Borelioza a krevní testy

Dne 11. 9. mě zřejmě štípnul komár a hned druhý den se štípanec začal vykreslovat tak, jak vypadá při nakažení boreliozou. 15. 9. jsem šla ke své lékařce a ta řekla, že to nevypadá dobře a zřejmě to borelioza bude, tak mi nasadila antibiotika Duomox 1000mg 2x denně. A 29.9. jsem se podle pokynů dostavila na odběr krve, aby mi zjistili jestli jsem opravdu nakažená. Zítra mi přijdou výsledky. Problém je, že všude na internetu je napsáno, že bor. se z krve pozná až po 4-6 týdnech a říkají ty o i ostatní lidi a mně testy dělali po 14ti dnech. Jak to tedy je? Za jak dlouho se bor. opravdu pozná? Co když ted nic nenajdou a až vysadím atb tak teprve zjistím že jí mám? Nechci vypadat jako někdo, kdo má kašílek a hned umírá, ale vím že borelioza není sranda. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Opravdu bych odběr provedla s větším časovým odstupem, alespoň 4 týdnů. Určitě je správné, že paní doktorka včas nasadila antibiotika pokud měla podezření na boreliosu.
Výsledky z odběru mohou vyjít i negativní, pokud se antibiotika nasadí včas, tak nemusí nastat pozitivita protilátek v krvi.
Naopak pozitivita protilátek po prodělané infekci může dlouhodobě přetrvávat a není nutné opakované přeléčovat antibiotiky pokud je pacient bez klinických příznaků.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: