Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Suspektní obrna lícního nervu

Mozek a nervy David 11.3.2021

Dobrý den,

dnes jsem si před zrcadlem všimnul, že při mluvení a vyslovování některých slov mi levý horní ret mírně odstává a mám "křivou pusu". Netuším jak dlouho tento stav může trvat, vzhledem k tomu, že se v současné době potkávám s lidmi pouze v roušce, nevšiml si toho ani nikdo z mého okolí a je možné, že se to takto projevuje již delší dobu aniž bych o tom věděl. Z internetu jsem se dozvěděl, že by mohlo jít o nějaké poranění lícního nervu. K praktickému lékaři se nyní nedostanu - na jakého specialistu/oddělení se případně s tímto obrátit? Na té samé straně mě občas bolí zub - může to být i stomatologický problém? Děkuji

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

asymetrie v oblasti obličeje mohou být způsobeny jak poškozením nervu, který zásobuje určitou oblast, tak např. svalovým spasmem, který může být z různých důvodů. Bez vyšetření v ambulanci samozřejmě nelze blíže říci. Zcela nejčastěji se zřejmě objevuje takzvaná Bellova obrna (obrna lícního nervu). Ta nemusí mít nutně žádnou zjevnou vyvolávající příčinu, může se objevit i po běžném ofouknutí/prochladnutí, na druhou stranu může být způsobena i závažnějšími onemocněními mozku, nebo infecí (herpetická infekce) apod. Nevylučuji ani možnou souvislost se zubními obtížemi - zánět od zubu může přejít k nervu a způsobit jeho nefunkčnost.
Čili vidíte, že důvodů obtíží může být vícero a jistě bude k diagnóze nutné vyšetření fyzicky v ambulanci specialisty. Tyto obtíže se řeší buďto v ORL ambulanci (ušní, nosní, krční) nebo v neurologické ambulanci. Objednat se můžete i samostatně, bez doporučení praktického lékaře.
Prozatím můžete začít samostatně užívat protizánětlivou léčbu (Ibalgin/Brufen/Ibuprofen apod.) a také jsou vhodné vitaminy skupiny B (Milgamma, B-komplex apod. preparáty) - vše volně prodejné.
Pokud máte i zubní obtíže, bylo by také samozřejmě vhodné se objednat k ošetření k Vašemu zubaři.

*V případě zájmu Vám s vyhledáním a objednáním do ambulance ve Vašem okolí může pomoci sestřička z naší poradny.

Přeji brzké zlepšení stavu, s pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Obrna lícního nervu
Dobrý den,mám již jedenáct měsíců obrnu lícního nervu,podstoupila...
Obrna lícního nervu a alkohol
Dobry den, mam obrnu licniho nervu, chodim na rehabilitace...
Obrna lícního nervu
Dobrý den, 4 měsíci mám obrnu lícního nervu. Koutek...
Obrna lícního nervu
Dobrý den, po 10 letech se mi vrátila obrna lícního...
Pásový opar, obrna lícního nervu
Dobrý den, od konce října mám obrnu lícního nervu....
Obrna lícního nervu
Dobrý den,mám 15 let a před třemi dny se mi rozběhla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Suspektní angína


Suspektní angína


Suspektní arytmie


Suspektní arytmie u dítěte


Suspektni glaukom

Dobry den pane doktore, mohl bych se prosim zeptat co to znamena suspektni...

Suspektní glaukom


Suspektní močová infekce

Dobry den, dcerky (2 a 4 roku) mely asi tyden vysoke horecky - napr. jeden...

Suspektní mononukleoza


Suspektní nádor čípku děložního

Dobry den. Ma partnerka byla vcera na kolposkopii kde ji byly odebrany vzorky...

Suspektní nefrolithiáza

Dobrý večer, Chtěla jsem se Vás zeptat na nazor... mám bolesti v oblasti zad...

Suspektní Schlofferův tumor

Dobrý den , pan doktor mi diagnostikoval Schlofferův tumor ve vulvě. Říkal...

Suspektní srdeční selhávání

Otec..Loni přeléčen po borelioze. Diabetes melitus na dietě. Hypertenze medikována...

Suspektní syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, píšu momentálně podruhé. Můj předchozí dotaz měl ID427402 a byl psán...

Sustanol a třezalkový čaj


Sustanon ,,,undestor

Dobry den,,,mohl by me napsat sustanon nebo undestor obvodni lekar?

Sustanon a Concor


Sustanon a sex

Dobrý den. Jsem deset dní po aplikaci sustanonu a stále se nic neděje. Je to...

Sušené goji - kustovnice čínská

dobrý den již 3 měsíce pravidelně používám sušené goji ( zaliju horkou vodou...

Sušené ovoce

Dobrý den, mé dceři jsou necelé dva roky a miluje sušené ovoce. Chci se zeptat,...

Sušší kůže na přirození

Dobrý den, chci se s Vámi poradit. Již asi druhý týden mám takovou sušší...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Citlivost zubu na horké po opravě plomby

dobry den, po odstraneni stare plomby na stolicce a kazu pod nim (zrejmy pouze...

Křeče po jídle

Je mi 24 let. Již 2 roky mám neustále bolesti břicha po jídle. Když něco sním...

První antikoncepce a její vliv na menstruaci

Dobrý den paní doktorko, V pátek jsem začala užívat svou první antikoncepci...

Svědění a bolení kolem řitního otvoru

Dobrý den potřebuji poradit co si mám koupit na kůži kolem konečníku která strašně...

Zvýšené pocení


Celková nemocnost a depresivní ladění

Dobrý den, před 8 měsíci jsem byla na interupci a od té doby mě provází různé...

Pravidelné ranní bolesti břicha


Boule na lýtku

Dobry den. Je mi 29 a před 3 dny jsem si nahmata na pravé noze na vnější straně...

Warfarin a nevhodné potraviny

Dobrý den, moje maminka po implantaci kardistimulátoru užívá lék na ředění krve...

Tlak v krku

Dobrý den pane doktore, mám již druhý měsíc z ničeho nic tlačení (ne bolest)...

Vlhký kašel

Dobrý den, osmí den mě trápí zahleněnost. Zpočátku se to objevilo spolu s...

Bolest prsu


Zlomenina stydké kosti

Dobrý den, maminka 70 let spadla 12.8. a zlomila si 2x raménko stydké kosti....

Jádra broskví a meruněk a jejich jedovatost

Dobrý den, jsem ve 38. týdnu těhotenství, denně si dopřávám hodně ovoce a zeleniny....

Svalové záškuby

Dobrý den, na začátku ledna jsem prodělala onemocnění Covid-19. Dva dny horečka,...

Som v 12 týždni tehotenstva, zistili mi TSH 0,035 mIU, S-antiTPO 0,67


Brániční kýla a vliv na nošení podprsenky

Dobrý den, pane doktore už 10 let mám brániční kýlu, občas potíže mám i když...

Opožděná menstruace


Migréna a zatuhlá lýtka

Dobrý den, již od mala trpím bolestmi hlavy, nikdy se pořádně nepřišlo na...

RTG plic

Dobrý den, mám zde RTG plic, paní doktorka z RTG mi napsala, že je vše v pořádku,...

Reklama