Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Suspektní močová infekce

Dětské nemoci Eva 2.8.2017

Dobry den,

dcerky (2 a 4 roku) mely asi tyden vysoke horecky - napr. jeden den, pak bez teplot, pak dva dny horecka, pak pouze zvysena teplota (horecky jsem nechala probihat). Uz jsou asi 4 dny bez jakychkoli teplot. Nemely zadne priznaky ani bolesti. Sla jsem vcera pro jistotu k pediatricce, ktera na zaklade test. prouzku z moci usoudila, ze se jedna o zanet moc. cest a predepsala Sumetrolim (odber moci rano jsem provedla bez omyti moc. cest a prvni proud - nevedela jsem jeste, ze se ma provest jinak). Moc na kultivaci NEposlala Dcerky vypadaji naprosto v pohode, nemaji zadne priznaky (zadne potize s curanim, ani bolesti zad atd., ani teploty), zeptam se, je mozne, ze vysledky na test. prouzku byly pouze dozvuky infekce (treba i jine nez mocove, napr. nejake virozy), takze neni treba leky davat? Z vlastni iniciativy jsem dnes jejich moc (stredni proud po omyti moc. cest) privezla do laboratore a vysly hodnoty u jedne dcerky - pH7, leukocyty 1, hlen 1. U druhe dcerky pH7 (zpracovani moce cca 3 hodiny po odberu) a drt fosfatova 3. Znamena to, ze je to na preleceni, i kdyz nemaji zadne potize ani teploty/horecky? Cekam jeste na vysledky mikrobiologie, kde vyjde najevo pripadna pritomnost bakterii a konkretni citlive ATB (bez toho nechci leky dat, kdyz nemaji zadne priznaky). Nemuze se presto pripadna bakterie posouvat dale moc. cestami - napr. do ledvin? Chci se vyhnout zbytecnemu podani leku, pokud by nebyl bud zaprve ucinny na daneho puvodce zanetu, nebo pokud snad uz je zanet zazehnan. Prijde mi take zvlastni, ze by mely obe zaroven stejnou nemoc, ktera neni z cloveka na cloveka prenosna (horecka jim zacala ve stejny den). Dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, paní Evo, velmi záleží, jak elevované parametry v moči lékařka nalezla. Jiná infekce by významně moč neovlivnila co do přítomnosti bakterií a zánětu, jedině kontaminace moči při odběru. Zatím bych vyčkala, jestliže nemají žádné příznaky a teploty ustoupily. Ano, pokud se jedná o zánět dolních cest močových, pak by případná bakterie mohla přestoupit i na ledviny, ale neděje se tak standartně. Je možné, že šlo pouze o přechodnou virózu, vyčkala bych výsledků kultivace. Zatím můžete zakoupit pro obě D-manosu, ta by mohla preventivně být vhodná. S pozdravem.

Související dotazy

Močová infekce
Dobrý den, před několika měsíci mi byla v močové trubici...
Močová infekce
Dobrý den, mám dotaz na nějakého zkušeného urologa....
Močová infekce
Dobry den chcem sa spytat neviem co jeto ked sa vzdy...
Močová infekce
Děkuji za odpověd, Že začátku mě to vůbec nebolelo...
Močová infekce
Dobrý den. Rád bych se zeptal na problém spojený s...
Močová infekce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před dvěma týdny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Susp.vaginitida

Dobrý den, jsem 28.den po císařském řezu. Již třetí den mám zcela žlutý výtok...

Suspekce na preexcitační syndrom v těhotenství

Dobrý den, aktuálně jsem ve 29tt a byla jsem u své obvodní lékařky na EKG resp....

Suspektní alergické projevy

Dobrý den, již několik dní pociťuji obtíže s levým okem. Ve vnitřním koutku...

Suspektní anémie z nedostatku železa


Suspektní angína


Suspektní angína


Suspektní arytmie


Suspektní arytmie u dítěte


Suspektni glaukom

Dobry den pane doktore, mohl bych se prosim zeptat co to znamena suspektni...

Suspektní glaukom


Suspektní mononukleoza


Suspektní nádor čípku děložního

Dobry den. Ma partnerka byla vcera na kolposkopii kde ji byly odebrany vzorky...

Suspektní nefrolithiáza

Dobrý večer, Chtěla jsem se Vás zeptat na nazor... mám bolesti v oblasti zad...

Suspektní obrna lícního nervu

Dobrý den, dnes jsem si před zrcadlem všimnul, že při mluvení a vyslovování...

Suspektní Schlofferův tumor

Dobrý den , pan doktor mi diagnostikoval Schlofferův tumor ve vulvě. Říkal...

Suspektní srdeční selhávání

Otec..Loni přeléčen po borelioze. Diabetes melitus na dietě. Hypertenze medikována...

Suspektní syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, píšu momentálně podruhé. Můj předchozí dotaz měl ID427402 a byl psán...

Sustanol a třezalkový čaj


Sustanon ,,,undestor

Dobry den,,,mohl by me napsat sustanon nebo undestor obvodni lekar?

Sustanon a Concor


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opožděná menstruace


Trvale zvýšená teplota

Dobrý den, asi před třemi roky jsem začala trpět na časté angíny (skoro každý...

Bolest hlavy při zátěži

Dobry den, chodim pravidelne cvicit a beham. Minule utery jsem po cviceni v...

Bolest nohy po špatném došlápnutí

Dobrý deň, dňa 9.12.2016 som zle dostúpila na nohu pri zostupovaní zo schodov,...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem vysadila antikoncepci po zhruba roce. Další...

Kousnutí muchničkou

Dobrý den, ve čtvrtek ráno jsem se probudil s lehce rudým, na dotek dosti citlivým...

COVID protilátky


Bolesti a záněty po plavání

Dobrý den , prosím ráda bych se zeptala - je mi 33 let a rozhodla jsem se v...

Bolest ucha

Dobrý den, už před měsícem mě začalo pobolívat levé ucho a tak jsem navštívila...

Natrhlá vagína?

Dobrý den, s přítelem jsem měla pohlavní styk před 14 dny a zjistila jsem při...

Únava, nespavost

Dobrý den, v posledních dnech jsem si všiml, že mám večer vážné problémy s usínáním,...

Lichen simplex chronicus a svědění

Dobry den,mam lichen simlex na spodku uz nekolik let.Po porodu se mi to hodne...

Reakce na očkování

Dobrý den , mám takové dilema ohledně očkování vakcinou Pravenar 13. Dceři...

Zvýšené hodnoty ALT a AST

Dobrý den, už několik let mám zvýšené jaterní testy a to konkrétně hodnoty ALT...

Bolesti levého varlete

Dobrý den. Chtěl bych vás poprosit o radu. 2 soboty zpátky jsem si všiml, že...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, již několik měsíců se potýkám s tím, že se mi nedostaví menstruace....

Ranní stolice

Dobrý den, pokusím se vám co nejpřesněji objasnit můj problém. Je mi 24 let,...

Ikterické sérum

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená Ikterické sérum v pozn. ve výsl....

Zvracení (Není to ohledem bulimie)

Dobrý večer, chtěl bych se vás zeptat jestli to je v pořádku. Včera jelikož...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, poprosila bych o radu co se se mnou děje. Po 4 letech jsem vyměnila...

Reklama