Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z nádoru slinivky

Trávení M. 21.12.2020

Dobrý den,

dneska jsem se ráno zvážil (asi po týdnu) a uviděl jsem, že jsem zhubnul 1 kg - nyní mám 94 kg (oproti poslednímu vážení ve stejnou denní dobu - tj. ráno po dojití na toaletu, měl jsem 95 kg). S podobným problémem, kdy jsem zničehonic zhubnul, aniž bych proto cokoliv udělal (klidně o 2-3 kg) jsem se setkal již v minulosti a vždycky po čase jsem váhu zase nabral. Posledně jsem toto řešil a psal jsem sem asi v srpnu (to jsem zhubnul asi 2-3 kg, aniž bych pro to cokoliv dělal). Potom jsem to nabral zpět, a dokonce přibral 2 kg a vážil jsem asi 2 měsíce 95 kg. Nyní jsem zas 1 kg shodil, a proto mám 94 kg teď. Co mi ale nedá spát, je to, jestli náhodou se nejedná o počátek nechtěného hubnutí spojeného s rakovinou slinivky, které se velmi bojím. Můj životní styl není zrovna příkladný.. jím hodně sladkého, malo se hýbu a jím málo ovoce a zeleniny. Bojím se, že díky tomu to teď bude nádor na slinivce a hubnu kvůli němu. Nic jiného mi není, nemám žádné bolesti, trávicí obtíže, teploty/horečky apod.

Prosímvás, myslíte si, že by se mohlo jednat o nádor na slinivce? Vždycky když takto zhubnu, aniž bych pro to cokoliv udělal, tak mám strach, jestli to není začátek nechtěného hubnutí v důsledku nádoru. Už jsem s tim byl předtim v minulosti (naposledy minulý rok) několikrát u lékaře (dokonce na podzim 2019 i na sonu, ale to je už dlouhá doby). Vždycky jsem shodil pár kilo a po čase to nabral. Vždycky ale když zase zhubnu, tak ve mně hlodá myšlenka, co když to tentokrát je kvuli nádoru (k čemuž přispěla i má nezdravá zdrava). Zkraje příštího roku mě čekají zkoušky, tak nevím, co přesne teď dělat, abych na to nemusel myslet. Myslíte, že by mohlo jít o nádor na slinivce? Mám z toho opravdu strach, abych teď nehubl dál...

Děkuji za případnou odpověď a přeji hezký večer.

Věk: 22 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane M.
Je mi líto, že Vás trápí obavy z nádoru slinivky břišní. Nádor slinivky břišní je ve Vašem věku velmi ojedinělý. Příznaky tohoto onemocnění jsou velmi specifické a ohrožují jedince, který opakovaně prodělal zánět slinivky břišní (tzv pankreatitidy), dlouhodobě kouří a požívá tvrdý alkohol, jako poslední roli hraje dědičnost - výskyt rakoviny slinivky u blízkých příbuzných. Projevuje se intenzivními bolestmi břicha a bolestí v oblasti bederní páteře, zažívacími potížemi, zvracením, odporem k jídlu, nechutenstvím a náhlým úbytkem hmotnosti 10 - 12 kg. Vůbec si nemyslím, že Váš váhový úbytek svědčí pro zhoubné onemocnění slinivky, ale ani jiného orgánu. Kolísání váhy v rozmezí, jaké udáváte, je zcela normální. Vždy záleží na tom, co aktuálně jíme, pijeme, kolik se pohybujeme, jak moc se potíme, zda prožíváme nějaké stresové období či naopak se cítíme šťastně atd. Vy uvádíte, že Vás po Novém roce čeká zkouškové období. Aniž si to uvědomujete, můžete už nyní pociťovat napětí a nervozitu. Blíží se nejkrásnější období v roce, tak se pokuste uklidnit a užít si pokojné vánoční svátky. Soustřeďte se na učení nebo si udělejte zkouškový plán a podle toho si učení rozplánujte. Obavy z onemocnění hoďte za hlavu. Zbytečně Vám ubírají energii, kterou můžete vynaložit jinde. Vím, že pokud se člověku dostane podobná myšlenka do hlavy, je obtížné se z toho vymanit. Jste inteligentní mladý muž, zkuste se logicky zamyslet nad tím, že Váš věk, způsob života ani zdravotní potíže nesvědčí pro žádný zhoubný nádor. Pokud se Vám to podaří, při každém vnuknutí obav z rakoviny tento algoritmus opakujte. Věřím, že tímto způsobem nad obavami zvítězíte. Držím Vám palce a přeji opravdu klidné a ničím nerušené svátky v kruhu nejbližších.

Související dotazy

Bolesti při nádoru slinivky
Dobrý den paní doktorko.Chci se zeptat mam nemocneho...
Obava z nádoru- aktuálně slinivka
Dobrý den, 1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem,...
Obava z nádoru- nyní slinivka
Dobrý den, 1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem,...
Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Obavy z nádoru slinivky
Dobrý den, ještě bych měl v souvislosti s mým problémem...
Obavy z nádoru slinivky
Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Ještě bych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z možného těhotenství při užívání antikoncepce

Zdravím, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Bude to cca rok co užívám antikoncepci...

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění

Ještě jednou dobrý den, ještě bych k mému předešlému dotazu doplnil nový...

Obavy z nádorového onemocnění slinivky


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru mozku


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru střeva


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Obavy z nákazy


Obavy z nákazy COVID -19

Dobrý den. Jako každý mám teď mírné obavy z epidemie novým virem. Otázka...

Obavy z návštěvy neurologa


Obavy z nemocí

Protoze neustale procitam ruzne mozne nemoce z stitne zlazy a .pak...

Obavy z operace štítné žlázy

Dobrý večer jsem muž 43let mám autoimunitni theoritodu hypofunkce mám úzel na...

Obavy z otěhotnění


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rhefluin vs. Moduretic

Rhefluin Proč tento lék není v lékárnách v Liberci- kde ho můzí dostat-je...

Plastika LCA

Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho zhruba trvá rekonvalescence po plastice...

Bolest klitorisu


Alergie či svrab?

Dotaz na lékaře: Dobrý den před mesícem se mi udelala na rukách vyrážka,napřed...

Zlomenina výběžku obratle L4

Dobrý den, dle RTG jsem pravděpodobně měla zlomeninu výběžku obratle L4....

Korová cysta ledviny

Dobrý den, byla jsem na CT, tam mi mimo jiné našli "korová cysta ledviny 35mm."...

Přibírám na váze (12 kg) za 2 roky užívání Asentry

Dobrý den, co je způsobeno tím, že tloustnu - přibírám na váze (12 kg) za 2...

Vystřelující bodavá bolest na levé straně hlavy

dobrý den, již 2. týden mám takové vystřelující bolesti v levé straně hlavy....

Bolest pod levým žebrem

Dobry den,již nějakou dobu pocituji tlak pod levým zebrem.Lze to přirovnat k...

Léčba boreliózy


Nadýmání, bolesti břicha

Dobry den , poslední dobou je to asi tri týdny mam bolesti střev,nadymani,bolesti...

Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Cesta letadlem

Dobrý den paní doktorko, 31.7. odlétáme s manželkou a dcerami na dovolenou...

Plastika LCA

dobrý den, čeká mě plastika lca. chci se zeptat, jaké jsou výhody/nevýhody mezi...

Červené krvinky v moči

Dobrý den, jsem už opravdu zoufalá. Je to asi dva měsíce, co mi moje obvodní...

Alergie, astma - volba povolání

Dobrý den, od malička jsem léčena na atopický ekzém, alergie, v posledních...

Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den. Skoro 3 měsíce mě trápí bolest v krku při polykání (podobně jako...

Bolesti chodidla

Bolí mě na levé noze chodidlo mezi druhým a třetím palcem na polštářku chodidla...

Cukání tváře

Dobrý den. Už asi 2 měsíce mám neprijemny pocit v obličeji a když se usměju,...

Zánět na zubu, nutnost trhání

Dobrý den, před rokem mi lékařka léčila zánět na zubu horní šestce vlevo s...

Reklama