Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vitamin D pro zdraví - online poradna

Současné tendence doporučují podávat vit. D suplementaci i starším dětem

Péče o dítě Simona 24.9.2019

Vážená paní doktorko, chtěla jsem se Vás, prosím, zeptat, zda-li byl lékařský postup u syna v pořádku. Již vím, že ne, ale ráda bych znala názor i někoho dalšího. Synovi ( v té době 2 roky a 5měs.) byla zjištěna hodnota vitamínu D 49,8 nmol/l (z předchozích krevních testů měl vysokou hodnotu ALP 24,95).... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Simono, hodnotit postup jiného lékaře si netroufám, nevím hlavně, proč byl syn vůbec testován,... Celá odpověď

Reklama

Osteoporozu by měl léčit specialista - osteolog

Vnitřní lékařství Marie 22.9.2019

Dobrý den. Moje matka i sestra měly osteoporózu. To jsem uváděla u lékařky, když jsem ji prosila o žádanku na vyšetření kostí(měla jsem velké bolesti páteře). Bohužel marně, přesto že Je mě 63 let měřím 153 cm místo původních 156 a vážím okolo 57 kg. Nakonec jsem si vyšetření zaplatila jako samoplátce.Výsledek...... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Marie, popisujete celkem logický sled událostí, takto to skutečn mohlo být - reflux, obtíže,... Celá odpověď

Jednostranná bolest kolene

Vnitřní lékařství Lenka 20.9.2019

Zdravím Vás. Před třemi dny mě náhle z ničeho nic začaly pálit šlachy v podkolenní jamce a pak začalo bolet i koleno. (Pokud mě někdy pobolívá koleno, pak vždy levé, nikdy pravé.) Snažila jsem se to rozmasírovat a rozchodit. Chvíli to trochu polevilo, ale pak to začalo bolet znovu s ještě větší intenzitou.... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Lenko, podle Vašeho popisu si myslím, že od žil potíže nebudou. Spíše si myslím, že se jedná... Celá odpověď

Reklama

Hemoroidy jsou rozšířené žíly v konečníku

Vnitřní lékařství Igor 19.9.2019

Dobrý deň mám otázku ako vyzerajú a ako sa prejavujú hemoroidy. Co ich spôsobuje a ako sa rozširujú. Možné mesiac si všímam že mám okolo zadného otvoru neake hrbolce a mam pocit ze stále pribúdajú že ich je stále viac a viac. Občas mám aj pocit svrbenia ale nieje to často. Pracujem teraz na stavbe a... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážený pane Igore, to, jaké obtíže popisujete, skutečně může odpovídat hemoroidům - tlak, hrbolky, svědění... Celá odpověď

Nejlepším zdrojem vit. D je pravidelný pobyt venku

Vitamíny Josef 19.9.2019

Dobrý den, zajímá mě v čem mi může být vitamin D prospěšný a hlavně v jaké formě je nejlepší ho přijímat. Máme malé děti, kterým dáváme jednu kapku týdně - vigantol. Mohu si také zobnout? Kolik? Jak se zjišťuje správná hladina Dčka v krvi? Děkuji a těším se na vaši odpověď. JŘ Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážený pane Josefe, vit. D je dobrý na kosti (to se ví už dlouho, a proto se podává plošně dětem do 1... Celá odpověď

Vitamín D jako prevence rozvoje autoimunitního onemocnění

Péče o dítě Jana 19.9.2019

Dobrý den, kolik kapek Vigantolu denně je prosím optimální dávka vitamínu D pro dvouletou holčičku važící 11 kg? Od jakého věku či od jaké hmotnosti bude pak časem vhodné dávku navýšit? Vigantol podáváme jako prevenci z důvodu rodinné dispozice pro autoimunitní onemocnění (roztroušená skleróza). Děkuji... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní, uvážím-li rizikovost z důvodu rodinné anamnézy, tak je racionání podávat holčičce 1 kapku... Celá odpověď

Deficit vit.D může vést k osteoporoze

Vnitřní lékařství Marcela 19.9.2019

Proč je dobré znát hladinu vitaminu D v krvi?Co vám hrozí, když je jeho hladina snížená?Proč je déčko více potřeba v těhotenství a při kojení?Potřebují jej všichni stejně? Ženy, muži, děti?Ovlivňuje vitamin D i pevnost kostí?Komu hrozí osteoporóza?Kde déčko nejlépe načerpat? Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Marcelo, děkuji Vám za plejádu otázek. Hladinu vitamínu D je dobré znát proto, abychom zjistili,... Celá odpověď

Kojení, únava, vitamín D

Mateřství Kristýna 19.9.2019

Dobrý den, už přes rok syna kojím (někdy stále i 5krát za den) a snažím se setrvale jíst hodně rozmanité a zdravé stravy (jsem vegetarián) a užívat doplňky stravy, protože se cítím velmi vyčerpaně. Od porodu jsem zhubla již 24 kg, v těhotenství jsem nabrala cca 20 kg, dnes vážím 48 kg. Na poslední... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená Kristýno, deficit vitamínu D mít nebudete, když chodíte denně hodinu s kočárkem a je po létě,... Celá odpověď

Vitamín D a těhotenství

Vnitřní lékařství Markéta 18.9.2019

Dobrý den, z důvodu několika autoimunitních onemocnění v mé rodině (RS, diabetes, porucha funkce ŠŽ) se zajímám o zdravý životní styl a prevenci nemocí. Vím o důležitosti vitaminu D. Nechala jsem si zkontrolovat jeho hladinu (letos na jaře) a vyšla kolem 50, tedy mírně pod hranicí dostatečné hodnoty.... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená Markéto, oceňuji Vaše osobní nasazení v péči o vlastní zdraví. Za nejdůležitější považuji zdůraznit,... Celá odpověď

Zvýšená krvácivost může být projevem vrozené nebo získané koagulopatie

Vnitřní lékařství Pavlína 18.9.2019

Dobrý den, dcera 13let v posledních dvou letech ji trápí krvácení z nosu, proto se chci zeptat, zda-li je možné, že by ji chyběl vitamín D? Krevní testy byly provedeny, ale jen na přítomnost železa - test v normě (železo ve formě kapek užívala jen od narození do 1roku od té doby ne). ORL vyšetření... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Pavlíno, krvácivost není typický projev deficitu vitamínu D. V koagulaci (krevním srážení)... Celá odpověď

V seniorském věku je schopnost kůže tvořit vit. D snížená

Vnitřní lékařství Marie 18.9.2019

Dobrý den, mohla by mě paní doktorka Prchlíková zodpověďet dotaz ohledně vitamínu D? Slyšela jsem, že ve stáří /je mě 70 roků/ se při opalování již v kůži vitamín D netvoří. Je to pravda? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem M.Dráhová Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Marie, ve stáří se obecně snižuje schopnost tvorby vitamínu D v kůži, drtivá vetšina seniorů... Celá odpověď

Ve stáří klesá schopnost tvorby vit. D v kůži

Vnitřní lékařství Marcela 18.9.2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání vitamínu D3. Jak často užívat a jestli je tento vitamín dostačující pro ženu seniorku ? Mám potíže s páteří a jsem kardiak. Stále mám bolesti v kříži a jsem unavená. Děkuji za odpověď . Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Marcelo, vit. D můžete užívat, dávkou 500-1000 IU (1-2 kapky Vigantolu) denně si neuškodíte,... Celá odpověď

Senioři, institucionalizovaní, ležící - to jsou rizikové skupiny deficitu vit. D

Vnitřní lékařství Stanislav 18.9.2019

Dobrý deň Prosím Vás pani doktorka čo môže vzniknúť, keby som sa predavkoval vit. D3 Užívam denne 2000 IU tohoto vitamínu. Som ležiaci pacient. Môže sa stať, že môžem užiť viac krát denne, po 2000 IU D3 Je to Kanadský produkt, nie Jamieson. V návode sa napíše ( teda na obale) kedy ho užiť. Iba... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená pane Stanislave, denní dávka 2000 IU je na horní hranici normy, ale pokud jste ležící pacient,... Celá odpověď

Opalovací krémy mohou zabránit tvorbě vit. D v kůži

Vnitřní lékařství Luba 18.9.2019

Dobry den, u seba i v okoli sa stretavam s tym, ze maju ludia malo vitaminu D - zistene z krvi. Nasledne teda uzivaju vyzivove doplnky aby ho doplnili. Ako vieme, ze uz mame tu spravnu hladinu aby sme ho neprijali zas prilis vela kedze opakovane testy z krvi uz neboli vykonavane. Este by som sa chcela... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Lubo, hlavní příčinou, proč má naše populace relativně málo vitamínu D je u mladší a středně... Celá odpověď

Miminkům do 1 roku věku podáváme 500 IU vit. D denně

Péče o dítě Valerie 18.9.2019

Dobry den, Mame 6,5 mesicniho chlapecka. Nas pediatr doporucil kapat dve kapky vitaminu D (Jamieson, 400 IU v jedne kapce) jelikoz ve 4 mesicich nebyla jeste zretelna jaderka v kyclich. Zajima me, kolik jednotek vitaminu D je ok pro tak male miminko? Pije umele mleko, kde je 1,4 mcg na 100ml, vypije... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní, denní dávka 1000 IU je pro dítě staré 6,5 měsíců bezpečná, plošně se u nás všem dětem doporučuje... Celá odpověď

Únava je nespecifický symptom řady stavů

Vnitřní lékařství Jiřina 16.9.2019

Dobrý den,asi třikrát jsem se na vás obrátila a vždy mi vaše rada a doporučení pomohlo.Ve čtvrtek jsem objednaná na endokrinologii a tak uvidím,jestli budu více vědět a hlavně se najde důvod mé unavy.V dubnu jsem onemocněla silnými průjmy,žádné léky,dieta a ani léky od praktické lékařky nezabíraly.Před... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Jiřino, sice je možné, že by venlafaxin u někoho vyvolával průjem, ale pokud jste ho užívala... Celá odpověď

Nejasnou nemoc by vždy měl vidět lékař

Vnitřní lékařství jana 14.9.2019

dobry den. prosim mam dotaz. beru Agen5 -rano a vecer. tlak v norme. a najednou skoci nahoru a dost! PROSIM MUZE PSYCHIKA TOTO DELAT? A MAM UZ TYDEN TEP STALE 90. EKG V PORADKU. TOCI SE MI NEUSTALE HLAVA A JSEM SILENE!!!UNAVENA! PROSIM RADU CO DELAT...DIKY JANA Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Jano, popisujete, že máte už týden kolísavý tlak, točí se Vám hlava a jste šíleně unavená,... Celá odpověď

Hemosiderinové skrvny na nártech

Vnitřní lékařství Martina 14.9.2019

Dobrý den chtěla bych že zeptat manželovi se ta poslední 2 roky začaly dělat na nártu a u kotníku černé skvrny můžete mi poradit co to může být děkuji foto přikládám Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Martino, jedná se o hemosiderinové skvrny, tedy zabarvení podkoží v důsledku ukládání hemosiderinu.... Celá odpověď

Osteoporózu lze odhalit v rámci prevence, je to s výhodou

Vnitřní lékařství hana 13.9.2019

léky neužívám,jen kapky ale na vyšetření mě byla zjištěna ostereopoza v kyčelním krčku a kyčly jinak mám ostenoopiji ted jsem byla na krvy a 19 jdu k lékaři tak se uvidí Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Hano, je dobře, že Vám byla osteoporoza diagostikována dříve, než jste si něco zlomila (o... Celá odpověď

Karence vit. D může doprovázet obezitu a jiná onemocnění

Vnitřní lékařství Blanka 13.9.2019

Dobry den chci se zeptat. Mam zjisteny nizky obsah vitaminu D. Doktor me na to upozornoval a ze si mam koupit vigantol. Existuje jiny lek volne prodejny? Nebo co mam delat? Mam i nizke zelezo v krvi a lecim se na hemat.na Karlaku a beru tardyferon. Mam hodne nemoci napr. Cukrovku, chron.zanety zaludku,... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Blanko, na konkrétním preparátu příliš nezáleží, pro Vás by byla vhodná dávka kolem 1000-2000... Celá odpověď

Bílá předkožka

Vnitřní lékařství eva 13.9.2019

Dobrý den,mám dotaz,můj manžel má od června bílou předkožku,pouze do půlky,ostatní část je normální.Co to může být?Kožní lékař mu pouze dal mast a pokud se neztratí bude se operovat.já mám přijít s ním za měsíc.na kontrolu.neztratilo se mu to.děkuji za odpověd. Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Evo, je dobře, že Váš manžel byl vyšetřen specialistou, i když bych spíše volila urologa... Celá odpověď

Pravidelná aktivita je důležitá

Vnitřní lékařství Věra 13.9.2019

Bolí mně klouby hlavně kyčel a záa a nohy, občas koleno.Užívám léky na tlak,na srdce, cholesterol.Beru několik let calcichew a 1 týdně vigantol 15 kp.ted jsem udělala asi 14 dní přestávku Musím brát calcichew avigantol stále? poradte co na klouby ,žádné léky na bolest neberu mohu jen někdy paralen když... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Věro, Vigantol určitě užívejte nadále, krátká pauza samozřejmě nevadí. Calcichew užívat můžete,... Celá odpověď

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní, vnučka zvolila kvalitní preparát podporující výživu kloubů, bez obav ho můžete užívat i... Celá odpověď

Vyšší dávky vit. D jsou vyhrazené pro pacienty s prokázaným deficitem, je nutná monitorace léčby

Vitamíny Iveta 13.9.2019

Pekny den, rada bych se zeptala, bylo predepsano synovi (V zahraniči) Vitamin D ale, až až 20 000 I.U !! (Je to nemecky vitamin D!!) Bere každy Vikend 1 tabletu ! Jestli neni moc silny ten Vitamin D, muže to brat bez obavy ?? (Bylo zjisteno, že ma velmi nizky Vit D v organizme!) tak mu byl predepsan... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Iveto, 1. dávky 20 000 IU 1x týdně jsou vyšší, ale pokud byl prokázán závažný deficit vit.... Celá odpověď

Antivirotika lze užívat i profylakticky

Vnitřní lékařství Martina 12.9.2019

Dobrý den, paní doktorko, v létě při pobytu na slunci u moře nebo v horských oblastech se mi vždy udělá na rtu opar, většinou přes celý spodní ret, což je bolestivé. Tato situace se mi v posledních letech opakuje. Může to, prosím, souviset s nevhodnou hladinou vitaminu D? Měla bych vitamín D užívat?... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Martino, oslunění je jeden z faktorů, který může být příčinou reaktivace herpetické infekce... Celá odpověď

Inkontinenci je někdy možné řešit i chirurgicky

Vnitřní lékařství Helena 12.9.2019

Je mi 56 let, před 6 lety jsem prodělala zápal plic a celkově kolaps organismu, kdy mne odvezla sanitka s dýchacími problémy, objevili mi Bechtěreva, mám sezonní rýmu, štítnou žlázu. Po kolapsu mi lékaři znovu vyladili hladinu hormonů v těle, ale po léčbě zápalu plic mi zůstalo v noci běhání na záchod... Zobrazit více

MUDr. Anna Prchlíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Vážená paní Heleno, pokud tomu dobře rozumím, dotazujete se na možnosti léčby inkontinence moči, dosavadní... Celá odpověď

12
Reklama
Zavřít