Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Oslabení imunity

Dětské nemoci Katerina 9.5.2019

Dobrý den. Starší syn 3,5roku v září nastoupil do školky. Od té doby je stále nemocný. 2dny skolka,3 týdny doma. (Zánět středního ucha, kašel, rýma, jednou i zápal plic) samozrejmne se vždy nakazil i mladší syn 2roky ,který měl dokonce horší průběh a včetně mě. Synovi jsem dávala rybí olej, vitamin C, ovoce, zelenina, zkusili jsme hlivu ustricnou, laktobacily, vironal a beze změny. Oba synové jsou předčasně narození ve 30tt, nekojeni.trpi atopickym ekzemem ,navštěvujeme alergologii a často orl a zatím Nám nikdo nic neřekl, jsem z toho zoufalá, moc dekuji za jakékoliv rady.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, tady je potřebný mnohem důkladnější rozbor situace, nejčastěji bývá bohužel příčinou příliš častá léčba antibiotiky, o čemž se nezmiňujete, ale bývá to tak, pak se nemoci rychle vracejí zpátky a vše se točí v bludném kruhu, takže vždy trvat na vyšetření CRP před nasazením ATB, včetně těch nosních kapek s antibiotikem ( !! ) , které bych určitě nikdy dítěti nedával, nachlazení, tedy rýmu a kašel, léčit jako virózu, ( paralen, ibalgin, kapky na kašel, ale ne ATB !! ) první 2 - 3 dny nemoci vyčkat doma v klidu pokud situace není nějak dramatická či je naopak třeba zcela jasná angina, kde je ATB nutno nasadit hned samozřejmě, odběr CRP je právě většinou rozhodující až ten 3 - 4 den od začátku nemoci, první dva dny může být CRP ještě nízké a zvýší se až v těch dalších dnech, takže letět hned s první zvýšenou teplotou k lékaři bývá předčasné a pokud to jde, je lepší těch pár dní vyčkat "co se z toho vyvine" a pak i odběr CRP má teprve smysl a dá se jím dobře řídit, je to samozřejmě hlavně na domluvě s vaším lékařem a dobré komunikaci, nepanikařit a nedávat ATB "preventivně" při prvních příznacích nemoci, když se může klidně jednat o virózu, a zde ATB jen zhorší průběh nemoci a člověka ještě více oslabí, záleží také, zda se dítě neléčí třeba kortikoidy i v masti, nebere jiné léky a podobně, většinou naštěstí děti tyto nemoci časem překonají, zlepší si svou imunitu a nemocnost se sníží, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Čamborová, Ph.D.

Specializace: Osteologie, Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské oddělení Krajská nemocnice T. Bati a.s., Zlín

Dobrý den,
popisujete klasickou situaci, kterou v dnešní době řeší spousta maminek, které jsou na mateřské dovolené s jedním dítětem a přesto to starší okamžitě s dosažením 3. roku věku šupnou do kolektivu. Samozřejmě, že to odnese ten nejslabší článek, čili nejmladší dítě. Každé dítě, které nastoupí do kolektivu si zákonitě musí projít infekty, to patří k životu a je to i žádoucí vzhledem ke stimulům, které startují imunitní mechanismy.Ale až v určitém věku, je prokázáno že idál je mezi 3-5 rokem, kdy jsou fyziologické mechanyzmy nachystané pro boj s infekty. Školkové dítě s "nudlí u nosu" je normální věc. Takže pokud by jste dala obě děti do školky naráz až ve věku 3let toho mladšího, mohla jste sobě i dětem ušetřit komplikace. Nemocnosti by jste nezabránila, ale pravděpodobně by byla nižší a lépe probíhající.
Nyní nezbývá než poradit, buď nedávat starší dítě do kolektivu nebo zkusit kůru imunoglukanem u obou.

Související dotazy

Imunita
Pěkně prosím jak poznám u desetileté dcerky že má dobrou...
Imunita
Dobrý den, mám sníženou imunitu v následku čehož trpím...
Imunita
dobrý den během 6 měsíců mam čtvrté antibiotikum tentokrát...
Imunita
Dobry den. Rada by som sa spytala ci ma alebo nema...
Imunita
Dobry vecer,chtel sem se zeptat jak se da zlepsit imunita?a...
Oslabení imunity stresem
Dobry den chci se optat na rozbor krve a zdali se mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Oslabené pánevní dno

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně problémů. Před 14 dní jsem několik...

Oslabené sliznice a následné záněty

Dobrý den už jsem opravdu zoufala z teto situace.Mám několik malých bolestivých...

Oslabené trávení - kdo mi pomůže, když ne moderní medicína?

Dobrý den, je mi 27 let a asi rok mě trápí občasná plynatost a nadýmání, někdy...

Oslabené trávení a zvýšené jaterní testy

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu týkající se gastroenteorologických...

Oslabené trávení, průjmy, mnohočetné bolesti

Dobry den. Potrebovala bych vysvetlit,, zda li rentgenovy nalez hlavne si skloubeni...

Oslabené zuby, zubní hygiena

Dobrý den, je mi 20 let. V posledních dvou letech se mi zhoršil stav mých zubů....

Oslabené,zničené vlasy,třepení nehtů

Dobrý den,je mi 15 let. Poslední dobou mě trápí zničené vlasy. Vlasy mám tak...

Oslabení

Strácím furt hlas,nemůžu mluvit a chvílema se i duším jak mám hleny v krku....

Oslabení břišní stěny

Dobrý den, několik posledních let (je mi 30 let) me trápí vypoukle břicho, cvičím...

Oslabení cévní stěny

Dobrý den, je možné aby došlo dlouhodobým útlakem žíly, hypertenzí, vyšší...

Oslabení imunity stresem

Dobry den chci se optat na rozbor krve a zdali se mam obavat zdali jsou nejake...

Oslabení imunity, bolest břicha

Dobrý den, prosím o radu. Často mě bolí břicho (nad pupíkem, jako bych tam...

Oslabení organismu

Dobrý den, třetím rokem (od lapar.odst.žlučníku) trpím častými průjmy (3-5x...

Oslabení pánevního dna a běh

Dobrý den. Vím že je to individuální, ale přesto bych chtěla znát váš názor....

Oslabení po chřipce

Dobrý den, jsem poměrně mladej kluk (25 let), poslední dva týdny jsem měl chřipku....

Oslabení pravé paže

Dobrý den pane doktore velice Vas urgentně prosím o pomoc,vzhledem k tomu,že...

Oslabení rukou...

Dobry vecer chtela bych se zeptat mam.Problem z rukama vsechno me pada z rukou...

Oslabení skloviny?

Dobrý den,je mi 19 let.Se zuby jsem nikdy neměla větší problémy,ale poslední...

Oslabení stehenního svalstva

Dobrý den, zhruba před půl rokem jsem měl natažené oba postranní vazy v koleni....

Oslabení zubní skloviny

Dobrý den. Mám problém, který mě trápí už několik měsíců. Začaly se mi dělat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tupá bolest žaludku a tlak

Dobrý den, 5 týdnů jsem držel sacharidovou dietu, jmenovalo se to sacharidové...

Řezné poranění šlachy

Dobrý den, 5.zari se mi stal úraz a poranila jsem se o sklo, kdy jsem si následně...

Konizace čípku a těhotenství

Dobry vecer , chtela bych se zeptat, 6let jsem hlidana skrz cipek a vyskyt hpv,...

Bolest bérce


Bolestiva hraz po sexu

Dobry den, kdyz mame sex pres den, po skonceni me zacne bolet hraz. Kdyz sedim...

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Pupínky na předkožce

Dobrý den, je mi 15 a na penisu (předkožce) se mi vytvořili pupínky podobné...

Bezezbytková dieta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné u bezezbytkové diety pít nějaké...

Fraktura hlavičky radia

Dobrý den! Před 14-ti dny jsem upadla a zlomila si hlavičku radia na pravé...

Vodnatá stolice

Dobrý den, prosím o radu. V roce 2016 jsem prodělal Kolonoskopii, lékař...

Koupání po obřízce

Dobrý den, jsem cca mesic po radikalni obrizce. Objevuji se mi stale praskliny,...

Patnáctiletá prohlídka

Jdu na patnáctiletou prohlídku a prý se tam bere krev kvůli drogám. Jak dlouho...

Poranění zápěstí

Dobrý den, v únoru jsem dvakrát během týdne upadl na pravé zápěstí. Jednou při...

Hodnocení laboratorních odběrů

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků z odběru krve v příloze. Děkuji

Žlučník a bolesti zad

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na tento popis ze sonografie břicha: žlučník...

Bouchnutí do hlavy

Dobrý den 31.12 v 11 :20 cc jsem zakopla o židli a bouchls se do hlavy nad spánek...

Posílení žilní stěny

Dobrý den, užívám Godasal, který mám vysazovat před plánovaným chirur.zákrokem....

Pupínky na zadní straně jazyka

Dobrý den, asi před třemi dny se mi na zadní straně jazyka udělaly malé růžové...

Uschopnění po úrazu dolní končetiny

Dobrý den, 5.12. jsem si naštípla pravou holeň a poškodila koleno. Po úrazu...

Bolesti nad levým tříslem v podbřišku

Dobrý den, bolí mě vlevo dole nad třísli tupě břicho (jako by tam bylo něco...

Reklama