Antinukleární protilátky

Dobrý den paní doktorko. Mám na Vás dotaz ohledně mého nálezu. Na imunologii jsem byla poslána kvůli recidivě herpes genitalis: ANA homogenní typ 1:80, CIK PEGIKEM hranice 58 AU, ceruloplasmin zvýšen 0,836, jinak vše v normě. To bylo v únoru 2010. Dále potom červen 2010 ANA pozitivní granulární typ 1:80, antiENA/SSA,SSB,Scl,SM,Jo1,RNP negativní, v normě PL. proti thyreoglobulinu, pl. proti tyreoid.peroxidáze, RF IgG, IgA, IgM - vše v normě. CIK PEKIGEM už jen 50 AU. Paní doktorka napsala - bez iunodeficitu ve smyslu snížené buněčné nebo humorální imunyty, bez systémového zánětu, zřejmě autoimunitní laboratorní syndrom. Kontrola za rok. Na kontrole jsem byla až v říjnu roku 2012 (dva roky poté). Nález ANA pl. typ homogenní 1:160, ANA blot negativní, Imunoglobuliny v normě, Pl. proti ds-DNA ELISA 4 - norma, Pl. proti ds-DNA IF negativní, pl. proti endomysiu IF negativní, RF IgA, G, M vše v normě. . Závěr tedy pozitivní ANA, bez deficitu buněčné imunity, bez snížení hladin imunoglobulinů, bez systémového zánětu. Opět mám jít na kontrolu za rok. Ráda bych věděla, o co by mohlo jít. Mám strach, že nebudu moci otěhotnět a ráda bych zjistila, co rostoucí titr může znamenat. Fyzicky: Trápí mě vag. mykózy, snad každý měsíc, řešeno na gynekologii; únava, časté nadýmání. Jeden měsíc spíše průjmy, druhý měsíc zase zácpa. Migrény - nikdy ale nezvracím. Klouby mě nebolí, pouze občas klouby na prstech rukou. Ale to má v této době asi každý. Zajímalo by mě, co by to mohlo být, jelikož bych nerada něco zanedbala. Na žádné jiné vyšetření kromě krve mě paní doktorka neposlala. Taky by mě zajímalo, jestli bych se o tom měla zmiňovat při plánování otěhotnění a jaké to může mít důsledky v těhotenství, při porodu. Děkuji Vám moc za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obecně platí pravidlo, že nález autoprotilátek, ještě neznamená nějaké konkrétní onemocnění. Tvorba ANA se může nastimulovat nespecificky při jakémkoliv zánětu v těle. Píšete, že Vás trápí recidivující gynekologické záněty, což může být např. jedna z možností zvýšených autoprotilátek. Vždy by se měl nález posuzovat s ostatními laboratorními nálezy a hlavně s klinickými příznaky pacienta. Doporučovala bych odběr provádět v době, kdy se budete cítit zcela zdravá, bez známek infektu včetně gynekologické infekce. Neměla byste používat imunostimulační preparáty včetně volně prodejných. Mírné zvýšení protilátek bez jiného nálezu a bez známek onemocnění by nemělo způsobit problémy s těhotenstvím.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: