Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sociální fobie, změny nálad

Psychiatrie Jan 10.2.2015

Dobrý den, trpím sociální fobií, úzkostí, špatnou náladou. Navštívil jsem psychiatra a byl mi předepsán Escitalopram 10mg 1x denně. Po 14 dnech se všechny výše zmíněné problémy podstatně zlepšily, bohužel ne zcela vymizely. Dalších 14 dnů užívání escitalopramu je stav stále stejný. Při včerejší návštěve se psychiatr rozmýšlel mezi zvýšením dávky escitalopramu a nebo přidáním k němu lék Lyrica 75mg 2x denně. Zvolil druhou variantu i s ohledem na to, že escitalopram mi způsobuje sexuální dysfunkce(asi o 3/4 jsem ztratil zájem o sex) a další navýšení by pravděpodobně vedlo k úplné ztrátě zájmu o sex. Rád bych si vyslechl názor i někoho jiného, proto se na vás obracím. Ohledně léku lyrica na internetu není moc dostupných informací. Je návykový? Přemýšlel jsem o nějaké podpůrné terapii, bohužel se bojím, že to bude drahé. A poslední dotaz: je možné sexuální dysfunkce „přebít“ nějakým lékem podporující libido?

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Psychiatrie Roudnice

K poslední části dotazu: jsou a nejsou, rozhodně není radno pokoušet stabilitu Vašeho organismu nelegálními preparáty z oblasti anabolik, případně přímo testosteronem - nehledě k tomu, že to en vždy a ne spolehlivě funguje a ohrožuje to, i když většinou vratně, reversibilně Vaši plodnost.

Je dobře, že s lékařem o sexuální dysfunkci, tedy snížení chuti k sexuálnímu životu, můžete mluvit, ne každý pacient se odhodlá, ne každý lékař je ochoten tomu naslouchat.

Lze volit, v případě, že zvolené AD tlumí sexualitu - snižuje libido, několik dalších postupů:

1) změnu ADza jiné

2) místo zvyšování dávky AD přidat druhé, kupř. zejména vhodně mirtazapin nebo trazodon (Mirzaten, Mirtazapin, Trittico)

3) přidat pregabalin, tedy preparát Lyrica, původně antiepileptikum, který je bezpečný a nevyvolává závislost.

Pokud se chcete vyhnout dlouhodobému užívání medikace, je třeba vedle medikace chodit do systematické psychoterapie, buď individuálně, nebo do skupiny, skupinová terapie je dostupná celkem dobře jako hrazená ze zdravotního pojištění, individuální je častěji (i když ne výlučně) dostupná za přímou úhradu.
Ceny se pohybují - pokud terapii nehradí pojišťovna - kolem 200 - 1200Kč/hodinu.
Takjakotak se dba terapie pohybuje od 20 do 50, ale někdy i 200 hodin, při frekvenci 1 x týdně.

Dr. Borovanský

Související dotazy

Sociální fobie
Dobrý den. Mám podezření,že trpím sociální fóbií. Den...
Sociální fobie
Dobrý den, měl bych takový dotaz, s uvedením celého...
Sociální fobie
Dobrý den, Již několik let trpím pocitem úzkosti....
Sociální fobie
Dobry den, je mi 17 a zhruba 3 mesice me trapi kazdodenni...
Sociální fobie
Dorty den,chtela jsem se zeptat,jaka antidepresiva...
Socialni fobie
Dobry den, uz v minulosti jsem trpela socialni fobii....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sociální fobie

Dobrý den Potřebovala bych radu. Už od nástupu do školky se se mnou tento problém...

Socialni fobie

Dobry den, uz v minulosti jsem trpela socialni fobii. Pul roku jsem byla bez...

Sociální fobie

Je mi 23 let, a posledních 8 let mám sociální fobii, která sílí. Pokaždé, když...

Sociální fobie

Dobrý den. Mám podezření,že trpím sociální fóbií. Den před nějakou společenskou...

Sociální fobie

Dobrý den, poslední dobou mam problémy spolknout jaký koliv prášek, dokonce...

Sociální fobie

Dobrý den, měl bych takový dotaz, s uvedením celého problému možná na trochu...

Sociální fóbie

Dobrý den, absolutně nevím jak předmět dotazu pojmenovat. Je mi 18 roků a mám...

Socialni fobie a strach sama ze sebe

Jsem totalnd v haji asi mam socialni fobii deprese myslenky na sebevrazdu pocit...

Sociální fobie nebo jiné?

Dobrý den,začnu stručně od začátku,kdy si myslím,že by to mohlo souviset s mými...

Sociální fobie, nežádoucí účinky léku

Dobrý den pane doktore, rád bych se zeptal na léky na soc. fobii? Už asi půl...

Sociální fóbie?

Dobrý den, mám jeden velký problém: Nedokážu se bavit s lidmi a ne jenom s cizími...

Socialni pracovnice s RS

Dobry den, chtel bych se zeptat, muze clovek s RS pracovat jako pecovatel v...

Sociální útlak

Vazeny pane doktore, ci doktorko, v podstate nepotrebuji radu, jen se vypsat...

Sociální úzkost a deprese

Dobrý den. Již několik měsíců mě trápí sociální úzkost, neschopnost se soustředit,...

Sociofobie

Dobrý den, už 4 roky mám problémy s nevolností, zrychlení tepu a pocení, které...

Soda proti akné - bílé fleky na obličeji

Dobrý den, na internetu jsem četl, že proti akné pomáhá natřít obličej sodou,...

Softine

Již jsem Vám psal a nyní poslední dotaz. Partnerce krvácení neustávalo, ba naopak....

Softinelle a Zinnat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Beru antikoncepci Softinelle - momentálně...

Sója

Dobrý den, může mít častá konzumace sóji negativní vliv na imunitu?

Sojový isoflavon

Dobrý den, mně je 26 a chtěla bych se zeptat, jestli doplňky strav jako sojové...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Diagnóza Distorsio art

Dobrý den, dne 22.02.2016 mi byl klasifikována diagnóza:Distorsio art. TC I.dx.cum...

Zapomenutá pilulka


Vysvětlení EEG

Dobry den muzete mi rict co tohle znamena vysetreni eeg posilam fotku

Bulka varlete


Bílé flíčky na uzdičce

Dobrý den už asi 14 dní mám bílé flíčky na uzdičce, Na dotek bolestive, horší...

Elevace jaterních parametrů

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů mého syna , na předoperačním...

Kožní hnisavý proces

dobrý večer před týdnem se mi udelala tvrdá bolestivá boule na koleni a oteklo...

Bolest žeber na levé straně

Dobrý den, už asi týden mě trápí krátkodobá bolest na levé straně žeber. Při...

Krev po stolici


Zvětšení tříselných lymfatických uzlin

: Dobrý den, už asi pul roku mám jakoby tlak, někdy i bolest v uzlinách v...

Vyrážka na penisu

Dobrý deň Mám 17 rokov a chcel by som sa spýtať na jeden problém, ktorý mám...

Bolest po vytržení zubu

Dobrý den pane doktore, v sobotu 13.12 jsem byl na trhání 7-tky v pravo dole.No...

Bolest bříška prstu ruky při dotyku.

Dobrý den, mám potíže s palcem a ukazovákem pravé ruky. Pociťuji nepříjemnou...

Problémy s trávením


Bulka na intimní partii

Dobrý den, nedávno se mi udělala bulka tam dole, zdá se mi že vyrostla a když...

Bolest klitorisu


Zolpinox?

A co se psychiky týče, tak bude působit zolpinox na moje vnímání podobně jako...

Časté nucení na stolici.

Dobrý den, v posledních dnech mám neustálé nucení vyměšování konečníkem, denně...

Nádor slinivky


Zvýšená hladina draslíku v krvi

Dobrý den pane doktore, na preventivní prohlídce mi byla zjištěná vysoká hladina...

Reklama
Zavřít