Borelióza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné mít v sobě boreliózu i přes to, že výsledek lumbální punkce byl negativní a zároveň, jestli je možné, aby borelióza mohla během 1 roku a půl zničit úplně kyčelní kloub. Děkuji moc za odpověď. S přáním hezkého dne Věra Slanařová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, borreliosa jako taková se nestanovuje z lumbální punkce (z té se stanovuje, pouze jestli máte neuroborreliosu, tj.negativní LP znamená, že ne, ale nevylučuje to přítomnost borrelií jinde v těle). Jestli máte nebo nemáte borreliosu, se stanoví především o odběru krve, nikoli mozkomíšního moku. Stanovují se protilátky proti borreliím, přičemž IgM protilátky svědčí o aktivním onemocnění (přičemž ve výjimečných případech může být nález falešně pozitivní, ale to uvádím jen pro úplnost). Zničení kloubu nelze vyloučit, ale není to pravděpodobné. Daleko spíš přichází v úvahu jiná artritida (jiné bakterie, autoimunitní zánět apod.) či artroza.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: