Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z rakoviny

Gynekologie Lucie 28.7.2015

Dobrý den, před měsícem mi zjistili při cytologickém vyšetření výsledek:ASC-H (nelze vyloučit HSIL), MOP II, atypické nezralé buňky, projevy HPV infekce, stěr uspokojivý, aktinomykóza-susp. smíšená flóra. Doporučení-kontrola za 3-4 měsíce. Zhruba ve stejnou dobu jsem měla vyšetření z krve a moči, které zjistilo v moči Leukocyty v počtu 68 (norma je 0-20) a Epit. dlaždicovité 42 (norma 0-10). Mohou tyto dva výsledky spolu souviset? Jak moc se mám obávat rakoviny? Chodím na cytologii pravidelně a toto je můj první špatný výsledek.
A ještě jeden dotaz na Vás mám. Byla mi doporučená (pro další kontrolu) nějaká nová technologie cytologického vyšetření, která se prý ovšem hradí částkou 500,-Kč. Jaký je rozdíl mezi klasickým a tímto lepším vyšetřením? Mám zvolit klasiku nebo tuto novou?
Předem děkuji za Vaší odpověď.
Lucie

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Močový a cytologický nález spolu nijak nesouvisí o rakovinu se jistě nejedná jen o buněčné změny které budou za 3 měsíce zkontrolovány a pokud nebude zřejmé jakým směrem by se jejich vývoj ubíral pravděpodobně by se odstranily konizací,takže nepropadejte panice.
Metoda která je vám nabízena je pravděpodobně LBC cytologie,lze ji jen doporučit.
Nová metoda LBC významně zlepšuje kvalitu vyšetření a zvyšuje možnost včasného záchytu závažných buněčných změn na děložním čípku. Současně z jednoho již odebraného stěru umožňuje tato metoda detekci typu viru HPV, jenž závažné onemocnění čípku způsobuje. Vyšetření je bezbolestné, provádí se v ambulanci a kartáček s odebranými buňkami se „vypere“ ve speciální fixační tekutině, v níž jsou buňky transportovány do cytologické laboratoře. V laboratoři jsou pak vyhodnoceny dvojím způsobem: mikroskopickým vyšetřením lidským okem specialisty- cytopatologa a následně opakovaně vyhodnoceny elektronovým mikroskopem, který dokáže najít a označit v přehledném terénu i jedinou abnormální buňku. Tímto procesem je výrazně sníženo riziko přehlédnutí závažných změn těchto buněk.
Příjemný den

Související dotazy

Obava z rakoviny
Dobry den. Asi 2-3 tydny zpatky se mi pod pravym uvhen...
Obava z rakoviny dělohy
Dobrý den.Je mi 48let z duvodu vynechávání menstruace...
Obava z rakoviny
Dobrý den, dnes jsem byl vyšetřen na chirurgii mam...
Obavy z rakoviny
Dobrý den psala jsem Vám ohledně panické hrůzy z rakoviny,která...
Obavy z rakoviny plic
Dobrý den mám dotaz. Při čištění zubů ráno mi občas...
Obavy z rakoviny prostaty
Dobrý den, mám aktuální výsledky vyšetření na urologii...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění


Obavy z otěhotnění

Dobry den, chtel bych se zeptat zda moje přítelkyně muze byt těhotná. V pondeli...

Obavy z otěhotnění při užívání antikoncepce


Obavy z ozáření

Dobrý den, Kvůli potížím s dýcháním jsem byl poslán 2x na rtg plic později...

Obavy z pohlavně přenosných nemocí

Dobrý den, Rád bych se zeptal, zda je možná nákaza kapavkou, pokud má partner...

Obavy z pohlavní choroby


Obavy z pohlavní nemoci po orálním styku

Dobrý den, Včera jsem měl orální sex od neznámé paní bez kondomu. Jelikož jsem...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny

Dobrý den, před cca 2 týdny (2 týdny zpět o víkendu) jsem začal pociťovat...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny plic


Obavy z rakoviny prostaty


Obavy z rakoviny slinivky

Dobrý den, zhruba od pátku jsem zpozoroval, že mě střídavě na různých místech...

Obavy z rakoviny vaječníků


Obavy z roztroušené sklerosy nebo amyotrofické laterální sklerózy

Dobrý den, Je mi 23 let, sportuju a studuju momentálně v zahraničí. Za měsíc...

Obavy z roztroušené sklerózy

Dobrý den, můj dotaz se týká možných příznaků rs. Mám z toho šílený strach....

Obavy z Roztroušené sklerózy

Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků z lumbalni punkce a MR,...

Obavy z roztroušené sklerozy

Dobrý den, již zhruba pět měsíců se necítím ve své kůži. Ze začátku mi to nepřišlo,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Reflux

Dobrý den, skoro dva roky jsem měla problémy se škrábáním v krku (ne uplně...

Přenos STD

Dobrý den, rád bych se informoval zda-li hrozí nějaká rizika nákazy pohlavní...

Začervenalá špička jazyka

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat před 4 dny jsem začal vnímat že se mi...

Hlen ve stolici

Dobry den, uz skoro tri roky mam travici problemy - nadymani, nepravidelna...

Loupání kůže na dlaních a ploskách

dobrý den chci se zeptat co by to mohlo být. V jeden den najednou teplota kolem...

Dlouhodobé bolesti na hrudi,motání hlavy

Dobrý den chtěl jsem se poradit je mi 18 let a asi před mesicem a pul se mi...

Krev ve stolici, bolest v boku


Pohybující se smítko v oku

Od včerejšího dne mám v levém oku pocit, že vidím něco jako chloupek nebo smítko....

Nechráněný styk po "pilulce po"

Dobrý den. Před několika dny jsem měla nechráněný styk, po kterém jsem užila...

Toxoplazmóza a těhotenství

Dobrý den, momentálně jsem ve 36 tt. Ve 27 tt mi brali krev a dělali testy na...

Pupínky na předkožce

Dobrý den, je mi 15 a na penisu (předkožce) se mi vytvořili pupínky podobné...

Pocení na zadku


Vysvětlení RTG krční páteře

Dobrý den, moc bych chtěla poprosit o vysvětlení výsledku rentgenu krční páteře...

Bolesti prstů při prácei na počítači

Zdravím, z ničeho nic mě u pravé ruky začaly jakoby tahat malík, prsteník a...

Sklerotizace kloubních ploch

Dobrý den pane doktore, prosím o překlad popisu rtg snímku: levý kyčelní kloub...

Tlak za okem

Dobry den, Cca 2 mesice mam tlak za levym okem, take vidim pred okem tmavou...

Křupání ramene v ramenním kloubu

Dobrý den,od malička sportuji,a ted aktivně už posiluji jen ve fitness centru.Začlo...

Bušení srdce, pocit úzkosti, bolest páteře

Dobrý den, paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat, budu moc rád, když mi trocho...

Stres a tiky v obličeji

Dobrý den , jsem sice v kriticke situaci deprese stres atd... ale bohužel pozoruji...

Tlak a bolest v pravém boku

Dobrý den. Již delší dobu mám tupou bolest v pravém boku. V noci bez obtíží...

Reklama