Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychika

Psychika Jan 13.1.2017

Za poslední rok jsem prožil těžké období s nadměrným stresem, i když jsem si ho emotivně moc nepřipouštěl. Úmrtí v rodině, špatná práce přes léto, velice obtížný semestr, marné hledání studentského bydlení a dalších spoustu záležitostí jako první focení velké svatby. Před vánoci to však na mě nejspíš všechno dolehlo (jakoby z týdne na týden) a stal jsem se naprosto slabým a psychicky nepoužitelným. Měl jsem pocit, že nemůžu chodit, nohy mi naprosto zeslábly a ztratil jsem na nich větší množství svalstva za cca půl roku, psát (a to ani na počítači, pocity sem tam přetrvávají), ba se vůbec dostat ven z postele, neměl jsem ani žádnou chuť k jídlu, či životu, a to měsíc v kuse. Jakožto sportovec už jsem měsíc nic nedělal z důvodu naprosté nechuti (běhání každý druhý den pro mě nebyl problém). Za celý ten rok si snad nepamatuji, že bych pořádně vypnul. Když spím, tak se mi pořád něco zdá a budím se vždy unavený bez energie. Zhubnul jsem snad 5-6 kg, a to si myslím, že především svalové hmoty. Vsugeroval jsem si, že mám ALS, neboť mi všude cukaly svaly a byl jsem naprosto slabý. Dvoje krevní testy, včetně boreliózy, však ukázaly, že jsem interně naprosto zdravý a mám navštívit spíše psychologickou pomoc, neboť všechny indicie ukazovaly na stresové zhroucení. Po pár návštěvách psychologické terapie (kdy mi doktorka doporučila lehké léky na úzkost) a nucenému stravování se mi udělalo v posledních dnech líp a už mám dokonce i mnohem větší chuť k jídlu. Trochu jsem přibral, vrátila se mi částečně nějaká tělesná síla. Často se mi však potí ruce a prsty (což se mi v žádném případě nikdy nedělo), jsem nemotorný a nemám moc citu v prstech (ve smyslu koordinace). Co mě však nejvíce trápí a zužuje, je to, že necítím špičku jednoho prstu na pravé noze (druhý hned vedle palce, ale též mám pocit, že citlivost celého pravého chodidla je nižší, než levého), mám pocit, že neumím někdy chodit na pravou nohu (že na ni nemohu plně došlápnout), prsty na ní mám méně ohebné než na levé a v noci, když chci spát, tak mám každou noc takové podivné epizody, kdy nevím jak si mám "dát" pravou nohu tak, aby mi to nebylo nepříjemné, noha jako by divně brní, nebolí, ale vyvolává pocit, jako by vůbec nebyla moje, přijde mi, jako bych s ní musel pořád hýbat. Ráno se vždy vzbudím mnohem dřívě a velice mě bolí stehna, a to tak, že nemůžu zaspat, pocitově bych to přirovnal k tupému bolestivému tlaku uvnitř obou stehenních svalů (horních), který se jen lehce blíží svalovici. Někdy mě však bolí i celé dolní končetiny. Co se však týče síly, tak dřep pro mě není problém, vždy si schválně zkusím udělat pár dřepů a jediný problém, který mám, že mi loupají klouby, což považuji za normální. Přes den mě však nohy normálně nebolívají, jsou však pořád dost slabé, maximálně brní či vyjímečně mravenčí. Mám se strachovat? Všichni mi již říkají, že je to ze stresu, že to ischemie být nemůže a je fakt, že většinou po lexaurinu je mi mnohem lépe. Nejlépe z celého dne mi je tehdy, když jdu již do postele, to mám vždy pocit, jako by mi nic nebylo, krom tedy té nohy, kterou pociťuji v podstatě pořád, hlavně při chůzi, kdy mám pocit, že nejdu rovně a pořád se na to musím soustředit. Ještě bych rád dodal, že jsem několikrát za poslední dobu prožil menší uzkostný atak, kdy jsem měl pocit, že nemůžu dýchat. Též často pociťuju lehkou dušnost a prožívám občasné bolesti zad a krčních svalů.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, psychika velmi ovlivňuje zdravotní stav. Hodně také udělalo své celkové vyčerpání. Když se tělo dává do pořádku, mohou se objevovat některé obtíže, jak popisujete. Doporučovala bych Vám kromě sportovní aktivity se zaměřit i na relaxaci a meditační cvičení. Na dobu cca 2-3 měsíců bych Vám doporučovala vitamíny skupiny B. Vhodný by byl Pangamin Bifi. Pokud Vás budou přepadat úzkostné stavy, byla by vhodná i psychoterapie.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující -...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika
Dobrý den, od 18ti let jsem denně užívala Olanzapin...
Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika

Dobrý den, již dlouhou dobu se potýkám s problémy ovlivňující dění v mém životě....

Psychika

Dobrý den,mám k Vám dotaz,začnu asi tím,že mi před dvěma lety zemřela maminka...

Psychika

Dobrý den, 1.3. jsem se opila na antidepresiva ( Asentra 100 mg), bylo to kvůli...

Psychika

Dobrý den, kvůli zažívacím potížím užívám bylinný přípravek DepreVin, který...

Psychika

Dobrý den, od včerejška pozoruji, že se mi začal mírně třást palec u levé ruky....

Psychika

Prodělala jsem velkou depresi a z toho mi začalo v mozku ,jako by se z náklaďáku...

Psychika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím k nějakému odborníkovi, pokud mám...

Psychika

Dobrý den, mám v poslední době problém se spánkem. Jsem studentka a jsem...

Psychika

Dobrý den, jsem tu vlastně kvůli mé dceři. Má dcera (12 let) má na noze 2 obří...

Psychika

Dobrý den. Byl sem na vyšetření ekg echo eeg tlak štítna žláza a vše vyšlo normálně....

Psychika

Dobry den, Začalo to před 14 dnima.Šla jsem spát jako každý den a během hodiny...

Psychika

Dobrý den mám takový dotaz mám často preskakovani srdce a bušení srdce a špatně...

Psychika

Dobrý den, již delší dobu cca 15 sleduji své srdce, pořád si měřím tlak dříve...

Psychika

Dobrý den, mám prosbu. V poslední době se necítím moc dobře. Každý den mě bolí...

Psychika

Dobrý den přítel bez lékaře si kupuje tebokan 129 mg a teď si koupil de-press...

Psychika

Dobrýden, po 2 měsících užívání AD Cipralex 10mg, kdy stav se relativně stabilizoval...

Psychika

pro pana MuDr. Tomáše Petrželu Vážený pane doktore, promiňte, že zde zahlcuji...

Psychika

Dobrý den, můj problém nastal náhle minulá rok v říjnu po operaci močové trubice....

Psychika

Dobrý den, na internetu jsem našla tento odkaz, kde nabízí volný prodej léku,...

Psychika


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Natekly prst na noze

Od soboty mam natekly prst na noze. Na chirurgii jsem byla, vse ok. Prakticka...

Boule v zátylku

Dobrý den, asi před týdnem jsem si nahmatal na hlavě ze zadu hlavy přímo na...

Plastika předního zkříženého vazu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co by mohlo být za problém, když jsem 14 dní...

Svědění kolem kolečníku

Dobrý den, mám už asi rok problém se švěděním na konečníku. Kolem análního otvoru...

Vysazení antikoncepce uprostřed cyklu

Dobrý den, beru antikoncepci Mirelle už asi 7. měsíc. V půlce září jsem musela...

Ejakulát - vadí každodenní sex nebo masturbace penisu ?

Dobrý den vadí každodenní sex nebo masturbace penisu počit potomka myslím si...

Ruptura předního zkříženého vazu

Dobrý den, pane doktore ráda bych Vás požádala o radu. Můj 18 letý syn si v...

Zvýšená hodnota bílkovin

Dobrý den, prosím o radu. Jako dárci krve a plazmy mi byly zjištěny zvýšené...

Krev ve slinách pouze po ránu

Dobry den, nepravidelne se mi objevuje krev ve slinach po probuzení, tak prvni...

Svědění pochvy a výtok po užívání antibiotik

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před třemi dny jsem dobrala antibiotika...

Píchlavé bolesti na vnitřním stehně v addutorském kanálu

Dobrý den, prosil bych o radu. Jsem muž ,je mi 49 roků. Moje váha se 20 roků...

Progesteron v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu před týdnem v 6 týdnu tehotenstvi jsem si udělala krevní...

Kýla

Dobrý den,pane doktore.Mám problém s tím, že když sním i sebemenší porci jídla,...

Antimykotická mast

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na dotaz ohledně masti Clotrimazol. Měsíc si...

Anémie z nedostatku železa

Dobrý den, Je mi 21 let. Jsem neustale unavená, omdlevám a strasně rychle se...

Trhlina řitního otvoru


Alergie?

Dobrý den, trápí mě svědění celého těla, zejména po jídle obsahujícím ořechy...

Brnění končetin a zhoršená psychika

Dobrý den, je mi 23 let a již půl roku mě trápí tentýž problém. Brnění končetin....

Infekce pochvy

Dobry den, pred tremi tydny jsem zacala vnimat mirne svedeni v i stydkych...

Bulka u konečníku

Dobrý den.chtel bych se zeptat. Před deseti dny jsem chytil nejakou střevní...

Reklama