Borelioza

Dobrý den, v prosinci jsem si všimla velkého, červeného fleku na noze, lékař mi okamžitě nasadil doxybene s podezřením na boreliozu i když krevní testy byly neggativní. Brala jsem 100mg, 20 dní. Neměla jsem žádné potíže chřipkového charakteru a zdálo se mi, že léčba proběhla dobře. Poté jsem se ale dozvěděla, že by měla být borelioza léčena většími dávkami atb a po delší dobu, jinak se všechny borelie nevymýtí. Také jsem brala při léčbě hormonální antikoncepci, která údajně účinnost atb snižuje. Na testy krve jsem byla pozvána až za tři měsíce. Myslíte, že byla zvolená léčba dostačující a nedostatečné přeléčení nehrozí? Velmi se toho obávám, děkuji mnohokrát za odpověď. Andrea

Odpověď odborníka:

Dobrý den, délka léčby je 2 - 3 týdny, dávka 100 - 200 mg denně, tj.Vaše léčba by měla být dostatečná. Krevní testy bývají pozitivní až tak 6 týdnů od infekce, tj. klidně mohly být negativní a borrelioza přítomna, s projevem v podobě fleku na noze. Bohužel i při ideální léčbě se borrelioza nemusí vymýtit, ale značně se snižuje riziko, že přejde do II. či III. stadia. Hormonální antikoncepce účinnost ATB nesníží, spíše ATB sníží účinnost hormonální antikoncepce. Pokud nemáte žádné obtíže, kontrola za tři měsíce stačí. Pokud byste však měla nějaké zdravotní obtíže nebo prostě strach či pochybnosti, můžete požádat Vašeho lékaře o dřívější kontrolu a vysvětlení stavu a postupu léčby.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: