Euthyrox 75 a cyklus

Dobrý den, kvůli snížené funkci štítné žlázy beru Euthyrox. 5 týdnů jsem měla dávku 50 po zjištění hodnot TSH 6,22 a fT4 volný 11,1. Před 5 dny jsem byla na kontrole a hodnoty po 5 týdnech léčby jsou TSH 2,8 a fT4 volný 16,6. Jelikož plánujeme graviditu, paní doktorka mi zvýšila dávku na 75. Není to moc? A teď k jádru pudla. Je možné, že se mi po navýšení dávky rozhodil cyklus? Ovulace mi přišla cca o 5 dní dříve než měla. Zvýšení dávky z 50 na 75 proběhlo v části cyklu, kdy mi končila menstruace.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormony v těle jsou nejrůznějšími způsoby propojeny, tudíž i menstruační cyklus může být ovlivněný hormony štítné žlázy. Navýšení dávky mi čistě podle čísel přijde taky poměrně výrazné, nicméně, neznám Vás, nevím, kolik vážíte ani další faktory, které k tomuto rozhodnutí mohly vést. Pokud se na této dávce nebudete cítit dobře, požádejte o dřívější krevní testy a uvidíte. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: