Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Xeropthalmie a počítač

Oči Ondřej 28.6.2015

Dobrý den,
léčím se suchostí očí způsobenou dlouhodobým nedostatkem vitamínu A. Schirmerr 10mm/5min.

Mám však problém s prací na pc. I přesto že se můj schirmerr za poslední 4 měsíce zdvojnásobil stále mě oči při práci na pc pálí ( umělé slzy nedělají žádný rozdíl - proto na pc nepracuji nyní). Dle mého lékaře není zásadním problémem nedostatek slz ale hlenu v očích a na ten je nutný vitamín A ( v krvi už je hladina dostatečná).

Problém však že příští rok mám nastoupit na VŠ kde bude velká zátěž na oči především na pc. ( což oči dráždí a prodlužuje léčbu mám pravdu ? ) Mou prioritou je vyléčit oči ( což však vyžaduje čas). Myslíte že je vhodné oči zatížit nebo si myslíte že by zátěž byla tak velká že by se oči mohly při nejlepším přestat zlepšovat, při nejhorším dokonce zhoršovat ?

Děkuji za názor

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oftalmologie Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

Dobrý den,
problematika suchých očí je poměrně komplikovaná a kromě dostatečného množství slz je důležitá i složení samotného slzného filmu. Nedostatek vitamínu A může jistě mj. způsobovat i suchost sliznic, nicméně v našich podmínkách a při vyvážené skladbě stravy není tato příčina častá. Mnohem častější příčinou mohou být různá imunologická nebo autoimunitní onemocnění a proto by bylo vhodné provést i vyšetření se zaměřením na tato onemocnění. Ve Vašem případě je však nepochybně snížená i tvorba slz (jak ukazuje Schirmerův test) a je tak vhodné umělé slzy používat trvale. Pokud není tato léčba dostatečně účinná, je možné ji podpořit např. vložením silikonových implantátků do slzných odtokových cest a zamezit tak odtoku slz z oka. Léčba příznaků suchého oka je však individuální a závislá na tíži obtíží. Každopádně oči můžete zatěžovat tak jak potřebujete.
Přeji hezký den.

Související dotazy

Počítač a spánkové rytmy
Dobrý den, nejsem si úplně jistý, jakého lékaře na...
Upřesnění k minulému dotazu
Dobrý den, můj dotaz je otázka k tomuto dotazu http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/xeropthalmie-a-pocitac-113293 Imunologické...
Mozek a počítač
Dobrý den, ovlivňuje používání počítáče nějak mozek,...
Xeropthalmie - jak suplementovat vitamín A
Dobrý den, před asi rokem u mě začal plíživě syndrom...
Potřeba Vitaminu A
Dobrý den, může zírání na monitor (lcd) počítač zvyšovat...
Počítač a poškození očí
Dobrý den, může častá práce na počítači(několik hodin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Xarelto a alkohol


Xarelto a antikoncepce

Dobry den.pred 5.ttzdnami som prekonala uraz zlomeninu kotniku.nasledne dna...

Xarelto a antikoncepce

Dobry den prerusila som hornonalnu antikoncepciu mistra dna 10.3. Kvoli zisteniu...

Xarelto a dieta

Dobrý den, začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku Xarelto 15...

Xarelto a opakované plicní embolie

Dobrý den, je mi 23 let a již dvakrát jsem měl plicní embolii. Zvažuje se...

Xarelto a piercing

Dobry den, Pred pul rokem mi byla diagnostikovana zilni tromboza dolni koncetiny....

Xarelto v těhotenství

Dobrý den, užívám lék Xarelto již 7 let. S partnerem uvažujeme o těhotenství....

Xarelto v těhotenství

Dobrý den, Min.týden mi byla zjištěna trombóza svalové žíly po sundání sádrové...

Xd

Dobrý den, Jen se optám co může znamenat pocit jako někdy chvilku takovy zabrněni...

Xeropthalmie - jak suplementovat vitamín A

Dobrý den, před asi rokem u mě začal plíživě syndrom suchého oka na pokladě...

XChtela sem se zeptat na ...

XChtela sem se zeptat na stydkem pysku se mi udelala boulicka neni moc velka...

Xorimax

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je bezpečné u antibiotik Xorimax...

Xorimax

Dobry den, chtela bych se zeptat. Dostala jsem antibiotika Xorimax 500mg, muzou...

Xorimax

Dobrý den, lékař mi předepsal Xorimax po 8 hodinách. Letos mám již druhý zánět...

Xorimax

Dobry den, chtela bych se zeptat uzda mohu závit užívat antb Xorimax, ikdyz...

Xorimax

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na interakci antibiotik Xorimax 500mg a antikoncepce...

Xorimax

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na jedna antibiotika,která...

Xorimax 500

dobry den chtela bych se zeptat za jak dlouho se vycisti telo od antibiotik...

Xorimax 500mg-průjem

Dobry den Co bych měl dělat když se u me vyskytl průjem při užívání xorimaxu...

Xorimax a HAK

Dobry den, ovlivnuje Xorimax 500mg ucinost antikoncepce Katya? Antibiotika jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skřípnuty nerv u leve nohy

Dobrý den, mám asi někde skripnuty nerv a bolest mě bolí při každém pohybu levé...

Tlak na prsou

Dobrý den, poslední 4mesice cítím tlak na levé straně prsou. Jelikož navštěvuji...

Mononukleoza podruhe?

Dobry den pane doktore,muj pribeh je celkem zamotany. Zacnu tedy od zacatku....

Zápal plic a rentgen


Kortikoidy na alergii

Dobrý den, je mi 24 a už do dětství trpím alergií na pyly, trávy a v měsíci...

Zimnice, pocity na zvracení, bolest hlavy


Úzkostné poruchy

Dobrý den, Trpím sociální fobií a celkovou úzkostnou poruchou, což se především...

Bolesti krční páteře

Dobrý večer, mám akutní prosbu. Mám na pravé straně krční pateře bouli. Všichni...

Bolesti v tříslech

Dobrý den, mam problém s palčivou bolestí v tříslech která pokračuje do kyčle...

Autovakcína

Dobrý den, beru autovakcínu na velmi perzistentní chronický zánět způsobený...

Suchá a podrážděná kůže na varlatech

Dobrý den, prosím o radu, jak se vypořádat s problémem suché a zarudlé kůže...

Lyrica se štamprdličkou...?

Dobrý den,manžel (65 let)je bechtěrevik,zatím to zvládal a nebral trvale žádné...

Kousnutí do jazyka ve spánku

Dobry den.Casto se mi stava, ze ve spani se kousnu du jazyka takovim zpusobem...

Norethisteron a menopauza

Dobrý den, má užívaní norethisteronu vliv na menopauzu? Může ji oddálit či...

Antibiotika - 1 vynechaná dávka

Dobrý den ! Dostala jsem antibiotika Macmiror a svou hloupou chybou jsem...

Žluté bělmo a červené žilky v očích

Dobrý Den, Už delší dobu mám takovej problém že mám nažloutlé bělmo a čerevený...

Pnutí v podbřišku, 10tt

Dobrý den, jsem v 10tt a posledních pár dní mě trápí pnutí v podbřišku. Je to...

Modrani končetin, slabost, mdloby

Dobrý den, je mi 21 let a přibližně poslední měsíc mě trápí časté pocity zimy,...

Praskliny kůže

Dobrý den, ptám se ještě jednou kvůli penisu ze se mi na měj dělají takové výrůstky...

Reklama