Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Obavy z rakoviny

Michaela . 14.9.2015

Dobrý den psala jsem Vám ohledně panické hrůzy z rakoviny,která trvá už přes rok. Bojím se těch antidepresiv,tak jsem začala chodit na psychoterapii EDT. Myslíte,že tato terapie pomůže nebo mám zkusit něco jiného. Chodím tam cca 4 měsíce. Ze začátku jsem viděla zlepšení,ale ted už zas ne. Pořád na tu rakovinu ymslím,představuji si jak jí mám,stále se pozotuji,říkám si různá slova kolem toho jako je:bují,kéž bych měla rakovinu atd. Přesto trpím obavami,že si jí tím připovolám. Je možné že si ji tím přivolám? Tak nevím jaká terapie by byla nejlepší. Poradili mi i tyto stavy zmírni hlubokým dýcháním. Mohla bych poprosit o radu? Předem děkuji za odpoved

Odpovídá:

PhDr. Josef Sýkora

Specializace: Psychologie Pracoviště: Energy – Centrum zdraví

Dobrý den Michaelo, pokud užíváte antidepresiva, bát se jich nemusíte. Naopak vám pomůžou k získání psychické kondice. Ohledně psychoterapie EDT nevím, zda v ní máte pokračovat. Co vám však určitě pomůže pro práci s vašimi myšlenkami, které se podílí na tom vašem psychickém diskomfortu, je psychoterapie kognitivně behaviorální (KBT), s jejíž pomocí se naučíte přeučit způsob vašeho myšlení, osvojíte si dovednosti, jak se svými myšlenkami pracovat a posílíte si jistotu v porozumění sobě samé. Hluboké, prohloubené dýchání vám jednoznačně doporučuji. Za pomocí tohoto dýchání jste schopna zklidnit vegetativní nervovou soustavu, bušení srdíčka, snížit krevní tlak, uvolnit svalové napětí. Takové základní dýchání spočívá v nádechu nosem na 3-4 doby(sekundy) a poté přecházíte do výdechu nosem na 5-6 dob (sekund). Výdech je vždy delší, než nádech. Při nádechu zapojíte i bránicí a přitom se vám vyklenou břišní svaly v oblasti žaludku a při výdechu břišní stěnu přitahujete směrem k páteři. Provádějte 12 - 15 opakování. Dýchání trénujte klidně 15x - 20x za den, tedy i v situaci, kdy jste v pohodě, aby si na to mozek a nervová soustava zvykli reagovat.

Související dotazy

Obava z rakoviny dělohy
Dobrý den.Je mi 48let z duvodu vynechávání menstruace...
Obava z rakoviny
Dobry den. Asi 2-3 tydny zpatky se mi pod pravym uvhen...
Obavy z rakoviny plic
Dobrý den mám dotaz. Při čištění zubů ráno mi občas...
Obavy z rakoviny prostaty
Dobrý den, mám aktuální výsledky vyšetření na urologii...
Obava z rakoviny nosohltanu
Dobry den, mam dotaz. Asi pred tremi tydny jsem onemocnel...
Obava z rakoviny při kouření
Dobrý den.chci se zeptat jak dlouho trvá růst rakoviny...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z lymfomu


Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádoru


Obavy z nákazy


Obavy z návštěvy neurologa


Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění při užívání antikoncepce


Obavy z pohlavní choroby


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny plic


Obavy z rakoviny prostaty


Obavy z rakoviny vaječníků


Obavy z RS


Obavy z SM ci ALS

Dobry den, je mi 35 let a uz vice jak 6 tydnu mam brneni koncetin (HK, DK)...

Obavy z těhotenství


Obavy z těhotenství

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne, ze bych mohla pri prsteni,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kýčelního kloubu


RS nárok na duchod či příspěvek na péči.


Průjem


PhDr. Ľudmila Langrová

Klinická psychologie

Občasná bolest v podbřišku


MUDr. Otakar Zavadil

Praktický lékař pro dospělé

Problém s erekcí


PhDr. Jana Skácelová

Zařízení klinické psychologie

Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy


Salmonelóza


Vaginální mykóza nebo zánět močových cest


Bolest holení kosti, kotníku a kolene


Výtok z pochvy


Vyšetření osteoporózy


Grawitzův tumor


Lupus


Srdce


Atarax


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×