Zvýšená kyselina močová


Před půl rokem mi byla naměřena hodnota cholesterolu v krvi 6,7 načež jsem začal sportovat a trošku si hlídat jídelníček. Shodil jsem sice jen 5 kg, ale vzhledem k pravidelnému...

Vítku, máte mírně zvýšenou hladinu kyseliny močové, která může stoupnout i po intenzivní tělesné zátěži. Doporučuji odběr zopakovat s odstupem a za těchto podmínek: Odběr ráno...

 

Zvýšená kyselina močová

| Dotaz od: Šárka

Jelikož má moje lékařka dovolenou a musím čekat, než mi vysvětlí výsledky, ráda bych se zeptala - při vyšetření krve mi byla naměřena zvýšená S-kyselina močová 363 a zvýšená GF...

Z uvedených hodnot určitě nemusíte mít obavy. Vaše hodnota kyseliny močové je spíše hraniční než zvýšená, hodnocení také závisí na referenčních hodnotách jednotlivých laboratoří...


Zvýšená kyselina močová v krvi

| Dotaz od: Aleš Simandl

Při kontrole krve mi byla zjištěna vyšší hladina kyseliny močové (517mikromol/l). Lékař diagnostikoval tuto odchylku jako onemocnění dnou a předepsal mi APO-Allopurinol (1...

Postup je správný, lépe nasadit lék, když ještě nejsou žádné příznaky. Pokud máte ale pochybnosi o podmínkách stanovení hladiny kyseliny močové, požádejte lékaře o opakování...

Před několika lety mně byla zjištěna zvýšená hladina kys. močové (hodnoty kolem 560). Bral jsem Apo-allopurinol 100 mg 1x denně, hodnoty se upravily na 390-400. Pak jsem k lékům...

Zkuste to, dieta je naprostý základ, odběry směrodatné by byly až tak za 3-4 měsíce. Dietní podklady naleznete např. zde, i když doufám, že je máte: http://dna-nemoc.cz...

Hezký den přeji paní doktorko, včera mi bylo sděleno, že mám vyšší hodnoty kyseliny močové z krve. Poraďte mi, co s tím, prý mi hrozí dna.V poslední době mě bolí kolena, zápěstí...

Je třeba pokud možno vynechat ze stravy zvěřinu a uzeniny, omezit červené maso. Obtíže s návaly a pocením mohou být příznakem zvýšeného množství kyseliny močové v krvi, až...

Kyselina močová

| Dotaz od: ludmila

Mám dotaz, dostala jsem od mého revmatologického lékaře tyto léky: foxis 37,5mg/325 kteréjsou na bolesti bohužel po nich nemohu močit, dále pak: milurit 300mg, po kterých jsem...

Pokud Vám lékař doporučil terapii a Vám léky nevyhovují, rozhodně byste si léčbu neměla upravovat sama. Zkuste svůj problém znovu probrat s Vaším ošetřujícím lékařem. Vaše...

Kyselina močová

| Dotaz od: TOmas

Trápí mě poslední dobou únava, vyčerpání. Dost málo jsem jedl poslední dobu, hodně fyzicky pracoval. Nechal jsem si proto udělat vlasovou analýzu. Bylo mi zjištěno: zvýšená...

Bohužel bez znalostí hodnot provedených vyšetření a celkových souvislostí nemohu specifikovat příčinu. Důvody zvýšení kyseliny močové je celá řada a jejich vyjmenování přesahuje...

Je mi 28 let a ve výživové poradně mi náhodou zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové - 380 umol/l a homocysteinu 19,2 umol/l. Cholesterol 5,47 umol/l, LDL cholesterol 3,11...

Veroniko, kyselina močová má horní normu pro ženu vašeho věku cca 340 umol/l, celkový cholesterol do 5 umolĺ, LDL do 3 umo/l, hladina homocysteinu do 15 umol/l. Vaše hodnoty...

Nejčtenější článek Český golfový klub míří i na Moravu.

Víte, že úmrtnost u golfistů je o 40 % nižší než u jiných lidí stejného pohlaví, věku a socioekonomického statutu? Odpovídá to nárůstu průměrné délky života o 5 let! Není tedy...

 celý článek

V pubertě mi byla konstatovaná cysta na ledvině, ale bez lečení. Nyní jsem lečen na vysoký TK (150/99) a byla my zjištěna zvýšená hladina kyseliny močové 460. Můžou tyto věci...

Vážený pane Jakube, zvýšený krevní tlak a zvýšená koncentrace kyseliny močové jsou častým nálezem při obezitě. Ojedinělá cysta ledviny většinou žádné obtíže nepůsobí. Doporučuji...

Kyselina močová - výkyvy

| Dotaz od: Ivana

Moje sestra (40 let) byla asi před měsícem na vyšetření, byla jí zjištěna vysoká hladiny kyseliny močové (530). Dnes byla opět a výsledek prý byl 212. Obáváme se, že celé rodině...

Ivano. Pokud má Vaše sestra renální insuficienci- tedy sníženou funkci ledvin, tak nález vysoké kyseliny močové v krvi k tomu (snížené ledvinné funkci) patří - protože kyselina...

Dna

Dna, podagra, pakostnice neboli uratická artritida, je zánětlivé kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové a jejím ukládáním v těle. Typicky se projevuje...

 celý článek

Prediabetes

| Dotaz od: Frantisek | z mobilní aplikace

Souhlasím že v mém předchozím dotazu kdy je glykémie 5,6 pouze hraniční nejlepším způsobem změnit životosprávu. Krom toho jsou zde další faktory pro než by se měla zpřísnit...

Pokud byl u Vás diagnostikován MM, je situace poněkud komplikovaná. Píšete, že jste pro MM vyšetřován, nicméně nepíšete, zda je pouze podezření a proč toto podezření vzniklo, či...

Nermoc dna

| Dotaz od: Babet

Můj přítel přinesl výsledky z krevního obrazu,který mu MUDr. zaslala do práce,protože to byla pracovní kontrola,výsledky:Urea 52,1,kys.moč. 515,bili 8,4, ALT 2,40,AST 1,01,chol...

Laboratorní výsledky zcela odpovídají způsobu stravování vašeho přítele. Pokud nezačne abstinovat a neomezí konzumaci masa a uzenin, pak se tyto hodnoty budou dále zhoršovat a...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Jindřich

Vyšetření krve: KM- 462.0 umol/l, Segmenty- 0.734 a.j. Lymfocyty- 0.179 a.j. , FW2- 43 Co pro mě naměřené hodnoty znamenají ,předem děkuji.

Tyto výsledky jsou bez sdělení obtíží špatně zhodnotitelné. V každém případě je zvýšená kyselina močová a budete-li držet dietu, bude to pro Vás prospěšné. Pro další vysvětlení...

Ledviny

| Dotaz od: radka

Ráda bych se zeptala, co může za onemocnění signalizovat zvýšená kyselina močová v krvi a hromadění či špatné vylučování chloridů ( brali mi krev a dávala jsem i sebranou moč za...

Radko. K první části dotazu: pokuď je kultivační a biochemické vyšetření negativní stran zánětu a vy neustále trpíte pocitem pálení při nebo po vymočení, trpíte uretrálním...

Dna

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat, zdali mám dnu? Moje doktorka mi delala testy asi pres pul rokem, vysla mi asi 4x zvysena kys. mocova v krvi. Testy mi vsak byly delany v obdobi, kdy jsem...

Tím, že je zvýšena v krvi kyselina močová, ještě neznamená, že máte dnu - velmi bolestivé onemocnění zejména malých kloubů, ale znamená to riziko vzniku onemocnění - dnou...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Frantisek | z mobilní aplikace

Vypadávají mi vlasy (dnes mám lysinu o velikosti asi 10*10 cm). Jsem sledován imunologem a hematologem pro BGUS / MGUS, původně podezření na MM. V rodině měl téměř vypadane...

Dle Vašeho popisu se zřejmě jedná o tzv. androgenní alopécii - ztráta vlasů podmíněna hormonálně ale také geneticky, tedy pokud máte ložisko v oblasti temene hlavy. Bohužel...

Dna nebo hyperurikemie

| Dotaz od: Lucie

Moje namerene hodnoty kysl. močové v krvi jsou: datum 1.8. - nad 1190, 10.1. - 197, 27.2. - 261, 1.5. - nad 1190, 7.5. - 389, 17.5. - 227. Mám dnu nebo Hyperurikemii? Vůbec tomu...

Hyperurikémie je označení pro zvýšené hodnoty kyseliny močové v krvi (u žen nad 360 umol), dna je zánětlivé onemocnění kloubů při kterém se ukládají v kloubech krystaly kys...

Možnost leukémie?

| Dotaz od: Jakub

Mé problémy začly asi před dvěma měsíci. Nejdříve jsem prodělal nějakou virózu, bolest v krku, teploty do 38°C, snažil jsem se ji týden vyležet, poté mi bylo lépe, chodil jsem...

O leukémii se téměř jistě vzhledem ke krevnímu nálezu nejedná- léukémie je snadno zjistitelná právě z krevního obrazu. Dle mého názoru se nejspíše jedná o narušení imunity a s...

Častější močení

| Dotaz od: Petra

Vážím 117 kg a trpím častým močením. Byla jsem u obvodního lékaře, vyšetřil mě, cukrovku nemám, zvýšený cholesterol také ne, vysoký tlak v normě, ale mám zvýšenou sedimentaci...

Co se týče pupínku, pokud nejste alergická na jód, můžete ho potírat 2xdenně Betadine mastí. Pokud během pár dní nezmizí, pak je návštěva u gynekologa na místě. Častější močení...

Mám familiární hypercholesterolemii a hodnoty cholesterolu kolem 5,5. Myslíte, že je nutné užívat léky? Je mi teprve 17 a přijde mi to celkem zbytečné brát statiny zatěžující...

Jestliže máte diagnostikovánu familiární hyperchoelsterolémii, nezbyde Vám nic jiného než léky užívat. Zvýšený cholesterol je rizikový faktor pro onemocnění srdce a cév (a...

Již přes měsíc mě trápí otoky kolem očí, nejvíce po probuzení (během dopoledne z 80ti% splasknou) několik dní mi otékaly i dolní končetiny, spíše k večeru, nyní jen pocit...

Z endokrinologického hlediska mě napadá dovyšetřit štítnou žlázu s ohledem na otoky a hladinu vitamínu D s ohledem na brnění končetin. V souvislosti s pozitivitou všech...

Dna

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat, zdali mám dnu? Moje doktorka mi delala testy asi pres pul rokem, vysla mi asi 4x zvysena kys. mocova v krvi. Testy mi vsak byly delany v obdobi, kdy jsem...

Lucie, příčinou zvýšené kyseliny močové je: a) nadbytečný příjem purinů v potravě (čokoláda, kakao, alkohol, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny..) b) poruchy na enzymatické úrovni...

Dna

| Dotaz od: Zuzana

Pane doktore, prosím o vysvětlení výsledku hodnot urea odpad a kyseliny močové- moč sběr 24hod. Co znamenají snížené hodnoty, nemohu nikde na internetu dohledat? Praktik mě...

Hyperurikémie je u žen při KM nad 360 umol/l. Při hodnotách nad touto hranicí se dna nemusí projevit, ale neprojevuje se při normálních hodnotách. Dna vzniká pouze při zvýšené...

Problémy bez řešení

| Dotaz od: Tomáš

Vážená paní doktorko, již tři měsíce mne trápí níže uvedené problémy, ale zatím nikdo z lékařů nenašel řešení. • Zrak - v polovině srpna jsem začal vnímat...

Ve Vašich výsledcích není vyšetření mozkomíšního moku na oligoklonální pásy - tedy vyšetření k vyloučení roztroušené sklerosy. Osobně bych vyčkala výsledku, pokud bude negativní...

Závratě, slabost

| Dotaz od: Šárka

Doposud mi nebyl žádný lékař schopen co mi je nebo bylo, tak to zkouším takhle. duben začátek dubna 3 dny prac.neschopnost doma - 1.den zvracení, strašné závratě, nestabilita...

Omlouvám se, ale moc se mi nezdá, že by vaši lékaři na neurologii ne uzavřeli vaše potíže a nezjistili příčinu. Po internetu se přesná diagnóza nedá určit. Bez vašeho vyšetření...

Přesto že jsou svátky míru, klidu a pohody, bych se rád zeptal. Jaké má zkušenosti ambulantní ortopedie s BGUS. Můj ošetřující neurolog mi doporučil kontrolu na ortopedii v...

Na otázku odpovídám: Určitě byste měl být v péči vašeho ortopeda, který vás sleduje, ale ke specializovanému upřesnění diagnozy a potřebné léčbě vás ortoped v Praze nepochybně...

Krevní obraz

| Dotaz od: Bohumír

Nechal jsem si u svého praktického lékaře udělat odběr krve a moči za účelem pravidelné kontroly. Na výsledku je několik hodnot (kyselina močová a L-Cholesterol) mimo limit a...

Hodnota kyseliny močové vzniká při zvýšeném užívání purinů ve stravě. Ty se nacházejí v košťálovinách, vnitřnostech, uzeninách. Zvýšená hodnota cholesterolu je opět dána buď...

Paní doktorko, od listopadu mne trápí extrasystoly. Nejprve jen 2x denně, kdy jsem problému nevěnoval pozornost. Koncem prosince se situace zhoršila, v průměru za den odhaduji...

Nedostatečný příjem tekutin a minerálů může způsobit popisované potíže, expozice stresům hraje velkou roli. Zvýšená kyselina močová v krvi je způsobená nevhodnou stravou...

Srážlivost krve

| Dotaz od: Simona

Před 2 lety jsem měla problém se srážlivosti krve. Byl mi aplikován heparin. Nyní po 2 letech jsem byla náhodně na odběru a má hodnota QUICK 76,2%.Mohl byste mi prosím říct zda...

Kyselina močová - ženy: od 15 do 110 let norm. hodnoty 140-340 - vaše hodnoty jsou mírně zvýšené. Mohla byste začít dodržovat dietu na dnu (dna je metabolická nemoc, info zde...

Od pracoviště ORL jsem dostal předepsáno CAVINTON POR TBL NOB 50x5 mg a Betahistin-ratiopharm 24 mg 1-0-1-0. Kromě toho užívám Purinol 300 mg 0-0-1, Zodac 0-0-1, Aktiferin 0-0-1...

Tato kombinace léčiv je možná. Ev. je možné u Zodacu zkusit jen intervalové podávání (jen při obtížích, ale záleží na konkrétním onemocnění, pro něž je Vám doporučen). Ke...

Zánět jater a slinivky břišní

| Dotaz od: Jaroslav

Rád bych Vás poprosil o v rámci Vašich možností co nejzevrubnější odpověď. Moje máma minulý týden obdržela nepříliš lichotivý nález (scan v odkazu) a po návratu z dnešní...

Nejprve bych Vás chtěl uklidnit, že nález není sice normální, na druhou stranu ale není tragický a řada popsaných odchylek je vratná. Nejprve interpretace nálezu: sonografie...

Je mi 20 let. Před třemi měsíci mě začly bolet klouby. Začlo to velkými klouby jako jsou kolena, lokty, občas ramena. Bolest se přemísťovala z kloubu na kloub, nebo bolelo více...

1. osobně mám větší zkušenosti s Wobenzymem, který preferuji. 2. revmatolog vede léčbu dobře a pro revmatoidní artritidu neexistují žádné potravinové doplňky, jejichž účinek by...

Pane doktore, prosím o zhodnocení výsledku a dopučení vyšetření moč sběr 24hod: 24.5. 2016 Laboratoř Medila U-Objem 1670ml U_Urea 170 mmol/l dU-Urea-odpad 283,9mmol/l...

Výsledky jsou prakticky normální, nutná je souvislost s klinický obrazem. Výsledky musí vyhodnotit lékař, který Vás na vyšetření odeslal.

Možná revma-přírodní cesta?

| Dotaz od: Tomáš

Je mi 20 let. Před třemi měsíci mě začly bolet klouby. Začlo to velkými klouby jako jsou kolena, lokty, občas ramena. Bolest se přemísťovala z kloubu na kloub, nebo bolelo více...

To co popisujete splňuje kritéria pro revmatoidní artritidu, byť seronegativní. Konvenční léčba spočívá v podávání kortikoidů, protizánětlivých léků a v některých případech i k...

Dlouhodobé problémy

| Dotaz od: Tomáš

Již od září mne trápí níže uvedené problémy, ale zatím nikdo z lékařů nenašel řešení. • Zrak - v polovině srpna jsem začal vnímat bolesti za pravým okem a zhoršené...

Vážený pane Tomáši! Děkuji za Váš dotaz a snahu vylíčit dopodrobna Vaše potíže a omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě až nyní přesunut od kolegů. Bohužel Vás ale musím...

Kyselina močová

| Dotaz od: Helena

Chtěla bych zjistit, jaké jsou referenční hodnoty pro hladinu kyseliny močové v krvi. Moje hodnoty jsou kolem 300-330 a podle mého endokrinologa (trpím od porodu hypothyreosu...

Referenčí meze pro kyselinu močovou jsou cca 140 až 360 mikromolů na litr, ale laboratoř od laboratoře se mohou trošku lišit, takže Vaše laboratoř už může 330 ukazovat jako...

Kyselina močová v krvy

| Dotaz od: Martin

Chtěl bych se zeptat zda může nevhodná strava (asi 1 kg fazolí, čokoláda) den před odběrem krve ovlivnit výsledky kyseliny močové v krvy? Nikdy jsem kyselinu močovou zvýšenou...

Kilo fazolí??....máte můj upřímný obdiv, resp. vaše ůtroby.... pro zjištění si nechte příště ( v časovém odstupu) zkontrolovat hladinu kyseliny močové bez těchto excesů a...

Kyselina močová

| Dotaz od: kamila

Mám dotaz,.Jsem nyní 8 týden po porodu.Porod spont.ale rizikový.Vysoký TK,anemie,preklampsie.Od porodu se cítím stále unavená,brní mě -no mám takové mravenčení v levém nártu a...

Kyselina močová v s porodem jistě nesouvisí, jde o samostatné metabolické onemocnění, které by se mělo léčit. Obratte se na svého obvodního lékaře, předepíše vám lék na její...

Kyselina močová

| Dotaz od: Květa

Prosím Vás o radu, při rozboru (ortopedické problémy) mi byla zjištěna kyselina močová v seru 308, vím, že jsem v normě, ale číslo se pomalu blíží k horní hranici. Měla bych...

Jak sama píšete, hodnotu k. močové máte v normě. Její hodnotu zvyšuje především konzumace červeného masa, luštěnin, čokolády a alkohol (ne tedy česnekové preparáty).

Mojí mamince byly naměřeny krevní hodnoty: urea 11,2, kreatinin 133, kyselina močová 380, CKD-EPI 0,5. Chtěla bych se zeptat o čem tyto hodnoty vypovídají a co je třeba udělat...

Paní Heleno. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Vámi udávané hodnoty ukazují na nedostatečnou funkci ledvin. Bližší informace Vám ale musí dát maminčin...

Kyselina močová

| Dotaz od: ludmila

Edakce uLékaře.cz > moc vám děkuji za odpověd a souhlasím s tím ale stále nevím proč nesmím jíst hovězí maso u vepřového se nedivím ale hovězí se většinou dporučuje a kuřecí...

Ludmilo. Při hyperurikémii kuřecí a hovězí maso není úplně zakázano, jen by měla být jeho konzumace střídmá. Ze zeleniny jsou nevhodné: špenát, kapusta, křen, česnek, a...

Kyselina močová

| Dotaz od: ludmila

Mám dotaz,navštěvuji ur.lékaře který mi zjistil kyselinu močovou,dostala jsem léky cyprofloxacin-teva500mg.při nichž se nesmí mléko a jiné mléčné výrobky,dále nesmím maso ani...

Ludmilko. Trochu jste si to popletla- ciprofloxacin je antibiotikum a váš lékař Vám ho předepsal nejspíč kůli nějakému zánětu v těle. Kyselina močová se běžně v lidském těle...

Vysoka kyselina mocova v krvi

| Dotaz od: Katerina

Pani doktorko,jsem c 10tydnu tehotenstvi,muj gynekolog mi bral krev a pro vysledky jdu ve ct,mam doma testy na mereni kyseliny mocove v krvi ktery mi vysel na 445,mam z toho...

Nevím jaké rozmezí normálních hodnot má vaše laboratoř ale v naší je považováno na normu 234 - 475 µmol/l.Příjemný den

Kyselina močová v těhotenství

| Dotaz od: juler.schacherlova@seznam.cz

Jsem podruhé těhotná,nyní 20tt mám vysoký tk,anemii,v krvi stále strašněmoc vysokou kyselinu močovou? dr. mě stále straší,že mohu vykrvácet atp,chtěla jsem se optat na tu...

V první řadě bych vám doporučila v té nemocnici zůstat. Pokud máte zájem na tom, aby se vám narodilo zdravé , donošené dítě a abyste byla i vy zdravá ( a živá) a mohla se všem...

Kyselina močová

| Dotaz od: Iva

Prosím o informaci, zda hladina kyseliny močové 407 je vysoká a je třeba problém řešit. V rodině dna. Děkuji za odpověď.

Ivo, ano, jde o vyšší hladinu. Řeší se nejprve dietou, poté léky, které brání vzniku kyseliny močové v těle.

Kyselina močová

| Dotaz od: marta

Chtěla jsem se zeptat mám stále dost vysoké hodnoty kyseliny močové v krvi,jsem těhotná 30.týd.já se cítím v pohodě,ale už poři posled.návštěvě mi chtěla mladá dr.udělat císaře...

MArto! Pokud máte pouze zvýšenou kys.močovou, obvykle se situace jen sleduje. Pokud pociťujete i nějaké obtíže a máte i vyšší hodnoty jaterních testů, je urychlení porodu spíše...

Kyselina močová

| Dotaz od: radka

Ráda bych se zeptala, co znamená kys. močová v krvi ( hodnota asi 407 ). Krev. obraz jinak dobrý. Bolí mě hrozně už rok ramena, ted i trochu lokty, zápěstí, rtg jsou v pořádku...

Ramenní klouby opravdu nejsou místem typickým pro projev dnavé artropathie,tedy kloubního postižení.Často ale doprovází bolesti v ramenou poruchy páteře,je to způsobené...

Paní doktorko. Synovi 25 let (je obézní) byla naměřena při prevenci vysoká hladina kyseliny močové v krvi a vyšší cholesterol. Dostal Apoalopurinol 100 mg a má držet dietu...

Z praxe mám zkušenost, že pokud se bude syn stravovat dle zásad racionální výživy, zhubne, zpravidla se již cca po 3 měsících normují hodnoty krevních tuků i kyseliny močové v...

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením, že konzumace třešní statisticky významně snižuje riziko záchvatů dny.

 celý článek

Milurit 100

| Dotaz od: miran2

Po ne příliě neúspšných režimových opatřeních užívám na mírně zvýšenou hladinu kyseliny močové přípravek Milurit 100. Ne příliš mi ale vyhovuje a to z následujícího důvodu...

1)I když užíváte léky, měl byste nadále dodržovat režimová opatření ( tzn. omezit vnitřnosti, maso,uzeniny, zvěřinu, luštěniny, kakao, alkohol, snížení tělesné hmotnosti a...

Ráda bych věděla, zda léky, které užívám, mohou mít vliv na zvýšení kys. močové v krvi. Léčím se na vys. tlak a cholesterol a užívám Orcal10, Prestarium Combi, Atoris20. V září...

Vaše problémy jsou komplexní, otoky nohou nejsou pravůvodní známkou zvýšené hladiny kyseliny močové, příčiny mohou být velmi různé /od srdečních, ledvinných, žilních po poruchy...

Užívání léku

| Dotaz od: ludmila

Prosím mám dotaz byli mi změněny léky na vys. kr.tlak z Lorista H 50mg/12,5 na Cancombino 32mg v letáčku je psáno že by se tyto léky neměli užívat v případě léčby na DNU na...

Jde o velmi podobné léky, Cancombino je modernější. Při onemocnění dnou se výrobcem nedoporučují z toho důvodu, že jejich močopudná složka může hladinu kyseliny močové trochu...

Odvodnění

| Dotaz od: ludmila

Prosím mám dotaz,beru na vys.tlak-lorista H 50mg/12,5 a na dnu ADENURIC 80mg,nyní jsem dostala prášky na odvodnění FURON 40mg a chtěla jsem se zeptat zda to nevadí na ty prášky...

Diuretika (léky na odvodnění) zvyšují hladinu kyseliny močové, proto je lépe dávat přednost jiným léčivům, ne vždy je to však možné. Delší současné užívání Lozapu H a Furonu je...

Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin (SAturated FAtty acids, SAFA) je jedním z klíčových faktorů pro vznik obezity a zvýšení dalších zdravotních rizik, zejména...

 celý článek

S nadsázkou se někdy říká, že močová inkontinence vás nezabije, ale ukradne vám život. Samotný únik moči totiž sice nepředstavuje závažnější zdravotní komplikaci, přesto výrazně...

 celý článek

Kyselina mléčná

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, zda když se zvýší kyselina mléčná ve svalech, například při námaze, tak jestli se zvýší její koncentrace i v krvi. Děkuji za odpověď.

Františku, pokud je zvýšena kyselina mléčná ve svalech, dojde k jejímu zvýšení i v krvi, protože krev odvádí zplodiny metabolismu z tkání a přivádí živiny.

Reaguji na svůj dotaz pod č. 208094. Uvedené hodnoty, které tedy ukazují na rakovinu prostaty, budou ve zprávě lékaře zapsány omylem, pokud totiž vím, již 51 let jsem ženou...

Na CT popsaná korová cysta bývá normální nález na CT a většinou pokud je solitární nevede ani k zhoršení renálních funkcí, hyperdenzity budou skutečně asi kamínky či písek...

Od 12. týždňa tehotenstva sa liečim na hypertyreózu, som rok od pôrodu a momentálne beriem propycil 50 1-0-1/2 tabl denne spolu s kyselinou listovou 1-0-1 tabl.denne. Asi pred...

Nález na štítné žláze znamená, že v tkáni se nacházejí podezřelá ložiska jiného charakteru než běžná tkáň štítné žlázy. TIRADS 4a znamená 5-10% riziko rakoviny = velmi nízké...

Potreboval bych poradit.Asi 3 mesice me hrozne boli velke klouby-ramena,kolena ,kycle obou stran tela,klouby jsou ztuhle a pri vstavani to boli.Vyslo mi ASLO pres 600,ale CRP v...

Míro, dobrý den! Je třeba vyloučit autoimunitní zánět, zejména artritidu. Hodně vysoká kyselina močová (kolik?) je zase poukazem na to, že se může jednat o probíhající dnu...

Zvýšená hladina cholesterolu

| Dotaz od: Michaela

Nejdříve bych chtěla uvést léky, které užívám Itoprid PMCS 50 mg / 1-1-1/ Pantoprazol Mylan 40 mg / 1-0-0/ Sertralin 50 mg /1-0-0/ Eliquis 5 mg / 1-0-1/ 2.8. jsem byla na...

Stran přírodních přípravků: můžete nejspíše zkusit omega-3- nenasycené mastné kyseliny, které by měly snižovat cholesterol, i když je otázkou, kolik by jich vlastně měl člověk...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Jiří

Lymfocyty 0,473 lehce zvýšená teplota občasné bolesti kloubů a občasná bolest na levé straně hrudi,píchání v podpaží.. CT koronografie (lehké kalcifikace věnčitých...

Lymfocyty jsou v normě do 45%, vy máte 47%, to by mě nijak nerozházelo, je to hraniční, neřešila bych (v kontextu ostatních výsledků). Může to být po nějaké viroze i pár týdnů...

Zvýšená hladina kys. moč

| Dotaz od: Jitka

Manželovi (33let) byla zjištěna zvýšená kys.močová v krvi. Dočetla jsem se, že je to z nadměrnèho množství bílkovin. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné, že by to měl z...

Jistěže proteinové nápoje by měl vynechat, dále držet dietu s nízkým obsahem purinů, tj. málo vnitřností, omezit košťáloviny, nepít alkohol, nejíst uzeniny. Zvýšená hladina...

Dobrýden, je mi 59, mám hraniční glykémii (matka měla diabetes) mám nadváhu 108kg /185cm, dlouhodobě docházím do metabolické poradny (beru Zocor, cholesterol je v normě). Cítím...

Vážený pane Jiří, hraniční glykémie sama o sobě nezpůsobuje bolesti ve svalech po jejich námaze. Nejčastější příčinou ponámahové bolesti v kosterních svalech je zvýšená hladina...

Zvýšená hladina cukru v krvi

| Dotaz od: Libuše

Poslední dobou jsem měla úporný průduškový kašel, skoro 1 měsíc. Kašel přešel, ale v noci jsem musela několikrát na malou stranu a velké sucho v ústech, mě nutilo se napít...

Vážená paní Libuše, jak koncentrace cholesterolu, tak koncentrace glukózy jsou ve Vašem případě mírně zvýšené. K posouzení závažnosti vyšší koncentrace cholesterolu je nezbytné...

Akné, nepříjemné kožní onemocnění, které v období dospívání trápilo snad každého z nás. Existují však lidé, kterým jako vzpomínka na pubertu zůstaly po akné nevzhledné jizvy...

 celý článek

Medrol

| Dotaz od: andrea

Jako přípravu před IVF mi byl nasazen medrol v dávce 8mg/den po dobu 6-týdnů.k tomu beru dlouhodobě anopyrin 50mg/den a acidum folicum 10mg/den. vše z důvodu prokázaného...

Dávka 8 mg Medrolu je poměrně malinká - berou se i 80mg megadávky (například v revmatolgii nebo plicním lékařství), nemějte obavy. Nežádoucí účinky vznikají většinou /ještě ani...

Vyhýbáte se konzumaci vajec, protože obsahují hodně cholesterolu? Tak to už nemusíte. Podle nedávných studií zdraví lidé mohou jíst vejce bez obav, že by si tím zvyšovali riziko...

 celý článek

Neustálá viroza

| Dotaz od: klara

Chtěla bych se zeptat. Mám zhruba od konce minulého roku neustálou virózu, teplotu teda skoro nikdy ale pocit vnitřní na horečku, občas se to zlepší, ale za pár dní je to zase...

Jak zvýšená hladina cukru, tak močová infekce se na popsaných obtížích mohou podílet. Suchý povleklý jazyk může být z prostého nedostatku tekutin, což se také může projevit...

Zvýšené crp

| Dotaz od: Jovana

Již několik let mám vys. hodnoty CRP, nyní se k tomu přidala kys.močová a nízká hodnota dobrého cholesterolu. Mám několik let problémy s žlučníkem a s koleny. Mohlo by to nějak...

Zvýšené CRP je známkou zánětu v těle, takže může jít i o zánět žlučníku či kloubů. Kyselina močová zhoršuje kloubní obtíže (tzv. dna). Pokud máte nízkou hladinu HDL při normální...

Spánek má nezanedbatelný význam pro kvalitu odpočinku během noci a pocit svěžesti následující den. Ovlivňuje ale i další pochody v těle. Třeba ty, které jsou důležité pro naši...

 celý článek

3. den po pohlavním styku s novou partnerkou (došlo i k prstění mého análu), jsem měl problémy s konečníkem, další den přibylo pálení při močení, zvýšená teplota (37°C) a...

Michale, existuje řada pohlavních nemocí, které lze přenést při vámi uvedených sexuálních praktikách. Doporučuji návštěvu dermatovenerologie a provedení příslušných vyšetření.

Časté a neúplné močení

| Dotaz od: Monika

Paní doktorko, mám dotaz týkající se močení. Od včerejšího večera neustále chodím na záchod cca po 15 min., přičemž cítím, že se mi chce čůrat, ale močení je přitom slabé, někdy...

Močová infekce se nemusí nutně projevit ani pálením ani bolestmi, někdy se projeví pouze zvýšenou teplotou, častějším močením a nucením na močení. Pokud byl pohlavní styk se...

Na první pohled se výše uvedená tekutina zdá jako pouhá odpadní látka lidského těla, opak je však pravdou. Změny barvy, pachu, složení či koncentrace moči poukazují na možnou...

 celý článek

Vaginální mykóza je infekce vyvolaná přemnožením kvasinek. Alespoň jednou za život ji zažijí tři ženy ze čtyř. O čem může tento často se vracející problém vypovídat? O nevhodném...

 celý článek

Pálení a řezání při močení, zvýšená teplota a únava. Většina žen asi poznává nepříjemné projevy zánětu močových cest. Proč tato potíž trápí převážně je, a ne muže a co může...

 celý článek

Refluxní choroba jícnu se nejčastěji projevuje jako pálení žáhy a návratem potravy ze žaludku do jícnu. Může mít ale i jinou podobu. Jedná se o tzv. mimojícnovou formu nemoci...

 celý článek

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná...

 celý článek

Vysoká teplota u malého dítěte je vždy signálem ke zvýšené pozornosti. Víte, co všechno může horečku vyvolat a jak ji efektivně srazit dolů?

 celý článek

Mezi nejčastější komplikace střevních zánětů patří úporné průjmy. Trpící jedinci tak musí zcela nedobrovolně trávit převážnou část dne na toaletě. Trávicím obtížím lze naštěstí...

 celý článek

Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Jde o onemocnění, které se dá většinou dobře léčit a nebývá nijak zvlášť vážné. Jeho největší zákeřnost...

 celý článek

Každý druhý Čech umírá na nemoci srdce a cév. Důvodů, proč tomu tak je, lze vyjmenovat mnoho. Chcete-li pro své zdraví to nejlepší, zaměřte se na změnu těch faktorů, se kterými...

 celý článek

Hodný cholesterol, zlý cholesterol, triglyceridy, mastné kyseliny… To všechno jsou tuky, které kolují naším tělem. Každý má ale trochu jinou roli. Zatímco některé škodí, jiné...

 celý článek

Vlivem spánku na prevenci nemocí moderní civilizace se zabývala už celá řada vědeckých prací. Podařilo se jim prokázat, že nedostatek spánku a narušení denních biorytmů vedou k...

 celý článek

Jako „nemoc 21. století“ bývá někdy označována refluxní choroba jícnu. Sužuje až 45 % obyvatel. Jedná se onemocnění vyvolané návratem žaludeční kyseliny a trávicích šťáv...

 celý článek

Pokud jste nikdy koliku nezažili, pravděpodobně je těžké si představit, o jak bolestivou příhodu jde. Nejčastěji bývá způsobena vznikem kamenů v některých břišních orgánech...

 celý článek

Kornatění tepen je pojem, který většina lidí zná. Při tomto procesu dochází k zužování cév, což může mít těžké zdravotní následky. Málokdo ale ví, co k tomuto stavu nejvíce...

 celý článek

Chodíte na toaletu častěji než obvykle? Ruší vám nucení na močení poklidný spánek? Trápí vás řezavé a palčivé bolesti? Pravděpodobně vás postihla infekce močových cest.

 celý článek

Zdravá strava je důležitá pro fungování celého organismu i jednotlivých orgánů. Výjimkou není ani reprodukční systém. Pokoušíte-li se neúspěšně o miminko, problém může být i v...

 celý článek

Ischemickou chorobu dolních končetin není radno podceňovat. Neléčená může vést až k amputaci končetiny. Prevencí a včasnou léčbou se však dá leccos zachránit.

 celý článek

Co bychom měli vědět o vitamínu B15?

 celý článek

Z hlediska vývoje medicíny je Crohnova nemoc poměrně nedlouho známé postižení. V roce 1932 popsal Crohn, Ginsburg a Oppenheimer zánětlivé poškození konečného úseku tenkého...

 celý článek

Pálení žáhy neboli pyróza se vyskytuje denně u jedné desetiny obyvatelstva. Nejméně polovina těhotných žen má příznaky refluxní choroby a z toho jedna čtvrtina je má dokonce...

 celý článek

Výsledky krve

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat na výsledky odebrané krve. Je toho asi trochu víc. Např. BIOCHEMIE: S_GLU: 5.3, S_Fe: 17.2, S_BILK: 2, S_ALP: 0,92, S_CRPO: 0,4, S_Na: 137, S_KREA: 54...

Glykemie v normě, jaterní testy /ALT, AST, GMT, ALP, Bi/ v normě, kratinin/funkce ledvin/ v normě ,minerály /Na, K, Cl/ v normě, CRP /ukazatel zánětu v normě, protieny v normě...

Kolísavý tlak

| Dotaz od: Jiří

Přeji dobrý den. Je mi 70 let a neberu zatím žádné léky. Zatím jsem odstranil potíže se zablokovanými zády , což mne omezovalo občas po 25 let až do 50 ti , kdy jsem zjistil...

Obvykle po masáži krku (na určitém místě-zepředu) klesne tep (používá se někdy u osob, které mívají bušení srdce a tímto manévrem se rychlá srdeční akce normalizuje). Nepíšete...

Mám před sebou výsledky z laboratoře a velmi mně překvapily následující hodnoty: UREA 9,6/KREATININ 94/KYSELINA MOČOVÁ 370/CRP 6/HEMOGLOBIN HGB 108/HEMATOKRIT 0335. Pane...

Františko! Podle laboratorních výsledků máte lehce nadhraniční hodnotu urey, tato hodnota by mohla svědčit pro mírně zhoršenou funkci ledvin, ale může být způsobena např. i...

Mutace genu pro pai1

| Dotaz od: Pavla

Jsem ve 4 měs. těhotentsví a byla mi prokázána mutace v genu pro MTHFR a mutace v genu pro PAI1 (-675)4G v homozygotním stavu. Těmto pojmům nerozumím, děkuji za vysvětlení. P

MTHFR je zkratka pro enzym methylentetrahydroftolát reduktasu. Homozygot znamená, že obě kopie genu pro MTHFR ve vašich buňkách jsou mutovány. V organizmu může onemocnění vést...

Co bychom měli vědět o vitamínu B1?

 celý článek

Již čtyři měsíce mi padají vlasy. Dosud nepomohla kosmetika z lékárny (šampón Plantur 39, Biohair, Biosil, Pangamin Bifi Plus) ani injekce B12, na které chodím měsíc.Vlasy jsem...

Rozhodně si myslím, že váš celkový stav vyžaduje další vyšetření a léčbu. To, co popisujete, rozhodně nelze označit za "zdraví". Váš celkový stav - únava a další psychosomatické...

Mazové žlázy jsou v kůži převážně vázány na chlupové a vlasové váčky. Většina mazových žláz vyúsťuje ve vlasové váčky, některé však vyúsťují přímo na kožní povrch.

 celý článek

Zvýšené tsh v těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Jsem nyní v 5týdnu těhotenství. Dnes jsem byla na kontrole se štítnou žlázou a mám hodnoty tsh 5,0 a ft4 12,0. Moje diagnosa je autoimunitní thyreoditis ve stadiu eufunkce...

Hladina TSH plod neohrožuje, stačí navýšit dávku Euthyroxu, jak vám bylo doporučeno. Jód byste ale při autoimunitním zánět brát neměla.

Dna

| Dotaz od: Jiri | z mobilní aplikace

Jak stoprocentne poznam ze mam dnu?Mel jsem bolesti leveho palce u nohy.V nemocnici mi udelali vsechny testy,sono,rentgen,odebrali krev a moc.Nezjistili nic.Pak sem byl u...

Počínající dna nemusí mít prokázané laboratorní a rtg nález. Základem diagnozy je klinické vyšetření, pokud se jedná o zarudnutí palce nohy, silnou bolest mezičlánkového kloubu...

Bolest v epigastriu

| Dotaz od: Lenka

Asi dva měsíce mám bolest pouze na pohmat pod levým žebrem, ale jen když stojím, když si toto místo zmáčku vleže tak to nebolí. Byla jsem na chirurgii, udělali mi odběry a...

Lenko, palpační vyšetření a ultrazvuk břicha je základ, který vyloučí většinu závažnějších onemocnění. Pokud byly navíc provedeny odběry krve, byla jste vyšetřena velmi pečlivě...

Rorendo oro a prothiaden na adhd

| Dotaz od: Martina

Mám syna 8 let a ADHD a teď dostal nové léky na noc Prothiaden a ráno Rorendo oro,mám z toho špatný pocit,že jsou to nějaké silné léky a aby mu spíš neublížili,je chytrý šikovný...

Léčba ADHD by měla být komplexní, nejen farmakologická. Patří sem: psychoterapie, režimová opatření (zadávání menších úkolů a kontrola jejich splnění), střídání činností, ev...

Zánět ledvin 2

| Dotaz od: Hana

Včera jsem získala odpověď na svůj dotaz /viz. níže/ a velice za něj děkuji. Dnes jsem navštívila praktika a svůj problém s bolestí zad, vč. obavy z toho, že se mi zánět vrátil...

Vůbec se mi nelíbí dlouhodobé užívání Ibumaxu - může poškožovat ledviny, pokud vám stejně nezabírá, neberte ho. na bolesti můžete použít např. paracetamol. Zvýšené hodnoty ASLO...

MUDr. Petr Popov, předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně, zpracoval pro potřebu medií komentář k aktuální situaci v ČR v souvislosti s...

 celý článek

Žaludeční vředy jsou v dnešní době onemocněním poměrně častým. Trpí jimi 5-10% obyvatelstva a to není málo. Prožíváte často stresové situace, chybně se stravujete, nadužíváte...

 celý článek

Přibírání po omega 3

| Dotaz od: Michaela

Je mi 16 let a moje lékařka mi zjistila vysoký cholesterol.jím zdravě,takže dietu držet nemám. Hodnotu mám 6,6 a lékařka mi odmítla dát prášky,že mám brát 2krát v týdnu vitamín...

Vážená slečno Michaelo, v některých případech nesouvisí zvýšená koncentrace cholesterolu v krvi se způsobem stravování či tělesnou hmotností. Některé poruchy hospodaření...

Bulky na kloubech prstů nohy

| Dotaz od: Martina

Na kloubech prstů nohou se mi dělají měkké bulky. (kromě palce). Prsty mě také mírně otékají (kromě palce) domnívala jsem se, že bych mohla mít dnu (hladina kyselina močové v...

Doporučovala bych vyšetření revmatologem, příčin by mohlo být větší množství.

Purinol

| Dotaz od: unknown

Jsem kardiak (pred 3mi lety 2x IM - od te doby v poradku) dodrzuji veskere dietni i zdravotni doporuceni, redukce vahy pres 20kg. atd. Bohuzel muj kardiolog ma delsi dobu...

Pokud jste měl poslední poslední hladinu kyseliny močové 520, Purinol užívejte, mezi léky by nemělo docházet k významnějším interakcím. Hladina kys. močové je bohužel také...

Ať už trpíte onemocněním srdce, nebo jen chcete udržet své zdraví v kondici, jednou z důležitých veličin by pro vás měl být cholesterol. Určitě jste již slyšeli o škodlivosti...

 celý článek

Prosím o radu co s tím: mám nyní docela dost oteklé nohy od poloviny lýtka ke kotníkům a jsou velice tuhé. Léčím se na arytmie srdce, vysoký tlak, cholesterol, zvýšená kys...

Vzhledem k tomu, že jste v poměrně rizikové skupině pacientů, doporučoval bych návštěvu lékaře. Otoky totiž mohou být způsobeny mnoha příčinami a pro správnou léčbu je třeba...

Vážený pane. Na začátku dubna jsem tady napsal dotaz ohledně toho, jak léčit artrózu II. stupně po zánětu - za vaší odpověď vám vřele děkuji, docela jste mě i uklidnil, že to...

Pokládáte řadu otázek, které se nedají odpovědět internetově. Vůbec nevím, jak potíže a jakým způsobem začaly, jak probíhaly, jaké byly první změny, první rtg snímky. Zda se...

Trombinový čas

| Dotaz od: Barbora

Byla jsem na odběrech na kardiologii. Z výsledků nejsem moc moudrá. Mám tak několik zvýraznění. Hlavně mě zajímá Trombínový čas, který mám 13 - je tam psáno že test byl měřen...

Hodnota trombinového času je 11-19 s, Váš čas je v normě. Většinou se opakuje a uvede se průměr, který vyjde. Je dost proměnlivý, jedná se o kontrolu srážlivosti krve. Hodnota...

Vážená paní doktorko, děkuji Vám již podruhé za odbornou konzultaci. Vyhledala jsem na Vaše doporučení zastupujícího lékaře za mého doktora. Mám provedeny další vyšetření...

- je mi líto, že jste se dostala do takové situace. Imodium je lék, který sice dokáže "zastavit" průjem, ale nijak nemění situaci, "neléčí" nadměrnou citlivost střevních pletení...

Koleno po ask

| Dotaz od: Martina

Pane doktore,moc Vám děkuji za odpověď a píši ještě jednou.Mám už výsledek MRI a obracím se na Vás ještě jednou.Stp.plastice předního zkříženého vazu,štěp lze diferencovatv...

Plastika, štěp přdního zkříženého vazu , se jeví příznivě, změny popisované jsou možná i vstřebávající se krevní výrony a změny které ve štěpu probíhají. Důležité jsou...

Zánět ledvim

| Dotaz od: Hana

Pane doktore, obracím se na vás prosbou. 5.9. mi byl náhodou zjištěn zánět močových cest Neměla jsem vůbec žádné problémy, takže to pro mne bylo překvapení. Lékař mi nasadil na...

Hanko! Močové infekce sa rády vrací, obvykle bývá v životosprávě něco, co jim pomáhá (nedostatečné pití, nevhodná hygiena, anatomické zvláštnosti apod). Čili ano, močová...

Dna, tlak a léky

| Dotaz od: honza



Nevím, jestli se obracím na správného specialistu, ale to je také předmětem mého dotazu. Dlouhá léta trpím na bolestí zápěstí na pravé ruce při opření se o ruku. Mám také...

Je pravděpodobné, že se jedná o tendinosu některé ze šlach, které v místě zápěstí probíhají. Je na místě řádné vyšetření v ortopedické ambulanci, včetně rtg snímku...

Střevní nespecifický zánět

| Dotaz od: Štěpánka

Lékař na imunologii mi sdělil,že mám vysoké hodnoty ASCA IgA a ASCA IgG.Zhruba 5 až 10 krát.Posílá mě na gastroenterologické vyšetření k vyloučení IBD.Já ale žádné problémy...

Štěpánko! doporučuji vyšetření absolvovat. Střevní záněty nemusí být trvale vyjádřeny a Vy nemusíte pociťovat obtíže. Vzhledem k trvale zvýšenému revmat.faktoru a vysokým...

Pozitivní ana screening ***.

| Dotaz od: Lucka

Den pane doktore. Před 2 měsíci mi byla odebrána krev kvůli potížím s trávením na vyloučení zánětu slinivky. Bylo mi zjištěno zvyšené jaterní testy, kyselina močová. Po dalším...

Problematická je ta pozitivita ANA protilátek, což je potřeba ale s odstupem ověřit novým vyšetřením a mohlo by to znamenat možnost nějakého například autoimunitního či...

Vitamíny v těhotenství

| Dotaz od: Julie

Děkuji vám za odpověď na můj dotaz ohledně užívání léků v těhotenství. Ještě by mě zajímalo zda a jaké vitamíny jsou vhodné pro začátek těhotenství. Vážím 40kg a moc chuti k...

Obecně je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, která je důležitá pro vývoj nervové soustavy a snižuje riziko rozštěpu páteře. Často bývá zvýšená potřeba železa, jelikož se...

Krevní testy

| Dotaz od: Zlatuše

Chtěla bych se zeptat na dceru.Již 14 dní jí bolí břicho. První 2 dny měla průjem a hodně zvracela, ke konci zvracela již jen šťávy.Praktický lékař jí vzal krev, ale dál nám jí...

Bohužel nepíšete, kolik je Vaší dceři roků. Nejspíše prodělala nějakou střevní infekci a nějakou dobu po ní může břicho pobolívat. Vhodné je podávat alespoň 3 týdny probiotika...

Koleno po artroskopii

| Dotaz od: Vlaďka

Měla jsem úraz na lyžích, nyní jsem už po artroskopii kolene, kde mi byla odstraněna část vazu, moc tomu nerozumím můžete mi to prosím přeložit?:parc.ruptura LCA, hypertrofie HT...

Vysvětlení: částečně prasklý přední zkřížený vaz v koleni vlevo (parc. ruptura LCA), chondropatie znamená poškození chrupavky v kloubu hlavně na jedné straně uvnitř kloubu - to...

Výsledek krevního testu

| Dotaz od: Miroslav

Poslední krevní předoperační výsledek nic závadného nevykazoval.Tentokrát byl výsledek závadný v tomto: kyselina močová 495umol/l, kreatin108umol/l, Hb ery 25,1.st.obj.ery 75...

Miroslave. Nelze hodnotit výsledky krevních testů bez toho, aby lékař neznal Vaší osobní anamnézu. Ale z uvedeného lze vyčíst, že trpíte mikrocytární anémií ( chudokrevností...

Krásný den, je mi skoro 28 let a 7 let mám diagnostikovanou hypotenzi štítné žlázy a beru Letrox 50 každé ráno. Pokud jsem nebrala antikoncepci, cyklus jsem měla vždy...

Milá Barboro, Váš problém se týká jak gynekologie, tak endokrinologie, já Vám mohu poradit jen s tou endokrinologickou částí. Podle loňského TSH jste tehdy měla hodnoty...

Máte zdravotní potíže, které sice nejsou vážné, ale vy se necítíte stoprocentně fit? Pokud vás dlouhodobě trápí únava, jste často nemocní, pobolívá vás břicho či špatně spíte...

 celý článek

Náznak další nemoci

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat jestli výsledky krevních testů které uvedu níže naznačují i možnou jinou nemoc že je Crohnova choroba na kterou se léčím. Ve všech testech které mi za...

Laboratorní výsledky se mohou posuzovat pouze kompletní a hlavně v kombinasi s vyšetření, anamnézou pacienta. Příčin zvýšené sedimentace, změny hladin lymfocytů, může být...

Kolísavý tlak

| Dotaz od: Jiří

Přeji dobrý den. Je mi 70 let a neberu zatím žádné léky. Zatím jsem odstranil potíže se zablokovanými zády , což mne omezovalo občas po 25 let až do 50 ti , kdy jsem zjistil...

Obvykle po masáži krku (na určitém místě-zepředu) klesne tep (používá se někdy u osob, které mívají bušení srdce a tímto manévrem se rychlá srdeční akce normalizuje). Nepíšete...

Metformin (stadamet) léčba

| Dotaz od: Blanka

Mamince 80let byl nyní nasazen lék na snížení krevního cukru Stadamet 850 1-0-1. Ale mám pochybnosti o tom, jestli je pro maminku vhodný. Napíšu proč. 20.04.2016 měla glukózu S...

Diabetes mellitus (cukrovka) může být diagnostikován třemi různými způsoby: 1. Přítomnost klasických příznaků cukrovky + náhodná glykémie ≥ 11,1 mmol/l 2. Glykémie nalačno...

Kawasakiho nemoc je horečnatá choroba nejasného původu, která postihuje cévy a typicky se vyskytuje v dětském věku. Bývá řazena mezi revmatická onemocnění, je však možné, že se...

 celý článek

Potřebovala bych dolnit informace k mému předchozímu dotazu ohledně nemoci PNP http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/vysledky-emg-109655 . Moje potíže jsou brnění prstů u nohou...

Vaše neuropathie je zřejmě spjata s postižením páteře a stavu po borelióze, takže doporučuji projít RHB a dále využít 2 komorou galvanickou terapii na dolní končetiny, dále...

Je to asi týden, co mi začala bolet pravá pata a kostrč. Ve stejnou dobu mne dva dny začalo pálit při močení tak, že jsem nebyla schopna dva dny močit, nebo jen minimálně a...

Vzhledem k obtížím, které popisujete a průběhu doporučuji ihned vyhledat lékaře. Může se jednat o zánět močového měchýře, který přestoupil na ledviny. Přeji co nejrychlejší...

Kašel

| Dotaz od: radka

Ráda bych se zeptala, z čeho by mohl být více než měsíc trvající kašel. Začalo to týdnem silného kašle, hlavně v noci jsem vůbec nespala, pak se to zlepšilo, ale stále...

Doplnila bych ještě alergologické a imunologické vyšetření, aby se vyloučilo astma bronchiale, které mohlo být spuštěno proběhlou infekcí. Příznakem pak může být vracející se...

Unava

| Dotaz od: Karla

Pres par tydnu trpim zvyesnou unavou. Muzete mi prosim vysvetlit hodnoty krevniho testu ? Trombocyty 152tis/mikro l Leukocyty 4.51 Erytrocyty 4.41 mio/mikro l Hemoglobin 12...

Krásný den.Měla bych si vážit Vaší důvěry,ale -moc se předem omlouvám-velmi nerada Vás zklamu.Lékař nikdy neléčí laboratorní nálezy,ale konkrétního,"originálního","jedinečného...

Dna...

| Dotaz od: Linda

V pondělí mi v testech vyšla opět vyšší kyselina močová 395 - už tři roky - prodělala jsem ledvinovou koliku, zánět palce u nohy a celou dobu i bolest kolene, mám podstoupit...

Jestliže vám lékař předepisuje léky na snížení kyseliny močové, tak problém řeší. Dnavý záchvat probíhá velmi specificky, ale vy průběh zánětu nepopisujete, takže se k původu...

Mám spoustu nemocí i potíží, mám chronický zánět tlustého střeva (Ulcerózní kolitida), léčila jsem se se zánětem žaludku, sníženou funkci štítné žlázy která je teď v normě u...

Nadledviny produkují řadu hormonů a jedním z nich jsou katecholaminy adrenalin a noradrenalin. Pokud je produkce těchto hormonů zvýšená, může to vyvolávat kolísání tlaku, návaly...

Tumor markery a další

| Dotaz od: Iva

Marodím již tři měsíce. Je mi 44 let, lečím se 12 let se sníženou funkcí štítné žlázy, jsem mírně anemická a mám kolísavý tlak - vyšší. Poslední měsíce mám občasnou podivnou...

Milá Ivo, myslím, že celkové změny Vašeho zdravotního stavu souvisejí s prodělaným rozsáhlým zánětem plic. Takové onemconění muselo dát Vašemu organismu pořádně zabrat...

Máte ráda olej? Pak vyzkoušejte ten lněný – studie na zvířatech totiž prokázaly, že přidáním do jídla se může snížit riziko osteoporózy u žen v postmenopauze a také u žen...

 celý článek

Guarová guma patří k rozpustným vlákninám. Termín „dietní vláknina“ je jistě mnohým z Vás dobře známý. Vlákniny jsou látky, které procházejí trávicím traktem v nezměněné...

 celý článek

Močový měchýř

| Dotaz od: Alena

O prázdninách jsem prodělala zánět močového měchýře (opakují se jedenkrát za rok). Od té doby ale nemám klid, mám neustálé bolesti měchýře, od září beru Uroxal na jeho zklidění...

I když jde o nepříjemnou záležitost, není zánět močových cest u ženy v produktivním věku prodělaný přibližně jednou ročně nic výjimečného. I potíže přetrvávající po adekvátní...

Hepatitida c

| Dotaz od: Martin

Chtěl bych se zeptat jak by se měla obvodní lekařka ted zachovat k mím problemum.Jsem v pracovni neschopnosti 4 měsice s plotynkou vyhrězla 3 mm mam bolesti a brněni ruky...

Z Vašeho dotazu není zřejmé, proč bude léčba hepatitidy C zahájena až v květnu? tudíž nemohu odpovědět, zda můžete s touto diagnozou zůstat v pracovní neschopnosti, nepíšete nic...

Zvýšený bilirubin

| Dotaz od: Jakub

Mam zvyseny bilirubin 46 a kyselinu mocovou 456 chtel bych se zeptat jestli jde o neco vazneho zadne problemy nemam nic me neboli akorat me boleli brisni svy pred tydnem s prace...

Tyto hodnoty jsou pouze ke kontrole. U bilirubinu půjde pravděpodobně o Morbus Gilbert, kdy je zvýšený bilirubin a nejedná se o závažné zdravotní riziko. Kyselina močová je ke...

Dna

| Dotaz od: Karol | z mobilní aplikace

Muj pritel ma zvysenou kyselinou mocovou doktorka mu rekla aby drzel dietu ale on nevi ani co snim je jestli je to tedy dna nebo ne. mel bolesti leveho kolene myslite ze na to...

Karol, příčinou zvýšené hladiny kyseliny močové je: a) nadbytečný příjem purinů v potravě (čokoláda, kakao, alkohol, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny..) b) poruchy na enzymatické...

Je mi 44 let, lečím se 12 let se sníženou funkcí štítné žlázy, jsem mírně anemická a mám kolísavý tlak - vyšší. Poslední měsíce mám občasnou podivnou slabost přes den, v noci to...

Potíže s páteří souviset mohou, ale nezdá se mi to příliš pravděpodobné. Bez podrobného vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. Spíše by to měl řešit internista ve spolupráci s...

Muj pritel (30) ma dle vysledku vysokou hladinu prolaktinu (60j.) a nizkou testosteronu (2,4j.), cukr i cholesterol v norme, lehce zvysena hladina bilych krvinek, kyseliny...

Jano, omlouvám se za pozdní reakci. Problémy vašeho muže mohou být způsobeny právě zvýšenou hladinou prolaktinu, i když jasná příčina patrná není. Počkala bych, jak váš...

Potrava, kterou přijímá těhotná žena a která přes placentu přechází do krve jejího dítěte, může po narození u tohoto dítěte ovlivnit vznik alergií. Stejně tak potrava, kterou...

 celý článek

Cigarety, gerd, trávení

| Dotaz od: Martin

Zajímalo by mě, jak působí kouření na trávení těsně po velkém jídle např. obědě. Jestli je pravda, že kouření zvyšuje produkci žaludečních kyselin(?), tak by trávení mělo být...

-je hezké,jak si dokážete zpříjemnit svou cigaretu po jídle.Nikotin ale působí jako dráždič-tedy aktivuje sympatický vegetativní nervový systém.Pro zdárné trávení je naopak...

Mutace genu pro pai1

| Dotaz od: Pavla

Jsem ve 4 měs. těhotentsví a byla mi prokázána mutace v genu pro MTHFR a mutace v genu pro PAI1 (-675)4G v homozygotním stavu. Těmto pojmům nerozumím, děkuji za vysvětlení. P

MTHFR je zkratka pro enzym methylentetrahydroftolát reduktasu. Homozygot znamená, že obě kopie genu pro MTHFR ve vašich buňkách jsou mutovány. V organizmu může onemocnění vést...

Infekce močových cest je přítomnost a množní mikroorganismů v ledvinách, močovodech, močovém měchýři nebo močové trubici. Typicky se projevuje bolestí v bedrech nebo...

 celý článek

Zhoršující stav-bolesti

| Dotaz od: Martin

Je mi 35let,můj zdravotní problém začal před 4-5 lety,a to tím,že to se mnou seklo,když jsem šel ve 2 ráno na záchod,rozsvítil jsem,zamotala se mi hlava,a zjistil jsem že jsem...

Vaše potíže trvají dlouho, proto si myslím, že vám s tím mnoho nepomohu, ale pokusím se. Užíváte léky na vysoký tlak, cholesterol a kyselinu močovou z vašich výsledků toho mnoho...

Výsledky krve

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat na výsledky odebrané krve. Je toho asi trochu víc. Např. BIOCHEMIE: S_GLU: 5.3, S_Fe: 17.2, S_BILK: 2, S_ALP: 0,92, S_CRPO: 0,4, S_Na: 137, S_KREA: 54...

Glykemie v normě, jaterní testy /ALT, AST, GMT, ALP, Bi/ v normě, kratinin/funkce ledvin/ v normě ,minerály /Na, K, Cl/ v normě, CRP /ukazatel zánětu v normě, protieny v normě...

Je mi 71 let, vážím asi 70kg, léčím se na vysoký krevní tlak, mám brániční kýlu. Užívám moduretic, micardis, betalog sr 200mg, milurit, helicid, kalnormin, hořčík, sortis...

Dle vyjmenovaných léků se léčíte se srdcem (ischemická choroba? chronické srdeční selhání? vysoký tlak?), se zvýšenou kyselinou močovou, s hyperlipidemií, porucou metabolismu...

Ceruloplasmin.

| Dotaz od: Zuzana

Dobrá den paní dokrotko, mám mírně zvýšenou glukózu na lačno 5,73, CRP 9,6, cholesterol 5,52, kyselina močová 326, eGF_CKD-EPi 1,38, GMT 0,92. Jsem alergik na plísně, směsi trav...

Všechny Vaše uvedené výsledky jsou v normě, máte jen hraniční glykémií a cholesterol. Z toho bych nedělal vědu. Referenční meze různých laboratoří se mohou lišit dle používané...

Klíčový enzym může vysvětlit, jakým způsobem virus žloutenky C přeměňuje játra v tukovou tkáň.

 celý článek

Způsobuje biosil možnou nadvahu

| Dotaz od: Biedronca

Hezky den,může dlouhodobé užívání Biosilu Plus (složení: biotin,kyselina pantothenová,zinek,oxid křemičitý) způsobovat nafouklé břicho?Může taky být přičinou že člověk nehubne...

Myslím, že Biosil obvykle pocit nafouklého břicha nepůsobí, zvýšená chuť k jídlu by se dala vysvětlit obsahem vitamínů skupiny B.

Mám před sebou výsledky z laboratoře a velmi mně překvapily následující hodnoty: UREA 9,6/KREATININ 94/KYSELINA MOČOVÁ 370/CRP 6/HEMOGLOBIN HGB 108/HEMATOKRIT 0335. Pane...

Františko! Podle laboratorních výsledků máte lehce nadhraniční hodnotu urey, tato hodnota by mohla svědčit pro mírně zhoršenou funkci ledvin, ale může být způsobena např. i...

Štítná žláza- sarkoidosa

| Dotaz od: Zuzana

Paní doktorko, prosím o vysvětlení a doporučení. Matka má mimoplicní sarkoidosu- nyní v léčbě, léčí se se štítnou žlázou... Můj UZ Krku 30.1. 2015 submandib. uzliny be vzhledu...

Milá Zuzano, v laboratorních testech nevidím nic zásadně špatného, ale měla by se došetřit hladina krevního cukru, ta byla 2x hraniční - buď provést glukozový toleranční test...

Stejně jako lidé mohou i naši domácí mazlíčci trpět alergickými onemocněními. U všech savců se imunitní systém brání cizorodým bílkovinám tvorbou protilátek různého typu.

 celý článek

Tachykardie, stavy úzkosti

| Dotaz od: Ladislav

Je mi 15let a moje potíže mam už 3-4 měsíce, chtěl bych se zeptat, radši to řeknu vše. Paní doktorka my zjistila tachykardii srdce. Bylo pondělí velikonoce a přijely jsme z...

Ahoj Ladislave, je mi líto, jaké potíže zažíváš. Důležité ale je, že jsi podstoupil ta vyšetření jako magnetickou rezonanci, Holter, Echo srdce, laboratorní odběry, měření...

Hodnoty cholesterolu

| Dotaz od: Martina

Prosim o vysvetleni techto hodnot,muj lekar mi rekl pouze zvysene a dodrzovat dietu,nic jineho ani jakou dietu.prosim o radu a vysvetleni.dekuji cholesterol 5,27 hdl 1.87 ldl...

V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také tzv. hladinu „hodného“ HDL a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL...

Bolesti zad

| Dotaz od: Ivča

Vážená paní doktorko, třetí měsíc mám zdravotní problémy (v únoru jsem téměř přestala chodit kvůli bolestem zad a kyčlí - to se zlepšilo) A snad teď se objevilo něco, co by...

Ivčo. Vzhledem k výše popsanému by jsem v první řadě vyloučila zánět ledvin - zánětlivé postižení ledvin by šlo poznat při ultrazvukovém vyšetření. Taky by Vás při zánětu...

Vyrážka na čele

| Dotaz od: Jaroslav

Trápí mě vyrážka na čele a i na noze ,pravý bérec.Byl jsem u kožniho lékaře.V lékařske zprávě je napsano:FOLIKULITIDA max.na čele. Byl mi doporučen BELOGENT KRÉM DRM CRM 1x30GM...

Podle vašeho popisu šlo na bérci o projev bakteriální infekce a na to zafungovala lokální a celková antibiotika. Na čele asi půjde o jiný problém, ale bez fotografie se těžko...

Bolest palce.

| Dotaz od: Vladimír | z mobilní aplikace

Trpím bolestí palce při ohnutí nahoru nebo dolů vodorovné poloze nebolí. Ďeda tvrdí že jsem dostal nemoc králu že mám v palci moc soli a tak se ptám co mi je?

Pokud Vás bolí kloub na "začátku" palce nohy, je oteklý a zarudlý, můžete mít dnu a dědeček má pravdu.Dna je nemoc ne z přílišného solení ale spíš přemíry masa , hlavně tučného...

Dobrý a hezký den, obracím se na Vás s prosbou o radu jakou nasadit dietu, která by vedla k úplnému uzdravení mého manžela. Důvod. Dle propouštění zprávy z nemocnice...

Močové kameny vznikají z látek přítomných v moči (vápník, fosfát, šťavelany, močová kyselina, cystin). Jakmile se tyto látky nemohou již v moči rozpustit, krystalizují, čímž...

Bolest ruky a ramene

| Dotaz od: Ivana

Ráda bych konzultovala své zdravotní potíže.Již sedm měsíců jsem na nesvhopence a upřímně mám pocit,že lékaři už si moc nevědí rady.Začala jsem marodit se zánětem šlach v pravém...

S vašimi potížemi jste již vyšetřována a určitě lékaři po příčině pátrají. Základem je ortopedické a revmatologické vyšetření, které jste již absolvovala, ještě by bylo vhodné...

Dna

| Dotaz od: pavla

Chtěla bych se zeptat- dnes jsem dostala výsledky odběrů krvi a mám vysokou hladinu kyseliny močové. Pani doktorka si myslí, že by mohlo jít o dnu (trpi ji má sestra), ale ja...

Pavlo. Nejdřív k Vaší vysoké hladině kyseliny močové v krvi: jenom samotný nález vyšší hladiny kyseliny močové v krvi neznamená rovnou diagnózu dny. Dna je postižení kloubů a...

Ranní ztuhlost prstů

| Dotaz od: Šárka

V krevních testech mi vyšla zvýšená hladina kyseliny močové 363 umol/l a GF dle MDRD 1,68 ml/s. Můžou tyto hodnoty souviset s ranní ztuhlostí prstů u rukou? Nemůže se jednat o...

Zvýšená hladina kyseliny močové a GF nejspíše nebude mít souvislost s Vašimi obtížemi - brnění rukou. Zvýšení těchto hodnot nemá vliv ani na funkci imunitního systému...

Cukrovkou trpí v České republice téměř 820 tisíc lidí. Cukrovka obvykle nebolí. Avšak její komplikace, mezi které patří i diabetická neuropatie mohou být velmi nepříjemné. Někdy...

 celý článek

Bolesti u nejmenších dětí jsou často obtížně zjistitelné. Podcenění léčby bolesti v nejranějším věku může vést k přehnanému vnímání bolesti v dospělosti. Pokud se u dítěte vedle...

 celý článek

Vyšetření moči

| Dotaz od: Zuzana

Před měsícem mi při prev.prohlídce a odběrech zjistili špatné hodnoty v moči,po dalším kontrolním odběru se to potvrdilo a lékař nasadil antibiotika(Nitrofurantoin).Po 10 dnech...

S vyšší hladinou kyseliny močové v krvi pravděpodobně nález bílkoviny v moči nesouvisí. Bílkovina v moči nemusí být přítomna jen při zánětu močových cest, je-li zvýšena výrazně...

Hodgikův lymfom

| Dotaz od: Petra

Mám dotaz. Je mi 30 let, jsem po druhém porodu. Cca po třech týdnech jsem při lehu na břiše měla pocit, jako by mě něco tlačilo do zeberni kosti. Pak se přidala únava, v noci...

Paní Petro. Nevím, z jakého důvodu pomýšlíte rovnou na lymfom jako příčinu stavu, vámi popsané potíže jsou nespecifické a mohou mít vícero příčin. Každopádně není ale rozumné...

Je to asi týden, co mi začala bolet pravá pata a kostrč. Ve stejnou dobu mne dva dny začalo pálit při močení tak, že jsem nebyla schopna dva dny močit, nebo jen minimálně a...

Určitě situaci nepodceňujte a zajděte k Vašemu lékaři,případně k urologovi.Vypadá to na zánět moč.cest, což nemusí provízet nějaký konkrétní nález v krvi , dokonce i v moči...

Bolest plosky nohy, otok pod palcem

| Dotaz od: Kristýna

Obracím se na Vás, protože si už nevím rady. Již delší dobu mě pobolívalo pravé chodidlo. V lednu jsem celý den chodila v podpatcích a odpoledne jsem již nemohla na "...

V úvahu připadá asi především zánětlivé postižení plosky nohy/šlach v plosce nohy,vyloučit takto z popisu a přiložené fotografie nelze ani dnu (arthritis uratica). Pokud to...

Polymorfní potíže

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych se zeptala na váš názor.Mám problémy už téměř rok, tak se budu snažit můj přiběh co nejvíc zkrátit.Přesně před rokem jsem byla hospitalizovaná po zapomenutėm tamponu...

Zuzano. Ráda bych Vám poradila, ale sama musíte uznat, že internetová poradna asi není to pravé, kde byste měla své problémy řešit. Vidělo a léčilo Vás už tolik lékařů, že jeden...

Nejčastější nežádoucí účinky konzumace alkoholu zná každý. Patří k nim především ztráta sebekontroly až porucha vědomí, nevolnost, zvracení, poškození žaludku a jater, bolesti...

 celý článek

Akné, trudovitost, nebo prostě „pupínky“, je kožní onemocnění, které často postihuje mladistvé po vstupu do puberty. Nevyhýbá se ale ani dospělým. Typicky se projevuje...

 celý článek

Ldl cholesterol

| Dotaz od: Irena

Prosím o zodpovězení dotazu. Jak je to s hodnotami cholesterolu v době kojení? Dočetla jsem se, že v těhotenství může být zvýšen, ale po porodu by se měl vrátit k normálu. Jsem...

Problematika dyslipidémii (zvýšení hladin jednotlivých tuků) je velmi složitá, a proto uvedu jen její stručný a zjednodušený souhrn Dyslipidémie může být podmíněna geneticky...

Prosím o info...

| Dotaz od: Pecharová Marie

Prosím o informaci, zda a jak se odstraňují výrustky na páteři. Jeden mi zasahuje do kanálku a mám problémy s hybnosí levé nohy. Nyní se mi udělal výrustek v rameni na velkém...

Výrůstky se odstraňují, pouze způsobují-li významné obtíže (výrazné omezení hybnosti, nesnesitelné bolesti apod.). Odstraňují se operativně. Klasickým kostním výrůstkům...

Červené žilky na nohou (2.)

| Dotaz od: František

Reaguji na vaši odpověď zde - http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/cervene-zilky-na-nohou-68409 Děkuji za rychlou odpověď, problém je v tom, jak to mám lékařům vysvětlit...

Jediné, co vám mohu nyní nabídnout je konzultace v naší ordinaci v Praze 6. Můžeme se pokusit tento problém vyřešit společně.

Voda v koleni

| Dotaz od: Jiří

Je mi 48 let, měřím 175 cm a vážím 77 kg. Již 5 měsíců mě trápí intenzivní tvorba výpotku v pravém koleni. Na konci léta po dlouhodobém klečení mi při jednom pokleku silně...

Laboratorní hodnoty jsou jen nepatrně zvýšené, nejsou nijak nápadné. K hodnocení v tomto směru se musí vyjádřit revmatolog při nálezu kolena a výpotku v koleni. Anamneza, vznik...

Bolesti břicha

| Dotaz od: Martin

Bolesti břicha. Dobrý den pane/ní doktore/ko. Je mi 31 let. V červnu jsem prodělal příušnice. V poslední fázi nemoci mě to nejspíše dráždilo slinivku a proto jsem nemohl vlastně...

Asi bych u Vás volila jako další možností CT vyšetření břicha. Podrobněji se zaměřit na slinivku břišní, játra i žlučník. Některé stavy na sonu břicha nemusí být patrné...

Prediabetes

| Dotaz od: Frantisek | z mobilní aplikace

Rád bych se informoval na tzv. prediabetes. V posledních třech týdnech mi byl vyšetřen diabetiologický profil (Glykémie). V obou případech na lačno. V prvním vyšetření byl 5,6...

Františku, hodnota glykémie 5,6 je skutečně pouze hraniční, hodnota 4,2 zcela v normě. Vzhledem k výskytu diabetu v rodině jste sám více rizikový pro vznik diabetu a je na...

Atopický ekzém je nepříjemným kožním projevem, upozorňující na sebe nejen viditelnými ložisky na kůži, ale také iritujícím svěděním.

 celý článek

Únava,váh. píbytek,závrať

| Dotaz od: Lucia

Isla som ku doktorke s tym ze mavam zavrate a celkovo sa citim slaba casto unavena...vzala mi krv vsetko bolo v poriadku len som mala zvysenu kyselinu mocovu...mozu byt tieto...

Vyšší hodnota kyseliny močové povětšinou nesouvisí s únavou-je nutné dodržovat dietní opatření ,případně medikaci,neboť kys.močová se usazuje v ledvinách a v kloubech a...

Bolest břicha

| Dotaz od: Iva

Už 4 měsíce mám bolesti břicha pod levými žebry. Bolest není nijak palčivá, (nikdy jsem nemusela sáhnout po léku tišícím bolest), ale je dlouhodobá a jakoby řezavá. Jídlo nemá...

Milá Ivo, možná by se ještě pro Vaše ujištění mohl udělat rentgen hrudníku se zaměřením na levý žeberní oblouk a rentgen hrudní a bederní páteře. A bylo by vhodné absolvovat...

Urologické problémy

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko. Už tři měsíce se potýkám s těmito problémy: začátkem srpna jsem po pohl. styku dostala svůj první zánět močového měchýře. Nasazen Nolicin a poté stále potíže, tak...

Chápu Vaši rozladěnost z této nepříjemné situaci. Močová infekce u mladých žen není nic výjimečného, a častým vyvolávajícím momentem může být právě pohlavní styk. Rovněž...

Bolest břicha

| Dotaz od: Michal

Prosím oradu.Bolest břicha vpravo pod žebry.Již jsem byl 2x na ultrazvuku,tam mi řekli že mám zvětšená játra a na játrech tuk,jaterní testy byli zvýšené+cholesterol+kyselina...

Bolesti při zvětšených játrech být mohou. Neuvádíte, zda při ultrazvuku byly vyloučeny žlučové kameny, příp. ultrazvuk zopakujte. Silygal či jiné hepatoprotektivum (Essentiale F...

Zvlaštní zvuky

| Dotaz od: alena

Rok mám problém ze zdravotním stavem mám takové zvláštni záchvaty kdy se prudce zvedne TK190/110 tep105 zimnice,bušení srdce,pálení na hrudi,brnění končetin,které pokračuje až k...

Při postižení cév a změnách krevního tlaku v okolí vnitřního ucha se mohou objevovat nejrůznější zvukové fenomény.Doporučovala bych ještě ev. ORL vyšetření.Vzhledem k tomu, že...

V případě, že dojde z jakékoliv příčiny ke zvýšení hladiny hormonu prolaktinu v krvi, může na sobě dotyčný pozorovat některé neobvyklé příznaky, a navíc může mít také zvýšené...

 celý článek

O omega-3 nenasycených mastných kyselinách a jejich nesporném blahodárném vlivu na srdce a cévy, centrální nervovou soustavu či imunitní systém toho bylo napsáno již mnoho.

 celý článek

Pokud tvoří rybí maso standardní součást jídelníčku a dopřáváte si ho alespoň jednou nebo dvakrát týdně, snižujete tím podle odborníků riziko úmrtí na náhlou srdeční příhodu až...

 celý článek

Aspirin, acylpyrin, nebo nejpřesněji kyselina acetylsalicylová, jsou známy především svými účinky na horečku a bolest. Však také tiše a bezpečně provází dlouhodobě či doživotně...

 celý článek

Čištění dutiny ústní je pro zuby prospěšné a chrání je tak před vznikem zubního kazu. Jasná věta, ve které budeme jen těžko hledat záludnosti. Ráno pro krásu a večer pro zdraví...

 celý článek

Lidem připojeným na umělou ledvinu, u nichž se vyskytne velká únava, hrozí větší riziko srdeční příhody. Tvrdí to autoři japonské studie publikované v lednu 2010 v Clinical...

 celý článek

Až polovina všech diabetiků trpí postižením nervů neboli neuropatií. Vědce proto zajímalo, zda se tento problém vyskytuje už v období, které cukrovce předchází, a zda dokáže...

 celý článek

Chěla bych Vás požádat o radu. V listopadu se mi z ničeho nic začala točit hlava s bušením srdce, bylo i nevolno a tak jsem se hodně napila a dala si na tělo pro zklidnění...

Rád bych Vám poradil, ale ve Vašem komplikovaném případě to opravdu na dálku nejde. Když jsem četl Vaše potíže, napadlo mě to, co už máte provedené - tzn. EKG holtera a...

Asi před třemi roky jsem začala trpět na časté angíny (skoro každý druhý měsíc jsem měla antibiotika a závěrečná léčba byla provedena pendeponem) v závěru jsem skončila na...

Pokud bylo imunologické vyšetření v pořádku, doplnila bych ještě infektologické vyšetření . Pokud by se i nadále anginy opakovaly 3-4 ročně a teploty přetrávaly a jinde se...

Bolest zad, močová infekce

| Dotaz od: HaninaC



Mám 10ti leté dítě. Trpí na alergii, astma. Trvale užívá Zenaro, seretide diskus. Trpí na záněty. S jakékoliv záděrky, štípance rozškrábaného se mu udělá zánět a poté končíme...

Chápu Vaše obavy, ale není bohužel možné vyjádřit se na dálku ke zdravotnímu stavu Vašeho syna. Obecně platí, že mírně zvýšená teplota, případně příznaky lehkého zánětu nejsou...

P. doktore, mám jednu otázku. Obvykle mívám menstruační cyklus celkem pravidelně (27-32 dní). Dnes jsem ale menses dostala už po 22 dnech. Neberu antikoncepci, neměla jsem...

Proces řízení menstruace je poměrně složitý děj. Účastní se na něm mimo jiné i různá mozková centra. Proto se nepravidelná menstruace může objevit při různých psychických a...

Dlouhodobá zvýšená teplota

| Dotaz od: tomáš

Můj problém se týká asi měsíc zvýšené teploty a bolesti hrtanu. Asi měsíc zpátky jsem dostal zánět horních a dolních cest dýchacích, který se posléze léčil širokospektrálnímy...

Tomáši. Jistě Vám neprospělo, že jste onemocnění řádně nedoléčil a ještě s antibiotiky jste vykonával fyzicky náročnou práci. Je tak dost dobře možné, že infekce (zánět) stále...

Únava, zvýšená teplota

| Dotaz od: Jitka

Od začátku ledna mám neustále zvýšenou teplotu 37,1 - 37,4 a jsem unavená (vydržím kolem 2 hodin a pak jsem "zralá" jít si znovu lehnout). Před tím (konec prosince...

Únavě se příliš nedivím, pokud jste tedy v uplynulých cca 2 měsících prodělala zánět ledvin a zřejmě i zápal plic. Že ještě vše není v pořádku dosvědčuje stále zvýšená...

Je mi 17. let a aktivně se věnuji sportu (tanec, posilovna) v poslední době se u mě začala objevovat zvýšená aktivita srdce (tep kolem 180) hlavně při menší námaze především...

Pokud Vás bušení srdce limituje v běžné aktivitě bude vhodné navštívit praktického lékaře. Ten Vás vyšetří a rozhodne o dalším postupu.

Zvysena tepova frekvence

| Dotaz od: Daniel

Je mi 25 let a beru prasky na vysoky tlak. Tlak mam v prumeru 145/85. Pozoruji na sobe problem, ze kdyz sedim nebo lezim tak mam srdecni puls 60-80 za minutu. V momente kdy se...

Při postavení je normální, že se zvýší tepová frekvence. Je individuální o kolik. Když se změříte za 2 minuty po postavení a tepová frekvence je v normě, je vše pořádku.

Trvale zvýšená teplota

| Dotaz od: Jaroslava

Již rok mám pravidelně zvýšenou teplotu okolo 37,6 st. doprovázené únavou, psychickou i tělesnou vyčerpaností a poruchami soustředění. Občas je teplota zvýšená pouze večer...

Příčin zvyýšené teploty může být spousty, např. interkurentní mírné záněty močového měchýře, doporučovala bych návštěvu imunologa.

Chtěla bych se zeptat, vyšly mi vysoké hodnoty kys.močové umol/l 400 a celkových bílkovin 62g/l,albumin 34,9 g/l,alp 2,24 ukat/l.Nic mi nedali a nohy skoro necítím jak mě bolí...

Lucie, hladina k. močové je jen lehce zvýšená a ostatní hodnoty jsou hraniční. Tyto hodnoty nejsou důvodem k léčbě. "Léčit" samotné laboratorní hodnoty není správné, je třeba...

Podstatou astmatu je chronický zánět průdušek, který může způsobit zúžení dýchacích cest a má za následek potíže s dýcháním a zhoršené plicní funkce. Většina astmatiků naštěstí...

 celý článek

Rád bych Vás poprosil o radu, jsem muž, 28 let. V důsledku obtíží popsaných níže jsem z pozice samoplátce absolvoval několik testů, přičemž jediná nalezená odchylka se týkala...

Milý Jaroslave, nevím, jaké jsou přesné referenční hodnoty (tedy tzv. normální rozmezí) Vaší laboratoře, ale rozhodně se nejedná o zásadní zvýšení hladiny vápníku celkového ani...

Zvyšená teplota

| Dotaz od: Petr

Po dobu 2 týdnů jsem měl zvýšenou teplotu kolem 37,1 zaznamenal jsem pocit začínající chřipky, bolest v krku a únavu. Jelikož jsem měl podezření na zlatého streptokoka, tak jsem...

Milý Petře, mírně zvýšená teplota může mít celou řadu příčin, určitě bych jich vyjmenovala přes dvacet, a leukémie by byla na posledním místě, takže hlavně nestrašte sám sebe...

Už 4 měsíce mám zvýšenou teplotu od 37 do 37,5 a to téměř denně, do toho bolest hlavy - ne každodenní, chtěla bych se zeptat, od čeho to může být.

Příčin může být více - od těch méně vážných až po závažnější, doporučuji poradit se s praktickým lékařem, který Vás vyšetří, odebere krev a případně pošle na specializované...

Jsem nyní ve 32. TT opětovně se u mě vyskytnul genitální opar. Dostala jsem na to 5% roztok kyseliny salicilové a mastičku herpesin. Chtěla bych slyšet další názor, zda nemohou...

Lokální léčba nemůže miminku nijak ublížit. Samotný opar není také rizikem až do porodu, resp. odtoku plodové vody. Používejte mast a roztok dokud opar nezmizí.

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Martin

Už přes rok mě trápí častá zvýšená teplota,která po zklidnění ihned zmizí.Stačí zajít na poštu,do obchodu.Po příchodu domů se cítím mizerně a tak zkouším teplotu.Teplota se...

Martine. Píšete, že vyšetření "nic nezjistilo, krom nějaké infekce". Je třeba se doptat lékařky, jakou infekci měla na mysli, protože zvýšená teplota samozřejmě s infekcí může...

Zvýšená teplota v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Prosím o radu.Jsem ve 13 týdnu těhotenství a stále mě trápí zvýšená teplota,max.37,2C.Můj Mudr.mi na začátku těhu řekl,že je to normální,ale stále to trvá,tak se chci zeptat,zda...

Michaelo, raději zajděte k praktickému lékaři - prohlédne Vás, jestli nemáte nějakou skrytou infekci. Jinak reakce těla na těhotenství může zahrnovat i zvýšenou teplotu, ale...

Chtěla bych se zeptat. Již 14 dní v kuse mám teplotu 37,2. Vyhýbám se náročné fyzické aktivitě, beru vitamíny, zázvor, citrón do čaje a podobně, ale přesto se teplota vůbec...

Souvislost s hormonální antikoncepcí se mi jeví jako málo pravděpodobná. Může se jednat o vleklou virovou infekci a 14-21 dní se může slabost a zvýšená teplota objevovat. Pokud...

Zvýšená spavost

| Dotaz od: Martin

Rád bych se Vás zeptal co může způsobovat tyto příznaky, nejsem schopný ráno vstát z postele neprobudí mě ani 3 nastavené budíky a tak už mám jako budík svoji přítelkyni, která...

Výpadky na perimetru mohou provázet glaukom. Pokud dobře rozumím, máte kvůli tomu objednáno vyšetření mozku, což je jistě dobře. Zvýšená spavost bude asi na podkladě...

Ve 12. týdnu těhotenství jsem potratila. Již několik let chodím jednou za půl roku na hematologii kvůli zvýšené hladině krevních destiček. Dle krevních testů během těhotenství...

Teoreticky mohla zvýšená hladina trombocytů potrat zapříčinit, přesto to ale není příliš pravděpodobné. Hladina trombocytů u těhotné by měla být v normálním rozmezí jako u...

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: anitka

Mám už skoro měsíc zvyšené teploty,začalo to od prodělané chřipky a ještě jsem se toho nezbavila a navíc mám kašel a hroznou únavu - jednou mírný kolaps. V krvi mi nic...

Dlouhodobě zvýšená teplota by měla být více a podrobněji vyšetřena, ale nejprve byste se měla úplně doléčit - uvádíte, že máte chřipku. Teplota patří do obrazu virového...

Zvysena teplota

| Dotaz od: Iveta

Mám asi týden zvysenou teplotu 37-37, 5, únavu a vysokou citlivost pokožky v urcitych částech těla (horni cast tela hlavně záda mezi lopatkama a oblast prsou) vždy az v...

Neuvádíte žádné další příznaky či detaily, ovšem ani při podrobnějším popisu bych takto po internetu těžko poskytla jednoznačnou odpověď na Váš dotaz. Zvýšená teplota může mít...

Kyselina citronová

| Dotaz od: Tomáš

Hezký den, zvykl jsem si denně vypít litr vody ochucenou potravinářskou kyselinou citronovou (v prášku). Nevadí to? Můžu mít z toho nějaký problém? Díky za radu.

Kyselina citronová je slabá trikarboxylová kyselina E330 Je přírodní konzervační látkou a používá se jako dochucovací prostředek jídel, nealkoholických a alkoholických nápojů...

Několik let trpím silnou únavou a zvýšenými teplotami. Teploty se pohybují od 37.5 do 39. Začalo to před 3 lety,když mi bylo 17. Diagnostikovali mi infekční mononukleózu,během...

Vaše potíže mohou být formou chronického únavového syndromu, což může být následek například oné mononukleozy. Opakovaná antibiotika tomu samozřejmě nepřidají. Bylo by vhodné...

Zvýšená štítná žláza

| Dotaz od: Iveta

Chtěla bych se prosím zeptat,můj přítel byl na odběru krve,kde mu zjistili TSH 0,111 ostatní hodnoty, u vyšetření štítné žl. T3 a T4 má v normě. Já si ale myslím,že když má TSH...

Je potřeba se řídit nejenom laboratoří, ale i klinickým stavem. Pokud má obtíže, které odpovídají zvýšené funkci štítné žlázy, asi by bylo lepší na kontrolu na endokrinologii...

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: Zuzana

Přítel má již více jak rok zvýšenou teplotu (37 - 37,5°) jeho ošetřující lékařka řekla, že je to normální. Bohužel nám to normální nepřijde, cítí se často unavený i když nedělá...

Zuzano! Dlouhodobé mírné zvýšení tělesné teploty (do 37,6) opravdu často nebývá projevem žádné choroby. Předtím je ale vhodné provést alespoň základní vyšetření a krevní testy...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: petra

Mám dotaz ohledně mé sedimentace,byla mi naměřena 12,ale rozmezí hornot je udáno mezi 3-1O,spolu s timto vyšetřením krve mi byla zjištěna zvýšená činnost štítné žlázy,ale...

Hodnoty Vaší sedimentace jsou zvýšené jen velmi lehce.Jde o velmi tzv.nespecifické vyšetření,které může být samozřejmě ovlivněno řadou stavů organismu.Nejlepším posuzovatelem je...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Edita

Vypila jsem na večírku hodně alkoholu, ale otravu jsem neměla. Následující den jsem měla kocovinu a 24 až 30 hodin poté mám zvýšenou teplotu a slabost. Souvisí to ještě s...

Bohužel,jednoznačnou odpověď nelze dát-vlivem působení alkoholu na Váš organismus mohlo dojít k oslabení imunity,na tomto podkladě se pak může projevit počínající virosa/zda by...

Kyselina listova

| Dotaz od: Eva

Mohu jist sirove drozdi a pokud neni k dispozici kostka drozdi, mohu jist praskove drozdi? Jaky je obsah kyseliny listove v praskovem drozdi?

Evo, pokud Vám konzumace syrového droždí vyhovuje, tak si ho klidně občas můžete dopřát, ale pravidelnou konzumaci syrového droždí nedoporučuji. Alternativou může být...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Pepa

Chci Vás zeptat, zda je normální po 3 denním užívání antibiotik xorimax 500, mít pořád zvýšenou teplotu. Teď mám teplotu okolo 37,3 na začátku jsem měl 37,5. Dělá mi to starosti...

Zvýšená teplota může přetrvávat i déle, nemusí to samo o sobě znamenat nic závažného. Záleží, jak Vám je celkově a jaké by byly nálezy - např. stav krční sliznice, CRP...

Zvýšená sedimentace a crp

| Dotaz od: Žaneta

Paní doktorko, prosím o radu. Od března se necítím úplně dobře, nabrána krev, krevní obraz v pořádku krom FW 19 a Crp 19,7. Dlouhodobě trpím kopřivkou kdy se mi dělají...

Pouze z laboratorních odběrů nelze stanovovat konkrétní diagnosu včetně onkologického onemocnění. Mírná elevace CRP kolem 19 může znamenat chronický zánět v těle, nejedná se...

Je mi 27 let a před třemi měsíci mi zjistili zvýšenou funkci šťítné žlázy. Beru na to thyrozol 3 prášky denně za týden mi bude dávka snížena na 2 denně.Žádné velké problémy...

Ano, onemocnění štítné žlázy může souviset i se změnami psychiky, potkala jsem se i s výraznými změnami osobnosti (některé pacienty by člověk po zaléčení skoro ani nepoznal). U...

Kyselina listová

| Dotaz od: Leona

S manzelem se snazime o druhe dite cca max 2 roky s mensimi prestavkami. Beru kyselinu listovou Forte. Zajima me, zda nicemu nevadi, ze kyselinu uzivam uz delsi dobu - tj.cca 1...

Kyselina listová se nedá předávkovat, berete optimální množství - 400cg je tak akorát. Pokud se ale pokoušíte s manželem již rok a více, navštívila bych raději specializované...

Je mi 15 let, již asi 3 měsíce na sobě pozoruji věci, které jsem předtím skoro neznala (bývala jsem zdravá, plná energie, bez problémů). Jsem často nemocná: chřipky, záněty...

Slečno Alexandro! Tak jak svoje potíže líčíte a dle základních testů krve by se skutečně mohlo jednat o probíhající infekci. Podezřelými patogeny jsou borrelie a viry...

Kyselina listova

| Dotaz od: felicie

Již více jak půl roku se snažím otěhotnět, stejnou dobu užívat tabletkovou kyselinu listovou,může tobýt na závadu?Děkuji

Kyselina listová se doporučuje v době plánování početí, ale asi bych spíše volila kombinovaný preparát tzv. babyplan - potravinové doplňky pro ženy plánující početí, kde je...

Močová inkontinence

| Dotaz od: Eva

Prosím o radu.Je mi 58let,trpím na infekce močových cest.Posledního půl roku musím stále nosit slip.vložku-pro "výtok",ale po gynekologické stránce jsem v pořádku. Jedná se o...

Evo! Je třeba rozlišit infekci močových cest, močovou inkontinenci a výtok z pochvy. Léčba opakovaných či vleklých zánětů močových cest, stejně jako léčba močové inkontinence...

Kyselina listová

| Dotaz od: MariVa

Jak dlouho můžu brát kyselinu listovou? Planuju otehotnet a pani doktorka mne napsala jedno plato. Až ho doberu tak si ho můžu dokoupit v lékárně bez předpisu? Děkuji za odpověď.

Kyselinu listovou lze užívat dlouhodobě. Přípravek Acidum folicum /kyselina listová/ je na lékařský předpis.

Je mi 28 let, s manželem se snažíme o miminko 2 měsíce. Všude čtu, jak je důležité přijímat kyselinu listovou. Bohužel mám asymptomatickou spinu bifidu (byla mi náhodně zjištěna...

Dávka 800 ug denně je dostatečná dávka. Občasné užití vyšší dávky Vám neublíží, kyselina listová není toxická látka. Je snadno rozpustná ve vodě a nadbytek se vylučuje močí.

B6 kyselina listova

| Dotaz od: Sárka

Jsem 6tyden gravitni muzu brat B6 a kyselinu listovou nebou muzu brat jen B6 dekuji

Můžete užívat B6 i kyselinu listovou (tj. vitamin B9).

Dlouhodobá zvýšená teplota

| Dotaz od: Dominika

Loni o Vánocích jsem měla akutní zánět močových cest,hned do toho mi zjistili, že jsem si prošla i mononukleozou,teď mám sníženou imunitu a zánět štítné žlázy a do toho všeho už...

Pokud přetrvávají teploty, doporučovala bych kontrolní vyšetření u Vašeho lékaře. Vhodné by byly i kontrolní odběry - základní biochemie, parametry zánětu, výtěry z krku, nosu...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Martina

Už asi dva týdny mám zvýšenou teplotu (37 - 37.6°), která začala přes noc. Žádný spouštěč o kterém bych věděla, ani kašel, rýma, nebo bolest v krku. Nejsem unavená, necítím se...

Martino, na váš dotaz není jednoznačná odpověď. Diferenciální diagnostika zvýšené teploty nejasné etiologie je velmi široká. Může to být známka zánětu, autoimunitního onemocnění...

Paní doktorko mám TSH 0,001 a T4 volny 22,5,vysledky se mi každé 2m horší,jsem bez léčby,mohla by jste mi poradit,co se stím dá dělat,problémy padají vlasy,jsem více a je pořad...

Edito, příznaky odpovídají zvýšené funkci štítné žlázy a pokud se laboratorní výsledky stále zhoršují, pak je jistě na místě léčba thyreostatiky...tedy léky, které blokují...

Magne b6 a kyselina listova

| Dotaz od: Sárka

Rada bych vědela jsetli muzu brat magne B6 a kyselinu listovou zaroven.jsem tyden po transferu dekuji za odpoved

Můžete užívat oba léky současně.

Zvýšená funkce šž

| Dotaz od: blanka

Před týdnem mi byla diagnostikována zvýšená funkce ŠŽ dostala jsem Thyrozol 10. Byla jsme na sonu štítné žlázy a ve zprávě je napsáno že v dolní partii LL je hypoechogenní...

Milá Blanko, ve štítné žláze máte uzlík, který není úplně malý. Uzly ve štítné žláze mají různou povahu (většina je nezhoubných), ale musí se to došetřit, podle jednoho...

"Tvá výživa bude tvým lékem", pravil před mnoha staletími Hippokrates a možná ani netušil, jak velikou má pravdu. Správná výživa je důležitá nejen pro naše tělesné zdraví, ale...

 celý článek
Zjistěte, zda není příčinou vašich obtíží zvýšená hladina prolaktinu.

Jsem 4 mesice po porodu a tyden beru Thyrozol 1-0-1. Bxla mi zjistena zvysena fce ŠŽ. hodoty TSH 0,01, T3 volny 10,84, T4 volny 38. Mam tachykardii, motani hlavy, tres rukou...

Průběh zvýšené funkce štítné žlázy je hodně individuální, tudíž Vám nejsem schopna říct, kdy dojde ke zlepšení. U někoho je to během několika týdnů, měsíců, u někoho s tím...

Uz 8 dni (tento problem zacina vzdy vecer) mam zvysenou teplotu a pohybuje se mi od 37,2 do 37,5 zatim jsem to zkousela s aspirinem (brala jsem jich asi 6 denne, pilulky) a...

Mohu poradit pouze navštívit lékaře, by Vás prohlédl, například zda není někde infekční ložisko, zda nemáte zvětšené uzliny, játra, bolestivou oblast ledvin atd. atd. atd...

Warfarin + kyselina listová

| Dotaz od: Filip

Užívám warfarin a dostal jsem vitamíny s železem, které obsahují kyselinu listovou. Můžu ty vitamíny na warfarin brát? Děkuji

Na Warfarin se nemá brát pouze vitamín K, kyselina listová je jeden z vitamínů skupiny B, takže není problém brát obojí.

Zvysena cinnost stitnej zlazy

| Dotaz od: veronika

..priblizne pred tyzdnom mi zistili zvysen cinnost stitnej zlazy, pricom vysledky boli len mierne zvysene...doktorka mi povedala, ze su to hranicne hodnoty....zacala som hned...

Ne každá zvýšená funkce štítné žlázy je spojená s očním onemocněním. Jedná se většinou o diagnózu Graves-Basedowovi nemoci, která je charakterizovaná pozitivitou tzv. TRAK...

Mocova trubice

| Dotaz od: simonka

Hezky vecer, mam dotaz. Mocova trubice u zeny, otvor je vetsi cerveny, nepali, nesvedi, je ma to tak byt? Dekuji

Podle vašeho popisu to je močová trubice. Příjemný den

Můj syn má od února stále zvýšenou teplotu - kolem 37,7. Je starý 1,5 roku. Měřeno v konečníku bez odečtu. Byl s tím i v březnu hospitalizován, ovšem všechny dosavadní výsledky...

U dětí opravdu existuje syndrom jinak nevysvětlitelných teplot, před spokojením se s touto diagnosou je však nutné vyloučit všechny ostatní možné příčiny.

Kyselina listová pro muže

| Dotaz od: Lucie

Cca před 3 měsíci jsem začala brát kyselinu listovou, pro plánování těhotenství (Superfolin, Chytré miminko). Slyšela jsem, ne však od odborníka, že není špatné, aby kyselinu...

Lucie, podávání kyseliny listové se doporučuje ženám, které chtějí otěhotnět už minimálně 1 měsíc před početím a pak minimálně první 3 měsíce v graviditě. Zjistilo se totiž, že...

Kyselina listová + metafolin

| Dotaz od: karolína

S partnerem navštěvujeme CAR a mně byla zjištěna mutace MTHRF C677T homozygot a lékařka mi doporučila braní Femibionu. Doma jsem však zjistila, že obsahuje jód. Léčím se také se...

Vážená paní Karolino, pokud při současné užívání hormonů štítné žlázy a léků s jódem absolvujete cca 2x ročně kontrolní laboratorní vyšetření parametrů štítné žlázy, měl by Váš...

Zvýšená teplota 6. týden

| Dotaz od: Lucie

Píši Vám o svém problému a prosím o radu. Již šestý týden mám zvýšenou teplotu 37,2 a necítím se nejlépe. Doktorka mi druhý týden předepsala širokospektrální antibiotika, ale ty...

Mohlo se jednat např. o virovou infekci na niž antibiotika nezabírají, doporučovala bych provést náběr CRP jež by měl odlišit infekci bakteriální od virové.

Stále zvýšená teplota

| Dotaz od: Lenka

Synovi je 6 let. Asi od roku a půl u něj registruji nadměrné pocení. Spí jen v tričku a trenýrkách, přesto ho každý večer hodinu po usnutí převlékám, protože se hrozně spotí...

Určitě bych doporučovala pravidelné kontroly u imunologa, revmatologa. Pokud by teploty přetrvávaly, doplnila bych ještě infektologické vyšetření včetně vyšetření moče, event...

V březnu 2014 mi vyoperovali štitnou žlazu.Pak jsem začala brat letrox 100.Nějake velke zdravotni problemy nemam.Unava a podobně ale to člověk taky už připočitava věku.Je mi 47...

Vážená paní Janko, Euthyrox může vyvolávat zvýšení tělesné teploty. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším endokrinologem na případné úpravě dávkování. S pozdravem, MH.

Dobrý a krásný štědrý den, Musím se prostě zeptat od 8.10 mám neschopenku, doktor mi udělal diagnozu angíny, která se proměnila v mononukleozu, ale tato nemoc u mě proběhla...

Začnu od toho HIV. Tím se můžete nakazit prakticky jen při nechráněném sexu s nakaženým člověkem čí "sdílením" stejné injekční jehly při užívání drog. To Váš případ s největší...

Pani doktorka. Chcela by som sa poradit co mam robit. Moja doktorka neni momentalne dostupna a ja sa citim coraz horsie. Stvrty mesiac sa liecim na sz. Na zaciatku mi zistili...

Nevím sice, jakou máte základní diagnózu - zvýšená funkce štítnice může být z různých příčin, podle toho se k ní také různě přistupuje. Nicméně, v tomto případě zkuste Euthyrox...

Moj problem trva uz 3 mesiace. zacalo sa mi to zvecsenymi uzlinami, dotoho teploty do 38. dostala som antibiotikum augmentin. ziadne bolesti hrdla nic. len teploty, unava ako...

Jistě chápete, že odpovídat jen na základě vašeho popisu bez možnosti dalšího vlastního vyšetření je jen spekulací. Nicméně - jestliže je přítomno svědění, lze uvažovat o...

Zvýšená tělesná teplota

| Dotaz od: olga

Manžel trpí více jak tři měsíce zvýšenou tělesnou teplotou někdy i kolem 38,5.Před měsícem mu byla provedena sedimentace,zánětlivé faktory a krevní obraz.Vše bylo v normě.Nyní...

Příčin zvýšených teplot může být mnoho, pokud teploty přetrvávají již po dobu 3 měsíců, doporučovala bych infektologické vyšetření, imunologické a podrobné interní vyšetření ev...

Prošel jsem laboratorním vyšetřením krve a moči a mám hladinu U_leukocytů 117 bb/ul (normální hladina je do 10bb/ul). Hladinu B_monocytů mám 0,080.Ostatní hodnoty jsou normální...

Zvýšená hladin aleukocytů může být u močové infekce, vzácně u jiných onemocnění ledvin či močového měchýře. Pokud nemáte žádné urologické potíže,odběr bych zopakovala cca za 14...

Asi 3 mesiace mam zvysenu teplotu, v priebehu dna mi kolise od 36,7-37,3, ale takmer stale mam tych 37 az 37,1. Do toho mam zacervenane lica, s dvoma malymi vyrazkami...

V té laboratoři je v první řadě patrné, že jste nedávno prodělal infekci Mycoplasma pneumoniae, to dělá infekce dýchacích cest až zápal plic a také může být příčinou pozdějšího...

Nadbytek hormonů štítné žlázy v důsledku její zvýšené činnosti označujeme jako tyreotoxikózu nebo hypertyreózu. Výskyt všech forem tohoto onemocnění je odhadován okolo 2 % u žen...

 celý článek

Zvýšená teplota

| Dotaz od: michaela | z mobilní aplikace

Mám dotaz ohledně svého 9m syna. Syn má prakticky pořád zvýšenou teplotu 37,3 po odectu. Když je v klidu nebo po probuzení má normálně kolem 36,8, ale stačí aby si chvíli hrál a...

37,3 po odečtu je subfebrilie, zvýšená teplota, udáváte, že po tělesné zátěži, což může být přirozená reakce. Doporučil bych zkusit teplotu změřit jiným teploměrem, porovnat...

Mám dceru 21 měsíců od pondělka má zvýšenou teplotu. V úterý měla kolem 39 stupňů, od středy došlo k poklesu a má teplotu v rozmezí 36,5 - 37,9 stupňů. 37,9 stupňů měla dnes ve...

Pokud zvýšená teplota trvá déle než tři dny, je dobré navštívit lékaře. Je ale opravdu možné, že zvýšení teploty s růstem zubů souvisí.

Často zvýšená teplota

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko,dcera 4,5 roku často trpí na zvýšené teploty do 37,5 st.,objevují se většinou tak 1x za 14dní jeden den,bez jakýchkoliv příznaků.Dcera trpí alergickou rýmou,v tuto...

Určitě to může být z únavy a někteří lidé mají obecně nastavenou vyšší tělesnou teplotu. Dalším problémem v dnešní době bývají teploměry - digitální bývají často nepřesné. Pokud...

Vážená paní doktorko, mám diagnostikovanou a i měřením na přístrojích ověřenou neuropatii na chodidlech. Subjektivně mám při došlápnutí bosou nohou pocit, jako bych měl na noze...

Kyselinu lipoovou užívat s Neuromultivitem můžete. Účinná je zejména u diabetické polyneuropatie. M. Hlavačková

Kyselina mravenčí

| Dotaz od: Lucajz

Chci se zeptat, zda může lidskému tělu kyselina mravenčí ublížit. 5x do týdne si nechám mravence na dlaně nalézt a nechám se od nich kousnout. Mám v rukách potom větší sílu...

Nemyslím si, že je to dobrý nápad mj. např. i pro riziko alergie. . Podle dostupných zdrojů se sice při pravidelném podávání člověku neprojevily žádné toxické nežádoucí účinky...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Hana

Trápí mně studené ruce a nohy, mívám zvýš. teplotu. Neustále mě mrazí. Krevní vyšetření mám v poř. Jsem sledována na chlamydie a také jsem prodělala boreliozu. Je to již 10let...

Ženy jsou obecně cilivější na změny teploty, mají jinou termoregulaci než muži. Pokud máte v sobě nějakou chronickou infekci / píšete chlamydie, borelie /, jistě je váš...

Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, Godasal a další a další, to vše jsou léky obsahující jako účinnou složku kyselinu acetylsalicylovou. Používají se k tlumení zánětu, teploty...

 celý článek

Mám zvýšenou funkci štítné žlázy a chtěla bych se zeptat na nějaké podrobnosti k léčbě. Je mi 26 let, zvýšenou funkci mám již delší dobu, asi rok, možná o něco déle. Momentálně...

Operace u tohoto typu onemocnění štítné žlázy se doporučuje u mladých žen proto, že se často objevují v době hormonálních změn (tedy zejména po porodu) recidivy tohoto...

Prosila bych o radu. Vloni v dubnu mi byla z krve zjištěna borelióza, která se projevovala zvýšenou teplotou a bolestí kloubů. Byla jsem přeléčena antibiotiky Doxybene 3 týdny...

1) Co se týče boreliosy, pak by bylo určitě vhodné zkontrolovat hladinu protilátek a ev. kvůli vašim kloubním obtížím provést i revmatologické vyšetření. 2) Zvýšená teplota...

Už asi měsíc mě trápí únava (ztráta empatie) a zvýšené teploty většinou v odpoledních hodinách do 37,5. K tomu se přidaly bolesti v oblasti beder a to zejména při ohýbání...

Vaše potíže jsou nespecifické, každopádně ale jde o problém, který musí být vyšetřen. Uvažovala bych o celém spektru chorob, od různých infekcí po tvz. autoimunní či...

Jsem po dvou zamlklých potratech a při pátrání po příčině mi byla zjištěná leidenská mutace. Na konkrétní vyšetření jsem objednána až na říjen nebo pokud mezitím otěhotním.Mám...

Leidenská mutace a užívání kyseliny listové nemá žádný vztah. Kyselina listová se užívá k prevenci vrozených vad plodu (např. rozštěpové vady), Leiden, jako faktor zvýšené...

Jiz pres tri tydny mam zvysene teploty mezi 37 a 37,5.zacalo to dnem,kdy mi bylo od rana spatne od zaludku,mela jsem prujmy.Behem dne to polevilo,ale dostavily se zvysene...

Doptejte se svého lékaře, jaké jsou výsledky moči a nechte si udělat výtěr z konečníku a poslat na virologii a bakteriologii. Také výtěry z krku si nechte poslat na...

Mam dotaz mam 15 mnesicu starou holcicku ktera ma pravidelne po 3 tydnech teplotu 39 stupnu vdy tak 5 dni nez odezni pak se to zas opakuje po 2 az 3 tydnech vzdy jdu s ni k...

Pane Dane! Pokud Vaše dítě normálně roste a normálně se vyvíí, pokud se nenašel patogenní organismus vyvolávající horečku a má-li dítě jen horečku, případně zduřelé uzliny či...

Chtěla bych vás poprosit o odborný názor. Vždy jsem se cítila zdravá a neměla jsem žádný závažnější zdravotní problém. Pravidelně jsem užívala pouze antikoncepci Lindynette 20...

Váš problém je komplexní a řešení není jednoduché. Svůj podíl má i ta antikoncepce a rozhodně ty antibiotika jen rozhodily nějakou křehkou rovnováhu. Hormony a antibiotika...

Rok po skončení kojení po 2.porodu, kdy jsem kojila 8 měsíců, mi zjistili zvýšenou hladinu prolaktinu. Po vyšetření endokrinologem je štítná žláza v pořádku, ale předepsal mi 1x...

Homeopatika určitě ne, ta neumí snížit cíleně zvýšenou hladinu prolaktinu. Byla jste na vyšetření hypofýzy nejlépe NMR /resonancí/? Hladina vašeho hormonu není tak vysoká...

V únoru jsem prodělala virózu, která byla zaléčena antibiotiky, léčba však příliš nezabírala a ležela jsem ještě dva týdny, nicméně až do dnes se stav nějak zásadně nezlepšil...

Ta viróza mohla spustit chronický únavový syndrom, čemuž Vaše příznaky celkem odpovídají, obzvlášť, pokud se nic jiného vážného nenašlo. Nejlepší by bylo obrátit se na zkušeného...

Již 10 měs. se s manželem snažíme o miminko a 12 měsíců beru kyselinu listovou (Femibion 1, 1tbl denně). asi po 2. měsíci užívání se mi výrazně zhoršila pleť v obličeji a nyní...

Nemyslím si, že by to bylo v důsledku užívání kyseliny listové, spíše se domnívám, že akné vzniklo v důsledku hormonální nerovnováhy, která může mít za následek i nemožnost...

Chtěla bych se zeptat na Váš názor, mám dvouletého syna, kterého jsem do 11 měsíců kojila, po třech měsících užívání Nutrilonu se u něj projevily průjmy a následně zjištěna...

Souvislost s potravinou alergií je spíše negativní. Co se leukémie týče, taková možnost by tu samozřejmě existovala, nicméně potvrzení potřebuje další vyšetření. Každopádně bych...

Zvýšená hladina psa

| Dotaz od: Adam Novák

Byla mi zjištěna zvýšená hladina PSA a lékař mě objednal na biopsii. Datum objednání je však až za tři měsíce a to se mi vzhledem k avizované možnosti zhoubného nádoru na...

Záleží na tom, jaké jsou hodnoty PSA, resp. jak moc zvýšené a jestli máte nějaké další projevy či nálezy, které by svědčily pro nádorové bujení a tím pro urychlený zákrok. 3...

Prosím o radu, zda léky,které užívám mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.1x denně užívám-Lodoz 25,Mictonorm,Pentomer retard 400mg,Fluoxetin ratiopharm 20mg,Medostatin...

Paní Lenko. Určitý negativní vliv na hladinu krevního cukru mohou mít z užívaných léků lék Medostatin, event. i Lodoz, jde ale o vliv velmi malý a nepřevyšující přínos daných...

Jsem v depresi a začala jsem užívat citalopram. Dále u mne byla zjištěna silně zvýšená činnost štítné žlázy a nasazen thyrozol. Mylím, že se můj depresivní stav zhoršil, není...

Ludmilo! Vysoké množství hormonů štítné žlázy je mnohdy provázeno pocitem duševní svěžesti, energie, činorodosti apod. Normalizace hladiny mlže být chápána jako poměrně...

Ráda bych se zeptala na vás názor ohledně zvýšených teplot u mé 9 měsíční dcery. Už skoro 14 dní má střídavě teploty do 37,5 (po odečtu samozřejmě). někdy to klesne i na...

Při růstu zubů může samozřejmě teplota stoupat, ale asi by bylo vhodné zopakovat vyšetření krve ( CRP i krevní obraz), zda opravdu v těle není nějaký zánět.

Zúžená močová trubice

| Dotaz od: sára

10let jsem měla zúženou trubici a bez problémů jen jsem častěji močila. V prosinci 09jsem dostala křeč v moč.trubici a od té doby se mi hůř močilo,pálení a neustále jsem měla...

Bohužel nejsem nadána nadpřirozenými schopnostmi, abych mohla vidět do vaší močové trubice, navštivte proto urologa, který vás léčil, aby měl kontinuitu všech vyšetření a...

Zúžená močová trubice

| Dotaz od: Ivča

Je mi 21 let a trpým záněty močových cest. od října 2012 jsem prodělala zánět cca desetkrát. Po prvním zánětu však pálení nepřestalo, jen občas to pálí méně a někdy zase více...

Opakované infekce mohou představovat problém pro těhotenství. Ne každé pracoviště má nástroj k uretrotomii a proto obvykle volí dilataci. Samozřejmě si můžete zvolit podle sebe...

Pane doktore, na preventivní prohlídce mi byla zjištěná vysoká hladina draslíku v krvi. Protože beru léky na vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol, lékařka mi změnila léčbu a...

Hladiny minerálů v krvi jsou zodpovědné za mezibuněčný přenos celé řady informací, vzruchů atd. a srdeční buňka může být skutečně významně ovlivněna při změnách hladiny draslíku...

Ještě zasílám poslední výsledky š.ž.: sono krku-š.ž.heteroechogenní vlevo 39x21x23mm-hypoechogenní uzel s cent. kalcifikací-14mm,další menší uzly -vpravo 33x17x20mm - uzel o...

S největší pravděpodobností trpíte nadměrnou funkcí štítné žlázy. Je proto nutné zjistit příčinu tohoto zjištění a poté ji, buď medikamntózně a nebo operativně odstranit. Hezký...

Máte pocit, že začínáte špatně vidět? Bolí vás často hlava? Nedaří se vám otěhotnět a ani chuť na sex už není taková, co bývala? Zbystřete pozornost, na vině může být zvýšená...

 celý článek

Močová infekce

| Dotaz od: Dagmar

Uz jsem zoufalá neustále mam pálení a nuceni na močení šílené to řeže tak 3 hodiny poté odezní a vrátí se třeba za 2 dny v moci mi nikdy nic nebylo nalezeno ani krev nic , beru...

Příznaky odpovídají močové infekci. I když v moči nic není, tak by stálo za to zkusit Cotrimoxazol (antibiotica) 960 mg po 12 h. Může se stát, že odběr není zcela správný a...

Zvýšená únava

| Dotaz od: Markéta

Ji přes dva roky trpím zvýšenou únavou, poslední měsíce se potíže velice zhoršily. Jsou dny, kdy se cítím natolik slabá a bez energie, že ani nejsem schopna dostat se z postele...

Markéto! Je mi líto, že máte takové trápení. Chronická úvaha je v řadě případů bez prokázané příčiny... Přesto bych doporučoval (alespoň serologické) testy na chronickou...

Zvýšená hodnota ast u dítěte

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se poradit ohledně syna 4 roky. Při narození měl silnější žloutenku, v porodnici jsme na svícení byli téměř 14 dní. Nyní na jaře u něho nastaly změny chování...

Nedávala bych do souvislosti novorozeneckou žloutenku a současné zvýšení jaterních testů. Určitě bych testy zopakovala cca za měsíc, někdy může dojít k zvýšení jaterních...

Uzliny a močová infekce

| Dotaz od: Johana

10.dnem se léčím antibiotiky na zánět močových cest (ještě mě čeká necelý týden do konce léčby), který začal dramaticky a v moči jsem měla i krev. První atb (byla na 5 dní) asi...

Paní Johano. Zvětšení uzlin v tříslech není běžným průvodním jevem infekce močových cest močového měchýře (jako nejčastější formy zánětu moč. cest) a mělo by být důvodem k...

Zvýšená hladina prolaktinu

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat mam šanci aby mi snizily praskama zvýšeny prolaktin,který mam az na 2000?nebo co me čeká jiného?dekuji za odpověď Hrádková

Dotaz je velice kusý a strohý, ale pokusím se odpovědět- ano, léky se zvýšená hladina prolaktinu dá snížit. Otázkou ale je, jestli je známá příčina zvýšení prolaktinu? Jsou...

Zvýšená hodnota afp

| Dotaz od: Kateřina

Manžel (39 let) prodělal před 3 lety orchiektomii varlete (seminom), následovala adjuvantní radioterapie, poté byly všechny výsledky v normě až nyní - AFP mu bylo naměřeno 10,9...

Milá Katko,norma pro AFP je opravdu do 10. AFP je na rozdíl od ostatních nádorových markerů celkem hodně specifický, což znamená, že se zvyšuje právě bud u nádorů, které jej...

Zvýšená hodnota aslo

| Dotaz od: Dana

Prosím o radu, při vyšetření krve mi byla zjištěna zvýšená hodnota ASLO 1300. Byl mi udělán výtěr z krku, kde se potvrdit streptokok sk. C. Vhledem k tomu, že mám alergii na...

Dano, jedna věc je zvýšený hodnota ASLO - ta vypovídá o tom, že jste někdy v minulosti prodělala streptokokovou infekci, kdy to ale bylo se určit nedá. Zvýšená hodnota může...

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Leukocytóza Mohu se zeptat na možnost léčby leukocytozy (benigní, nezjištěné...
  • Zažívanie Pán doktor, nemyslím si, že by to bolo bakteriál. povodu, pretože ma...
  • Zvýšené teploty, leukocytóza Můj otec, kterému je 57 let má již přes dva...
  • Brnění rukou Mam sestru,které je 32 let a má těžké zaměstnání.Je drobna váží 42...
  • Bolest laveho spanku a mr Pisala som Vám ohladom bolesti laveho spánku, ktoru...
  • Ječné zrno Obracím se na Vás s prosbou o radu.Minulý rok v létě,se mi udělalo...
 
Kam dál
Naposledy čtené: