Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Suspektní anémie z nedostatku železa

Praktické lékařství Dana 14.10.2016

Mohu se prosím zeptat? Mám všechny priznaky nedostatku železa. Ráda sportuji respektive beham delší tratě a hraju tenis. Nechala jsem si udělat krevní rozbor na Fe - 8,9 Transferin 2,27 a Ferritin 29,0 v lab.synlab vše tedy v mezích normy. Je prosím přesto možné, že potřebuji železa vice ?hemoglobin a ostatní KO v pořádku. Moc Vám děkuji. .
Odpověď odborníka:

Dano, výsledky metabolismu železa i krevního obrazu máte v pořádku, nicméně zásoby železa nemáte moc velké, takže v případě vyšších ztrát krve například po silnější menstruaci ho můžete mít nedostatek. Přeji Vám pěkný večer. MUDr. Markéta Pražáková Ph.D.

Milá paní doktorka, moc Vám děkuji za odpověď, jen jsem zapomněla napsat, že tuto hodnotu ferritinu - 29,0 jsem měla až měsíc po užívání železa z lékárny ferrocento 15mg, předtím to muselo být ještě horší. Opravdu ty nepříjemné příznaky začínají mizet, prosím paní doktorko, asi před týdnem jsem ferrocento začala užívat 2x denně, myslíte, že to nevadí ? v dávkování píší, že se smí pouze 1xdenně. Anebo potřebuji silnější železo od lékaře ?Jaké jsou zásoby železa - ferritinu cca dostatečné, asi to je individuální, ale alespoň přibližně prosím. Moc Vám děkuji.

MUDr. Zuzana Fazekašová
Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Fazekašová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Rehabilitační Klinika Malvazinky, Praha

Vážená paní Dano, navazuji na odpověď mojí kolegyně a Váš doplňující dotaz - hodnotu feritinu užíváme k stanovení zásob železa v organismu, u žen je fyziologická hodnota stanovena mezi 12-150 ug/l. Je možné, že u Vás byla tato hodnota před zahájením substituce železem (užívání Ferrocento) skutečně nižší a Vaše obtíže mohou být způsobeny nedostatkem železa. Doporučila bych zvýšit dávku železa, nejlépe řešit cestou reg.PL, který bude dál i monitorovat odezvu v krevním obraze a klinickém stavu.

Související dotazy

Anémie z nedostatku železa
Dobrý den, touto cestou prosím o radu od vás. Před...
Anemie z nedostatku železa
Dobrý deň Môj problém je ľahko opísateľný, trpím...
Anémie z nedostatku železa, lehce zvětšená slezina
Dobrý den, byla mi zjištěna Anemie z nedostatku železa...
Anémie z nedostatku železa
Dobrý den, od 14 let trpím sideropenickou anemií a...
Anemie z nedostatku železa
Můj příspěvek je tentokrát nejen dotazem, ale i do...
Anémie z nedostatku železa
Dobrý den, Je mi 21 let. Jsem neustale unavená, omdlevám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Susp.cysty

Dobry den,chtela bych se zeptat,jsem 20 tyden tehotna a v utery jsem byla v...

Susp.GER

Dobrý den, užívám dlouhodobě omeprazol protože trpím na pálení žáhy. Ještě jsem...

Susp.hemoroidy

Dobrý den, v poslední době mě trápily střevní problémy (průjem) a svíravé...

Susp.infekce na covid


Susp.mikroadenom hypofýzy

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Byla jsem na mag. rezonanci...

Susp.sy KT

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať​ už viac než rok mám problém s tŕpnutím troch...

Susp.trombóza nohy a užití Neurolu

Dobrý den, minulý týden mě začalo bolet v lýtku, cítila jsem takový tah do třísla,...

Susp.vaginitida

Dobrý den, jsem 28.den po císařském řezu. Již třetí den mám zcela žlutý výtok...

Suspekce na preexcitační syndrom v těhotenství

Dobrý den, aktuálně jsem ve 29tt a byla jsem u své obvodní lékařky na EKG resp....

Suspektní alergické projevy

Dobrý den, již několik dní pociťuji obtíže s levým okem. Ve vnitřním koutku...

Suspektní angína


Suspektní angína


Suspektní arytmie


Suspektní arytmie u dítěte


Suspektni glaukom

Dobry den pane doktore, mohl bych se prosim zeptat co to znamena suspektni...

Suspektní glaukom


Suspektní močová infekce

Dobry den, dcerky (2 a 4 roku) mely asi tyden vysoke horecky - napr. jeden...

Suspektní mononukleoza


Suspektní nádor čípku děložního

Dobry den. Ma partnerka byla vcera na kolposkopii kde ji byly odebrany vzorky...

Suspektní nefrolithiáza

Dobrý večer, Chtěla jsem se Vás zeptat na nazor... mám bolesti v oblasti zad...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní zánět

Dobry vecer, pred 5ti dny se mi objevila na brise zvlastni vyrazka. Misto je...

Ušní mazivo

Chela bych se zeptat čím by to mohlo být,že se mi už pul roku v pravém uchu...

Tvrdá bulka na krku

Dobrý den, již tři roky mám tvrdou bulku na krku, buď je stále stejná nebo se...

Snížená citlivost na penisu

Dobrý den, v posledních dvou týdnech jsem si všiml, že mám na pravé straně...

Svědění těla a kloubů

Dobrý den, již delší dobu mám velké problémy se svěděním těla před usnutím,...

Brnění pravé poloviny těla

Dobry den, mam problém s brnenim v pravé polovine tela. Tvar, krk, ruka, bok...

Tlak na hrudi od hrudní páteře


BOLEST BŘICHA A NADÝMÁNÍ, červené flíčky na kůži

Asi půl roku mne bolí břicho v oblast žlučníku či žaludku. Nejvíce večer jsem...

Kolísání krevního tlaku

Dobrý den chtěl, jsem se zeptat, když si naměřím tlak systolický 114 Dia 76...

Sertralin a přibírání na váze

Dobrý den, zajímalo by mne, co je způsobeno tím, že se po léku Sertralin přibírá...

Preventivní vyšetření na slinivku břišní

Dobrý den, mám malou prosbu. Jaké je možné preventivní vyšetřeni slinivky břišní....

Bolesti kolene

Dobrý den, Je mi 24 let, a asi před 2 týdny mě ráno po probuzení z ničeho...

Ekzém

Dobrý den, byla jsem na kožním s ekzémem a pan doktor mi dal prášky a mastičku,...

Bolestivá boulička na hrudi


Bolest pravé poloviny hlavy

Dobry den prosim vas mam dotaz na vas pred dvoma dnama sem bila doktorovi stim...

Snížená citlivost penisu, jak se jí zbavit?

Dobrý den Potřeboval bych poradit v záležitosti snížené citlivosti penisu....

Dušnost u covidu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak postupovat preventivně, vůči riziku dušnosti...

Podrážděná slinivka břišní


Bolest na špičce jazyku

Dobrý den, asi týden mám problém s červenými pupínky na špičce jazyka a s bílým...

Roupy a bílé kousky ve stolici

Dobrý den, asi před měsícem jsem měla červy ve stolici, došla jsem k lékaři...

Reklama