Nežádoucí účinky


I ta nejkvalitnější léčba s sebou může nést vedlejší účinky

Každá léčebná metoda či lék s sebou nesou i riziko vzniku nežádoucích účinků. Stejně je tomu i u cílené biologické terapie.

 celý článek
 
Pokud užíváte ribavirin, je důležitá neustálá kontrola krve

Užívání léků se často neobejde bez vedlejších účinků, zejména u závažných nemocí. Ty samozřejmě nebývají nic příjemného.

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Přestat kouřit není snadné. Když už jste se rozhodli, máte jistě silné důvody. V průběhu léčby přesto může vaše motivace ochabovat. Poradíme, jak ji osvěžit a upevnit.

 celý článek
Hrozí nejen bolesti hlavy, ale také různé záněty

Revmatoidní artritida byla po dlouhá desetiletí velmi obtížně léčitelné chronické onemocnění. V poslední době se ovšem revmatikům blýská na lepší časy díky stále větší...

 celý článek

Ve srovnání s ostatními léky mají biologika vedlejších účinků minimum

Tento typ moderní terapie znamenal takový průlom v léčbě mnoha onemocnění, že na možné nežádoucí účinky často nikdo ani nemyslí. I když však biologická léčba často pomáhá tam...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Když se hovoří o pneumokokové infekci, možná máte pocit, že se vás to netýká. Opak ale může být pravdou. Víte, jaká jsou rizika a jak se účinně chránit?

 celý článek
Před imunoterapií zjistěte, zda nepatříte do rizikové skupiny

Specifická imunoterapie je způsob léčby alergie, při kterém se snažíme odstranit samotnou příčinu alergické reakce: injekcí do těla pacienta opakovaně vpravujeme dávky alergenu...

 celý článek
Díky výzkumu našli vědci způsob, jak postupovat v léčbě HIV


 celý článek
Léčbu rakoviny doprovází často nevolnost

Řada pacientů, kteří se léčí s onkologickým onemocněním, se kromě léčby potýká i s jejími nežádoucími účinky. K těm méně závažným, i když často velmi úporným patří únava...

 celý článek
Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem karcinomu děložního hrdla.

Látky používající se na toto očkování jsou zcela bezpečné! Jde o naprosto nepodložené tvrzení, že nežádoucí reakce na vakcínu mohou i zabít! Výbušné téma a stále probíraná náplň...

 celý článek

Medrol - nežádoucí účinky

| Dotaz od: Lenka

Koncem února jsem prodělala iridocyklitidu a od té doby mám nasazen medrol. Mám fialové nohy, přibírám a mám velké otoky v obličeji. Od minulého týdne beru už jen 8mg denně...

Určitě zmizí,ale nezaručím vám kdy, je to individuální - většině lidí se velmi zmírní už při nižších dávkách. Hezký den.

Nežádoucí účinky opiátů

| Dotaz od: Miroslav

Delší dobu již užívám náplasti matrien 100 v kombinaci s léky targin a mám velké nechutenství k jídlu prostě nemám vůbec pocit hladu při jídle nevnímám chut k tomu trpím velkou...

Popsané příznaky patří k běžným nežádoucím účinkům opiátů a bohužel žádné "protilátky", které by je účinně vyrušily, nejsou. V dotazu neuvádíte, z jakého důvodu léky berete...

Nejčtenější článek Ilustrace

Školní rok utekl jako voda a než se nadějeme, bude tu opět týden předávání vysvědčení. Pro mnohé školáky ale i jejich rodiče je to silně stresující období. Jak vše zvládnout v...

 celý článek

Přestože nežádoucí účinky biologické léčby jsou většinou mírnější než u ostatních způsobů léčby rakoviny, mohou byt stále velmi obtěžující. Poradíme vám, jak je co možná nejlépe...

 celý článek

Anestezie a nežádoucí účinky

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych věděla, zda je běžné, že po aplikací lokální anestezie u zubaře mi začne hodně bušit srdce?Mám cca rok novou zubařku,u jiných anesteziich u jiného zubaře jsem tento...

Stomatologové většinou používají anestetika s přídavkem adrenalinu, kvůli prodloužení účinku a ten je příčinou toho bušení srdce, byť by se tyto komplikace měly objevovat jen...

Užívám sertralin 50 mg už několik let na úzkostně depresivní stavy. Nyní po rozvodu a při problémech s výchovou 16 leté dcery jsem do úzkosti opět sklouzla. Lékař mi navýšil...

Sertralin i v dávce 100 mg patří mezi dobře tolerované a efektivní léky a Vámi popsané jevy mohou být dány samotnou psychickou poruchou. Ale pokud uvedené potíže vnímáte v...

Nežádoucí účinky triticca

| Dotaz od: Adriana

Několik let trpím nespavostí, problémy s usínáním. Poslední rok jsem brala Zolpidem. Nyní mi lékař předepsal Triticco. První tři dny jsem brala 1/3 ze 150 mg a nespala, poté...

Milá Adriano, děkuji za Váš dotaz, bohužel Vám nedokážu adekvátně odpovědět, antidepresiva neindikuji, pracuji jako pneumolog a zaměřuji se na poruchy dýchání ve spánku. Všechny...

Nežádoucí účinky očkování

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla jsem se zeptat jak dlouho trvaji nezadoci ucinky po ockovani (prevenar 13) v tomto pripade nechutenstvi ? Moc dekuji!

Nežádoucí účinky mohou trvat několik dní, do týdne by mělo nechutenství ustoupit a pokud bude přetrvávat, je nutné pátrat po jiné příčině. Hezký den

Poslední dobou mě docela trápí fakt, že po očkování Prevenarem 13 děťátko může dostat autismus či epilepsii. Má dcera má 9 měsíců a na poslední dávku máme jít zanedlouho. Prosím...

Statisticky je toto riziko velmi malé, jedná se o jedno dítě z mnoha tisíc, navíc je pravděpodobné, že očkování vlastní epilepsii ani autismus nevyvolá, jen ho spustí u jedinců...

V současné době absolvuji analgetické infuze pro bolesti zad. Od druhé infuze pociťuji stále větší potíže jako kdybych měla zánět močových cest (pálení, řezání, bolest, méně...

Nesteroidní antirevmatika mohou negativně ovlivňovat funkci ledvin, ale to se neprojevuje vašimi obtížemi.Obtíže, které popisujete mají svůj původ v dolních močových cestách či...

Vážená paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat.Proč lékaři neupozorňují pacienti na ty vedlejší účinky prednisonu které se můžou vyskytnout po dlouhodobé užívání? Že může...

Domnívám se, že nemohu mluvit obecně za všechny kolegy. Kortikoidy jsou hormony, které jsou schopny pomoct v široké škále nemocí, ale také mají širokou škálu nežádoucích...

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo cílená léčba, využívá k boji proti nádoru vlastní obranný systém organizmu. Tomu se totiž bez...

 celý článek

Řada pacientů, kteří se léčí s onkologickým onemocněním, se kromě léčby potýká i s jejími nežádoucími účinky. K těm méně závažným, i když často velmi úporným patří únava...

 celý článek

Dlouhodobě mě trápí únava, hrozné výkyvy nálady vše mě rozčiluje a vrátila se mi agorafobie.. dostala jsem na to martazapin a od ledna budu chodit na psychoterapii.. bojím se...

Vážená a milá Šárko, v příbalových letácích jsou popsány všechny nežádoucí příznaky, které se kdy vyskytly a to úzkostné lidi – mezi které zřejmě patříte – to často vyděsí...

Mám dotaz, už nějakou dobu se léčím s chron. uveitidou a byla mi zjištěna chronická Toxoplasmosa, čekám na léky Daraprim a Sulfametoxidin a budu pozván k hospitalizaci do...

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem uvedených léků je negativní vliv na kostní dřeň, kde se tvoří krvinky, proto je nutné častěji monitorovat krevní obraz. Objevit se mohou i...

Od listopadu užívám 1/2 tbl Citalecu denne, na magnet.resonanci mi byl zjišten nález v dutinách-zánet, a tak dr mi predepsala Xorimax 500 /1-0-1/, po dvou dnech mám motání a...

Myslím si,že to není kombinací,ale nežádoucí účinky po Xorimaxu.Někteří pacienti ho špatně snáší.Měla byste jít tyto Vaše příznaky zkonzultovat se svým praktickým lékařem,který...

Biosil a nežádoucí účinky

| Dotaz od: Renata

Měla bych 2 dotazy ohledně Biosilu plus. 1) na diskuzích na internetu se dočítám, že Biosil může způsobovat nafouknuté břicho, že jakmile ho pak přestaly brát, že se vše...

Renato, Snášenlivost je individuální. Pokud byste při užívání Biosilu měla zažívací obtíže, tak jej vysaďte. Užívání Biosilu Vám nezaručí lepší vlasy, pokud se ale kvalita...

Nežádoucí účinky antiastmatik

| Dotaz od: Kristýna

Jsem alergik i astmatik, na konci dubna jsem onemocněla a byla jsem dušná, do té doby jsem používala pouze při obtížích Ventolin a analergin. Nyní mi paní doktorka nasadila i...

Povlaky na sliznici dutiny ústní a obtíže při polykání by ev. mohly být skutečnš kvasinkového původu, doporučuji provést stěry. Ale není to příliš pravděpodobné. Extrémní...

Chtěla bych se zeptat, jestli lék budesonid, který užívám na astma má stejné nežádoucí účinky jako kortikoidy používáné k léčení kožních onemocnění (v mém případě se jedná o...

Budesonid je inhalační kortikosteroid, který se běžně používá k léčbě astmatu. V inhalační formě stačí k utlumení zánětu podání velmi malých dávek a jeho přínos pro léčbu...

Tri-regol nežádoucí učinky

| Dotaz od: Petra

Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat. Již skoro rok a půl užívám antiko Tri-regol. Je možné, aby se mi teprve ted začaly projevovat nežádoucí účinky?Poslední skoro 3...

Souvislost s antikoncepcí může být, Tri-regol je poměrně starší preparát,dohodněte si s vaším lékařem změnu,dobré zkušenosti jsou například s Jeanine,ale je i řada dalších.Co se...

Remood nežádoucí účinky

| Dotaz od: Lukáš

Dostal sem na uzkosti remood beru ho prvni 2dny pul tablety a je my hrozne zle pali me oci hlava me boli nevolnost a spatne mysleni nevim zda mam pokracovat v lecbe jsem hrozne...

Paroxetin neboli Remood firmně, prakticky žádné vedlejší učinky nemá, někdy zpočátku lehká nevolnost, ale spíš se jedná o sugesci, doporučoval bych vydržet 4-6 týdnů event. se...

Před čtyřmi dny jsem začala brát Sertralin 50 mg (1xdenně). Měla jsem trávící problémy, ale po němolika vyšetřeních se ukázalo, že se pravděpodobně jedná o psychický problém...

Nasazení Sertralinu mohlo zhoršit již stávající syndrom neklidných nohou, pokud jste ale na toto trpěla již před nasazením léčby, lze předpokládat, že se tíže symptomů s časem...

Dlouhodobě (od roku 1998 s přestávkami)se léčím s depresí a panickou atakou. Užívala jsem naposledy několik let Citalon 20mg. V srpnu let.roku jsem po psych.vypětí přestala...

Ne každému sedí léčba, kterou Vám lékař doporučí, výskyt nežádoucích účinků je určitě frekventní a jejích výskyt ještě může narůstat v případě kombinační terapie více léky. Co...

Vážená paní doktorko, V pátek jsem byla po úrazu přeočkována vakcínou Tetanol. Objevily se u mne tyto nežádoucí účinky: bolest hlavy, nauzea, celková únava a nevolnost...

Po tetanovce jsou nežádoucí účinky poměrně časté. měly by odeznít do několika dní, nejpozději do týdne. Jen je potřeba být si jistá, že jsou Vaše obtíže v souvislosti s...

Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho vymizí nežádoucí účinky po injekci medrolu? Po první injekci jsem měla bolesti nohou až do kostí, svaly. Po druhé injekci medrolu kterou...

Paní Evo. Popisované potíže časně po injekci (bolest svalů, hlava, nevolnost) mohou s Medrolem (šlo jen o Medrol?) souviset, ale 6-týdenní potíže na něj svádět těžko. Nález na...

Trápí mě jeden problém.V létě jsem se léčil se schizofrenií.Beru prášky zyprexu.V řijnu jsem opět nastoupil do práce.Ted´ můj problém.Je to asi tři týdny co ráno vstanu a vím...

Jedním z nežádoucích účinku Zyprexy je i nevolnost. Pokud na sobě ale pozorujete psychické změny doporučoval bych navštívit ošetřujícího psychiatra. Hezký den.

Pane doktore, Po poslední návštěvě na neurologii s akutní bolestí zad jsem dostala Tramal 100mg čípky a Dolminu 100 tablety. Tato kombinace léků je zřejmě pro můj organismus...

Tyto obtíže mohou souviset jak s Vaším základním postižením, tzn. akutní bolestí zad, tak se může jednat o nežádoucí účinky zmíněných léků. U Tramalu je pak delší eliminační...

Nežadouci učinky tritica

| Dotaz od: hana

Obracim se na Vas s prosbou.Pro již delši nespavost jsem dostala od pani doktorky tritico.Zpočatku když jsem brala asi týden 1/3 tak jsem nepocitovala žadné vedlejší přiznaky...

Ano, antidepresiva mohou mít své nežádoucí účinky, u někoho se projeví více, u někoho méně nebo vůbec. Zkusila bych vyčkat ještě tak max. 2 týdny, než se v těle opravdu ustálí...

Asi 2měsíce užívám na noc čtvrt triticcotu,je pravda že po něm spím,ale delší dobu pozoruji třes,nízký tlak,únavu zpomalené reflexy!K tomu již mnoho let užívám cipralex.Je možné...

Pokud byla vyloučená organická příčina Vaších potíží a tyto problémy datujete cca. od začátku léčby lékem Trittico AC 75 či 150mg, tak i při nízkém dávkování 1/3tbl. na noc se...

Pane doktore, rád bych se zeptal na léky na soc. fobii? Už asi půl roku beru Argofan 75mg ráno a večer Pragiolu 75mg, ale mám velké problémy s nadměrným pocením. Pracuji venku...

Esoprex (escitalopram) míá též indikaci na léčbu sociální fobie. SAmozřejmě, pokus si přečtěte příbalový leták zjistíte, že jsou tam uvedeny prakticky všechny nežádoucí účinky...

Nežádoucí účinky léku

| Dotaz od: Pavlína Koškova

Lékař mi předepsal lék Pragiola jsem po něm zpomalená a je mi na zvracení... Hrozně moc se bojím nežádoucích účinků jsou strašné...Mám úzkosti proto tento lék... teprve začínám...

Pavlíno, pokud máte nežádoucí účinky po nasazení léku Pragiola, doporučila bych vám vaši situaci konzultovat s lékařem, který vám lék předepsal. Nejspíše bude nutná změna léku...

Mám na vás dotaz ohledně nežádoucích účinků léků na spaní.Moje 84-letá matka užívá už asi 30 roků léky na spaní.Nejdříve Rohypnol,pak Stilnox.Když se před několika lety "...

Hypnotika doporučujeme užívat max. 4-6 týdnů, delší užívání hypnotik nese sebou vždy riziko závislosti. Pokud Vaše matka brala již Rohypnol, který u nás není již téměř 10 let...

Nežádoucí účinky azitroxu

| Dotaz od: Martin

Přečetl jsem si příbalový leták k Azitroxu 500 mg a docela mě vylekal. Obzvlášť nežádoucí účinky jako zápal plic, poškození zraku, porucha sluchu. Jsou to bezpečná...

V příbalových letácích se obvykle píší všechny nežádoucí účinky, které by mohly nastat (i u jednoho člověka z milionu). Musí to tak být vypsáno, pro možné právní dopady na...

Od 6.1.2013 užívám Nitrofurantoin-ratiopharm 100mg, byly mi předepsány 3x denně po dobu deseti dní. Od dnešního ráda mám problémy s dechem. Jsem sice astmatička, ale tento druh...

Pokud se v průběhu léčby vyskytnou nové potíže, je třeba vyhledat lékaře proto, aby vyšetřil Váš aktuální zdravotní stav a stanovil, zda potíže mohou souviset s užíváním daného...

Již 5. den léčíme svrab a dnes se mi můj 10měs.syn osypal na tvářičkách...nevím zda jsem něco neudělala špatně...3 dny po sobě jsme mazali sirnou mst, a pak mi na syna dali mast...

Ty projevy na tvářích nemusí souviset s dosavadní terapií, podobné vyrážky na tvářích bývají např. u atopického ekzému, takže by to skutečně mohla být reakce na potraviny. Možná...

Euthyrox nežádoucí účinky

| Dotaz od: Beze jména

Už téměř rok beru euthyrox 100 mám zvetšenou štítnou žlázu a prý to musím brát aby se nahradila funkce a žláza se zmenšila mé poslední hodnoty TSH 0,02 T4 21.2..jednou sem mela...

V případě zvětšené štítné žlázy (ŠŽ) se tato forma léčby - tj s mírným předávkováním hormony používá. Nicméně, pokud jí berete už rok a ŠŽ je pořád zvětšená, navíc to...

Nežádoucí účinky po léku

| Dotaz od: Petra

Chcem sa spýtať, či liek Chlorprothixen v dávke 50mg na noc môže spôsobiť, že na ramenách cítim napätie alebo stuhnutie svalov. Dala mi ho lekárka na obdobie kedy som vysadila...

Petro, u vámi udávaného léku se někdy lze setkat se zvýšenou svalovou ztuhlostí. Obávám se, že pokud máte tento nežádoucí účinek a navíc necítíte při medikaci zlepšení, bude...

Vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat jestli se nežádoucí účinky na antikoncepci mohou projevit po půl roce užívání. Asi poslední tři měsíce jsem jí užívala nepravidelně a...

Marie! Mám zato, že Vaše obtíže jsou způsobeny tou epizodou nepravidelného užívání. Uvědomte si, že když začnete HAK brát, nahrazujete svůj vlastní tělesný hormonální rytmus...

Dnes jsem byla u lékaře s tím, že mám již 10 dní rýmu, pálí mě v krku. Mám jet za 6 dnů na dovolenou, tak ať jsem fit. Řekl,že do krku a na nosohltan nevidí, tak pro jistotu...

Penicilinové antibiotikum Ospen lze užívat i pouze 6 dní. Existuje i balení o dvanácti tabletách. Ospen snižuje účinost antikoncepce, což znamená, že nelze vyloučit otěhotnění...

Beru od 16 let antikoncepci Diane na upravení nepravidelné a problematické menstruace. Po dohodě s gynekoložkou ji beru v dlouhých cyklech - několik plátíček po sobě bez pauzy...

Řídnutí obočí s antikoncepcí asi souvislost mít nebude,zajděte na kožní oddělení k vyšetření, ale zvážil bych zda je nutná Diane. Je určena jen pro těžké případy akne vzhledem v...

Zhruba před 10ti dny jsem náhle přestal cítit kyselou chuť v levé části jazyka, asi po 3-4 dnech to přešlo, ale začal jsem pociťovat, že když otevřu ústa, spodní ret mi "ujíždí...

Příznaky, které popisujete, jsou typické pro obrnu lícního nervu, která může mít více příčin (od mozkové mrtvice, která byla u Vás na CT vyloučena po tzv. periferní parézu...

Mam uzkostne depresivni stavy jiz asi 15 let a vzdy mi to da na nejaky cas pokoj,jsem uplne v pohode a pak po velkem stresu se to opet rozjede.Zacne to nespavosti a uzkostma...

Vážená paní, Vaše obtíže mohou být projevem vedlejších účinků uvedených léků. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším psychiatrem na úpravě medikace. S pozdravem, MH.

Prosím Vás pane doktore, potřebuji poradit,užívala jsem lék Lyrica 75 mg dvakrát denně 1, měl mi pomoci od úzkostí, brala jsemho v kuse 2 měsíce, ale měla jsem po něm vedlejší...

Ivo, bez vyšetření je těžké hodnotit váš současný stav. Nejspíše se ale jedná o nežádoucí účinky Lyricy, popřípadě příznaků z vysazení. Po vysazení pregabalinu ( Lyricy) po...

Nežadoucí učinky

| Dotaz od: Monika

Prosím o odpověď na můj problem ohledně antikoncepce.Užívala jsem amtikoncepci Mirele pouhé tři měsíce a musela jsem ji vysadit pro krvácení a nadýmání.Nyní jsem jedem měsíc...

Popsané obtíže hormonální antikoncepce obecně nezpůsobuje.

Pani doktorko! Mockrat Vam dekuji za predeslou odpoved a za vstricne jednani, ktere Člověk nevidi vsude. Chtěla bych Vam z dovolenim polozit otazku opet ohledne leku Cipralex...

Moc Vám děkuji za krásná slova, která si nezasluhuji. Bohužel,v tomto případě Vás zklamu, Vaše obtíže mohou být způsobeny různými stavy se zcela rozdílným stupněm závažnosti...

Chtěla jsem se zeptat jestli možná nějaká reakce na očkování -poslední dávka- prevenaru 13 po 12 dnech malej dostal teplotky 38 dva dny a nyní už jen 37 ale nejspíš nám lezou i...

S každou vakcínou mohou být spjaté nežádoucí účinky jako je například Vámi uváděna horečka. Tyto příznaky většinou do 2-3 dnů ustupují. Pokud máte pochybnosti, obraťe se na...

Mám gen.bradavice okolo pochvy a na vnějších pyskách, gynekolog mi předepsal aldaru, tak jsem šla na kožní a tam mi taky doktorka řekla tu aldaru. Tak se s tim mažu a po 2...

Po aplikaci Aldary může dojít někdy k velkému místnímu podráždění, doporučovala bych aplikaci přerušit, ošetřovat pantenolem či Framykoinem a po zhojení zkusit jinou léčbu...

Již druhý měsíc užívám léky Staloral 300 a za tuto dobu jsem přibral na váze. Chtěla bych se zeptat, zda je to normální a přibírat na váze přestanu? Cvičím pravidelně, 3x, 4x...

Mezi vedlejší účinky alergenové imunoterapie přibývání na váze nepatří, lék ovlivňuje imunitní systém , aby toleroval alergen, který je Vám podáván. Na této léčbě mám mnoho...

Nežádoucí účinky

| Dotaz od: EVA

Mám vysoký cholesterol, nyní užívám tulip, předtím rosumop, u obou přípravků jsem měla svalové potíže, křeče, bolest na hrudi.Rod.anamnéza-svalová atrofie. Nadváhou netrpím...

Měla byste podstoupit genetické vyšetření na podezření na nějakou lipidovou nerovnováhu (familiární hypercholesterolemie), příp. tu svalovou atrofii - klidně to mohou být i...

Chtěla bych se zeptat na jisté nežádoucí účinky. Lék Dostinex prý mohou provázet nějaká onem. srdce a je nutné provést echo srdce. Také se prý může vyskytnout plicní fibroza...

Pavlo! Ano, fibrosa jako vedlejší účinek DLOUHODOBÉHO podávání dostinexu se může objevit. Lék se u nás nejčastěji podává k zastavení laktace a v tomto případě nebezpečí nehrozí.

Mám dotaz,alergolog mi zjistil astma a dostala jsem inhalační prášek Pulmicort,který obsahuje kortikoidy.Mám z kortikoidů velký strach a mám problémy z růstem vousů.a proto se...

O kortikoidech se hodně mluví v souvislosti s nežádoucími účinky, nicméně současně se jedná o léky, které jsou v léčbě mnoha onemocnění nezastupitelné. Jedním takovým příkladem...

Adipex - nežádoucí účinky

| Dotaz od: Gabriela

Ráda bych se Vás zeptala na nežádoucí účinky adipexu společně s antikoncepcí Katya. Adipex užívám dnes druhý den a po užití antikoncepce mi bylo od žaludku nevolno. Bylo by...

Vážená slečno/paní Gabrielo, žaludeční nevolnost patří mezi nežádoucí účinky obou léčivých přípravků. Výrobci obou přípravků neuvádějí možnost jejich vzájemného působení...

Psychiatr mě předepsal Pragiola 75 mg pro stálé deprese a třes organismu. Týden jsem brala 1 tbl. denně a po týdnu 2 tbl. Chci se zeptat, zda mám lék užívat stále i když mám...

Magdo, bolesti hlavy a závratě mohou být nežádoucími účinky z užívání tohoto preparátu. Prozatím bych doporučil snížit dávkování zpět na 1 tbl denně a pokud i přesto budou tyto...

Začala jsem užívat Cipralex na úzkostnou poruchu a agorafobii. Začala jsem s 0,25 , jelikož moje reakce na skoro všechny typy SSRI jsou vždy bouřlivé a nesnesitelné. I s tou 1/4...

Potíže, které popisujete, se při začátku užívání těchto antidepresiv vyskytují (a ne v malé míře). Takto nízká dávka (nepíšete zda máte 10 či 20mg, tedy by to bylo buď 2,5mg či...

Nežádoucí účinky léčby

| Dotaz od: Vendy

Nedávno jsem se Vás ptala na nežádoucí účinky Aescin - Tena a Neuromultivit. Po dobu užívání tablet před a během vánočních svátků jsem měla průjem s občasným motáním hlavy. Po...

Vendy, pokud byly Vaše obtíže v návaznosti na užití léku, udělala jste dobře, že jste léky vysadila. Určitě jste postupovala správně i v tom, že jste nežádoucí účinky léku...

Prosím o radu mé babičce. 85 let, degenerativní změny páteře, výhřez plotýnkového vaku a chronické bolesti. Dlouhodobě užívá (mimo jiných léků) náplasti Durogesic 25, nyní od...

Snížení dávky je prvním předpokladem zlepšení. Bez toho to nelze. Zbytek je soustavná "aktivizace". Tzn. kombinace fyzioterapie, cvičení s dopomocí, kontroly cvičení...

V květnu 2014 mi byla diagnostikována Crohnova choroba. Začal jsem užívat Prednison. V současné době užívám 1 tabletu 20mg denně. Zjišťuji, že se mi horší zrak a mám docela...

Kortikoidy a tedy i Prednison mohou způsobit různé oční komplikace. Často při dlouhodobějším užívání dochází ke zkalení čočky - tedy k šedému zákalu. Také se musí pravidelně...

Mirena a nežádoucí účinky

| Dotaz od: Marie

Je mi 40 let, mám dvě děti a další už neplánujeme. Nekouřím, kávu nepiju, z alkoholu jen občas trochu červeného vína. Vzhledem k anémii z velmi silné menstruace mi na...

Špinění se u Mireny někdy vyskytuje jen v prvních cyklech, osobně s ní mám velmi dobré zkušenosti a pacientky jsou spokojeny. Příjemný den

Vermox a nezadouci ucinky

| Dotaz od: Iva

4lety syn mel v kvetnu roupy,dostal Vermox ale porad se drabal v zadecku tak jsem mu ho dala znovu,prvni tabletu 21.7 a druhou 4.8. Take jsem mu davala Regalen a uz je v poradku...

Podle popisu příznaků bych se spíše přikláněla k tomu, že váš syn může mít řitní ragádu, která při odchodu stolice občas krvácí. Nejlépe by bylo, kdyby dítěti prohlédl zadeček...

Přeji krásný den, chci se zeptat, asi 6 let jsem brala Logest a byla jsem s ním velice spokojená, pak mi ale moje gynekoložka řekla, že tato antikoncepce je už zastarala a že...

Doporučovala bych novou antikoncepci brát alespoň 3 měsíce, aby byly její ev. nežádoucí účinky zcela zřejmé. Domnívám se, ža pokud vám antikoncepce Logest vyhovovala, není nutné...

Beru Asentru 50 již měsíc a půl bylo mi již celkem dobře ale pred tydnem jakoby uplny propad uzkosti a deprese se mi vrátily tak sem zajela za psychiatrickou tak mi rekla at...

Je možné, že navýšení dávky antidepresiva nevedlo k zvýšení terapeutického účinku a zlepšení stavu psychiky, ale vystupňovali se nežádoucí účinky léčby v podobě únavy, nauzey...

Je mi 14 let, v březnu tohoto roku jsem prodělala dva generalizované tonicko-klonické epileptické záchvaty hned za sebou s tím, že těsně předtím jsem měla krátkodobé výpadky...

Epilepsie je onemocnění velice závažné, které Vás bude provázet celým životem a je velice důležité, aby léčba byla nastavena tak, aby minimalizovala či zcela eliminovala...

Arketis a nežádoucí účinky

| Dotaz od: Miroslav

1) začal jsem užívat lék Arketis 20mg na panickou poruchu, kterou trpím již nějakou dobu. Předtím jsem bral Citalon, ale z důvodu vedlejšího účinku mi byl vysazen (každou noc...

Citalon obsahuje citalopram, Arketis escitalopram = skladba nežádoucích účinků je velice podobná, skoro stejná. Neovlivní plodnost, ale libido a erektilní funkce. Na trhu je...

Alternativní medicína je stále populárnější v diagnostice a léčbě alergických onemocnění a některé studie prokázaly v určitých situacích její přínos.

 celý článek

Nežádoucí účinky neurolu

| Dotaz od: Miroslav

Užíval jsem neurol zhruba 3 roky, balení 1.0 mg mi vždy vydrželo alespoň na měsíc (na potlačení úzkosti při sociální fóbii jsem potřeboval dva prášky, občas jsem ho vzal i dva...

Je patrné, že jste inteligentní člověk, který dokáže přistupovat zodpovědně k léčbě své poruchy. Nerada zklamu Vaši důvěru, ale s ohledem na výše uvedenou pochvalu si to dovolím...

Mám v úmyslu v následujících 4 měsících užívat léčivo s obsahem minoxidilu 5% a to 2x denně k léčbě alopecie. Chtěl jsem se zeptat jestli má tato látka nějaké popsané nežádoucí...

To se divím, minoxidil 5% je u nás k dostání jako přípravek Belohair 5% a určitě má český návod , nežádoucí účinky má jako každé jiné léčivo, prosím klikněte na http://www.sukl...

Trittico nezadouci ucinky

| Dotaz od: Libor

Uzivam trittico ac 150 mg na neurozu,uzkost a po 3 tydnech kdy beru celou tabletku pocituji ztuhlou celist, ztuhla pater, bolesti kloubu ,neklid .Je mozne ,ze mam tkzv...

Libore. U někoho se mohou nežádoucí účinky antidepresiv, které popisujete, vyskytovat. Tyto nežádoucí účinky by měly po snížení dávky ustoupit. Věřím, že Rivotril Vám ulevil od...

Paní doktorko, mám téměř dvouletého syna. Dr. Imunoložka mu vzhledem k častým infektům předepsala inhlalovaní Budiairu (poprvé inhalova 2x denně ve věku 1 roku 3 týdny na...

Budiair je ihalační protizánětlivý lék, ještě jsem se nesetkala s tím, že by užívání tothoto léku ovlivňovalo spánkovou aktivitu. Pokud opravdu máte podezření na souvislost s...

Mám dotaz. Když uchopím penis u kořene a postupuji po močové trubici smětem k žakudu tak narazím na ztvrdlou hrudku jako kdybž je korálek na růženci. Nebolí a pozoruji to zhruba...

Pane Pavle. Hmatný útvar v dané oblasti může mít řadu příčin (jizvička po poranění, cysta v kůži aj.) a bylo by dobře, kdyby toto bylo vyšetřeno lékařem (praktickým, v rámci...

Před dvěma týdny jsem začal užívat Klacid 500 na infekci v puse a na mandlích. Před týdnem jsem ho dobral a potom jsem začal mít zažívací potíže, proto jsem začal užívat...

Pane Netouši. Nově vzniklé bolesti břicha týden po dobrání antibiotik již těžko přisuzovat jejich případnému nežádoucímu účinku (kterým by mohl jinak být třeba trvající průjem...

Nežadoucí účinky antipsychotik

| Dotaz od: Michaela

Pane doktore,chtěla bych Vás poprosit, jestli by jste se mohl vyjádřit k onemocnění mého strýce (60 let). Nikdy vážněji nemocný nebyl. Pracoval jako strojní zámečník, v mládí...

Paní Michaelo, Co se týče Vašeho strýce tak za prvé diagnóza schizofrenie v 50 ti letech je dosti zvláštní , jedná se totiž většinou a onemocnění mladého věku. Většinou v...

Léčba vysokého krevního tlaku internistou, nyní beru již desáté tabletky, neustále mám nějaké problémy s vedlejšími účinky, nyní bolest na hrudi více levá horní strana přibližně...

Danuše, tlak se Vám po Egiloku krásně zkompenzoval, zmiňované nežádoucí účinky - bolest na hrudi není pro tyto léky typická, nevysazovala bych, navštivte znovu svého lékaře...

Byla mi před měsícem diagnostikována synovitida (prst P ruky), předepsán mi byl Diclofenac duo, po kterém mi bylo špatně, proto jsem nyní dostala Movalis, ale ten jsem ještě...

Užívání Movalisu bych se nebál, jde o dobře známý a vyzkoušený lék, možnost ovlivnění plodnosti je spíše jen teoretická a je společná pro všechny léky z této skupiny (tzv...

Nežádoucí účinky ??

| Dotaz od: Jana

Manžel užívá na bolesti ramenních kloubů po úrazu medracet (1x ráno, 1x večer), Dle lékaře bude bolest v ramenou trvalá ( na jedno rameno už má uplatněné tvalé následky) Může...

Zdravím vás...ano jistě jej lze vysadit i nahradit, ale spíše si myslím že je ten lék možná slabý, pokud má silné bolesti a moc nepomáhá, tak spíše něco k tomuto přidat, nejlépe...

Rád bych Vám položil 2 dotazy.Máme 5měsíčního syna a u konečníku jsme objevili malou bouličku je to jako váleček,je tvrdý.Může se jednat jen o něco zduřelého nebo nějaký vřídek...

Jedním z nežádoucích účinku Zyprexy je i nevolnost. Pokud na sobě ale pozorujete psychické změny doporučoval bych navštívit ošetřujícího psychiatra. Hezký den.

Nežádoucí účinky léků

| Dotaz od: Michaela

Od rehabilitačního lékaře jsem dostala 3krát denně 0,5 léku BETAHISTINU ADTAVISU/16mg) na zablokovanou páteř. V letáku jsem se dočetla,že to může zhoršovat projevy alergie,když...

Protože Betahistin je analog histaminu doporučuje se jeho použití u alergiků s opatrností. Domnívám se, že byste měla s jeho aplikací vyčkat až po dotazu u svého lékaře, který...

Chtela bych Vas poprosit o radu. Mam dve deti, obe byly ze zacatku ockovane. Bohuzel ne vzdy mely dobrou reakci. Bohuzel me nikdo neinformoval, jake nezadouci ucinky muzou...

Nevím, jestli je skutečně průkazné, že problémy Vašich dětí souvisejí s očkováním - lokální komplikace jistě ano, ale neurologické projevy, tam je to již spornější. Ale chápu...

Nežádoucí účinky antikoncepce

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat. Je mi 16 let. Asi 7 dní "jím" antikoncepci Stodette, kterou jsem nikdy předtím neměla a teď se mi dostavil pocit na zvracení, v noci se budím s návaly...

Veroniko, Vaše problémy bych zkonzultovala s gynekologem, který Vám antikoncepci předepsal, je možné, že se může jednat o vyjádření nežádoucích účinků a v tom případě by bylo na...

Nežádoucí účinky léků

| Dotaz od: Michaela

Od rehabilitačního lékaře jsem dostala 3krát denně 0,5 léku BETAHISTINU ADTAVISU/16mg) na zablokovanou páteř. V letáku jsem se dočetla,že to může zhoršovat projevy alergie,když...

Oba tyto léky je možné podávat současně, Je však zapotřebí počítat s možným snížením efektu Xyzalu. Betahistin však budete, předpokládám, užívat jen přechodně, proto není...

Potřeboval bych poradit v mém problému. Měl jsem problémy s močením a tak jsem šel k doktoru. Po mnoha vyšetření mi zjistili chlamidii +++. Má první otázka, jak závažné to je...

Otok, zarudnutí ústí močové trubice a obtíže při močení jsou známky probíhajícího zánětu v močové trubici. Nepůjde o alergii na antibiotika, ale může být např. přemnožená...

Užívám HAK Lindynette asi 9 měsíců na uším mně diagnostikovali otosklerózu, takže jsems e chtěla zeptat, jestli na ni má tahle nebo jiná antikoncepce vliv, zda byly popsány...

Podle moderních poznatků, otoskleroza nejspíše vzniká na genetickém podkladě, je dvakrát častější u žen než u mužů. Nejčastěji příznaky začínají kolem 30 roku života, ale může...

Po vysazení dlouhodobě užívaného medrolu (cca rok) mi po několika dnech začaly otékat nohy až do zfialovění. Začalo to nejprve od kotníků ke kolenu a poté i celá stehna. Chtěl...

Tato reakce není obvyklá a vůbec s Medrolem nemusí souviset. Doporučuji neodkládat návštěvu lékaře, aby se co nejdříve určila příčina otoků a podle toho léčba.

Elicea - nežádoucí účinky?

| Dotaz od: Michaela

Již asi 2 a půl měsíce užívám antidepresivum Elicea (5g). Na hodně věcí mi pomohla, měla jsem neustálé pocity úzkosti - závratě, bušení srdce, strach z omdlení, z nemoci, ze...

Pora'dte se s lékařem,který vede Vaši léčbu antidepresívem, Eliceu lze kombinovat s lékem,který upraví spánek.Pocení je častý stesk,ale za celkový efekt antidepresíva stojí...

Apo parox nezadouci ucinky

| Dotaz od: monika

Chtela bych se prosim zeptat, jiz 6. ty den beru antidepresiva apo parox 20 zatim jen pulku leku, a mam dost silne motani hlavy a trochu i zavrat, chtela bych vedet jestli je to...

- žádný nežádoucí účinek není docela "normální".,lidé reagují různě citlivě, lék může zesílit některé individuální znaky/ například potenciace nízkého krevního tlaku...

Jsem diabetička I. typu, mám vysoký cholesterol a síňovou tachykardii (beru Torvacard a Nebilet), teď mě už pět měsíců bolí rameno a mám velmi omezenou hybnost - rehabilitace...

Neupřesnila jste o jaký zánět ramene nebo kloubu se jedná, zda jste na příklad byla vyšetřena kromě ortopedie i na revmatologii. Stran léků byla odpověď přede mnou...

Vážená paní doktorko, již asi čtvrtý týden užívám AD Cipralex, prozatím jsem na 8 kapkách ráno. Již dva týdny mám veliké obtíže s bolestí v podbřišku, tlak, pocitem nutnosti...

Ivčo, domnívám se, že Vaše současné potíže týkající se podbřišku nebudou souviset s užitím léku Cipralex. Ale pokud je moč v pořádku, je třeba absolvovat gynekologické vyšetření...

Očkování proti žloutence A i B patří mezi jednu nejjistějších ochran před nákazou těmito nemocemi. Každá vakcinace s sebou může samozřejmě přinášet i nežádoucí účinky. Jaké jsou...

 celý článek

Terapie žloutenky typu C je provázená množstvím nežádoucích účinků, které dokážou pořádně zkomplikovat život. Můžete je pocítit jak na psychickém, tak na fyzickém stavu.

 celý článek

Jeden prášek ráno, aby den lépe začal. Další okolo oběda, když začínají zlobit záda. A večer jen tak pro jistou a klidný spánek. Pokud i vy polykáte pilulky na bolest po hrstech...

 celý článek

Časné vedlejší účinky ozařování můžeme pozorovat již několik dní po zahájení léčby a pozdní účinky mohou přetrvávat i několik týdnů poté, co byla léčba dokončena. Již před...

 celý článek

Chci se zeptat co způsobuje Anafranil při současném pití kofeinových nápojů a jestli anafranil nebo cisordinol mají vliv na svalovou hmotu tím že když necvičím tak mám...

Kofeinové nápoje by neměly mít na svalovou hmotu vliv. Mezi nežádoucí účinky Anafranilu patří svalová slabost a přírůstek na váze (zvýšení obsahu tuku v těle), takže tím...

Mám dotaz na na vedlejší účinky ad Asentra 50, které beru jednu tabletku ráno. Mohu očekávat nějaké sexuální dysfunkce? A jak je to s alkoholem a ad, nejsem nějaký piják. Ale...

Vážený pane Josefe, padesát miligramů sertralinu (=Asentra) s Vámi moc neudělá, pokud je lék indikován jako antidepresivvum, je spíš předpoklad, že až plně zabere (cca za 3...

Nespavostí nebo poruchami spánku trpí mnoho lidí nejen v produktivním a poproduktivním věku. Jednou z možností, jak se těchto obtíží zbavit, je i užívání léků na spaní, tzv...

 celý článek

Nespavostí nebo poruchami spánku trpí mnoho lidí nejen v produktivním a poproduktivním věku. Jednou z možností, jak se těchto obtíží zbavit, je i užívání léků na spaní, tzv...

 celý článek

Společnost European Vaccines Manufacturers (EVM) během minulého roku vyjednávala s několika vládami v rámci Evropské unie (EU). Šlo jí o ochranu před právními spory kvůli...

 celý článek

Užívám cca 5 let antidepresiva Arketis 20 mg (tapletu denně) na sociální fobii. Od té doby jsem přibral cca 5 kg, spíše si myslím že to není vinou antidepresiv, pouze...

Vážený pane Filipe, výrobce léčivého přípravku Arketis uvádí přírůstek tělesné hmotnosti jako jeden z častých nežádoucích účinků. Přibirání na váze ve Vašem případě může tedy...

Očkovací látky proti klíšťové encefalitidě jsou vysoce bezpečné a obvykle po jejich podání nedochází k projevům vedlejších účinků. Pokud se už nějaké komplikace objeví, jedná se...

 celý článek

Nevim jestli to pisu do spravne sekce, ale snad :) Dostal sem anginu a muj lekar me predepsal doxybene 100mg po 12 hodinach. prvni den pri pouzivani ATB sem mel horecky 39,5...

Nelze zcela vyloučit , že objevení dermatitidy, pálení kúže.. nemůže být způsobeno užívání Doxybene. Může to být ale také způsobeno probíhající infekcí, často při infekčních...

Vyšší dostupnost těžkých drog a obtížná životní situace vedou spoustu lidí do spárů závislosti. Tyto drogy nejen ničí organismus, ale při nitrožilním podávání zvyšují i riziko...

 celý článek

V poslední době se v médiích objevují zprávy o výskytu "kanibalů" okusujících své oběti na amerických ulicích. Právě za těmito útoky stojí droga známá pod názvem "koupelová sůl".

 celý článek

Biologická léčba je mezi ostatními typy léčby stále poměrně nová, a proto ji dosud doprovázejí některé nevyřešené otázky. Oproti jiným skupinám léků má ale některé cenné výhody.

 celý článek

Léky, které jsou předepisovány v případě výskytu virové hepatitidy typu C, mají poměrně vysokou účinnost. Jako každá léčba i tato s sebou nese riziko vedlejších nežádoucích...

 celý článek

Rakovinové a normální zdravé buňky mají ve skutečnosti s ohledem na přirozené procesy, které jim umožňují zpracovávat živiny, zůstávat naživu a dělit se, hodně společného.

 celý článek

Představte si, že jste uspořádali večírek, na kterém se všichni skvěle bavíte. Bohužel každá párty jednou končí a ráno přijde velmi brzy.

 celý článek

Nežádoucí účinky hormonální antikoncepce se mohou objevovat poměrně často, na druhou stranu však nebývají závažné. Jedná se například o bolesti hlavy, tlak v prsou či snížení...

 celý článek

ani v souvislosti s možným výskytem infekce. K takovému závěru dospěli lékaři organizace American College of Rheumatology. Podle nich se neliší počty pacientů hospitalizovaných...

 celý článek

Snad každý lék někdy může mít nežádoucí účinky. K těm nejčastějším patří sucho v ústech nebo nevolnost, ale u některých léků se typicky objevuje pocit suchých očí nebo...

 celý článek

Po přečtení příbalového letáku se většina pacientů zhrozí nad nežádoucími účinky kortikoidních preparátů. Je nutné podotknout, že každý pacient snáší léčbu jinak, ne vždy se...

 celý článek

Cílená biologická léčba sice není zcela bez vedlejších účinků. Toto riziko je ale relativně malé v porovnání se závažností onemocnění, která pomocí biologické léčby dokážeme léčit.

 celý článek

Biologická léčba a chemoterapie pomáhají pacientům s nádorovým onemocněním. Některé preparáty mohou při léčení rakoviny vyvolávat také nežádoucí účinky. Patří mezi ně i tzv...

 celý článek

Biologická léčba je nejnovějším trendem nejen v léčbě rakoviny, ale i dalších, zejména autoimunitních onemocnění. Co však o biologické léčbě vědí neodborníci, pacienti, kterých...

 celý článek

Přinášíme další tipy a rady, jak co nejlépe zvládnout vedlejší účinky tohoto způsobu léčení. Tentokrát se zaměříme na problémy vyplývající z útlumu krvetvorby a na estetické...

 celý článek

Osteoporóza je onemocnění, při kterém kosti řídnou a stávají se křehčími. V kosti převládá aktivita buněk, které kost vstřebávají, nad aktivitou buněk, které novou kostní tkáň...

 celý článek

Vedlejší účinky substituční léčby metadonem nejsou časté, nelze je však brát na lehkou váhu. Především pokud se objeví alergické projevy nebo příznaky předávkování, je potřeba...

 celý článek

Pálení těla

| Dotaz od: Míša B

Mám takový menší problém a nevím si s ním rady,snad mi pomůžete.Dva dny jsem začala užívat Lipoxal Direct a hned první den v noci po užití 2 tabl. přes den mě začala strašně...

Zavolejte svému lékaři, který lék nasadil. Zváží, zda nejde o nežádoucí účinek léku /což se nabízí/ a poradí vám, jak postupovat. Rozhodně jej informujte, měl by o tom vědět...

Prosulpin

| Dotaz od: roman

Chtěl bych se zeptat, jak dlouho je moudré užívat prosulpin a jestli se při dlouhodobějším užívání (déle než rok) zvyšuje riziko výskytu nežádoucích účinků, konkrétně například...

Romane, nevím , proč Vám byl Prosulpin nasazen, v jaké dávce a kolikrát denně. Výskyt nežádoucích účinků většinou s dlouhodobějším užíváním klesá.

Crohnova nemoc

| Dotaz od: Monika

Moje dcera má Crohnovu nemoc v terminálním ileu 2 roky.Po prvním vzplanutí užívala entocort a salofalk.Entocort byl po roce vysazen.Po 8 měsících bez kortikoidů přišlo nové...

Vážená paní Moniko, léčivé přípravky obsahující azathioprin mohou způsobit zvýšenou krvácivost; vzácně byl popsán též výskyt některých typů leukémie. Kloubní obtíže jsou...

Kožní vyrážka

| Dotaz od: Marek

Paní doktorko nedávno se mi na tělě objevily malé nevodnaté puchýřky. Nesvědí ani nebolí. Objevily se asi před dvěma týdny kdy jsem začal brát nový růstový suplement (Pharma...

Potravinové doplˇnky ke zvýšení svalové hmoty mohou mít řadu něžádoucích účinků. Pokud vyrážka sama nezmizí, doporučuji suplement vysadit.

Deprese

| Dotaz od: Baggio

Zajímalo by mě jestli k depresím patří návaly horka a nadměrné pocení, boloesti hlavy atd. Beru cca 3.měsíce Atarax , a Sertralin Actavis 100 mg. mám problém docházet do školy...

- rozhodně se poraďte s ošetřujícím psychiatrem. Antidepresivní léčba bývá spojena s určitými nežádoucími účinky, ale vesměs je pozorován jejich ústup během prvních týdnů. K...

Olwexya 75

| Dotaz od: Andrea

Mám dotaz byla mi včera zjištěna panicka porucha byla mi nasazena olwexya75 mám strach to brát ty nežádoucí účinky jsou popsány yyy.Před půl rokem mi internista dal Zoloft 50 a...

Olwexya je jedno z nejmodernějších a nejlépe snášených antidepresiv. Dobře účinkuje na úzkostnou složku depresivních onemocnění, proto Vám byla pravděpodobně na panickou ataku...

Sertivan 50mg

| Dotaz od: loginf

Právě vysazuji lék sertivan 50mg., a zajímalo by mě, jestli kvůli tomu přiberu, nebo ne... Někde jsem se dočetl, že se i kolikrát stává, že po vysazení tohoto léku dokonce...

Nedokážu odhadnout, zda přiberete, nebo ne, protože to záleží na tom, kolik budete přijímat a vydávat a v jaké podobě. Po některých psychofarmakách se zpomaluje metabolismus...

Zánět žaludku

| Dotaz od: Jana

Pane doktore...jsem šest měsíců po porodu,začalo mne zhruba měsíc po něm,brnet v levém podzebri...následně i bolet. Prakticky lékař mne poslal na sono,kde zjistili zvětšenou...

Pokud máte zdravotní problém vč. bolesti a nálezu Helicobactera pylori, který je dáván do souvislosti se vznikem žaludečních vředů, je jednoznačně potřebná terapie. Zeptejte se...

Negativní rekace na očkování

| Dotaz od: Marcela

Mohla bych se prosím zeptat na očkování v ranném dětství, na hexavakcinu a ostatní, zda není možné, že by mohlo zastavit psychomotorický vývoj kojence, či batolete, případě...

Marcelo! Dotaz je velmi obecně položen, takže mohu odpovědět pouze : ano, je možné, že očkování vyvolá zpomalení nebo až zastavení psychomotorického vývoje, ačkoli to rozhodně...

Chtěla bych se zeptat na možné příčiny popraskaného jazyka. Přítel, 22 let, se léčil s lymfatickým onemocněním, podstoupil chemoterapii i radioterapii. Po poslední radioterapii...

Pravděpodobně se jedná o nežádoucí účinky chemoterapie a radioterapie. Doporučuji Vám obrátit se na jeho onkologa, který má s těmito nežádoucími účinky větší zkušenosti a jistě...

Vyčerpání

| Dotaz od: Šárka

Chtěla jsem se zeptat - již 3 měsíce beru Escitalopram Teva 10 mg, z počátku zlepšení ( dříve motání hlavy, bolest na hrudi , brnění atd. ), teď se opět vrátilo motání hlavy...

Šárko, escitalopram Vám nemůže přivodit mozkovou příhodu, tzv. mrtvici. Je to lék, který působí jako inhibitor serotoninového přenosu- což znamená , že zajišťuje optimální...

Concor combi 5/5mg

| Dotaz od: Mirka

Začala jsem se léčit na vysoký krevní tlak před několika měsíci, velmi špatně jsem snášela léky až lék concor combi byl přjatelný, ale stejně mám problémy otoky kotníků a když...

Concor combi obsahuje betablokátor a blokátor vápníkových kanálů. U blokátoru vápníkových kanálů je nežádoucí účinek otoky dolních končetin a to celkem ve vysokém procentu. Váš...

Je tomu asi dva roky, kdy jsem bral téměř obden zolpidem (Stilnox). Problémy s usínáním jsem měl vždy, po jedné velmi nepříjemné situaci v mé rodině se začaly problémy zhoršovat...

Pane Stárek, problémy , které Vám mohlo způsobit nadužívání Stilnoxu, účinné látky zolpidemu, by měly být ireverzibilní. Otázkou ovšem je, jak nyní spíte, zda doba Vašeho spánku...

Triprim

| Dotaz od: Rous

Chtěla bych se zeptat, co všechno se nesmí jíst a pít při užívání Triprimu? A jak je to s alkoholem? Má také nějaký vliv na antikoncepsi Vreya? Děkuji za odpověď.

Triprim je lék působící bakteriostaticky (zastavuje růst bakterií). V jídle žádná omezení dodržovat nemusíte, užívání alkoholu v době, kdy berete Triprim, není doporučeno, mohlo...

Před 3 roky v těhotenství se u mě rozvinula agorafobie nebo situační úzkost, která se projevuje panikou a žaludeční nevolností (silné pocity na zvracení). Nemohu chodit do...

Vážená, milá a nešťastná paní Petro, je dost nepravděpodobné, že by obtíže související s krátkým podáváním venlafaxinu přetrvávaly po tak dlouhou dobu, spíš bych řekl, že jde o...

Pane doktore. Mám na Vás dotaz. Mám už 2. angínu během 1 měsíce. Nejprve jsem byla léčená antibiotiky OSPEN a nyní antibiotiky ROVAMYCINE 3M. I.U. Po těchto prášcích mám...

Může se jednat i o alegickou reakci na léky, určitě by váš lékař o tom měl vědět, sama léky nevysazujte.

Přecitlivělost

| Dotaz od: Anonym | z mobilní aplikace

Moje přítelkyně začala brát před měsícem antikoncepci a přijde mi že je poslední dobou hrozneˇ přecitlivělá. Může to být z antikoncepce? Děkuji za odpověď.

Ano může to být antikoncepcí

Vysazení prednisonu

| Dotaz od: Tereza

Půl roku jsem užívala Prednison 20. Pak mi dávky začali snižovat a léky mi vysadili letos v březnu, čili vysazování trvalo cca rok. Do teďka mám pořád trochu nateklejší obličej...

Téměř všechny vedlejší účinky užívání kortikoidů jsou dočasné a většinou do několika týdnů po vysazení léků mizí. Buďte trpělivá, věřím, že v tuto chvíli ve Vašem těle již...

Antibiotika

| Dotaz od: Ivana

Má dvouletá dcera poprvé užívala ATB-OSPEN 400.pátý den měla křeče v žaludku a pálení sliznic úst a vulvy a opakovaně zvracela.ATB dostala na streptokoka v krku.Po pěti dnech...

Nechte provést kontrolní výtěr z krku a podle výsledků buď v léčbě pokračujte nebo ne.

Biologická léčba je nejnovějším trendem nejen v léčbě rakoviny, ale i dalších, zejména autoimunitních onemocnění. Biologická léčba nemá na rozdíl od klasických postupů závažné...

 celý článek

Lék inhibace

| Dotaz od: Karel

Měl bych dotaz ohledně léku Inhibace.Může tento lék způsobovat kašel?Beru ráno Inhibace 5+ , večerMDLE 2,5mg Děkuji za odpověď

Ano, jeden nežádoucích účinků je suchý kašel. Hezký den.

Olwexya bolest svalů

| Dotaz od: Andrea

Od února beru olwexya 75 po měsíci navýšení na 150.Mám problémy se svaly bolí pálí mě cuká mi v nich a divně vrčí nevím jak to popsat :-) .Cuká mi i levé víčko.Bylo mi zjištěno...

Vážená a milá Andreo, jediná rada je: svěřte se s tím svému ošetřujícímu lékaři. Může to být cokoliv. Možná jste alergická, olwexa to běžně nedělá, ale každý jsme jiný. Na...

Leky

| Dotaz od: zanetka

Dnes jsem byla u lekare a nasel mi v moci infekci dostala jsem leky MACRODANTIN 50MG CAPSULES NITROFURANTOIN mam je brat 4krat denne 1tabletu po dobu 7 dnu.jake mohou byt...

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří zejména průjmy, zvracení, bolest hlavy a nadýmání. Nejsou však příliš časté. Hezký den.

Očkování - klíštata

| Dotaz od: Marcela

Pane doktore, mám takový dotaz. mám 18 měsíčního snya kterého jsem nechala naočkovat proti klíštatům. teeď se na o tom na internetu rozjela diskuze že tj brzo a že to...

Především - nemusíte se bát, používané vakcíny jsou velmi bezpečné a nežádoucí účinky jsou zcela výjimečné. Vakcína sama o sobě nemůže nijak přímo "zaútočit" na nervový systém...

Můžete mi prosím zodpovědět na tyto dotazy : - muž 68 let, bývalý sportovec, nyní v důchodu, občas konzumuje podle mého větší množství alkoholu /2-4x do měsíce, převážně...

Kombinace léků je zcela standartní. Snížení dávky Betaloc ZOK může způsobit zrychlení srdeční frekvence, která je nežádoucí. Zvýšené pocení a křeče dolních končetin nejsou časté...

Reakce na léky

| Dotaz od: Petra

Vážený pane doktore. Obracím se na Vás s následujícím problémem. Na léčbu deprese již 3. týden beru Mirtazapin 30mg 1x denně večer, již 4. den k tomu beru cipralex 5mg 1x denně...

Milá, vážená a ještě teď nešťastná Petro, ač je mi to velice líto, nemůžu Vám napsat ani „vysaďte“, ani „pokračujte“, protože víc, než jste mi sdělila, neví a i kdybych...

Můj 17.měsíční syn byl očkován proti spalničkám zarděnkám a přiušnícím. 10.den dostal teploty které trvaly 3 dny a vystouply na 40 stupňů. nyní 14 dní po očkování už je bez...

Taková reakce na očkování je možná. Vždy je však třeba prověřit všechny možnosti, proč uvedený stav nastal, nelze to přičíst rovnou reakci na očkování. Podle toho, že píšete o...

Nárůst váhy a léky

| Dotaz od: Daniela

.. léčím se už tři měsíce s hodně vysokým tlakem,který moc neklesá... už sem měla 3várků léku ,které nezabíraly... ted sem dostala medoramH 1-0-0, medoram5mg 0-0-2, isame 0-0...

Vážená paní Danielo, u řady antihypertenzních léků může dojít k poruchám zažívání a trávení, případně k poruchám funkce ledvin. V jejich důsledku se může v těle zadržovat...

Zánět močových cest - xorimax

| Dotaz od: Ewicka.M

Dostala jsem zánět močových cest, navštívila jsem svoji gynekoložku. Dala mi na 6 dní vaginální tablety a ještě jedny prášky. Zlepšilo se to,ale výsledky prý nebyly v pořádku...

Nejspíše budete nemocná, nejde o nežádoucí účinky léčby. Pokud nezaberou obecné prostředky léčení, navštivte svou obvodní lékařku/ře na vyšetření. Hezký den.

Průjem, angína a gyn.zánět

| Dotaz od: Janaj

Prosím o radu. Před 14dny jsem dobrala Duomox na angínu, poté nastaly problémy. Nejdříve gyn. zánět (kvasinky), léčené týden, bohužel se mi to zas opakuje. Ted už mám týden k...

Jedná se nejspíše o nežádoucí účinky antibiotik, které kromě "zlých" bakterií ničí i normální střevní a poševní mikroflóru. Doporučoval bych proto kontrolu přímou ošetřujícího...

Zyprexa,depakine chrono

| Dotaz od: Hana

Dcera užívá depakine chrono i zyprexu 2 a půl roku,neměl by ji lékař udělat nějaké lab.vyšetření.Je jí 20 let a mívá občas oteklé kotníky,třes rukou a bušení srdce.Má maniodepr...

Třes rukou i bušení srdce může patřit k základnímu onemocnění i k nežádoucím účinkům léčby. Váš lékař je jistě o těchto jevech vámi informován. Nicméně ty otoky kolem kotníků...

Cévy, srdce - porada

| Dotaz od: Jaroslava

Můj dotaz se týká mojí maminky. Je jí 75 let a delší čas se léčí u kardiologa. Každý den ráno bere tato léky: Nejprve 1/2 letroxu a po 1/2 hodině - 1/2 Amesos, 1/2 locren, 1...

Vedlejší účinky léků jsou zvláště ve vyšším věku časté a riziko se samozřejmě zvyšuje s počtem užívaných léčiv, Vaše úvaha o tom, že maminčiny potíže by bylo možné nějak zlepšit...

Zvýšená hladina prolaktinu je chorobným stavem zodpovědným za nežádoucí tvorbu mléka a některé případy neplodnosti.

 celý článek

Fobie z léků

| Dotaz od: olga

3.týden užívám Lamictal. Trpím depresemi, měníme medikaci, t.č. Olwexya, 1-1-0, Trittico 0-0-1 a Valdoxan 0-0-1 (sníženo o 1 tbl. mám strach zvýšit Lamictal, nyní jen 0,25 ráno...

Olgo, vlastně jste si částečně odpověděla sama. Určitě byste měla říci o svých obavách svému lékaři a zajisté by Vám pomohlo nehledat další možné i nemožné potíže a nežádoucí...

Passedan gtt a novo-passit

| Dotaz od: Anna P

Mám dotaz ohledně léků PASSEDAN GTT a NOVO-PASSIT. Jaké jsou příznaky předávkování těchto léků?Hluboký spánek apod??Popřípadě, kdyby zdravý člověk vypil celou lahvičku...co by...

Anno. Uvedený přípravek je na rostlinné bázi, proto je obtížnější odhadnout dávku, která již odpovídá předávkování. Stejně tak není určeno, jaké příznaky při předávkování hrozí...

Reakce po očkování

| Dotaz od: Petra

Mám dotaz. 26.10. jsem byla na očkování proti chřipce do levého ramene. Již několik let chodím na očkování, vždy mne potom bolí místo vpichu, je tvrdší a zarudlé, toť vše. Nyní...

Souvislost s očkováním nelze vyloučit, nicméně tento stav může mít i jinou příčinu, doporučuji určitě navštívit praktického lékaře, který případně doporučí další, s největší...

Penis

| Dotaz od: Tomáš | z mobilní aplikace

Pořídil jsem si vakuovou pumpu jen tak na vyzkoušenou.Asi měsíc jsem pumpoval skoro každý druhý den.Vždy po použití pumpy jsem ho měl takového modrého,asi popraskané žilky.Už...

Při užítí vakuové pumpy je erekce dosaženo nahromaděním krve v penisu za působení výrazného podtlaku. Tento podtlak by neměl trvat dlouho, nahromaděnou krev je nutné zajistit...

Antibiotika

| Dotaz od: Bohdana R.

Chci se Vás zeptat, mám těžce nemocného tatínka, který má zánět srdce a bere na to nějaká hodně silná antibiotika, ale přestal nám jíst, prý kvůli tomu, že má pocit v ústech...

Na tento dotaz se velice těžko hledá odpověď i rada - antibiotika je nutné brát, aby se zánět vymýtil, nežádoucí účinky samozřejmě mohou být... Zkuste mu po dobu braní...

Beru několik let Prestarium a teď jsem se na novém baleni dočetl o možných vedlejsich účincích na ledviny, játra i mozek, prostě hrůza číst. Existuje nějaký lék, jehož vedlejší...

Informace v příbalových letácích jsou pouze informativního charakteru a slouží jako pojistka farmaceutických firem, že upozornili uživatele svých léčiv na možnost těchto obtíží...

Vakcína priorix

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat ohledně vakcíny Priorix mám jít se synem v 15ti měsících na očkování ovšem četla jsem,že vakcína má spoustu nežádoucích účinků které se projevují až 9 den...

Chápu Vaše obavy, nicméně očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám je pro Vaše dítě velmi důležité, tato onemocnění jsou bohužel možnou realitou a mohou být pro dítě...

Záněty močových cest

| Dotaz od: ludmila

Trpím častými záněty močových cest,různá antibiotika mi zabírají velmi pozdě. Jediný lék který zabere účinně a rychle je Nitrofurantoin. V letáčku mne však zarazilo to, že tento...

Dnes jsou k dispozici vhodnější léky, ale pokud je to potřeba (a Váš lékař tak usoudí), můžete Nitrofurantoin užívat. Věk není překážkou, furantoin by se však dnes neměl podávat...

Koktání u 5leté dcery

| Dotaz od: Tomáš

Naše 5ti letá dcera už asi 2 roky s přestávkami koktá, od opakování slabik přes prodlužování jsme už bohužel u námahy a jakoby zpomalení mluvy s neschopností se nadechnout...

Pane Tomáši! Chápu Vaše obavy z nového léku. Nicméně dle vlastních zkušeností mohu inhalační lék bez obav z vedlejších účinků doporučit. Inhalačně jsou podávány jen minimální...

Paroxysmální tachykardie

| Dotaz od: Soňa

Byla jsem už podruhé během 3 let na kardio vyšetření. Chtěla bych se zeptat jestli je moje ekg v normě - sinusový rytmus 91/min, PQ 0,16, QRS 0,09, RS a VL, ST s nazn. STD V4-6...

Popis Vašeho EKG je v normě. KP komp. znamená kardiopulmonálně kompenzovaný, t.č. bez známek onemocnění srdce (kardio) a plic (pulmo). Příbalové letáky musí uvádět všechny možné...

Očkování priorix

| Dotaz od: jitka

Mám dotaz ohledně očkování dětí na spalničky a spol vakcínou Priorix. Dočetla jsem se že po tomto očkování může docházet k zastavení rozvoje dítěte nebo dokonce k regresi a může...

Nevím, kde jste se dočetla o těchto odstaršujících následcích očkování. Vznik autismu a zastavení vývoje je rozhodně nesmysl, vakcína s možností takových nežádoucích účinků by...

Antidepresívum zoloft

| Dotaz od: viktor

P.Doktorka Chcel by som sa Vás opýtať.Mám diagnostikovaú OCD poruchu.Užival som asi rok Zoloft 25 mg denne a lexaurin 1,5-3mg denne podľa potreby.Teraz mi moja Dr.zdvihla dávku...

Milý Viktore, chápu Vaše obavy, ale mám hodně zkušeností s léčbou OCD, a skutečně je 25mg velmi malá dávka k léčbě, běžně používané denní dávky sertralinu(Zoloft) se pohybují...

Citalex 20

| Dotaz od: Josef

Trpím astmatem, syn začal brat drogy a astma se mi zhoršuje. Na plicním oddělení mi doktorka předepsala citalex. Beru ho tři dny a mám ještě horší stavy než předtím. Jsem...

Krásný den- díky za inteligentní dotaz. Citalopram je velmi kvalitní protiúzkostné antidepresívum. Jako většina látek této skupiny, "zabírá" s jistým "zpožděním"- na plný rozvoj...

Dlouhodobě užívám kvůli glaukomu trojkombinaci očních kapek včetně combiganu.(jiné kapky mi oční tlak dostatečně nesnižují).Po gastroskopii mi byla zjištěna refluxní choroba...

Ludmilo, podle informací výrobce nebyly podobné potíže jako zánět jícnu nebo eroze po Combiganu zaznamenány. Jeho obsahové látky také nejsou ničím podobným známy...

Vápník v krvi

| Dotaz od: Andrea

Bylo mi zjištěno málo vápníku v krvi 1,9.Dostala jsem kombi kalc ale strašně mě svědělo tělo tak mi byl dán rocaltrol svědění pořád. Tak jsem si koupila rozpustný 500 vápník...

Vážená paní Andreo, jak Letrox, tak Olwexya mohou mít nežádoucí vedlejší účinky, včetně třesu a křečí ve svalech. Doporučuji Vám konzultovat Vaše obtíže jak s endokrinologem...

Prosím o radu. Před několika lety jsem jsem byla léčena na úzkost antidepresivy (myslím Zoloft, Asentra, Elify). Brala jsem léky celkem skoro 5 let. Po tu dobu mi všichni říkali...

Vážená a milá paní Petro, antidepresiv máme k dispozici spoustu a jistě je možné mezi nimi najít i takové, které Vám nebude popsané zadržování vody vyvolávat; je ale třeba...

Nimesil

| Dotaz od: Andy

Chtěla bych se jen zeptat, zda má někdo lepší informace o léku Nimesil. Mám je předepsané od své neuroložky, ale když jsem si přečetla nežádoucí účinky, docela hodně mě vyděsily...

Vážená paní Andy! Vámi uváděný lék se předepisuje především proti bolesti. Z právních důvodů uvádějí výrobci vždy VŠECHNY pozorované nežádoucí účinky. Většinou se jedná o...

Časté noční močení

| Dotaz od: Hanka

Pane doktore je mi 62 let,léčím se s vysokým krevním tlakem,jelikož můj tlak byl vyšší jen v ranních hodinách/ten spodní 110/ byly mi naordinovány léky takto...ráno amlodipin...

Hanko, některé léky snižuící krevní tlak mají i účinky, které podporují vylučování tekutin (diuretika). Mezi diuretika patří i Lorista, který Vám lékař naordinoval na večer...

Antikoncepce

| Dotaz od: petra

Už týden mě trápí nízký tlak, bolest hlavy, a závratě... je možné aby to bylo z antikoncepce? Beru teprve druhé platíčko. Měla bych vydržet a nebo zajít k doktorovi a změnit ji?

Pokud se potíže objevily až nyní s antikoncepcí, je pravděpodobné, že to bude vlivem antikoncepce. Navštivte gynekologa.

Mirena

| Dotaz od: Veronika

Uvažuji o mireně,ale bojím se,že budu přibírat na váze,budou mi otékat nohy a budu stále mít nafouklé břicho.Jsou tyto nežádoucí účinky časté ve srovnání s anti pilulkami?

Veroniko! Na rozdíl od klasické kombinované hormonální antikoncepce uvolňuje Mirena hormon pouze lokálně v děložní dutině, do krevního oběhu se tedy dostává mnohonásobně menší...

Risperidon orion

| Dotaz od: Veronika

Mám syna necelých 5 let s dětským autismem a kvůli agresivitě mu byl před rokem nasazen lék risperidon Orion v dávce 0,5ml večer.S lékem jsme spokojeni,ale co mě znepokojuje je...

Autismus, resp. poruchy autistického spektra jsou jistě+ velmi tíživé pro jejich nositele, představujeme si to m..j. i tak, že dítě a později autistický dospělý žijí ve velké...

Vzrůst

| Dotaz od: Pavlína

Micardisplus

| Dotaz od: Dáša

Děkuji za odpověď.Musím doplnit,že spiometrie je zhoršená 71%, poslechově čisté,EKG normální,žádné změny.lékař připouští možnost zhoršení po Micardisu.Kardiolog tuto možnost...

V příbalovém letáku jsou uváděny jak dušnost tak bolesti na prsou mez nežádoucími ůčinky, zkuste se s lékařem na kardiologii domluvit o změně léku, pokud by problémy vymizely...

Euthyrox

| Dotaz od: hana

Mám sníženou funkci štítné žlázy!začala jsem brát euthyrox!chci se zeptat jestli má nějaké vedlejší účinky(ospalost,přibívání na váze atd..)??děkuji za odpověď

Paní Hano euthyrox by měl mít minimum nežádoucích účinků vzhledem k dlouhodobému užití. Měly by by být vyjmenovány v příbalovém letáku.

Nitrofurantoin u miminka

| Dotaz od: marila

Chci se zeptat jaké ma vedlejší užívaní Nitrofurantoin protože moje 8-měsíční dcerka dostala po pár dnech užívaní průjem, vždy po jídle a jestli to může mít souvislost s...

Mezi nejčastější nežádoucí účinky nitrofurantoinu patří ty, které postihují trávicí systém (průjem, zažívací obtíže, zvracení, nadýmání, nechutenství). Opravdu může mít...

Astma

| Dotaz od: monika plevová

Můj syn 7 let, má diagnostikované astma stupeň 1,nasazeny byly kortikoidy giona easyhaler 100,ráno a večer jedna dávka 100mikrogramů,dýchá tři měsíce a má chloupky které neměl a...

Tyto nežádoucí účinky mohou s léčbou samozřejmě souviset. Tento preparát je určen pro děti od 6 let, takže všechny jeho účinky jsou i u takto malých dětí pečlivě studovány a...

Porucha usínání (valdoxan)

| Dotaz od: Lenka

Na poruchu usínání mi byl předepsán Valdoxan, po cca pěti dnech užívání mě začaly bolet ruce a nohy, cítila jsem se naprosto vyčerpaně a unaveně, zhoršila se mi nálada. Jsou...

Milá paní Lenko- každý člověk /pacient/ je skutečně naprostý originál, snášení léků a jejich účinky se proto mohou velmi lišit u různých osob. Za předpis léku a kontrolu...

Duphaston

| Dotaz od: hanka

Od gynekologického lékaře jsem dostala tablety "duphaston".Je možné, abych po půl ročním užívání léku začala přibývat na váze a došlo ke zhoršení akné? Je mi 15 let.Děkuji za...

Snášenlivost každého léku je individuální, ale v oficiálním výčtu nežádoucích účinků tohoto léku tyto problémy nejsou.

Minisisston

| Dotaz od: Petra

4 roky jsem brala Vreyu, žádný problém jsem s ní neměla až poslední tři měsíce špinění během braní tabletek a kvůli tomu jsem chtěla HA změnit. Byla mi paní doktorkou doporučena...

Navštivte gynekologa a domluvte se s lékařkou, bylo by dobré změnit gestagenní složku.

Prodělala jsem toxoalergickou reakci, která vznikla poté, co mi má praktická lékařka chybně diagnostikovala angínu a nasadila Augmentin, který mi způsobil exantém - nakonec...

Tato chybná diagnóza je bohužel častá a je to způsobeno tím, že u infekční mononukleosy jsou přítomné jednoznačné známky anginy a standardně se jaterní testy nestanovují. Tudíž...

Léčba trombocytopenie

| Dotaz od: Lucie

Přes 10 let se léčím s trombocytopenií (podle posledního výsledku mám 21 tis. trombocytů), díky níž mi už 4x byla odložena operace štítné žlázy (toxický adenom na pravém laloku...

Všechny léky v podstatě mají nějaké nežádoucí ůčinky a nikde není psáno, že vy byste nějaké měla mít /je to silně individuální/. Vždy, když se nasazuje nějaký lék s...

Kortikoidy jsou účinné v léčbě těžších alergických onemocnění, avšak zároveň mohou mít celou řadu vážných nežádoucích účinků. Proto se jednoznačně preferuje podávání takzvaných...

 celý článek

Olwexya

| Dotaz od: Andrea

Pane doktore Olwexya užívám od února postupně navýšena na 150.Dnes mi skončila menstruace a 2 dny mám nalitá prsa a vytéká mi z nich mléko? a ještě něco zeleného. Na gynekologii...

Vážená a milá tazatelko, bohužel emohu dát konkrétní odpověď na Váš dotaz. Ve hře mohou být i jiné faktory, než užívané antidepresivum (především stres a hormonální změny), a...

Zadnojamová cysta

| Dotaz od: Monika

Chcela by som sa opýtať na pár otázok aj z pohľadu iného lekára.V marci tohto roku som bola operovaná (endoskop./mikroskop.marsupializácia)cysty v zadnej jame v ľavo.Cystu sa...

Cysta je širší pojem, pokud bych se měla vyjádřit k prognose, je třeba znát více údajů. Diagnosa uvedená ve Vaší dokumetnaci je asi podrobnější. nežádoucí účinky - třes...

Crohnova choroba,kortikoidy

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat jak je to s hubnutím po kortikoidech. V lednu mi nasadili lékaři prednison 80 mg.Nyní už jen 20mg Nikdy jsem nebyla hubená vždy kolem 80 kg, bohužel od...

Popsané potíže jsou bohužel obvyklým nežádoucím důsledkem léčby kortikoidy (80 mg prednisonu už je relativně vysoká dávka...) a dá se předpokládat, že po jejich vysazení se stav...

Astma u dítěte

| Dotaz od: Monika

Náš 4 letý syn již ca 9 měsíců úžívá inhalátor - nejprve Seretide, nyní změněno na Flixotide. Přečetla jsem si ale příbalový leták a zjistila jsem, že může mít vedlejší účinky...

Flixotide je určený již pro děti od 4 let, takže tyto nežádoucí účinky jsou minimalizované a při dodržení dávkování se jich nemusíte obávat.

Prt s1

| Dotaz od: Monča

Chtěla bych Vás poprosit o radu nebo o Váš názor. 18.11.09 jsem podstoupila PRT S1 aplikováno k.l macaine 8ml diprophos 1ml perirad. Již druhý den trpím silnými bolestmi pateře...

Ano, mohou to být nežádoucí účinky vlastního výkonu i podaných látrek. Rozhodně o tom informujte svého lékaře.

Již necelý měsíc beru antidepresiva na panickou poruchu Elify 75mg jednou denně. Zároveň beru antikoncepci Minissiston. Ještě nemám dobrané platíčko antikoncepce, zbývá mi ještě...

Vážená paní Martino, léčivý přípravek Elify může jako nežádoucí účinek mít jak poruchy menstruačního krvácení, tak změny chutě k jídlu a následně změny tělesné hmotnosti...

Sladko v ústech

| Dotaz od: Dana

Právě jsem dobrala dvojí dávku antibiotik Duomox a mám nepříjemnou sladkou chuť v ústech. Jako bych cucala sladidlo. Všechno jídlo je pro mně bez chuti, málo slané. Může to mít...

Paní Dano. Daný problém skutečně může s antibiotiky souviset a měl by v krátké době přejít. Toto vyjádření berte ale jen jako orientační, v dotazu např. neuvádíte, proč jste ATB...

Nimesil a jeho bezpečnost

| Dotaz od: Dorka

Omlouvám se za tento dotaz, ale dostala jsem od mého lékaře Nimesil granule k snížení teplot a bolesti kloubů. Když jesm si chtěla vzít první dávku léku, hledala jsem v...

Dorko! Na dálku se mi to velmi špatně posuzuje, nemám dostatek informací. Lékař měl jistě dobrý důvod, proč lék předepsal. Nimesil patří do skupiny nesteroidních...

Trpím depresemi a stavy úzkosti. Pan doktor mi předepsal léky Amisulprid Mylan 50 mg, Sertralin Actavis a Mirtazapin Sandoz a chtěla bych se Vás zeptat po jak dlouhou dobu budu...

Vážená a milá Terezo, jak dlouho budete muset léky užívat nedokážu odhadnout, ale jistě několik měsíců. Alkohol se nemá pít, protože působí přesně naopak, proti účinku všech...

Zoloft 25mg učinnosť

| Dotaz od: viktor

Pani doktorka.Užívam Zoloft 25 mg na OCD a je mi po ňom na 80% dobre vypoméžem sil lexaurinom1,5 1x až 2x denne.Keď som prešiel na 50mg Zoloft necitil som sa dobre.Moja Dr.mi...

Viktore, myslím si, že pokud užíváte pravidelně ještě Lexaurin , tedy každý den, 1-2x , pak hlavní účinek na Vaše úzkosti a deprese bude mít právě tento lék. Zoloft 25mg je...

Zhruba před měsícem jsem měl kašel. Při jeho ústupu mě začínalo bolet na levé straně na hrudi pří zakašlání nebo hlubokém nádechu. Při odběrech mi zjistili infekci močových cest...

S největší pravděpodobností se jedná o vedlejší účinek antibiotik. Pokud by obtíže neustoupily, vyhledejte lékaře. Hezký den.

Léčba deprese

| Dotaz od: jana

Můj manžel měl před 2 roky těžký úraz, při kterém měl krvácení do mozku a rozbité vnitřní ucho na pravé straně. Na ucho neslyší a má neustále tlak v hlavě a hučí mu v tom uchu...

Tento lék je v poslední době docela hodně předepisovaný, je poměrně moderní a domnívám se, že i dobrý. Ty nežádoucí účinky, které popisujete, se mohou vyskytnou u všech dalších...

Chtěla bych se Vás zeptat: Mám RA a jestli je lepší užívat lék, Methotrexát nebo Medrol. Přesněji ,který lék má menší vedlejší nežádoucí účinky. Děkuji Anna.

Každý z těchto léků má specifické působení a nelze tedy říci, který je lepší nebo horší. Záleží na Vašem zdravotním stavu. Vhodný lék na zvládnutí Vaši RA musí vybrat Váš...

Lék roacutan

| Dotaz od: štěpánka

Ještě bych se Vás zeptala na lék Roaccutane koukla jsem se na diskuzi a příjde mi docela drastický ho brát, bojím se aby to synovi neublížilo,když má tak hrozný nežádoucí...

Z nežádoucích účinků se u 90% léčených pacientů objeví maximálně suchost rtů a kůže, ostatní vedlejší účinky jsou mnohem vzácnější a běžně se nevyskytují.

Antidepresiva

| Dotaz od: šárka

Beru citalec 5mg ráno zatím , vracím se k němu po třetí vždy v rozmezí dva roky pak 4 roky nic a zase dva roky pak zase pauza a ted ho beru 3 dny...brala jsem ho na panické...

1) Na vaše stavy je citalec vhodný, ale pokud jste ho delší dobu nebrala, může trvat několik týdnů než se dostaví plný účinek a samozřejmě se mohou také na začátku léčby objevit...

Antibiotika klacid

| Dotaz od: italka

Moji prarodiče. Pán 86let, paní 79let, dnes ráno skončili s užíváni klacidu, měli to 7dní. paní se celou dobu cítila unavená, neměla chuť k jídlu, pánovi se zamotala hlava až...

Starší lidé nemusejí tak rychle regenerovat, doporučuji určitě větší šetření a pomoc od vás, dokud nebudou čilejší a rozhodně kontrolu u lékaře, který antibiotika ordinoval...

Změna medikace

| Dotaz od: Jaroslava

Zdravím,mám artrozu,ostereoporozu,špatná játra-celková přestavba,cistu na ledvině 9x9cm.Beru léky,které mají vedlejší účinky někdy je mě opravdu zle,praskla mě i céva v oku.Jak...

Chápu, že je Vaše situace nelehká a trápí Vás. Bohužel je ale léků bez vedlejších účinků velmi málo, v případě, že je nutné je kombinovat (pokud se u Vás vyskytuje vícero...

Depresivní porucha

| Dotaz od: Berenika

Již 7měsíců se léčím na úzkostně depresivní poruchu.Užívam 30mg Citalecu,večer 45mg Mirtazapinu.Necítím se pořád dobře,mám třes,bolesti hlavy a je mi dost nevolno.Neurologické...

Velmi nerada Vás svou odpovědí zklamu..Nezbývá,než nebýt "vzorným"pacientem,a o svých projevech otevřeně hovořit s ošetřujícími lékaři.Léčba deprese je dlouhodobá záležitost...

Prosím o radu, je mi 29 let, užívám momentálně již třetím měsícem léčivo Sertralin k potlačení úzkostí a svírání u srdce. Jsem pracovně v zahraničí se svým lékařem, který mi...

Vaše příznaky jsou dost tzv.nespecifické- mohou být způsobeny řadou stavů se značně různým stupněm závažnosti..Nežádoucí účinky u antidepresív tzv. skupiny SSRI- která působí...

Vhodnost léku nalgesin s

| Dotaz od: Kristýna

Mám takovou otázku. Když mám bolestivou menstruaci tak užívám lék Nalgesin s protože jeho účinek vydrží déle než u Ibalginu. Ale v příbalové informaci mě zarazila jedna věc a to...

Ve vašem případě by tento lék mohl mít více nežádoucích účinků. Spíše bych doporučovala řešit bolestivou menstruaci hormonální terapií ( resp. vhodnou antikoncepcí). Poraďte se...

Chtěla bych vás poprosit o radu. Má maminka měla křeče v lýtkách. Po návštěvě svého praktického lékaře ji doporučil lékaře specializovaného na cévní. Ten jí předepsal lék...

Paní Lucie. Ačkoliv léky mohou mít některé zcela nečekané nežádoucí účinky, je opravdu krajně nepravděpodobné, že by Glyvenol způsobil ochrnutí hlasivky. Příčina poškození nervů...

Paní doktorko, minulý týden mi po několika měsících byla stanovena diagnóza RA. Chodím už přímo do revmatologické poradny,kde jsem prodělala za poslední 2.měsíce několik odběrů...

Kortikoidy sice mohou mít popsané nežádoucí účinky, ale pokud se pro ně paní doktorka rozhodla, jistě zvážila všechna pro a proti. Důležitější než to, zda trochu přiberete v...

Hormonální léčba

| Dotaz od: věra

Můj manžel v roce 2006, kdy mu bylo 46let podstoupil operaci prostaty dg.C61-T1 NO MO.Hodnoty PSA byly nulové, ale od r.2010, začaly stoupat na 0,24, proto byla nasazena...

Věrko. Váš manžel je léčen přípravkem, který blokuje účinek mužského pohlavního hormónu - testosteronu, který přímo působí na buňky prostaty a při jeho nadbytku dochází k...

Hemoroidy po antibiotikách

| Dotaz od: Miroslava

Prosím o radu. Jsem 3. rok po ozařování a mám zavedené nefrostomie, vše bylo v pořádku až do teď. Každé zhruba 3 měsíce beru ATB na bakterie v moči a vždy před výměnou...

Hemoroidy nejsou běžným nežádoucím účinkem ATB léčby. Jedná se totiž o zvětšené a překrvené žíly v oblasti konečníku a řitního otvoru a obvykle se objevují spíš při poruše žilní...

Očkování proti obrně

| Dotaz od: Renata

Dcera (2roky) by měla být očkována proti obrně. Aktuálně prodělala neštovice a ještě má po těle nafialovělé skvrny. Nebylo by vhodnější očkování odložit? Děkuji.

Očkování proti obrně by bylo vhodné odložit 2 týdny s odstupem od virového onemocnění. O termínu očkování se domluvte s dětskou lékařkou Vaší dcerky.

Problémy s vysokým tlakem

| Dotaz od: Jitka

Potřebovala bych poradit ohledně léčby vysokého krevního tlaku. Problémy začaly v r. 2006, kdy mi při porodu ve 42 letech museli provést císařský řez z důvodu vysokého tlaku. Po...

Milá Jitko, Váš problém nelze vyřešit na dálku, bez možnosti Vás vyšetřit a zeptat se na bližší okolnosti. Najděte si dobrého internistu (praktický lékař poradí, za kým jít) a...

Skladba léků na srdce

| Dotaz od: Dagmar

Pane doktore. Můj dotaz se nebude týkat mne, nýbrž mého přítele. Věk 65let. Od kardiologa bere Eliquis 1-0-1, Agen 1-0-0, Vasocardin 1-0-0, Verospiron 1-0-0. Po lécích mu velmi...

Bolestivost a růst prsou způsobuje verospiron, jedná se o časný nežádoucí účinek. Je nutné vysadit verospiron, pokud je nutné lék užívat je alternativa Eplerenon. Podléhá...

Před týdnem jsem dobral svou 45 dní kůru aknenormin (účinná látka isotretinoin), ale asi 3 dny před koncem dobrání mě začaly pobolívat lokty a výstupky na patě (výjimečně jsem...

S tímto lékem ,který indikují kožní lékaři nemám žádné zkušenosti ani s jeho nežádoucími účinky. Budete se tedymuset informovat jednak u lékaře , který lék předepsal, jak často...

Metotrexát, sklerodermia

| Dotaz od: Hanky

Mám 17rokov a pred rokom mi diagnostikovali lokálnu skleromermiu. V decembri minulého roka ma začali liečiť metotrexátom. 10mg v jeen den do týždna... po pol ročnej kontrole som...

Metrotrexat je cystostatikum a imunosupresivum, takže může mít i vážnější nežádoucí účinky. Ale ve srovnání s dalšími léky, které se v této indikaci používají, je ještě...

Homeopatie na chlamydie

| Dotaz od: Nina

Je mi 15 let a nedávno jsem po několika virózách, angínách a bronchitidách změnila lékaře. Moje nynější lékařka mi našla chlamydie. Prvně říkala, že to přeléčíme 3týdenními...

Chlamydiová infekce se vyznačuje jednak svou úporností, ale také někdy špatnou odpovědí na antibiotickou terapii. Pokud má vaše lékařka lepší zkušenosti s homeopatií, určitě...

Bolest kůže.

| Dotaz od: Ladislav

Když si kleknu na zem, okamžitě cítím pálivou bolest pod kolenem v délce asi 10-15 cm. Po vstání bolest ještě nějakou dobu doznívá (15-30min). Občas mne chytne bolest kloubu u...

Ortoped Vám samozřejmě neodpoví , nežádoucí účinky ale dle mého budou stále a nebudou ovlivněny například polohou či klekem , spíše budou souviset s postižením jednotlivých...

Lidé podstupující radioterapii kvůli léčbě zhoubného nádoru by v budoucnu mohli před počátkem ozařování v čekárně usrkávat ze sklenky červeného vína. Ukazuje se totiž, že...

 celý článek

Antikoncepce

| Dotaz od: MateJa

Chtěla bych se zeptat, jak moc škodí antikoncepce tělu??Na internetu jsem v různých diskuzích četla, že to není dobré brát a tak mám strach antikoncepci brát, aby to neškodilo...

Klinické testy ani dlouhodobé sledování pacientek, které antikoncepci léta užívají, neukázalo žádné rozsáhlé nebo závažné účinky na organismus. Kdyby ano, antikoncepce by byla...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: veri

Můj manžel se v roce 2006 podrobil op.prostaty a semennych vacku pro dg.C61 adenoca prostatae s biopsii T1c NOMO,dnes po 4letech,kdy mu je 50 let se mu PSA zvyšuje na 0,2...

Zvyšování PSA BÝVÁ ZNÁMKOU recidivy nádorového onemocnění. Hormonální terapie se nasazuje proto, aby se zabránilo účinkům mužských pohlavních hormonů na tkáň prostaty a nádoru...

Zajímalo by mne, zda mohou léky, které užívám, vyvolávat teploty a pocit chladu a nechuť se jakkoliv mýt. Beru tyto leky: lithium 1 - 1 - 1 , seroquel 1- 0 - 1 - 2, rivotril 0...

Domnívám se, že vaše obtíže nebudou nežádoucím účinkem léků, ale spíše patří k vaší základní chorobě. Informujte o tom vašeho ošetřujícího psychiatra.

Přeočkování tetanu

| Dotaz od: Martin

Je to už 12 dní, co jsem byl na přeočkování proti tetanu. Je mi 30 let. Vážím dlouhodobě jen 59 kg. Jsem 4. rok po plastice mitrální chlopně. Po přeočkování jsem si chvíli...

Pocit slabosti po očkování se občas dostavuje, není ničím vyjímečným, souvisí obvykle s přechodným poklesem krevního tlaku, proto má být člověk po očkování 30 minut v dosahu...

Léky na alergii a astma

| Dotaz od: s.

Ráda bych se zeptala,jestli léky ,které užívají moji dva synové (2,5 a 7 let) na průduškové astma a alergie a to Xyzal,Flixotide,Seretide a Singulair,mají při dlouhodobém...

Paní S.! Tyto léky jsou všechny na léčbu alergie a astmatu. V závislosti na životosprávě máte šanci, že se jich děti zbaví, ale rozhodně to není jisté a bude to žádat změnu...

Arytmie

| Dotaz od: bob

Hlásím podezření na nežádoucí účinek léku Sorvasta 15 mg: Bral jsem tento lék večer a za půl roku jsem už třikrát měl do 3 až 5 hodin arytmie, které mne probudili. Tlak na...

Podezření na nežádoucí událost musíte nahlásit ošetřujícímu lékaři. Nemyslím si, že Vaše potíže by způsobovala Sorvasta. Nežádoucí účinky statinů, jako je Sorvasta, jsou na...

Oramellox

| Dotaz od: Jana

Léčím se ze zánětem ramenního kloubu.Dostala jsem lék Oramellox 15mg.Poté jsem byla na gynekologii,kde mi brali krev a mám hodně špatné jaterní testy.Gynekolog mi doporučil léky...

Je to možné , otázka v jakém stavu byla Vaše játra , před tím, než jste lék začala brát. Testy se po vysazení léku obvykle normalizují do 4 týdnů a nedojde k trvalému poškození...

Depo-medrol 40mg/ml

| Dotaz od: roman

Byl mě předepsán tento hormon,mám alopecii vousů a zánět štítné žlázy,chci se zeptat na zkušenost a vedlejší účinky,děkuji

Medrol (tedy kortikoisteroidy) používáme při léčbě onemocnění štítné žláza pouze v některých, poměrně vyjimečných případech, nejčastěji u pacientů s Graves-Basedovou toxikozou...

Sle, škodlivost léků

| Dotaz od: Ivana

Je mi 56 let a mám dlouhodobé potíže s klouby, depresemi a polyvalentní alergií. Na psychiatrii se léčím 9let. Beru Argofan 150, Asentra 100, příležitostně Frontin 0,5. 7 let...

Bohužel téměř všechny léky mají své nežádoucí účinky a s jejich kombinací se toto riziko zvyšuje. Vzhledem k onemocněním, která jste popsala, ale nejspíše všechny léky...

Paní doktorko, tatínek má problémy s jídlem,téměř cokoli veme do úst tak mu zhořkne a nelze to pozřít.Zkoušíme vařit cokoli a přidávat nutridrink,ale jde nám s váhou dolů.Zcela...

Ano skutečně jedním z možných nežádoucích účinku léku Votrient je ztráta a porucha chuti k jídlu. Musíte probrat s indikujícím lékařem nakolik je nechutenství závažné, aby...

Léky

| Dotaz od: Pavel

Moje matka užívá na zlepšení krevního tlaku léky Tritace 1,25, Aescin-Teva. Tlak krve je po těchto lécích dobrý.Trápí ji však vedlejší účinky léku Tritace.Užívá ho od začátku...

Pavle! Existuje řada léků proti vysokému krevnímu tlaku. Jsou z různých skupin, některé lze navzájem kombinovat. I v rámci jedné skupiny lze vyzkoušet několik preparátů...

Léky

| Dotaz od: juraj

Chtěl by sem se zeptat na lékové interakce. Léčím se na chalmýdiovou infekci, lékařka mi předepsala už po druhé antibiotika, protože prvé mi nezabrali. Nyní užívám Klacid...

Klacid můžete užívat spolu s Egilokem, o žádných závažných interakcích těhto dvou léků nevím. V příbalovoých letácích jsou popsané všechny možné nežádoucí účinky léků - i ty...

Mám vážny problém. Na internete som našiel rozne rady a príspevky vo fórach, kde ľudia písali, že existuje technika, ktorá vám dokáže prírodne predĺžiť penis. Volá sa to Jelqing...

Marko. Podľa dostupných zdrojov, je Jelqing potenciálne nebezpečný, pokiaľ sa prevádza nesprávnou technikou. Neopatrná či násilná masáž može viesť k tvorbe modrín, poranení...

S pojmem "cílená léčba" psoriázy se v dnešní době setkáváme více a více. O jaké léky či terapeutické postupy se vlastně jedná, napoví následující řádky.

 celý článek

Magrilan

| Dotaz od: viktor

P.Doktorka Chcem Vás poprosiť o radu.Boli mi zmenené lieky a to zo Zoloftu 50mg/denne na Magrilan 20mg denne,že je to lepšie na nutkavé stavy a liečbu OCD.Je to naozaj tak...

Viktore, vidím, že vcelku pečlivě řešíte svou léčbu. Já osobně Magrilan při léčbě OCD nepoužívám, takže s ním nemám zkušenosti s léčbou této diagnozy.Magrilan /účinná látka...

Antidepresiva

| Dotaz od: sarka

Před lety jsem se léčila na poruchu panic.úzkosti,ovšem opět se mi problémy vrací.Stále se to snažím zvládat bez léků,ale asi to nepůjde.Občas mě děsí diskuze na téma Prozac...

Prozac je moderní a šetrné antidepresivum a jestli Vám pomáhal, nevidím důvod ho měnit. Zdravím.

Trpím sociální fobií, úzkostí, špatnou náladou. Navštívil jsem psychiatra a byl mi předepsán Escitalopram 10mg 1x denně. Po 14 dnech se všechny výše zmíněné problémy podstatně...

K poslední části dotazu: jsou a nejsou, rozhodně není radno pokoušet stabilitu Vašeho organismu nelegálními preparáty z oblasti anabolik, případně přímo testosteronem - nehledě...

Léčím se s chronickou nespavostí. Antidepresiva nezabírala, dostala jsem lék Buronil, po něm bradykardie, nesmím dále užívat. Nyní mám doporučen lék Lyrica případně Buspiron...

V dostupné dokumentaci jsem nenalezl, že by Lyrica nebo Buspiron měly nežádoucí účinky na kardiovaskulární systém. V případě nežádoucích účinků vše konzultujte s lékařem, který...

Jednou z hlavních výhod, kterou se terapie biologiky odlišuje od klasické protinádorové léčby, je její nízká toxicita pro normální buňky lidského těla.

 celý článek

Zažívací potíže v podobě průjmu nebo naopak zácpy lze řešit. Pro oba problémy je na trhu k dispozici množství různých přípravků. Před nákupem je však vždy dobré znát případné...

 celý článek

Crohnova nemoc i ulcerózní kolitida jsou chronická onemocnění, která vyžadují dlouhodobou léčbu a spolupráci lékaře s pacientem. Jak dostat svůj zdravotní stav pod kontrolu? Jak...

 celý článek

Vedlejší učinky

| Dotaz od: Adéla

Vedlejsi ucinky citalopram

| Dotaz od: Roman

Uzivam 10 mesicu Citalopram20 mg a s manzelkou se chceme pokusit o dite. Chci se zeptat, zda-li tento pripravek nema vliv na poceti. Dekuji predem za odpoved! Standa

U jednoho až deseti pacienta ze sta (statisticky vzato) bylo hlášeno v rámci sledování nežádoucích účinků, že bylo užívání Citalopramu provázeno poruchou ejakulace a/nebo až...

Cipralex nežádoucí účiky

| Dotaz od: Danica

Prosím o názor. Je mi 66 let,po úmrtí manžala a dalších rodinných problémech jsem musela brát léky na nervy. Praktická lékařka mi doporučila zkusit Cipralex. Od prosince 2015...

Po úmrtí manžela může dojít ke třem stavům. je to Běžný smutek ,"chorobný smutek" a deprese. Takže otázka je jestli vůbec brát "prášky na nervy" a nebo to řešit jinak, např...

Protože protinádorová léčba musí být velmi agresivní k nádorovým buňkám, často bohužel poškozuje i zdravé buňky a tkáně. Tyto nežádoucí účinky jsou u každého pacienta jiné a...

 celý článek

Mnozí pacienti používají při hojení ran různé doplňkové a alternativní přípravky, které mohou příznivě nebo naopak nepříznivě ovlivňovat terapeutický proces. Chirurgové a...

 celý článek

Svou každodenní pilulku pro bezstarostný sexuální život polyká ve vyspělých zemích téměř pětina žen v reprodukčním věku. Přestože jim hormonální antikoncepce přináší značné...

 celý článek

Chtěl jsem se Vás zeptat na problém který mám. Před měsícem jsem prodělal akutní infarkt a od té doby co beru prášky tak chodím často močit. Vyšetření které jsem měl je v...

Ve vaši medikaci nejsou žádné léky na odvodnění, proto by močení nemělo být častější. Žádné z těchto léků nemají nežádoucí účinek zvýšené močení. Může se stát, že po infarktu...

Zulbex- vedlejší účinky

| Dotaz od: Věra

Mám dotaz ohledně refluxu žluči do žaludku. Beru cca 14dní zulbex 2x1 a od té doby mám pořád hlad a zhubla jsem cca 3kg. Může mít tento lék tyto vedlejší učinky? Děkuji.

Vážená paní Věro, podle údajů výrobce patří mezi nežádoucí účinky rabeprazolu nechutenství, nevolnosti a poruchy trávení. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším gastroenterologem na...

Cca před rokem jsem začala užívat antikoncepci(Minervu) a po 2 měsících jsem zpozorovala extrémně nafouklé břicho. Se svou doktorkou jsem vše probrala a změnila antikoncepci(na...

Je jediná cesta jak zjistit,zda je na vině antikoncepce,vysaďte ji na měsíc,chraňte se kondomem a uvidíte,zda potíže vymizí, pokud ne,bude nutno příčinu hledat jinde-zažívací...

Byla mi předepsána antidepresiva Cipralex. Bral jsem 4 týdny 10 mg, následně bylo zvýšeno na 15 mg. Po 3 týdnech užívání léku jsem prodělal virózu a začalo mi pískat/hučet v...

Hučení v uších mezi běžné nežádoucí účinky Cipralexu nepatří, navíc by asi vzniklo dříve než za 3 týdny po užívání léku. Proto Vám doporučuji s tímto problémem návštěvu ORL...

Zoloft vedlejší účinky

| Dotaz od: Natálie

Chtěla bych se vás zeptat na dobu, za kterou pominou vedlejší účinky Zoloftu (častá občas řidší stolice, průjem a bušení srdce). Asi 3 týdny jsem brala 1/4 50 mg tablety, teď...

Natálie. Zoloft je velmi dobrý lék a Váš pan ambulantní psychiatr postupuje správně, já to u svých klientů dělám podobně.Bohužel Zoloft vvyolává nežádoucí účinky, které jste...

Chemoterapie a vedlejší účinky

| Dotaz od: Markéta

Je mi 19 let a před 3 měsíci mi byla diagnostikována Těžká Aplastická anémie podstoupila jsem příbuzenskou alogenní transplantaci kostní dřeně od svého bratra dvojčete...

Nevím jaká látka (chemoterapeutikum) vám byla konkrétně aplikována. Výpad adnex (ochlupení) a pálení pokožky ale bude s největší pravděpodobností v souvislosti s léčbou. Vekeré...

Účinky klionu d 100

| Dotaz od: Dana

Gynekolog mi předepsal Klion D100 na léčbu výtoku a škrábání v pochvě. Domnívá se, že je to kvasinková infekce. Chci se optat zda je možným nežádoucím účinkem úporné pálení v...

Dano! Pálení v pochvě může být nežádoucím lokálním účinkem a situaci bych ihned konsultoval s gynekologem.

Mám RS, již téměř rok užívám Medrol 4 mg denně a 6 měsíců Copaxone injekce. Začínám mi postupně mnoho vedlejších účinků na Medrol - především šílené modřiny po vpichu inejkce...

Zvýšená fragilita cév může být skutečně způsobena medrolem. Kortikoidy jsou jednou z alternativ léčby RS. Vzhledem k tomu, že máte copaxone , usuzuji, že jste v léčbě MS centra...

Ucinky blokatoru dht

| Dotaz od: Dusan

Obracím se na Vás s prosbou o informaci zdali jsou známe negativní účinky u přírodních blokátorů DHT jako jsou konkrétně produkty GS Triomen quattro a Saw palmetto. Moje obavy...

1) Vzhledem k plánování početí nedoporučuji žádné, ani přírodní produkty zasahující do hormonálního metabolismu. 2) Pro léčbu androgenní alopecie doporučuji jen lokální...

Prednison a vedlejší účinky

| Dotaz od: Věrka

Brala jsem 6 měsíců Prednison a nabrala jsem 9kg a necítím se vůbec dobře,ted´už 2 týdy nic neberu a zatím -1.5kg a tak jsem se chtěla zeptat jak dlouho trvá než to shodím a...

Věrko, nabírání váhy je dost častý nežádoucí účinek. Pokud už prednison nemusíte užívat, určitě hmotnost shodíte, klidně všechnu, pokud se dokážete vrátit k vašemu původnímu...

Vedlejší účinky oestrogelu

| Dotaz od: Alokinis

Pane doktore, měla bych dotaz ohledně hormonální léčby, která byla předepsaná mé mamce. Před cca 4 lety (nyní jí je 43 let) jí byla zjištěna rakovina dělohy, podstoupila operaci...

Oestrogel byl mamince předepsán především jako náhrada hormonů, které vyráběly odstraněné vaječníky. Ochrana před osteoporózou je v tomto kontextu "přidružená", nikoli hlavní...

Mirtazapin a jeho účinky

| Dotaz od: Irena

Moje maminka (70 let) užívá již rok Mirtazapin Sandoz 15 mg - 1/2 tbl večer. Začala se jí zvedat krevní hladina cukru, neprve kolem 7 a nyní se pohybuje kolem 9. Může to být...

Může jít o nežádoucí účinky Mirtazapinu. Rozvoj diabetu (cukrovky) často souvisí s vzestupem tělesné hmotnosti. Doporučuji, abyste toto sdělili psychiatrovi, který by měl toto...

Vedlejsi ucinky

| Dotaz od: antonin

Prakticka lekarka mi predepsala na vysoky tlak leky teveten a kapidin.Tlak je v poradku,ale po kapidinu chodim stale mocit.Za dopoledne treba10x.Pak se to sklidni a vecer a v...

Dobrý,den Kapidin (lekarnidipin) by se zvýšenou četností močení neměl obecně souviset, leda že by se častější močení objevilo jako nežádoucí účinek. Doporučuji informovat Vaši...

Účinky rivotrilu

| Dotaz od: Dana

Můžete mi napsat zda Rivotril patří k lékům prodlužujícím QT interval.Nikde jsem se to nedočetla, ale můj kardiologi říká, že to může být a psychiatr to popírá.Nevím co dělat...

Prodloužení QT intervalu a z toho vyplývající riziko arytmie patří k nežádoucím účinkům řady léků ovlivňujících psychiku. Skupina, do které patří Rivotril, je ale v tomto směru...

Před čtyřmi dny mi byla zjistěna infekce do nohy (zřejmě Borelioza) a dostala jsem 2x denně antibiotika DoxyHEXAL. Nyní po dvou dnech se ale vyskytnul vedlejší účinek - problém...

Pokud máte pocit, že určitý lék Vám dělá potíže, je vhodné co nejdříve kontaktovat lékaře a dohodnout se s ním na změně medikace. Pokud bylo oční vyšetření v pořádku, nežádoucí...

Protinádorová léčba vyvolává řadu nežádoucích účinků. Ačkoliv jsou jejich projevy u každého pacienta předem neodhadnutelné, jejich základní typy lze zhruba odhadnout.

 celý článek

Prosím o radu.Po lécích Agen 5 a Cynt O,3 mám následující problémy : bolest na hrudi,bolest hlavy, vypadávání vlasů,ospalost. Na uvedené problémy jsem upozornil internistu...

Každý lék může mít nějaké nežádoucí účinky. Proto je třeba případnou změnu léků pečlivě uvážit s ohledem na vaši celkovou anamnézu, kterou zná pouze váš ošetřující lékař.

Meduňka na poruchy spánku, máta pro špatné zažívání, či heřmánek na špatně se hojící poranění. Bylinné čaje nabízí řešení pro léčbu mnoha zdravotních potíží. Díky svému...

 celý článek

Velmi často se můžeme setkat s tím, že jsou k léčbě nespavosti využívána hypnotika – "prášky na spaní". Jde o látky, které účinkují obvykle velmi rychle a spolehlivě. Proto...

 celý článek

Jedná se o novou a atraktivní léčebnou možnost. Její výhodou je relativně malý výskyt nežádoucích účinků oproti například klasické chemoterapii. Jak ale tyto látky fungují a...

 celý článek

Ještě před dvaceti lety neměli pacienti s Crohnovou chorobou příliš na výběr. Možností, jak léčit toto onemocnění, nebylo mnoho. Koncem devadesátých let se však objevila úplně...

 celý článek

Řešení výše uvedené nemoci i v dnešní době naráží na mnohé komplikace. Odborníci však přišli na to, že soli zlata při léčbě revmatoidní artritidy mají své místo.

 celý článek

Biologická léčba využívá vlastní imunitní systém člověka k boji proti rakovinným buňkám prsu, zatímco zdravé buňky nechává na pokoji. Používá přitom tzv. monoklonální protilátky...

 celý článek

I když se to zdá samozřejmé, v praxi si to vždycky neuvědomujeme: zájem pacienta i jeho lékaře na co nejlepším výsledku léčby je stejný a výsledek záleží na aktivní spolupráci...

 celý článek

Pojem očkování se dnes skloňuje ve všech pádech. Čím dál častěji zaznívají také hlasy, které vakcinaci dětí jednoznačně odmítají. Většinou jde o laické hypotézy bez reálného...

 celý článek

Nejčastějším důvodem klientů k podání žádosti o substituční léčbu je neúnosná finanční nebo sociální situace (problémy v rodině, s bydlením apod.).

 celý článek

Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i výživy – zvýšená potřeba kalorií, ztráta chuti k jídlu, nevolnosti a nedostatek některých živin si často vynutí...

 celý článek

Protizánětlivě působící léky obsahující kortikoidy jsou často v léčbě střevních zánětů nenahraditelné. Řada lidí se ale obává jejich vedlejších účinků.

 celý článek

Existuje spojitost mezi léčbou rakoviny a onemocněními srdce a srdečních cév? Může onkologická léčba přivodit třeba infarkt nebo městnavé srdeční selhání? Bohužel ano.

 celý článek

Cílená léčba nádorů zaznamenává rok co rok obrovský vývoj. To je také jeden z důvodů, proč se zlepšují vyhlídky nemocných s rakovinou. Cílená léčba není ale zdaleka vhodná pro...

 celý článek

Chřipková sezona roku 2010 vyvolala mezi laiky i odborníky řadu otázek. Týkaly se hlavně nebezpečnosti viru chřipky, předmětem diskusí však byla i bezpečnost očkování.

 celý článek

Psychowalkman jsem poprvé viděla v praxi u kolegů v Belgii v devadesátých letech. Jeden přístroj jsem si tam pořídila pro osobní používání. Asi rok poté jsem byla v souvislosti...

 celý článek

Když se u miminka započne s očkováním, je na rodičích, aby rozhodli, zda kromě povinných vakcín dostane jejich potomek i ty doporučené. Za zvážení rozhodně stojí očkování proti...

 celý článek

U revmatoidní artritidy působí cílená léčba konkrétně tak, že v těle blokuje chemické látky, které jsou zapojené do procesu vyvolávajícího zánět.

 celý článek

Ozařování je léčba, při které se za pomoci vysokých dávek ionizujícího záření zabíjejí rakovinné buňky nebo se jim brání v růstu a množení. Cílem léčby je také co nejméně...

 celý článek

Před několika lety se začalo v oblasti výzkumu rakoviny hovořit o novém typu léčby. Daná léčba má údajně méně nežádoucích účinků než chemoterapie.

 celý článek

Mezi oblíbené bylinky využívané v přírodní léčbě patří i zlatobýl obecný. Účinný je nejen v případě zánětů močových cest, ale pomáhá také při potížích s klouby nebo při ekzému.

 celý článek

Pokud bojujete s rakovinou prostaty, možná jste při shánění informací o možné léčbě narazili na pojem brachyterapie. Jedná se o aplikaci speciálních zrn přímo na místo zasažené...

 celý článek

Umělá náhrada růstového hormonu podávaná v injekcích umožnila desetitisícům dětí dosáhnout normálního vzrůstu.

 celý článek

Anxiolytika a antidepresiva – dvě kategorie poměrně často zmiňovaných a užívaných léků. Přesto se ale většinou jejich účinky lidem pletou a zaměňují je. Pojďme si tedy udělat...

 celý článek

Beru antikoncepci verezana rok, chtěla jsem si oddálit menstruaci, ale místo toho aby si mi oddálila, tak ji mám už téměř 2 týdny. I přes to že beru prášky nevím co mám dělat...

Nejčastějším nežádoucím účinkem při oddalování menstruace je právě nepravidlené špinění či krvácení. POkud jste nasadila ihned další plato bez přestávky, udělala jste vše...

Alergická onemocnění začínají většinou v dětském věku, ale pokračují do dospělosti a stáří. U některých pacientů může alergie poprvé propuknout až ve stáří.

 celý článek

Americký úřad pro kontrolu léčiv (The U.S. Food and Drug Administration – FDA) před několika dny schválil používání nové vakcíny proti chřipce. Očkovací látka chrání před...

 celý článek

Očkování miminka

| Dotaz od: Radka

Nechala jsem se přesvědčit naočkovat mého nyní 9ti týdenní syna proti pneumokokům a rotavirům. Včera jsme absolvovali první očkování Hexa a rotarixem. Od včerejšího večera je...

Ano, vše co popisujete mohou být nežádoucí účinky očkován, ale projevy by u syna měly během několika málo dnů vymizet. Pokud očkování nesnáší dobře, doporučila bych dávat vždy...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Jitka Divišová

Léčím se na vys. kr. tlak.Užívám prestarium neo combi 1x denně. Tlak mám po ránu spíše nižší, vyjímečně mi stoupne cca na 150/95.Vlastním zápěstní měřič tlaku. Je na VTK nějaký...

Každý lék má nějaký nežádoucí ůčinek, ten, který užíváte jich nemá nějak více - neobávejte se, pokud lék funguje na vaše snížení tlaku, není se třeba ničeho obávat - než.ůčinky...

Už snad více jak 10 let užívám lék Triamcinolon. Trpím chronickým zánětem jater, po překonání žloutenky. Nedávno jsem se dočetla, že tento lék by neměl být pužíván dlouhodobě...

Pokud podávání tablet - ve smyslu léčení nemoci a udržování jejího stavu ve stabilitě - je nutné, potom je podávání léku i dlouhodobě možné a doporučené. Nepíšete, jakou dávku...

Bolest žaludku

| Dotaz od: Lenka

Je mi 16 let a už 5 dní mě bolí žaludek. Mám pocit hladu a kručení v břiše. Dostala jsem Ranisan, ale zatím mi nijak nepomohl. Byla jsem také nemocná a na URL mi doktor...

Podobné nežádoucí účinky může mít teoreticky jakýkoliv lék, takže nasazení Xadosu s tím souviset může. Pokud jste byla již pro daný problém vyšetřena a zavedená léčba nepomohla...

Mnoho lidí touží zastavit proces stárnutí. Zkouší tak všemožné metody, jako jsou drahé krémy na pleť, lifting kůže a bolestivé injekce. Horkým elixírem mládí se v poslední době...

 celý článek

Existuje celá řada způsobů, jak využít bílý prášek z celulózy: přidává se do léků, do krmiv pro psy, ale i do potravinových doplňků určených lidem. Celulóza je hlavní složka...

 celý článek

Minoxidil

| Dotaz od: Jana

Je dlouhodobé užívání Minoxidilu (v Neocapilu) nebezpečné? Někde jsem četla, že je to nebezpečné pro srdce.

Pokud používáte minoxidil v lokální podobě ( ne v tabletách), pak se nemusíte obávat nežádoucích účinků.

Beru psychiatrický lék Dogmatil po kterém se mi vytratila menstruace. Zkoušela jsem změnu, ale ze všech léků mám vedlejší účinky, takže jsem odsouzena nemít menstruaci do konce...

Olgo, léky potlačující příznaky psychotických onemocnění (neuroleptika) bohužel podobné nežádoucí účinky mají. Pokud u Vás není možná jiná varianta, bude pro Vás nejlepší zůstat...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: