Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vliv Betacarotenu na mateřská znaménka

Kožní obtíže Daniel 20.7.2010

Dobrý de,
mám možná hloupý dotaz, ale nikde to nemohu najít.

Užíváním betakarotenu , kde se píše že je to velmi silny antioxidant a podporuje tvorbu kožního barviva melaninu, a chraní kuži před UVa a UVB, tudíž ho užívam hlavne z tohoto duvodu

zda muže mít vliv na podporu i rustu starych znamének a tvorbe nových mateřských znamének??
Pokud se nepletu mateřské znaménko je vytvořeno nahromadením prave melaninu??

Mam problemy se znaménky, hodne sem jich nechal odstranit, zatím všechna negativní, ale občas se objeví nové, udajne až do 30 let života se mohou znaménka objevovat nova.

Tak by me zajimalo zda si betakaroténem nemohu spíše uškodit, než chranit kuži a brat ho jako prevenci prave vzniku melanomu

Dekuji dan

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, nová znaménka se mohou objevovat po celý život a měnit se také, hodně mají vliv hormonální hladiny /třeba vlivem kolísání hladin při těhotenství se objevují některým ženám desítky nových znamének/ a oslunění.
Vztah mezi betakarotenem a prevencí vzniku melanomu je přímý - jde ale POUZE o prevenci, nikdo vám nezaručí, že URČITE neonemocníte. Doporučená denní dávka je 15 miligramů.
Vhodnější je vyhledat si lékaře s kožní specializací, který má v ambulanci tzv. dermatoskop, přístroj, kde se znaménko vyfotí a vyhodnotí se jeho riziko. Potom lze chodit na kontroly, kdy se znova vyfotí znaménko/a a srovná se minulým nálezem a pokud je horší, odstraní se. To se mi ve vašem případě jeví jak smysluplnější, i když betakarotenem se na rozdíl od vitamínu A nedá předávkovat. Pořidte si také proti-sluneční krém s vysokým faktorem /vyšší než 30/, abyste nezvyšoval riziko vzniku rakoviny vlivem slunečních paprsků a u moře si na znaménka naneste větší množství toho krému, aby byla více chráněná než okolí. Hezký den.

Související dotazy

Nova materska znamenka
Dobry den chtela bych se zeptat zda je normalni,aby...
Mateřská znaménka
Dobrý den, paní doktorko/pane doktore! Před týdnem...
Mateřská znaménka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč někteří kožní...
Mateřská znaménka
Dobrý den, chci Vás poprosit, jestli mi můžete orientačně...
Mateřská znaménka
Dobrý den, mojí dceři 13 let se vytvořilo již od dětství...
Mateřská znaménka
Dobrý den mohla bych Vás poprosit jestli by jste mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vliv antikoncepce na menstruační cyklus


Vliv antikoncepce na otěhotnění


Vliv antikoncepce na psychiku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s negativním vlivem...

Vliv antikoncepce na zánět moč. měchýře


Vliv antikoncepce na zdraví


Vliv astmatickych leku na hlasivky


Vliv ATB Doxybene na HA Belara


Vliv ATB na HA

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda kdyz beru HA pravidelne (+/- 2h) vice...

Vliv ATB na imunitu


Vliv betablokátoru na krevní tlak, nižší tep


Vliv blokace žeber na funkčnost srdce


Vliv brambor na klouby


Vliv brusinek na sílu pseudomenstruace


Vliv cirhozy na psychiku

Dobrý den, můj manžel má 30let nemocná játra, nyní už ve stadiu cirhozy asi...

Vliv Citalecu popr. Cipralexu na menstruacni cyklus zeny


Vliv clotrimazolu a boraxových čípků na antikoncepci


Vliv cvičení jogy na autoimunitní onemocnění štítné žlázy a celiakii


Vliv cvičení na oči


Vliv cysty na těhotenský test??


Vliv častého holení na vousy


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tříselni boule

Mám v třislech kuličku na právě moc bolavou na dotek když jdu do schodů tak...

Antibiotika a hormonální antikoncepce


Bolest krku

Dobrý den, Před týdnem jsem se začal cítit slabě a jen mírně mě bolelo v...

Infekce v krku


Mykoplasma pneumoniae

Je možné, aby se mykoplasma pneumonie projevila až za 30. den po nákaze a kde...

Jak dlouho se drží drogy v těle

Dobrý den, prosím, měla bych dotaz. jelikož nevím na jakého lékaře se zde zaměřit,...

Macmiror, Duomox v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 14 tt. Již tři týdny jsem nachlazená. Rýma,...

Vdechování azbestu

Dobdý den, vím že o azbestu už tu pár otázek bylo. U nás se před 10 lety měnila...

Artroskopická operace kolena

Dobrý den! Ráda bych Vás požádala o popis výsledku mé operace. V propouštěcí...

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Možnost otěhotnění

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že jsem těhotná ? Beru...

Gynekologické obtíže

Dobrý den, asi jsem se teď zbytečně vyděsila, ale při hygieně pochvy jsem si...

Homeopatika na hubnutí

Dobrý večer, prosim vás kde mohu koupit homeopaticke léky na hubnutí? Jsou volně...

Necitlivost poloviny těla

Dobrý den, můj problém trvá zhruba týden. Po pouťové atrakci, která byla rotační...

Salmonela

Dobry den, lezim v nemocnici a mam salmonelu. Dozvedela som sa ze aj ked uz...

Viagra

Dobry den, mam dotaz, je mi 27 let. A na zacatku kazdeho vztahu jsem velmi nervozni...

Bradavičky/ce okolo konečníku

Dobrý den, mám dotaz před pár týdny se mi udělaly okolo konečníku malé bradavičky...

Opakované návaly deprese

Dobrý den, asi měsíc už trpím opakovanými návaly deprese. Tyto stavy začaly...

Zánět na prstech

Dobrý den, na dvou prstech ruky se mi udělali jakoby dvě boule, prsty mě...

Otok kolene

Dobrý den, už měsíc mám otok kolene. Bolest je celkem velká a neustává. Navštívila...