Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z nádoru střeva

Proktologie Matěj 13.8.2018

Dobrý den,
dnes i včera se mi stalo, že jsem byl na velké a nastal problém. Stolice byla normální barvy, konzistence, byla pevná, ale zdálo se mi, že byla taková “placatější”. Ano, vím, je to zvláštní problém... PLOCHÁ STOLICE... ale nechápu, že se to musí dít to zvláštní vždy mně... Určitě víte, jak jsem psal o problému s krví ve stolici apod. A teď se mi stalo, že ta stolice byla “placatější”, "plošší". Prostě byla formovaná, ale jakoby plochá a rovná, ne typicky válečkovitá. Tak se bojím, aby to nebyl další příznak, který nahrává tomu, že bych mohl mít nádor tlustého střeva nebo konečníku.. Protože jak by ten nádor mohl způsobit mírné zúžení střeva, tak jak stolice by se tlačila přes nádor, tak se právě mohla stát “placatější”... a navíc na začátku stolice jsem měl zase viditelný hlen, jinak na jiných částech stolice ne...
Přespříští středu jdu na sigmoideoskopii, tak se bojím, aby nenašli něco závažného, mám z toho velký strach, i když vím, že mě zde mnoho lékařů ubezpečovalo, že by to nemuselo být něco vážného... A pak zase se bojím, že přijdou obavy, že se něco může dít i dále, hlouběji v tlustém střevě, které mi proktolog nezkontroluje... Nechápu, proč mi tedy neudělá celou kolonoskopii.. podle něj je to ale zbytečné vzhledem prý k mému věku.
Beru Asentra proti úzkostem a kancerofobii.
No a proč se taky bojím, že bych mohl mít nádor střeva, je fakt, že do nedávné doby jsem vedl docela nezdravý životní styl.. sportoval jsem aktivně cca do 15-16 let, pil jsem hodně slazené nápoje, jedl hodně sladkého, docela často tučné jídlo... Teď si zpětně vyčítám, jaký jsem byl blbec, jelikož otevřu internet s příznaky kolorektálního karcinomu a všude píšou, že k jeho vzniku přihrává nezdravý životní styl. I když mi byl dělán v DUBNU FOB test, který vyšel negativně, tak prý někdy může být falešně negativní a vzpomínám si, že jsem měl zrovna "užší stolici", tak jestli třeba se neotřela o nádor zrovna, takže tam ta krev nebyla vidět... takže byl falešně pozitivní...
Věk: 19 let
Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za otravování.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, ke vzniku nádoru je nutné vést "nezdravý životní styl" po dobu mnoha let (spíše desítky let). Proto si myslím, že pár let "nezdravého životního stylu", který jste vedl, rozhodně nemůže způsobit vznik nádoru. Navíc tělo má své obranné mechanismy, jak se nepříznivým vlivům bránit a je schopno vše poměrně dlouhou dobu kompenzovat (špatné vlivy tedy musí působit denně a dlouhodobě, spíše desítky let).
Tvar i barva stolice se může měnit v závislosti na stravě (a také působením stresu - který Vy máte nyní opravdu velký). Plochá stolice nemusí značit vůbec nic.
Pokud byste měl nádor (což je v 19-ti letech opravdu málo pravděpodobné), pak by jste měl i jiné příznaky (mimo jiné hubnutí- ale muselo by se jednat o snížení hmotnosti v řádu desítek kilogramů; výkyvy hmotnosti +/- 1-2 kg denně jsou v pořádku, neberou se za patologické a závisí na množství přijaté stravy, dále na množství přijatých tekutin, na pocení, zda máte stolici atd.).
Jelikož ve Vašem věku je spíše nepravděpodobné, že byste měl nádor střeva, pak k posouzení krvácení z konečníku slouží sigmoideoskopie (prohlédne konečník a esovitou kličku střeva). Pokud budou přítomny hemoroidy, při vyšetření je lékař uvidí (stejně i případnou jinou patologii). Pokud by se jednalo o zúžení stolice na podkladě nádorového onemocnění, pak by toto nádorové onemocnění muselo být i v této etáži (pokud by bylo výše, nemá to na výsledný tvar stolice vliv, protože stolice je ve vyšších etážích tekutější konzistence a projde normálně).
Na vyšetření sigmoideoskopií běžte, uvidíte, co přinese výsledek. Pokud máte pochybnosti, pak bych doporučila kontaktovat proktologa a domluvit se na dalším postupu (zda rovnou koloskopie- ale mějte na paměti, že i vyšetření mají svá rizika a pokud riziko převýší benefit z vyšetření, pak nemá smysl vyšetření provádět).
Nevím, zda jste všechny nové potíže a problémy konzultoval i se svým psychiatrem. Pokud ne, udělejte to co nejdříve, protože jste mladý a tyto obavy Vás velmi zatěžují. Lékař může pomoci další případnou medikací či jinými metodami (např. psychoterapie apod.).
Také bych doporučila na nějakou dobu omezit internet a čtení článků o rakovině. Spíše jděte ven, mezi kamarády, abyste přišel na jiné myšlenky. Také doporučím tolik nesledovat stolici, abyste se tím nestresoval. Přeji brzké vyřešení problémů. S pozdravem BB.

Související dotazy

Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Bolesti žaludku a obava z nádoru žaludku
Dobrý den.Před 5 lety mi byla provedena gastroskopie...
Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Strava po operaci nádoru tlustého střeva
Dobrý den, moje maminka je 5 týdnů po operaci nádoru...
Obavy z nádoru
Dobrý den,v červnu jsem měl chřipku a měl jsem zvýšené...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z nádorového onemocnění

Ještě jednou dobrý den, ještě bych k mému předešlému dotazu doplnil nový...

Obavy z nádorového onemocnění slinivky


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru mozku


Obavy z nádoru slinivky

Dobrý den, dneska jsem se ráno zvážil (asi po týdnu) a uviděl jsem, že jsem...

Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Obavy z nákazy


Obavy z nákazy COVID -19

Dobrý den. Jako každý mám teď mírné obavy z epidemie novým virem. Otázka...

Obavy z narkózy

Dobrý den,chci se zeptat ,mám podstoupit pravostrannou strumektomii.Mám obavy...

Obavy z návštěvy neurologa


Obavy z nemocí

Protoze neustale procitam ruzne mozne nemoce z stitne zlazy a .pak...

Obavy z operace štítné žlázy

Dobrý večer jsem muž 43let mám autoimunitni theoritodu hypofunkce mám úzel na...

Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Podráždění slinivky

Dobrý den, 2. 6. jsem byla na pohotovosti s neustávajícími bolestmi vystřelujícími...

Pálení v krku, ústech

Dobrý den. Uz cca měsíc me trápí pálení v krku, ústech a jazyka. Někdy je to...

Nárok na lázně

Dobrý den,mám dotaz,zda mám nárok na lázně.Mám průměrně 4xročně sinusitidu,...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Těhotenství a Duphaston

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 7. týdnu těhotenství. Podle vyšetření u gynekologa...

Bolesti žaludku a neustálý pocit hladu


Duphaston

Dobrý den, lékařem mi byl na úpravu cyklu předepsán duphaston (po vysazení antikoncepce...

Už delší dobu mě svědí jako by v krku

Dobrý den, už delší dobu mě svědí jako by v krku ale ne přímo v krku ale ale...

Bolest vnitřní strany chodidla a paty

Pane doktore, prosím Vás o radu. Asi měsíc mě bolí pata a vnitřní strana chodidla....

Pískot při výdechu

Dobrý den, je mi 20 let a poslední 3 měsíce u sebe pozoruji při výdechu slabý...

Als

Dobrý den, obávám se vážné nemoci - als, myslíte že jsou mé obavy zbytečné?...

Výtok a svědění pochvy


Psychosomatika

Dobrý den, Můj dotaz bude obsáhlejší. Je mi 28 let, poslední rok a půl se...

Placenta na PS 25mm přes pliku od vnitřní branky

Dobrý den, ve 22 týdnu těhotenství jsem absolvovala tzv. 2. velký screening....

Ureaplasma urealyticum


Užívání Paralenu a Nurofenu


Duphaston

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli lék Duphaston může ovlivnit ovulaci?Začala...

Závrať při pohybu očí

Dobrý den, ráda bych se zeptala co může způsobovat silné závratě při pohybu...

Ureaplasma urealyticum

Dobry den.Zistili mi ureaplazma urealitikum.Chcem sa opytat musi sa zacat liecit...

Cytomegalová infekce

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, zda je možné dostat CMV infekci...

Reklama