a objednejte se i k psychologovi, aby s Vámi pracoval - je to dlouhodobý proces. Nemyslím si, že Vaše potíže jsou způsobeny nádorem.
S pozdravem BS.

Související dotazy

Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Bolesti žaludku a obava z nádoru žaludku
Dobrý den.Před 5 lety mi byla provedena gastroskopie...
Obavy, obavy...
Mám na levém varleti delší žílu o průměru asi 1 až...
Krvácení z nádoru
Dobrý den, tatínek má zhoubný nýádor v uchu, podstoupil...
Obava z nádoru
Dobrý den, píši vskutku naposledy dotaz ohledně...
Bolesti při nádoru slinivky
Dobrý den paní doktorko.Chci se zeptat mam nemocneho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z lymfomu či jiného nádoru, "hubnutí"


Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z možného těhotenství při užívání antikoncepce

Zdravím, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Bude to cca rok co užívám antikoncepci...

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru střeva


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Obavy z nákazy


Obavy z návštěvy neurologa


Obavy z nemocí

Protoze neustale procitam ruzne mozne nemoce z stitne zlazy a .pak...

Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest žaludku


Vyrážka na penisu


Bulka v zadní části temene, pocit bolesti hlavy

Dobrý den, nedávno mi bylo 18 let, pře pár dny jsem zpozoroval v zadní části...

Bolesti hrudníku

DOBRÝ DEN. Před 1,5 rokem jsem měl autonehodu. Měl jsem oboustrannou kontuzi...

Černá tečka v ústech

Dobry den, nedavno se mi objevila cerna tecka v ustech. Foto prikladam. Muze...

Vyrážka pod znamienkom

Dobry den, dnes sa mi stala hrozna vec, som prestraseny a bojim sa. Na brade...

Tmavá skvrna v ústech

Dobrý den , dnes jsem si zjistila v ústech tmavou skvrnu nevíte , co to muže...

Syndrom SI skloubení

Dobry vecer. Je mi 20 let a uz 6 mesicu me boli bedra a 4 mesice jsem na nemocenske....

Zvětšení prostaty

Dobrý den, je mi 65 let a chodil jsem na preventivní prohlídky pravidelně...

Lechtání dolních zubů

Dobrý den, už pár dní mě "lechtají" zuby ve spodní části. Nevíte co by to mohlo...

Echo srdce

Dobrý den mám dotaz ohledně ECHA srdce, na Echu: Vyšetřitelnost 2. Dutina LKS...

Citlivý močový měchýř

Dobrý den, můj dotaz se týká problémů s močovým měchýřem, trvajícím již 6 let....

Menstruace a případné těhotenství


Ceny CT vyšetření pro samoplátce

Dobrý den, zajímalo by mě kolik stojí CT a magnetická rezonance kdybych si to...

Uhodila jsem se do hlavy, mám strach z otřesu mozku či hematomu mozku


"Kapičky lásky"


Plynatost, úzká stolice

Dobrý den, nedávno jsem podstoupil kolon. vyšetření z negat. výsledkem. Asi...

Popis Rtg hrudníku

Dobrý den, co prosím znamená popis RTG snímku plic. Obě plicní křídla rozepjatá,...

Bulka konečníku


Pozoruji výrazné zmenšení varlat

Dobrý den, už cca 3-4 měsíce mám bolesti varlat, někdy přímo varlat někdy je...

Reklama
Zavřít