Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obavy z nádoru slinivky

Onkologie M. 1.12.2018

Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Ještě bych se chtěl doptat - bohužel v textu jsem psal, že jsem zhubl dohromady 2 kg (ale jedno jsem dočasně nabral). A myslíte si, že je možné to zhubnutí kvůli mononukleoze? Kdyby to ale bylo kvůli tomu, tak bych už to nabral zpět, když už o mononukleoze vím skoro měsíc ne? Děkuji
A mohl bych Vás poprosit, zdali by tento dotaz šel zaslat i specialistovi (jakože přes tu rakovinu, ne psychiatra prosím, k tomu jsem objednaný)? Vůbec si to neberte, že bych Vám nevěři nebo tak, ale tak abych kdyžtak znal názor více lidí... děkuju moc.

PŘEDEŠLÝ DOTAZ:
Dobrý den, pokusím se pro Vás na základě včerejší rady shrnout krátce problém, se kterým se potýkám a poprosím naposledy Váš názor na věc:

Je tomu cca měsíc, kdy u mě propukly povlaky na mandlích s čepy, mandle zduřely (to bylo asi na konci října) - diagnostikována mononukleoza (jen velmi mírně zvýšené JT a mírně CRP - 7.5). Zhruba 4 dny po tom, co propukly příznaky, jsem asi během dvou dní zhubl 1 kg (z 87 kg na 86 kg při výšce 193 cm - tedy nejsem obézní -, prostě jen tak, nic jsem pro to zhubnutí neudělal), poté se váha týden držela vždy na 86 kg (VÁŽIL JSEM SE VŽDY VE STEJNOU DENNÍ DOBU každý den - vždy ráno po tom, co jsem si došel "na malou"), poté zase během několika dní klesla na 85 kg... Poté dalších 14 dní se váha držela na 85 kg a pak jsem zjistil, že jsem opět 1 kg nabral (tedy zase jsem měl 86 kg). Tato váha se držela asi 3-4 dny. Myslel jsem si, že je to teda v pohodě, ale pak jsem odjel na týden pryč do Prahy, kde vím, že jsem den předtím, co jsem pak přijel a zvážil se znovu, nic nejedl - byl jsem od rána v práci, nestíhal jsem jídlo, vypil jsem asi sklenici vody. Plně jsem jedl až kolem 20:00 večer... no.. a další den ráno jsem si opět stoupl na váhu a zas jsem měl jen 85 kg (tzn. o 1 kg zas dole)... to bylo minulý pátek. A doteď mám zase váhu 85 kg, nic jsem nepřibral - snažím se více jíst a více pít, abych přibral, ale nedaří se...
Vím, že mi zde bylo řečeno, že odchylka 2 kg nic neznamená, ale já mám obavy, že budu hubnout dále (třeba včera jsem vypil asi za 4 hodiny 1.5 litru Aquila čaje + asi 0,75 vody, snědl jsem k večeři hodně rýže s masem a váha ráno stejně zase na 85 kg....).
Mám tendenci si to spojovat s tím, jestli nemohu mít rakovinu slinivky, které se velmi bojím a u které hubnutí prý je. Nevím, co bych měl dělat. Když bych ale zhubl např. kvůli té mononukleoze, tak bych to hned potom nabral zpátky ne? Netrvalo by to týdny, ale nabral bych to za pár dní...

Ale uklidňuje mě trochu, že aspoň na chvíli jsem to 1 kg nabral. Když by se TEORETICKY jednalo o rakovinu slinivky, bylo by možné alespoň dočasně nabrat zpět to 1 kg? Nevím, jak se uklidnit, mám z toho obavy, že se prokáže tato rakovina, která je vlastně ortelem smrti a já umřu... nechápu, proč tu váhu nenabírám zpět... už je tomu měsíc, co jsem se nedostal na svých původních 87 kg a vyvolává to ve mně subjektivní nepřííjemný pocit.. zkrátka chci zpět svoji váhu, abych se cítil pohodlně, ale teďm i hlavou lítá, jestli to není kvůli rakovině...

Za týden mám zkoušky, ale já se nemohu soustředit s tím pocitem, že třeba vlastně budu žít už jen několik měsíců, kdyby to byla rakovina.. a teď o všechno v životě přijdu... to je strašný pocit...

Je rakovina slinivky ve 20 letech možná? Existuje mnoho takových případů, pokud jen aspoň tušíte odhadem? Samozřejmě po Vás nechci žádná čísla...

Prosím Vás o Váš názor. Děkuji a hezký víkend.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, myslím si, že žádný nádor nemáte a jen se zbytečně stresujete (problém z obav z nádoru - nejdříve slinivky, pak střeva, následně lymfom...a nyní opět slinivka- řešíme již od jara) . Váš dotaz předám dle Vašeho přání i specialistovi, abyste měl tedy názor dalšího lékaře. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Dobrý den, rakovina slinivky ve 20 letech je raritní, osobně jsem se s ní v tomto věku nesetkala. Změny váhy v rozmezí 2 kg při vaší váze a výšce rozhodně nepovažuji ani za minimálně podezřelé, ani by mne nepadlo uvažovat o nádorovém původu. 2 kg výkyv může být způsoben pouhými zevními vlivy (pocení, strava, tekutiny...). Navíc , pokud jste prodělával mononukleozu, její vliv také nelze vyloučit.
Tedy z mé strany opravdu není nejmenší důvod k neklidu. KK

Související dotazy

Obava z nádoru- aktuálně slinivka
Dobrý den, 1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem,...
Obava z nádoru- nyní slinivka
Dobrý den, 1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem,...
Bolesti při nádoru slinivky
Dobrý den paní doktorko.Chci se zeptat mam nemocneho...
Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Slinivka
Vážený pane doktore/doktorko, chtěla jsem znát Váš...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z lymfomu či jiného nádoru, "hubnutí"


Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru střeva


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Obavy z nákazy


Obavy z návštěvy neurologa


Obavy z nemocí

Protoze neustale procitam ruzne mozne nemoce z stitne zlazy a .pak...

Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění při užívání antikoncepce


Obavy z pohlavní choroby


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rimming

Dobrý den, jak často můžu provádět anální sex, aby v budoucnu nedošlo k jeho...

Nadměrné tvoření slin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli neexistuje nějaký přípravek na redukci...

Bolestivá bulka v podpaží

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám v podpaží bulku která mě bolí týden před...

Bulka v oblasti ledviny c pravo na zádech

Dobrý den. Našel jsem si na asi 1,5 cm velkou bulku v pravo zádech v oblasti...

Bakterialni vaginoza

Dobry den, asi dva mesice uz trpim bakterialni vaginozou, nejprve mi pani doktorka...

DISH syndrom


Zvýšený počet leukocytů v moči

Dobrý den, na vyšetření MER 1 mi doktor zjistil zvýšený počet leukocytů v moči....

Menopausa a otěhotnění

Dobrý den .Chtěla bych se zeptat už rok nemám menstruaci je 53let , myslíte...

Rakovina tlustého střeva

Je mi 15 let a už delší dobu na sobě pozoruji příznaky rakoviny tlustého střeva.....

Knedlík v krku

Dobrý den, tento dotaz jsem tu minulý týden už pokládal a myslím, že mi na něj...

Panenská blána

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli gynekolog může zjistit jakým způsobem...

Černo před očima

Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že pokud vstanu ze židle/postele nebo...

Menstruace po 15 dnech

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je normální, že jsem dostala menstruaci...

Spálová angina, antibiotika, kojení

Dobrý den. Dítěti 4roky začala rýma s teplotou a pak se osypala a scervenal...

Krev ve stolici při infekčním průjmu


Natažené šlachy v loktu

Dobrý den chtěla bych se zeptat asi před měsícem jsem při zápase v házené podvrtla...

Krvácení po pohlavním styku

RYCHLE ODPOVEDET, PROSIM.. Ahoj, udělala jsem nejhorší chybu svého života... Je...

Tlaky v hlavě, pískání a pálení v uších

Dobrý den, již 4 rokem mě trápí bolest hlavy, únava a další s tím spojené...

Volně prodejné antidepresiva

Dobrý den již přes rok mám psychické problémy. Mám panickou hrůzu z rakoviny,stále...

Pálení močové trubice

Dobrý den, prosím Vás o radu. Na podzim jsem bral 2x antibiotika na zánět močových...