Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z nádoru slinivky

Psychika B. 13.9.2019

Dobrý den,

ještě bych měl v souvislosti s mým problémem poslední dotaz. Můj problém začal minulý čtvrtek, kdy jsem se zvážil a měl jsem z mé původní váhy 2 kilogramy dole (takže 90 kg), aniž bych pro to cokoliv udělal. Když jsem se vážil asi cca 5 dní před tímto dnem, tak jsem měl 92 kg, ale prostě při dalším vážení v ten čtvrtek to bylo už jen 90 kg. Toto pondělí jsem si navážil už jen 89-89,5 kg... vím, že váhy BĚHEM DNE kolísají, ale já se vážil vždy ve stejnou dobu - ráno po dojití na toaletu. Den před vážením je pravda, že jsem měl jen snídani a pak jeden rychloburger v Mekáči, neboť jsem nestíhal kvalitní zdravější oběd, prostě to bylo cestou... Čekal bych, že teda bych mohl zhubnout kvůli otmu, že jsem ten den nic moc nejedl a méně pil, ale ta váha mi pak šla dolů i v to pondělí...

Poté jsem měl problém ještě s mastnou stolicí, která asi po 3 dnech odezněla a již je normální, takže to asi bylo stravou.

To hubnutí mě ale celkem vyděsilo, jelikož jsem se dočetl, že by mohlo znamenat rakovinu, a to zejména slinivky nebo jiné... Tak jsem si raději nechal provést odběry na jaterní testy, amylazy, lipasy, dokonce pro můj klid mi praktická dr. odebrala i nějaký onkomarker na slinivku (vím, že se nepoužívá k diagnostice, ale spíše monituruje průběhj onemocnění člověka, který ho má). Vše vyšlo v pořádku. Dále jsem byl i na sonu břicha, které vyšlo skoro v pořádku, neboť tam musím ještě jednou v pondělí, protože kvůli střevním plynům sonografista nemohl moc prohlédnout slinivku (ten orgán, kterého se nejvíce bojím, že s ním něco mám). Orientačně ale řekl, že tam žádná patologie na slinivce není. Na jiných břišních orgánech, které byly prohlédnuty, je vše v pořádku.

1. Nyní se ale bojím, že to hubnutí souvisí s něčím, co mám na slinivce a bojím se, že se něco na tom sonu ještě v pondělí najde... Myslíte si, že když by hubnutí souviselo s rakovinou slinivky, dostavilo by se hubnutí už ve fázi, kdy by nádor např. meztastaztoval (hlavně) na játra? Játra mám ale dle sona v pořádku,takže myslíte, že to hubnutí nemusí mít souvislost se slinivkou?

2. Dále mě napadlo, že by se mohlo jednat o nádor jinde - třeba v jícnu/žaludku, u kterého jsem se dočetl, že je dlouho bez příznaků. A tyto orgány na sonu bohužel nejsou vidět. Myslíte si, že když by hubnutí souviselo s nádorem v jícnu, byly by při hubnutí už i jiné příznaky? Nerad bych něco zanedbal...

Toto je poslední otázka na toto téma, už bych chtěl mít od toho všeho pokoj, jsem objednaný i k psychiatrovi kvůli mému strachu...

Prosím Vás moc o odpověď na všechny mé otázky, když je to poslední dotaz. Myslíte si, že jsou mé problémy způsobeny nádorem po těchto vyšetřeních, která jsem absolvoval?

Děkuji moc a omlouvám se za rušení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, hmotnost se může lišit den ode dne, i když se vážíte ve stejnou denní dobu (a po dojití na toaletu).
1. Nemyslím si, že Vaše hubnutí má souvislost se slinivkou. Jiné potíže nemáte, vyšetření jsou v pořádku. Nynější hubnutí bude souviset spíše s psychikou, kdy jste se vyděsil lehkého výkyvu hmotnosti (poté, co jste málo jedl a pil) - tato hmotnostní odchylka je zcela v normě, zvláště při znalosti stravování a dalších okolností. Vy jste ale tuto hmotnostní odchylku interpretoval jinak - a to opětovnou obavou z nádoru. Nyní jste kvůli tomu ve stresu a tímto stresem si můžete přivodit další hubnutí. Proto je potřeba řešit tuto stránku, a to co nejdříve (může dojít k dalšímu poklesu hmotnosti, příčina bude v psychice, ale Vy se budete dále obávat nádoru). Snažte se jíst běžně, také dostatečně pijte (2-3 litry tekutin denně). Vynechte jídla, která Vám činí potíže (pokud by Vám nějaké jídlo nesedlo a měl jste po něm průjem, opět můžete zhubnout).
2. Pokud byste měl nádor jinde v těle, opět - měl byste i jiné potíže (nechutenství, bolesti apod.). U lékaře jste byl, vyšetřen jste - určitě nic nezanedbáte.
Důležité je vyřešit stres, který Vám obavy z nádoru působí. Dlouhodobý stres totiž není pro tělo dobrý.
3. Nemyslím si, že Vaše potíže jsou způsobeny nádorem.
Přeji, aby se Váš stav brzy upravil a mohl jste v klidu užívat života. S pozdravem BS.

Související dotazy

Obavy z nádoru slinivky
Dobrý den, dneska jsem se ráno zvážil (asi po týdnu)...
Obava z nádoru- aktuálně slinivka
Dobrý den, 1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem,...
Bolesti při nádoru slinivky
Dobrý den paní doktorko.Chci se zeptat mam nemocneho...
Obava z nádoru- nyní slinivka
Dobrý den, 1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem,...
Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Obavy z nádoru slinivky
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Ještě bych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění

Ještě jednou dobrý den, ještě bych k mému předešlému dotazu doplnil nový...

Obavy z nádorového onemocnění slinivky


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru mozku


Obavy z nádoru slinivky

Dobrý den, dneska jsem se ráno zvážil (asi po týdnu) a uviděl jsem, že jsem...

Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru střeva


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Obavy z nákazy


Obavy z nákazy COVID -19

Dobrý den. Jako každý mám teď mírné obavy z epidemie novým virem. Otázka...

Obavy z návštěvy neurologa


Obavy z nemocí

Protoze neustale procitam ruzne mozne nemoce z stitne zlazy a .pak...

Obavy z operace štítné žlázy

Dobrý večer jsem muž 43let mám autoimunitni theoritodu hypofunkce mám úzel na...

Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Malé puchýřky, pupínky na prstech ruky


Vynechání menstruace

Dobrý den, měla bych dotaz kvůli tomu že mi dvakrát za sebou nepřišla perioda...

Antikoncepce a Amoksiklav


Pocity na omdlení

Dobrý den, je mi 24 let a mám nízký tlak, ale nemám s ním problém, když se mi...

Nemocenská po konizaci

Dobrý den, ve čtvrtek jsem byla na menším zákroku-konizaci čípku (k prozkoumání...

Kožní potíže v oblasti konečníku

Dobrý den, prosím o radu: V oblasti konečníku se mi objevil nepříjemný výrustek...

Natažený přední stehenní sval

Dobrý den, včera jsem Vám psal ohledně problému s predním stehenním svalem...

Zpožděná menstruace a nehormonální tělísko

Dobrý den, užíván nehormonální tělísko a neměla jsem zatím problém s menstruací,...

Křeče na pravé i levé straně podbřišku

Dobrý večer, měla bych takový dotaz, mívám křeče na pravé i levé straně podbřišku...

Angína, mononukleosa, EBV, CMV

Dobrý den,moje dcera prodělala ve 12 letech mononukleozu.Dnes je jí 15 let.Před...

Bulka pod prsem

Dobrý den..:) prosím o radu. Pod levým prsem na žebrech sem si nahmatala bolestivou...

Bolest zad, nohy, mravenčení nohou

Dobrý den Mám jemné mravenčení , začíná na jednom místě na zadnici,celá levá...

Vysoký krevní tlak, bolesti hlavy

Dobrý den je mi 32 roki mam kravni tlak 158/107 moc mě boli chlava nevím co...

Výrůstek v oblasti konečníku

Dobrý den mám výrůstek na konečníku ale už hodně dlouho nevím je mi 17 let ale...

Boule na pravém boku

Dobrý den,p.doktore chtěl jsem se zeptat na bouli na pravém boku (vyvalený bok)s...

Výtok z ucha

Dobrý den, příteli už cca půl roku vytéká z levého ucha vodnatý výtok a má je...

Hořkost na rtech

Dobry den, po dobu zhruba 2 mesicu vnimam nekdy hořkost na rtech. Muze to byt...

Zelenohnědá stolice v těhotenství

Dobry den, mam na Vas dotaz. Ted podruhe za sebou se mi stalo, ze mam zelenohnedou...

Spolknutí plastu

Dobrý den, mám strach že moje dcera ( 3,5 měsíce ), mohla spolknout kousek plastu...

Alkohol a porucha paměti

Dobrý den, můj dotaz se týká paměti. Mám známou (její 55let), o kterou se bojím....

Reklama