Euthyrox 50

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Byly mi zjištěny zvýšené protilátky štítné žlázy, ostatní hodnoty š. žlázy mám v normě: a-TPO 74 IU/ml, TSH 1,37 mU/L, T4 volný - 12,69 pmol/l. Byl mi na to nasazen euthyrox 50 - 1/2 tabl. denně. Chtěla jsem se zeptat, zda to bylo v mém případě nutné řešit to tímto lékem. A kdy začíná lék působit, zda od prvního dne, nebo to trvá déle? Přijde mi že jsem od té doby, co ho užívám (14 dní) více unavená a mám i nízký tlak, zda to může tento lék způsobit. Co si o tom, prosím, myslíte. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, osobně si myslím, že pokud nemáte uzly ve štítné žláze (dle ultrazvuku), léčbu užívat nutně nemusíte, zejména, když Vám nedělá dobře. Nasazení Euthyroxu u Vás spadá pod tzv. izohormonální terapii (substituce hormonů i přes jejich normální hladiny) - nasazuje se zejména v případě vysokých hladin protilátek jako pokus o pozitivní ovlivnění autoimunitního procesu ve štítné žláze. Protilátky jsou totiž známkou toho, že Váš imunitní systém napádá štítnou žlázu a časem může způsobit narušení její funkce. K vyléčení tím ale nedochází, efekt je tedy sporný. Nelze vyloučit, že časem ty léky opravdu potřebovat budete, toho času ale léčba dle mého názoru ještě není nutná. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x