Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg

Jiný problém Matěj 24.11.2018

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete, jak jsem tu řešil problem s úbytkem váhy (měl jsem 87 kg při výšce 193 cm a zhubl jsem postupně 2 kg - v té době jsem zjistil z testů, že mám mononukleozu). Minulý týden v pátek jsem zjistil, že jsem opět 1 kg přibral (váha se držela o 1 kg nahoře při každodenním vážení až do pondělí, kdy jsem odjel do školy). Vrátil jsem se včera a dnes ráno jsem se opět vážil a zas jsem měl o 1 kg dole... je však pravda, že den předtím jsem přes den až do večera nic nejedl a nepil, protože jsem nestihl snídani a pak byl v práci fofr.. takže jsem měl až večeři kolem 8 večer... jen jsem vypil ani ne tak 0,5 l vody přes den a pak jsem pil a jedl až večer.myslíte si, že jsem mohl zhubnout kvuli tomu, že jsem celý den nic nejdl a nepil? Nebo ZA JEDINÝ DEN kvůli tomu zhubnout 1 kg NENÍ MOŽNÉ? A co mě děsí, je to, že jsem to zas ještě nenabral zpět...
Nebo by se mohlo jednat o něco vážnějšího, např. lymfom (kvuli tomu memu problemu s uzlinami, nebo leukemii, kvuli modřině, kterou jsem našel těsně pod místem odběru krve, ale až PO PĚTI DNECH JSEM SI TOHO VŠIML... do té doby tam asi nic nebylo.... a hlavně TA MODŘINA UŽ TAM JE PŘES TÝDEN...zase si říkalm, že kdyby to bylo z leukemie, tak by byla docela nahoda, že se modřina objevila zrovna pod místem vpichu... a taky ale už tu modřinu tam mam cca týden a čtyři dny... už má takovou žlutou barvu, ale místy tam pozoruji fialové tečky... myslíte, že se bude jednat o něco vážného?

Taky mě mate, že cca před 14 dny mi byl brán beta-2-mikroglobulin a ten vyšel lehce nad normu (2,83 - norma je 2,53). A teď nevím, jestli byl zvýšený v důsledku probíhající primoinfekce EBV, nebo ta infekce mohla zakrýt probíhající lymfom či leukemii... jsem nervozní... bojím se, aby u kontrolních odběrů nebyl ještě vyšší...

A pak chvílemi cítím, když na to hlavně myslím, že mě vždy na určité místě na těle zasvědí. Není to nic hrozného, ani nemám potřebu se poškrábat, ale četl jsem, že svědění více částí těla může značit lymfom... nebo leukemi... a hlavně se bojím, aby to nebyla leukemie, když ta modřina tam stále je...


K psychiatrovi jsem objednaný.

Prosím o vyjádření, děkuju. Mně prostě hlavně přijde nepříjemné (subjektivně), že mám to kilo dole, necítím se moc pohodlně kvůli tomu... vyvolává to ve mně obavy, co když se jedná po počtek nechtěného hubutí a já budu hubnout dále... to je ta nejhorší představa....


A navíc si prostě spojuju všechny ty symptomy a bojím se, aby to nebylo něnco vážného. Dnes na ORL mi na ty hodnoty, co jsem sem zasílal taky, řekli, že je to v pohodě a že to je k proběhlé mononukleoze. ALe co když třeba ten beta-2-mikroglobulin je zvýšený ve skutečnosti kvůli leukemii či lymfomu? Aby tomu nenaznačovala ta modřina, kterou už mám na ruce přes týden... a co když vůbec není po tom opichu (když mi brali krev)? Ona se mi tam totiž nevytvořila hned po odběru... všiml jsem si jí až pár dní potom...
A poslali mě po novém roce na konrétní UZ krku.. mohu jim tam i říct, zdali by šla prohlédnout ta uzlina v podpaží? Nebo to mi neudělají, když to není v žádance? Tam jsou jen uzliny na krku...


Děkuju za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, opět Vás ujišťuji, že hmotnost se mění i během dne, a to o celé 3kg, a stále se nejedná o patologii. Pokud celý den nejíte a nepijete, můžete zhubnout i více než 1kg. Druhý den nebude hmotnost stejná, i když jste již normálně jedl. Trvá nějaký čas, než se hmotnost dostane na původní hranici (záleží to na množství vypitých tekutin, množství zkonzumovaného jídla, a také co za jídlo jste jedl).
Navíc, jak jsem psala, mají mladí muži tendenci ztratit na hmotnosti velmi rychle, ale nabrat kila jim trvá déle (např. při infekci zhubnou během 1-3 dní a kila nabírají měsíc a někdy i déle). Navíc, pokud se neustále stresujete, bude příčina "hubnutí" (nebo spíše "nenabírání" na váze) spíše zde. Psychika opravdu dokáže s člověkem hodně "zacvičit" a Vám myšlenky na nádorová onemocnění nedají klid.
K modřině a beta -2-mikroglobulinu jsem se vyjádřila před chvílí v předchozí odpovědi. Psali Vám to i lékaři přede mnou. Modřina vznikla po odběru krve a takovéto modřiny se vyskytují po odběru krve často (nemusí být hned viditelná, to je také normální). Beta-2-mikroglobulin byl hraniční, pokud by se jednalo o nádorové onemocnění, byl by zvýšen více.
Ke svědění jsem Vám také psala. Člověk si navíc může hodně věcí "vsugerovat" a pak ho najednou začne svědět např. na hlavě či někde jinde. Nesoustřeďte se neustále na nějaké nevýznamné a zcela běžné tělesné projevy.
Představu hubnutí můžete opustit- sám jste se přesvědčil, že jste 1kg již od nemoci nabral. Nyní jste "zhubnul" protože jste včera nic nejedl a nepil. Pokud by se jednalo o nádorové onemocnění, váhu byste nenabral a hubnutí by pokračovalo. Navíc byste měl i jiné příznaky (jako nechutenství, a další).
Co se týče uzliny v podpaží, asi nezbyde nic jiného, než ji alespoň ultrazvukově vyšetřit...i když si myslím, že ani toto vyšetření Vám na klidu nepřidá a pak budete hledat problém zase někde jinde, najde se zas něco nového, popř. Vám opět vytanou myšlenky, zda lékař vše správně zhodnotil, jestli něco nepřehlédl... a tak stále dokola. Zda Vám lékař uzlinu v podpaží vyšetří, záleží na domluvě, můžete se ho zkusit zeptat.
Osobně Vás vyšetřilo již mnoho lékařů, pokud byste trpěl vážným onemocněním, určitě by to poznali.
Je opravdu velmi důležité řešit psychickou stránku, protože ta je u Vás nyní rozhodující. Je rozhodující proto, abyste mohl normálně žít, zbavil se neustálého paralyzujícího strachu. Abyste mohl v klidu studovat a pracovat, radovat se ze života. Přeji, aby se Vám to co nejdříve podařilo, s pozdravem BB.

Související dotazy

Opakované obavy z nádorového onemocnění
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o pomoc v mém...
Obavy z nádorového onemocnění slinivky
Dobrý den, před zhruba 2 týdny jsem se po čase zvážil...
Obavy z nádorového onemocnění
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Nadměrné hubnutí
Dobrý den chtěla bych se zeptat na podle mého názoru...
Hubnutí a strach z nádorového onemocnění slinivky
Dobrý den, před zhruba 2 týdny jsem se po čase zvážil...
Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz
obrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu či jiného nádoru, "hubnutí"


Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z možného těhotenství při užívání antikoncepce

Zdravím, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Bude to cca rok co užívám antikoncepci...

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění slinivky


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru mozku


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru střeva


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Obavy z nákazy


Obavy z nákazy COVID -19

Dobrý den. Jako každý mám teď mírné obavy z epidemie novým virem. Otázka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Akutní pharyngitida

Dobrý den, poslední dobou mám ráno po probuzení pachuť v ústech a plivu krev,...

Kolonoskopie

Dobrý den, před lety jsem absolvovala kolonoskopii pro krvácení do stolice...

Zlomenina vnějšího kotníku - noha stále otéká a fialoví

Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď na mou včerejší otázku, jen ještě pro doplnění...

Odběr hormonálního profilu a léčba hormony

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nejlépe mám postupovat v daném problému:...

Výrustky na pochvě


Co mi je?

Dobrý den , nějakou dobu mě trápí vyrážka nebo ekzém u kořene penise, dělají...

Bolest je zezadu kolene


Bolest ramene

Dobrý den, před asi 4 měsíci jsem si při házení pravděpodobně namohl rameno....

Bolesti ramene, antirevmatika a jejich nežádoucí účinky

Dobrý den, jsem diabetička I. typu, mám vysoký cholesterol a síňovou tachykardii...

Vysoký tlak

Dobrý den, chci se zeptat nikdy jsem neměla problém s tlakem až ted od ledna...

Boulička u konečníku


Bolestivý kotník po zátěži, při ohnutí na vnější straně

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Asi před půl rokem jsem při florbalu...

Bolest kotníku po úrazu

Dobrý den, 11.5. k večeru jsem o zvýšený práh u dveří špatně stoupla a noha...

Zhoršený sluch a používání špuntů do ucha

Dobrý den, prosím o váš názor. Je mi 31 let. Pracuji ve dřevovýrobě. Používám...

Doba detekce THC ze slin


Drceni ledvinového kamene

Dobry den, predevcirem jsem absolvovala drceni ledvinového kamene razovou vlnou....

Bolest pravého varlete

Dobrý den, občas mě bolí pravé varle, které mám větší než levé. Také tam mám...

Wobenzym a alkohol

Dobrý den, mám dotaz ...může se při užívání Wobenzymu pít alkohol? Nemyslím...

Bolest kolene jen při jízdě na kole

Dobrý den, je mi 21 let (žena) a rekreačně jezdím na kole. Letos (kdy jezdím...

Kandidoza - u dítěte

Dobrý den, mám dotaz týkající se mého 3 letého dítěte. Neustále bojujeme s kvasinkami...

Reklama