Borelioza

Dobrý den, moc Vás prosím o radu, jak si mám vysvětlit větu z mých výsledků krve ,,upozorňujeme na pomalou tvorbu protilátek (3-6týdnů) v časných stádiích lymské borelizy." Hodnoty IgM 0,11 a IgG 6,5. Jsem delší dobu abnormálně unavená, motá se mi hlava, celý den se mi chce spát. Výsledky krve v pořádku. Jsem zvyklá být aktivní člověk a nyní si příjdu jak mátonoha. Myslíte, že by bylo vhodné zajít na imunologii? Praktik mne shrnul tak, že krev je ok, tím pádem vše je ok. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dominiko. Krevní testy na boreliózu nejsou úplně přesné - nejde totiž o přímý průkaz bakterie, která boreliózu způsobuje, ale o průkaz protilátek, tedy spíše o obraz stavu Vašeho imunitního systému. Navíc tvorba protilátek proti borelióze je nespecifická a pomalá. Negativní výsledek není jednoznačným vyloučením boreliózy a naopak pozitivní výsledek nemusí nutně boreliózu znamenat -existují tzv. zkřížené reakce s jinými chorobami a dokonce někteří zcela zdraví lidé také mohou mít pozitivitu v testu. V praxi to mj. znamená, že pokud jste v posledním cca měsíci měla klíště, klidně můžete boreliózu mít, ale testy mohou být ještě negativní (proto ona upozorňující větička ve Vašich výsledcích). Pozitivní hodnota IgG může znamenat aktivní onemocnění, ale může přetrvávat i roky po prodělané (a vyléčené) infekci. Je tedy vždy nutné nález korelovat s klinickými příznaky. Vaše hodnoty budou spíše v normě, ale nenapsala jste jednotku a referenční rozmezí laboratoře, kde byl test dělán - to se může na různých pracovištích lišit. Nepíšete, jestli máte i jiné příznaky (zvýšena teplota, bolesti kloubů, vyrážka aj). Tzv. únavový syndrom je diagnostický oříšek a příčina se bohužel často nepodaří odhalit. Je nutné vyloučit i jiná infekční onemocnění (např. infekční mononukleózu, která je u mladých osob častá), z krve vyšetřit mj. hormony štítné žlázy, hladinu železa ad. (nevím, co všechno Vám váš lékař nechal vyšetřit). Také by Vás lékař měl vyšetřit tzv. fyzikálně ("proklepat") a změřit krevní tlak. Pokud praktický lékař nezjistí příčinu a Vaše potíže budou trvat, je na místě další vyšetření, např. imunologem. Každopádně držím palce, ať jste brzy zase jako rybka. Zkuste zatím třeba nějaké vitaminy, na podzim někdy tělu chybí.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: