Bakerova pseudocysta

Dobrý den, prosím, je možné, aby Bakerova pseudocysta v podkolenní jamce sama praskla? Např. chvilkovým sezením v dřepu a pak při rychlejším stoupnutí. MRI ji kdysi ukázala (10x8x70 mm). Jsem po operaci totální ruptury zadního rohu mediálního menisku. Koleno se po 1,5 roce od operace celkem stabilizovalo, ale převčírem, když jsem dceři přála v dřepu k 6. narozeninám a pak jsem vstala, ozvala se ostřejší bolest v podkolenní jamce, která hodně přecházela do lýtka. Paralizovala celé koleno. Velmi citlivý byl pohyb kolene do stran a nešlo nohu pořádně propnout a i ohnout. Už jsem se viděla na další operaci, ale co mě velmi překvapilo, že po 2 dnech došlo k VÝRAZNÉMU zlepšení, že jsem mohla na té noze i popoběhnout. Pohyb do stran i skrčení nohy opět téměř bez problémů. Tlak v lýtku ještě docela malinko přetrvává. Děkuji.

Odpověď odborníka:

I když jem se sám s porušením celistvosti podkolenní Bakerské cysty nesetkal, jsou takové příhody popisovány. Bolest se potom šíří do lýtka a napodobuje příznaky při zánětu žil. Stav se nejlépe potom ujasní provedením sonografického diagnostického vyšetření. Stav se spontánně upravuje. Pokud by se cysta obnovila, což není vyloučené musí se potom při potížích vyřešit operativním odstraněním.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
praskla Bekerova ciasta | Od: vlasta | 9.8.2014 16:13
Měšic jsem chodila s bouli pod kolenem, pote týden s
bolesti a tvrdým litkem, které stále vice otekalo. Po vyšetření
na sonu žil mi doktorka řekla , ze mám prasklou bekerovu
cistu v podkoleni velikosti 2x2 cm, která se mi vyliila do
litka, o velikosti 15cmx 5cm. Mám toto od začátku srpna.a
změna moc nenastal,,, mám nohu stále pod ledem a
gumovou puncochou. V případe bolesti mám brát ibalgin, je
prosím toto normální, po deseti dnech klidu, staženi a
ledovými??? Děkuji
reagovat
praskla Bekerova ciasta | Od: vlasta | 9.8.2014 16:08
Měšic jsem chodila s bouli pod kolenem, pote týden s
bolesti a tvrdým litkem, které stále vice otekalo. Po vyšetření
na sonu žil mi doktorka řekla , ze mám prasklou bekerovu
cistu v podkoleni velikosti 2x2 cm, která se mi vyliila do
litka, o velikosti 15cmx 5cm. Mám toto od začátku srpna.a
změna moc nenastal,,, mám nohu stále pod ledem a
gumovou puncochou. V případe bolesti mám brát ibalgin, je
prosím toto normální, po deseti dnech klidu, staženi a
ledovými??? Děkuji
reagovat
re:praskla Bekerova ciasta | Od: uLekare.cz | 11.8.2014 09:06
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufám, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: