Euthyrox 50

Dobry den, zistili autoumunitny zapal stitnej zlazy a znizenu funkciu SZ (moja mama sa na to iste lieci uz dlho). Predpisali mi Euthyrox 50 mg denne, ale ked ja mam rychly srdcovy pulz (okolo 80-90 v klude, bol mi predpisany liek Betaloc, ale neberiem ho, mam z neho silne zavraty). V letaku Euthyroxu vsak pisu ze treba byt opatrny pri uzivani lieku, ak su problemy s pulzom a ja sa teraz bojim, ci mozem Euthyrox brat, tak by som Vas chcela piprosit o radu. Vopred pekne dakujem.

Odpověď odborníka:

Pokud máte sníženou hladinu hormonů štítné žlázy, lék Euthyrox ji pouze vyrovnává, takže byste neměla pociťovat žádné nežádoucí účinky. Dávka 50 mg je poměrně nízká, dávkování se řídí hladinou hormonu TSH v krvi. Pokud pociťujete bušení srdce a máte zrychlený puls, bylo by vhodné zkontrolovat hladinu TSH v krvi, aby se vyloučilo případné předávkování Euthyroxem. Pokud je dávka Euthyroxu v pořádku, mělo by se myslet i na jiné příčiny zrychleného tepu (např.: vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, poruchy hladin minerálů). Nesnášíte-li Betaloc pro závratě, doporučoval bych zkusit jiný betablokátor (např. Concor nebo Nebilet) - ty nepřestupují tak snadno do mozkové tkáně a nepůsobí závratě. Zkuste se o tomto poradit se svým lékařem, Euthyrox zatím nevysazujte. Sama můžete zkusit k zmírnění tepové frekvence užívání hořčíku (magnesium) - tento postup není spojen s žádným rizikem.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x