Antikoncepce při trombofilii

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakou byste mi doporučili antikoncepci. Je mi 29 let. Mám zjištěnou hereditární trombofilii:mutace FV-Leiden v heterozigotní konstituci a nebyly mi doporučeny žádné hormonální preparáty. V těhotenství jsem si píchala Clexane. Před dvěma měsícema jsem porodila druhé dítě a výhledově žádné neplánujeme. Zajímalo by mě, jestli je v mém případě vhodné nitroděložní tělísko Mirena, nebo by bylo nějaké lepší řešení? Děkuji za odpověď Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Terezo, v případě dědičné poruchy srážlivosti nejsou doporučeny preparáty pro perorální užitíí s obsahem estrogenů neboť ty zvyšují riziko vzniku trombózy. Nitroděložní tělíska, která uvolňují hormony působící lokálně, v tomto ohledu přinášejí podstatně menší riziko. Poraďte se se svým gynekologem, zda je tato forma antikoncepce konkrétně ve Vašem případě vhodná. Pokud jste si opravdu jistá, že další děti nechcete, je možné podstoupit sterilizaci (nenáročný zákrok, během kterého jsou podvázány vaječníky). Další možností je bariérová antikoncepce (kondom), v kombinaci s lokálně působícími spermicidními gely nebo přirozená antikoncepce, při které se zjišťují plodné a neplodné dny.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: